HTML e GİRİŞ Temel HTML etiketleri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HTML.
Advertisements

Resimler.
HTML
HTML’e Devam Uygulama.
HTML’ ye Giriş Uzm. Murat YAZICI.
HTML Ders Notları.
Bir hedefi ve amacı olan bir bilgi sunumudur.
MIT505 İnternet ve Web Programlama: Web Şablonları ve Web düzenleme
İnternet Programcılığı
Bilgisayar Dosya Uzantıları
Web Programlama Kursu Bu kurs ne değildir? Neyi amaç edinmiştir?
HTML’ye GİRİŞ Dr. Devkan Kaleci
BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I
Stil Sayfaları HTML dosyaları oluştururken her satır ve paragraf için gerekli biçimleri ilgili yerlerde her seferinde belirtmemiz gerekir. Bazı durumlarda.
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I
IT504 ~~DOM~~ Belge Nesne Modeli I
Tablosuz Tasarım Div ler.
JavaScript Javascript , Netscape firması tarafından C dilinden esinlenilerek yazılmıştır Yazılma amacı Html'in sahip olmadığı bazı özelliklerin web sayfalarında.
Temel HTML Eğitimi Erman Yükseltürk.
IT 504 İnternet ve Web Programlama Tanıtım Yrd. Doç. Yuriy Mishchenko.
HTML (HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE) TEMEL ETİKETLERİ
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I BTP 207 Ders 6. Metinleri biçimlendirmek için kullanılır. Özellikleri ve aldıkları değerler:  Color: Metnin rengini belirler.
CSS Birimleri.
 HTML nin en önemli araçlarından biri de bilgi girişinde kullanılan form kontrolleridir.  Formlar, web sayfası tasarlayan kişi veya şirketlerle internet.
WEB TASARIMININ TEMELLERİ
BAĞLANTI (KÖPRÜ) OLUŞTURMA
Yrd. Doç. Dr. Yuriy Mishchenko
WEB TASARIMINDA TEMEL KAVRAMLAR
HTML HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE Burcu Yılmaz – İ brahim Mert Bilişim Teknolojileri Ö ğ retmeni.
CSS – Stil Şablonları (Cascading style Sheet)
WEB TASARIMININ TEMELLERİ HTML. HTML FORMLARI VE BİLGİ GİRİŞİ FORM, FORM ELEMANLARI BARINDIRAN BİR ALANDIR. FORM ELEMANLARI KULLANICILARDAN BİLGİ GİRİŞİNE.
İNTERNET PROGRAMLAMA - 1
HTML KODLARI HTML Dokümanındaki ilk etiket <html>’dir.
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I
HTML :Hyper Text Markup Language explorer, firefox, opera herhangi bir derleyiciye ihtiyaç duymadan çalışabilir metin biçimlendirme resim ekleme ve biçimlendirme.
İnternet Programcılığı I A-Şubesi 2-1.Ders
İNTERNET PROGRAMLAMA - 1
STiL ŞABLONU (CSS) TEMELLERİ
Cascading Style Sheets (Stil Şablonları)
Metin (Text) Özellikleri
Listeleme Etiketleri.
İLERİ HTML.
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I
Tablo Özellikleri Tablo oluştururken kullandığımız , , ve etiketlerine şu ana kadar gördüğümüz özellikleri uygulayarak görsel açıdan.
HTML (Hyper Text Markup Language) İnternet dökümanları oluşturmaya yarayan işaretleme dilidir.
WEB TASARIMININ TEMELLERİ
HTML HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE Ayşe AK İ DA Ğ I Bilişim Teknolojileri Ö ğ retmeni.
Hazırlayan: Yrys Moidin kyzy. 1) html; 1. html (hypertext markup language ): hipermetin işaretleme dili. 2) Bu tag wep sayfasında bulunan ilk tagdır.
WEB SİTESİ YAPIYORUM HTML
CASSCADING STYLE SHEETS
HTML Dili’nin Genel Özellikleri Abdullah KUZU Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi BÖTE Mart,
HTML GİRİŞ OĞUZ İNAL.
Dersi Özeti Kursun içeriğini özeti Alt başlıkları Proje Kurs esnasında kullanmayı planladığımı editörler HTMLe giriş Temel etiketler Notepad+’da.
2-Hafta Temel İşlemler * Html Komutlarının Yapısı * Açıklamalar
Bu kurs ne değildir? Neyi amaç edinmiştir? Bilgisayar Mühendisi? Bilgisayar Programcısı? Web Tasarımcısı? Web Programcısı? Neler öğreneceğiz? Kurs sonunda.
Yrd. Doç. Dr. Murat Olcay Özcan
İnternet Programlama-I HTML-TABLOLAR. HTML TABLOLARI HTML DİLİNDE TABLO OLUŞTURMAK İÇİN TAGI KULLANILIR. İYİ BİLİNMESİ GEREKEN KONULARDAN BİRİDİR ÇÜNKÜ.
HTML HTML Nedir? HTML Ne İşe Yarar?. HTML (HyperText Markup Language / Hareketli-Metin İşaretleme Dili) basitçe, tarayıcılarla görebileceğimiz, internet.
Web Tasarımı 2.Hafta. HTML Nedir  Hyper Text Markup Language (Hiper Metin İşaretleme Dili) web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart metin.
Metadata, z39.50, FRBR, ve RDA. Ders içeriği Web kaynakları ve web kaynaklarında kimlikleme Derin web – Yüzeysel web Arama Motorları Metadata Kopya Kataloglama.
İNTERNET PROGRAMCILIĞI 1
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
Web Tasarımı Giriş.
HTML HTML Stilleri.
İNTERNET PROGRAMCILIĞI 1
WEB TASARIMI STİL ŞABLONLARI (CSS KULLANIMI) SAVAŞ TUNÇER.
WEB TASARIMI – HTML BİLGİSİ SAVAŞ TUNÇER
WEB TASARIMI HTML LİSTELER VE FRAMELER SAVAŞ TUNÇER.
Web Programlama Kursu Bu kurs ne değildir? Neyi amaç edinmiştir?
İST1111 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI HTML
Sunum transkripti:

