BILM454 – XML ve XML Web Servisleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HTML.
Advertisements

HTML e GİRİŞ Temel HTML etiketleri.
WEB TASARIM Temel Kavramlar.
HTML’e Devam Uygulama.
Özel Site.NET İnternet Nedir? Soner Sevindik.
XML eXtensible Markup Language
FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Silverlight Daron Yöndem INETA Türkiye Başkanı
HTML, XHTML and CSS XHTML
XML ve XML Uygulamaları
WSDL -SOAP Murat tezgider
BILM454 – XML ve XML Web Servisleri
Savaş YILDIZ
MIT505 İnternet ve Web Programlama: Web Şablonları ve Web düzenleme
İnternet Programcılığı
Bilgisayar Dosya Uzantıları
Web Programlama Kursu Bu kurs ne değildir? Neyi amaç edinmiştir?
İSİM UZAYLARI.
Bölüm 3 – Geçerli-XML Belgeleri Oluşturmak
WEB 2.0 ARAÇLARI SABRİYE ESER TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ.
Standartlar ve Protokoller
Ertan Deniz Öğretim Görevlisi.
h/.  XPath bir W3C standardıdır  XPath XML dökümanlarının kısımlarını seçmek için kullanılan bir sintakstır.  XPath sorguları.
BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I
Javascript Oğuz İNAL.
IT504 ~~DOM~~ Belge Nesne Modeli I
MIT505 İnternet ve Web Programlama: Dinamik web sayfaları, javascript
XML TEKNOLOJİLERİ BTP 206. Ders İçin Gerekli Olan Ders Kitabı –XML, Zafer Demirkol, Pusula Yayınları Yardımcı Ders Kitabı –XML How To Program, Deitel.
XML Genişletilebilir İşaretleme Dili (eXtensible Markup Language), hem insanlar hem bilgi işlem sistemleri tarafından kolayca okunabilecek dokümanlar oluşturmayı.
Temel HTML Eğitimi Erman Yükseltürk.
IT 504 İnternet ve Web Programlama Tanıtım Yrd. Doç. Yuriy Mishchenko.
HTML (HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE) TEMEL ETİKETLERİ
Bölüm 2 – XML Belgeleri Oluşturmak
WEB TASARIMININ TEMELLERİ
Yrd. Doç. Dr. Yuriy Mishchenko
XML Document Object Model (DOM)
WEB TASARIMINDA TEMEL KAVRAMLAR
Görsel Programlama Dr. Muhammet Balcılar
XML NEDİR? XML platformdan bağımsız veri taşıyabilen işaretleme dilidir. XML datanın tanımıyla ilgilidir. HTML gibi bir işaretleme(Markup) dilidir. Document.
HTML HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE Burcu Yılmaz – İ brahim Mert Bilişim Teknolojileri Ö ğ retmeni.
CSS – Stil Şablonları (Cascading style Sheet)
WEB TASARIMININ TEMELLERİ HTML. HTML FORMLARI VE BİLGİ GİRİŞİ FORM, FORM ELEMANLARI BARINDIRAN BİR ALANDIR. FORM ELEMANLARI KULLANICILARDAN BİLGİ GİRİŞİNE.
.  HTML gibi işaretleme etiketlerini kullanan, verilerin depolanmasını sağlayan ve bu verileri metin formatında saklayan bir dildir.  HTML ile XML.
STiL ŞABLONU (CSS) TEMELLERİ
XII. Türkiye’de İnternet Konferansı 8-10 Kasım 2007 Anlamsal HTML’e Yeni Bir Bakış: MİKROFORMATLAR Abdullah Çetin ÇAVDAR Mert DUATEPE.
Cascading Style Sheets (Stil Şablonları)
Ertan Deniz Öğretim Görevlisi.
XML ve XML Teknolojileri
Mobil Web XHTML-MP .NET ve Mobil Web Uygulamalar
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I
1 Öğr. B.Aliyeva Öğr. B.Aliyeva Bilgisayar Yazılımı.
HTML (Hyper Text Markup Language) İnternet dökümanları oluşturmaya yarayan işaretleme dilidir.
İKMAP İnternet 1 Ders Notu
HTML HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE Ayşe AK İ DA Ğ I Bilişim Teknolojileri Ö ğ retmeni.
Dersi Özeti Kursun içeriğini özeti Alt başlıkları Proje Kurs esnasında kullanmayı planladığımı editörler HTMLe giriş Temel etiketler Notepad+’da.
2-Hafta Temel İşlemler * Html Komutlarının Yapısı * Açıklamalar
Yrd. Doç. Dr. Murat Olcay Özcan
Modül 1: Giriş. Genel Bakış Temel.NET kavramları Geliştirme ortamında gezinti Bir C# projesi oluştur Use Visual Studio.NET Veriye eriş Hata ayıkla ve.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri Genel Kavramlar Yazım ve Noktalama Kuralları C Kütüphaneleri C Dilindeki Sözcükler Değer Sabitleri Veri Tipleri Değişkenler.
HTML HTML Nedir? HTML Ne İşe Yarar?. HTML (HyperText Markup Language / Hareketli-Metin İşaretleme Dili) basitçe, tarayıcılarla görebileceğimiz, internet.
Web Tasarımı 2.Hafta. HTML Nedir  Hyper Text Markup Language (Hiper Metin İşaretleme Dili) web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart metin.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ 7. DERS NOTU Konu: Dosya Yönetim.
Metadata, z39.50, FRBR, ve RDA. Ders içeriği Web kaynakları ve web kaynaklarında kimlikleme Derin web – Yüzeysel web Arama Motorları Metadata Kopya Kataloglama.
XHTML ile HTML Arasındaki Farklar
WEB TASARIMI STİL ŞABLONLARI (CSS KULLANIMI) SAVAŞ TUNÇER.
WEB TASARIMI – HTML BİLGİSİ SAVAŞ TUNÇER
WEB TASARIMI HTML LİSTELER VE FRAMELER SAVAŞ TUNÇER.
Öğretim Yazılımı Tasarımı Rehberi
İST1111 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI HTML
Sunum transkripti:

BILM454 – XML ve XML Web Servisleri XML ‘e giriş Öğretim Görevlisi Ertan Deniz Ertan.deniz70@gmail.com

Ajanda Geçmişe bir bakış & Giriş XML‘e genel bir bakış

Ana referans Michael P. Papazoglou, Web Services, 1st Edition, © Pearson Education Limited 2008. (Kitap sunumundan uyarlandı.)

XML nedir ? XML geliştirilebilir işaretleme dilidir. (Extensible Markup Language.) İşaretleme dili (Markup) nedir ? Text ve komutların birbirinden ayrılması. Örnek : <center> Bu bir <i>önemli </i> dokümandır. </center> <center> ve <i> işaretleme elemanı (Tag) olarak isimlendirilirler. XML’de Tag ların bir başlangıcı (<i>) ve bir bitişi (</i>) vardır. İşaretleme dil yapısı (Elementler,Özellikler ve nesneler) ve onların gösterimi ve fonksiyonu hakkında kurallar sağlar. Verinin tanımlanması ve işaretlenmiş verinin web üzerinde taşınması Farklı teknoloji platformları arasında taşıma. Michael P. Papazoglou, Web Services, 1st Edition, © Pearson Education Limited 2008

Geçmişe bir bakış XML HTML ile ilgili bazı dezavatajları (eksiklikleri) gidermek için geliştirilmiştir. HTML, doküman yapısı ve dokümanın sunumunu tek bir dilde toplamıştır. Dokümanın veri yapısı değiştirilmeden, dokümanının sunum yapısının değiştirilmesi zor olmaktadır. Not : Bu durum XHTML/CSS/Javascript ‘in geliştirilmesi ile değişmiştir. İlk olarak, HTML de aynı ihtiyaçları karşılamak için planlanmıştı. (XML gibi) Hedef, doküman yapısıydı. Sunum ile ilgili özellikler sonradan eklendi. Tarayıcı ürünler arasındaki rekabetin etkisi. Kullanıcıların talebi, bilgilerin sunumu üzerineydi. Sunum ile ilgili talepleri oldu. (Font,Metin yerleşimi gibi)

Geçmişe bir bakış XHTML (HTML ve XML’in birleşimi) Bilgi alma problemi Sunum ile ilgili hususlar (Web sayfalarının güzel görünmesi) Bilgi yapısının önüne geçmiştir. (“Bu bir başlıktır.” gibi) HTML içinde, bir paragrafın başlık olması ve diğerinin devamı olması gerçeği, kaybolmaktadır. Böyle bir sayfa üzerinde arama yapılması için, sunum ile ilgili kuralların bilinmesi Sunum değiştiğinde, programında değişmesi gerekecektir. XHTML (HTML ve XML’in birleşimi) XML sözdizimi kuralları ile birleştirilerek, HTML 4.01 standardındaki tüm elemanlardan oluşmuştur. CSS (Cascading Style Sheets) Web sayfalarında ortak görünümü sağlayabilmek için geliştirilir. CSS ile, tüm formatlama HTML dokümanından çıkarılıp, başka bir dosya da saklanabilir.