HTML e GİRİŞ Temel HTML etiketleri

HTML Nedir? HTML Hyper Text Markup Language : Hiper metin işaretleme dilidir Bir programlama dili değildir. Metin, resim ve diğer nesnelerin bir web sayfası üzerinde nasıl görüntülendiğini ve web sayfasının, bağlantıların birleşimiyle nasıl oluştuğunu belirten dili ifade eder. HTML ziyaretçileriyle web sayfaları arasında etkileşimi mümkün kılacak komutlar içermez. Fakat, PHP, ASP, Javascript, Flash veya CSS gibi farklı eklentiler sayesinde dinamik web sayfaları biçimlendirilebilir.

HTML editörleri HTML kodları ile sayfa oluşturmak için herhangi bir editör programı kullanılabilir. HTML kodlarından oluşan dosyanın uzantısı .htm veya .html olabilir. Günümüzde HTML kodlarını otomatik oluşturan bir çok program mevcuttur. Biz NOTEPAD++ kullanacağız.!

Notepad ++ http://notepad-plus-plus.org/

Etiketler HTML komutlarının her biri Tag (Etiket) olarak adlandırılır. Tag, daima sivri parantezler içinde yazılır. Harflerin küçük veya büyük yazılması HTML'de hiçbir önem taşımaz. <html>......</html> <HTML>......</HTML> <Html>......</HTML> HTML tagları iki şekilde sınıflandırılabilir. 1) Bir açma bir de kapama tag’ından oluşanlar( <body>…</body> ) 2) Tek başına bulunan tag’lar ( <img /> )

HTML Sayfalarının Yapısı Uygulama: 10dk.

HTML Etiketleri <html>...</html> Tarayıcıya HTML dosyasının başladığını ve bittiğini belirtiyor. Diğer tüm kodlar bu iki etiket arasına yazılır. Bir HTML belgesi iki bölüme ayrılır: head(baş) ve body(gövde). . <head>...</head> etiketleri arasına sayfa hakkında bilgiler yazılır. <meta> ve <title> gibi etiketler burada yer almaktadır. <body>...</body> arası ise sayfamızın gövde bölümü. Ekranda gösterilecek kısımlar bu etiketler arasında yer almaktadır. <title>...</title>Title sayfanın başlığını belirtir.

<HEAD> Etiketinin Alt Etiketleri > META Web sayfalarına ait çeşitli bilgilendirme ve ayarlamaların yapıldığı etikettir. Dokümanın yazarı, konusu, anahtar kelimeleri, tazeleme süresi… gibi bilgiler yer alır. <META HTTP-EQUIV= "refresh" CONTENT= "5; URL=http://google.com "> Yukarıdaki etiket HTML sayfasının 5 saniye sonra google.com sayfasına yönlenmesini sağlar.

<HEAD> Etiketinin Alt Etiketleri > META <META HTTP-EQUIV= “content-language“ CONTENT= “TR “> Sayfanın içeriğinin Türkçe olduğunu göstermektedir. <META NAME= “keywords“ CONTENT= “ASP, PHP, Programlama“> Arama motorları tüm webde sayfaları tararken sayfaları kolay ve istenilen biçimde indekslemek için yardımcı olmak amacıyla yukarıdaki gibi keywords değişkeni kullanır. <META CONTENT= “Web tasarımı ile ilgili her şey“ NAME=“description”> Sayfa hakkında açıklama cümlesi yazmak için description değişkeni kullanır.

<HEAD> Etiketinin Alt Etiketleri > META <META NAME= “author“ CONTENT= “Aslı YAZAGAN“> Sayfayı hazırlayan kişiyi belirtmek için Author değişkeni kullanılır. http://www.w3schools.com/tags/tag_meta.asp

<<HEAD> Etiketinin Alt Etiketleri > TITLE Sayfaların başlığını belirler Tarayıcı penceresinde başlık çubuğunda yazılan başlık görüntülenir. <html> <head> <meta name=“keywords” content=“Eğitim, Okul, Programlama”> <title>RizeMYO</title> </head> <body> Sayfanın başlığına bakınız.</body> </html>

<HEAD> Etiketinin Alt Etiketleri > STYLE <STYLE> Etiketi : Stiller sayfadaki çeşitli nesneleri topluca biçimlendiren yapılardır. Bu etiket sayfa içi stil belirlemede kullanılır. <html> <head> <style> p { color: red; } h1 { color: blue; text-align: center; } </style> </head> <body> <h1> Merhaba </h1> <p> Web Tasarımı Dersine hoşgeldiniz. </p> </body></html>

<HEAD> Etiketinin Alt Etiketleri > LINK Sayfaya ait stil sayfalarını bağlamak için kullanılır. Bu stil sayfaları harici sayfalardır. Bu sayfaların yapısı CSS bölümünde ayrıntılı olarak incelenecektir. Aşağıda link etiketinin kullanımı gösterilmiştir. <head> <LINK REL= stylesheet TYPE=“text/css” REF=“stil.css”> </head>

<HEAD> Etiketinin Alt Etiketleri > SCRIPT <SCRIPT> Etiketi : VBScript, Javascript kodlarının yazılacağı bir alandır. Gerektiğinde <BODY> etiketi sınırları içerisinde de kullanılabilir. Aşağıda <script> etiketinin kullanımı gösterilmiştir. <html><head> <script language="Javascript"> alert("Siteme hoşgeldiniz."); </script> </head> <body> Javascript etiketi çalıştı. </body></html>

<HEAD> Etiketinin Alt Etiketleri > META HTML 4.01: <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=UTF-8"> HTML5: <meta charset="UTF-8"> Kısaca her sayfanızda bulunması gereken META kodu: <html> <head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=UTF-8"> <meta http-equiv=“refresh” content=“3; URL=http://rize.edu.tr/”> <meta http-equiv=“content-language” content=“TR”> <meta name=“keywords” content=“Asp, Php, Programlama”> </head> <body> 3 sn. sonra ayrılıyoruz. </body> </html>

<BODY> Etiketi ve Alt Etiketleri HTML belgesinin bütün içeriği burada yer alır. Buraya metinler, resimler, listeler vb. her türlü HTML nesnesi yerleştirilebilir. http://www.w3schools.com/tags/tag_body.asp Bgcolor : Sayfanın arka plan rengini belirler (renk) Background : Sayfanın arka plan resmini belirler (URL) Topmargin : Üst kenar boşluğu (sayı) Leftmargin : Sol kenar boşluğu (sayı) Link : Sayfadaki linklerin rengini belirler (renk) Vlink : Ziyaret edilen bağlantıların rengini belirler (renk) Text : Sayfadaki metnin rengini belirler (renk)

Paragraf Etiketleri <p> Metin içerisinde paragraf oluşturmak için kullanılır. http://www.w3schools.com/tags/tag_p.asp align : Paragrafı hizalamak için kullanılır. Aşağıdaki değerleri alır. left : Sola yaslı right : Sağa hizalı center : Ortalı justify : Her iki yana yaslı

Paragraf Etiketleri <p>: Uygulama <html> <head> <title>P etiketine örnek</title> </head> <body> <p align= "center">RİZE ÜNİVERSİTESİ</p> <p align= "justify"> Rize Üniversitesi, Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu'nun 2006 yılı içerisinde aldığı bir kararla bağlı olduğu Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden ayrılarak Rize ilinde açılan üniversitedir. </p> <p align= "right">www.rize.edu.tr</p> </body> </html>

Başlık Etiketleri <H1>…<H6> Etiketleri: Başlık etiketleridir. H harfinin yanındaki rakamsal değer başlığın büyüklüğünü belirler. Bu değer 1 için en büyük, 6 için en küçüktür. align (left, right, center) parametresiyle de kullanılabilir. http://www.w3schools.com/tags/tag_hn.asp

UyBaşlık Etiketleri: Uygulamagulama <html> <head> <title>Örnek</title> </head> <body> <H1 align= "center">RİZE ÜNİVERSİTESİ</H1> <H2 align= "center">Meslek Yüksekokulu</H2> <h3 align= "center">Elektronik Teknolojisi Bölümü</h3> <h6 align= "center">Web Tasarımı Dersi</h6> </body> </html>