Geçmişe bir bakış XHTML ve HTML karşılaştırması XHTML elemanları, düzgün bir şekilde iç içe yerleştirilmeli. XHTML elemanları, mutlaka kapatılmalı. XHTML elemanları, küçük harf olarak yazılmalı. XHTML dokümanları, bir tane kök elemanı olmalı. Kaynak yetersizliği olan Mobil cihazların desteklenmesi ihtiyacı (XHTML) Kötü bir işaretleme dilinin yorumlanması zorluğu.

XML yaklaşımı Verinin sayfa içeriği içinden ayrılabilmesi için, HTML özelliklerinin geliştirilmesi Veri ve ilişkili elemanların, XML dokümanı içinde saklanması (Daha sonra, bu derste ele alınacak.) Doküman içindeki elemanların kolaylıkla bulunması sağlayacak programların yazılabilmesi Yapısı itibarı ile, dokümanının kendisini tanıtabilmesi Birlikte çalışabilirlik (Interoperability) Platform bağımsız (Metin olması)

XML yaklaşımı (Dezavantajlar) Sözdizimi gereksiz bir şekilde (uzun) olabilir. XML dokümanları gereksiz bir şekilde büyüyebilir.

Yazılım mühendisliği açısından faydalar Yazılım mühendisliğindeki veri işlemedeki zorluklar Kendi dosya formatlarını tanımlama ihtiyacımız Bu formatları okuyacak, ayrıştırıcı (parser) programların yazılması XML ile, standart bir şekilde dosya formatları tanımlayabilir ve herhangi bir XML ayrıştırıcı programı kullanılabilir. Tekrar tekrar ayrıştırıcı program yazılması gerekmez. Hazır XML kütüphanelerinde yararlanılır. Ayrıştırma işlemi için, daha az kod yazılması

XML Kaynaklar Bu derste genel bir bakış sunulması. En az bir XML kitabı okunmalı http://webdesign.about.com/od/webdesignhtmlarticlest/tp/aatpxmlbooks.htm XML standart dokümanının incelenmesi http://www.w3.org/TR/REC-xml/ XML Seminer ve öğretici kaynaklar, Elliotte Rusty Harold http://www.cafeconleche.org/slides/ XML öğretici kaynak http://www.w3schools.com/Xml

Ajanda Geçmişe bir bakış & Giriş XML‘e genel bir bakış

XML doküman yapısı XML dokümanı aşağıdaki bölümlerden oluşur : Doküman tipi hakkında tanımlar (DTD – Document Type Definition) Veri DTD verinin yapısını tanımlar. Ayrıştırıcı program, DTD’yi okuyarak, ilgili veriyi ayrıştırma işlemini nasıl gerçekleştireceğini bilir. XML dokümanları ile ilgili tüm bilgi, dokümanın içinde yer alır. (Doküman kendini tanıtır özelliktedir.) DTD yerine, XML şema kullanılmalıdır. (Daha sonra, bu derste ele alınacak)

Basit XML Dokümanı <BOOK> <TITLE> Web Services: Principles and Technology </TITLE> <AUTHOR> Mike P. Papazoglou </AUTHOR> <DATE> 2007 </DATE> <PUBLISHER> Prentice Hall </PUBLISHER> </BOOK> Bu doküman XML işaretleme (tag) elemanları içeriyor. Bir insan ve bir bilgisayar tarafından, içindeki herhengi bir bilgiye ulaşılabilir. (Publisher : Yayıncı bilgisi gibi.) Michael P. Papazoglou, Web Services, 1st Edition, © Pearson Education Limited 2008

XML Sözdizim Kuralları XML ile, bazı sözdizimi kuralları sunulmuştur. Bu kurallar ile, HTML dokümanlarından daha kolay ayrıştırılırlar: Tüm işaretleme elemanları (Tag) kapatılmalıdır : <p> HTML, p kapatma işaret elemanınının yazılmamasına izin verir. XML vermez.</p> Her kapatma elemanı, açma elemanı ile ilişkilendirilir. HTML’de, <br> gibi tek işaretleme elemanı olabilir. <br> satırı bölmeye yarar. Bu işaretleme elemanının içeriği yoktur. XML’de içerik olmadığında, <br /> şeklinde işaretleme kullanılır.

XML Sözdizim Kuralları Tüm işaretleme elemanları (tag) içindeki değerlerde “” işareti kullanılır : Örneğin ; HTML aşağıdaki yazıma izin verir : <p align=center>blah blah blah</p> XML de aşağıdaki gibi yazılır : <p align="center">blah blah blah</p> Daha bir çok kullanılabilecek karakterler vardır. (Yorum yazma gibi). XML standart dokümanına bakılmalıdır.

Düzgün oluşturulmuş XML Dokümanları XML dokümanları, sözdizim kuralları uyuyorsa, düzgün oluşturulmuş demektir. Düzgün oluşturulmuş XML dokümanları, DTD dokümanına gerek olmadan, herhangi bir XML ayrıştırıcı (Parser) programı ile ayrıştırılabilir. Sözdizimi kurallarına göre, ayrıştırılır. Fakat, DTD olmadan, dokümanın geçerli olup olmadığı bilinemez. (Veya XML Şema) Geçerli dokümanların kullanılması, doküman işleme süreçlerinin kalitesini yükseltir.

XML doküman yapısı XML dokümanlarının, tipleri olduğu kabul edilir. (Tipe sahiptir.) XML ‘i oluşturan kısımlar ve yapıları, dokümanın tipini tanımlar. XML dokümanı, içi içe elemanlardan ve elemanların verilerinden oluşur. (Elemanlar,Öznitelikler) XML dokümanı, örnek doküman olarak bilinir. Bu o yapıda temsil edilecek (İşaretleme yapısı), kümenin bir elemanıdır. (Örneğidir.) Michael P. Papazoglou, Web Services, 1st Edition, © Pearson Education Limited 2008

XML doküman yapısı Bir XML dokümanı, aşağıdaki işaretleme elemanı ile başlar : <?xml version=“1.0”?> “?” İşleme komutunu gösterir. Bu komut, XML ayrıştırıcı program içindir. XML doküman hakkında ek bilgiler sağlar. XML dokümanı, ilave işleme komutları içerebilir : Ayrıştıcı program, tüm işleme komutları ile verilen bilgileri kullanarak, ayrıştırma işlemini gerçekleştirir. (Encoding bilgisi gibi)

Genel bir XML dokümanı yapısı Michael P. Papazoglou, Web Services, 1st Edition, © Pearson Education Limited 2008

XML : Elemanlar Elemanlar, adı ve içeriği bilgilerinden oluşan temel birimlerdir. Eleman, başlangıç işareti başlayan ve sonuç işareti ile biten karakter dizesidir. Herşey bu ikisi arasında yer alır. <chapter number="1"> Text for Chapter 1 </chapter> İçerik nedir ? İşaretleme elemanları arasındaki karakterler, içeriği oluşturur. XML dokümanındaki en üstteki eleman, kök eleman olarak bilinir. Elemanların içindeki elemanlar, iç içe (nested) olarak adlandırılırlar. İçeren eleman ana eleman, içerdeki eleman çocuk eleman olarak adlandırılır. Michael P. Papazoglou, Web Services, 1st Edition, © Pearson Education Limited 2008

XML : Öznitelikler XML dokümanlarına veri koymanın diğer bir yolu, öznitelik eklemektir. Öznitelik, eleman ile ilişkilendirilmiş “isim-değer” ikilisidir. Öznitelikler, elemanın içeriğini daha iyi ifade etmek için kullanılır. (Öznitelikler ile ilgili kısıtlar. Daha sonra, bu derste ele alınacaktır.) <?xml version=”1.0” encoding=”UTF-8”?> <BillingInformation customer-type=”manufacturer”> <Name> Right Plastic Products </Name> <BillingDate> 2002-09-15 </BillingDate> <Address> <Street> 158 Edward st. </Street> <City> Brisbane </City> <State> QLD </State> <PostalCode> 4000 </PostalCode> </Address> </BillingInformation> Michael P. Papazoglou, Web Services, 1st Edition, © Pearson Education Limited 2008

XML:İsimlendirme grupları (Namespaces) XML içindeki İsimlendirme grupları, tüm dokümanının veya bir kısmının özel bir şema ile ilişkilendirir. (İsim çakışmaları önlenir.) İsimlendirme grupları tanımlarının bir kapsamı var. Bir eleman için tanımlanan isimlendirme grubu, kendisini ve çocuk elemanlarını kapsar. İsimlendirme grubu adı ve elemanın adı ile birlikte, global olarak tekliği ifade eden bir ad aluşturulur. <?xml version=”1.0” encoding=”UTF-8”?> <BillingInformation customer-type=”manufacturer” xmlns="http://www.plastics_supply.com/BillInfo"> <Name> Right Plastic Products </Name> <Address xmlns="http://www.plastics_supply.com/Addr"> <Street> 158 Edward st. </Street> <City> Brisbane </City> <State> QLD </State> <PostalCode> 4000 </PostalCode> </Address> <BillingDate> 2002-09-15 </BillingDate> </BillingInformation> Tekdüzen kaynak tanımlayıcısı (URI : Uniform Resource Identifier ). Michael P. Papazoglou, Web Services, 1st Edition, © Pearson Education Limited 2008

XML : Veri yapısı XML Dokümanı bir kök tag bilgisine sahiptir. XML dokümanı 2 şekilde izlenebilir : İşaret dili elemanları ve bunların arasında verinin bulunduğu karakter dizileri. Ağaç ve yapraklarını gösteren bir veri yapısı <book> <chapter n=“1”> Title 1 </chapter> <section n=“1.1”> Section 1.1 </section> <paragraph> …. <paragraph> <section n=“1.2”> Section 1.2 </section> <chapter n=“2”> Title 2 </chapter> <section n=“2.1”> Section 2.1 </section> < paragraph > …. < paragraph > </book> Book Chapter Chapter Section Section Section Paragraph Paragraph Michael P. Papazoglou, Web Services, 1st Edition, © Pearson Education Limited 2008

XML elemanları ve öznitelikleri hakkında <person sex="female">   <firstname>Anna</firstname>   <lastname>Smith</lastname> </person> <person>   <sex>female</sex>   <firstname>Anna</firstname>   <lastname>Smith</lastname> </person> İlk örnekte, “sex” bir özniteliktir. (Attribute) Sonraki örnekte, “sex” bir elemandır. Her iki örnekte, aynı bilgiyi sağlar.

XML elemanları ve öznitelikleri hakkında XML özniteliklerinin kullanılmasında dikkatli ol. XML özniteliklerinin kullanılması ile ilgili bazı problemler ; Öznitelikler çoklu değer içermezler (Elemanlar içerebilir.) Öznitelikler ağaç yapısını içermezler (Elemanlar içerebilir.) Öznitelikler, ilerideki muhtemel değişikliklere kolaylıkla genişletilemezler. Özniteliklerin okunması ve bakımı zordur. Veri için, elemanları kullanmalısın. Öznitelikleri, veri ile ilişkili olmayan bilgiler için kullanmalısın. (Anahtar Bilgiler)

XML Özet XML, kendi işaret dilimizi geliştirme imkanını sağlar. İşeret tanım elemanları (Tags), özellikler vb tanımlama imkanı. DTD veya XML şema kullanılması (XML Şema kullanımını tercih et.) İsimlendirme grupları (Namespaces), şemalar arasında isim çakışmalarını önlemek için kullanılır. Temel Web servis teknlojilerini anlamak için önemli. (SOAP,WSDL,UDDI,BPEL) Örnekler seçerek, XML ile doküman modellemede pratik sağlayalım. Aile yapınızı (Ödev) Üniversite yapısını

Referanslar Michael P. Papazoglou, Web Services, 1st Edition, © Pearson Education Limited 2008. (Book Slides) Kenneth M.Anderson, CSCI 7818 – XML Overview http://www.cs.colorado.edu/~kena/classes/7818/f08/lectures/lecture_2_xml_overview.pdf XML Resources, http://www.w3schools.com/Xml XHTML http://www.w3schools.com/xhtml/default.asp CSS http://www.w3schools.com/css/default.asp XML in .NET, Aaron Skonnard http://msdn.microsoft.com/en-us/magazine/cc302158.aspx

Sorular İlginize teşekkürler...