Şehzadebaşı ve Koca Sinan

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Onlara sahip olduklarınızın en iyisini veriniz.”
Advertisements

Yrd. Doç. Dr. Ali GURBETOĞLU Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Bunu okursanız iyi olur
Felsefenin Neliği Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Maddenin Hâllerinin Tanecikli Yapısı
RKY OTOMOTİV - BURSA TURBO
Süzme ve Yüzdürme Karışımları oluşturan maddelerden birini diğerlerinden ayırmak için birçok yöntem kullanılır. Karışımın cinsine en uygun yöntem seçilir.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
İÇ MİMARLIK.
BOŞANMA SEBEBİ.
GENÇLİK NE İSTİYOR? Ozan Keçeli.
Değerli Dostlar, İznik hep çinileri ile anılır. Ben ise Size İznik’in kapılarını göstermek istiyorum.
Işığı Yanan Evler Değerlerinize dikkat edin karakterinize dönüşür…
Santa Fe, New Mexico. 130 yıllık bir muamma yılda yaklaşık ziyaretçiyi hayretler içinde bırakıyor. Söz konusu mekan: Loretto kilisesi.
1. Süzme ve yüzdürme Sıvıları içindeki çözünmemiş katılardan ayırmak için süzerek ayırma yöntemi uygulanır. Süzme işleminde katı parçaları geçirmeyen,
Simdi bu oyunu ciddiye al ve sakın oyun bozanlık yapma!!!!
YAŞAMIMIZDAKİ İKİLEM.
MUDURNU’nun “RAMAZAN TOPU” Mudurnu denince aklınıza “Tavuk” mu geliyor? Anayol üstünde olmayan bu kasabanın başka güzellikleri de var. Feridun ÖZHAN
5. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ 7. ÜNİTE IŞIK VE SES
Evet, bildiniz: “Bismillahirrahmanirrahim” yazıyor.
Değerli Dostlar, ne demiştik, Tarih budur... “ Hasankeyfe Sadakat ” denince genelde Diclenin üzerindeki yeni köprü ile eski köprüden geriye kalan kalıntıların.
iPEKLER ENERJi İpekler Enerji, İpekler Elektrik firması bünyesinde Enerji Tasarrufu ve Yenilenebilir Enerji alanında 2007 yılında çalışmalara başlamıştır.
Edirne ilimizin en önemli ve en tanınan simgesi tabii ki SELİMİYE Camisi ve Mimarı Koca Sinan’dır.
Yukarıdaki resimleri yorumladıktan sonra parçayı okuyunuz.
Doğruluk ve dürüstlük.
Yöre : Doğubayazıt, İshakpaşa Sarayı...
DİLEKÇE NASIL YAZILIR?.
ABD'nin Georgia eyaletinde bulunan "Rehber Taşı" henüz 29 yıllık bir geçmişe sahip ama esrarını koruyor. Görenleri şaşırtan taşı kimin yaptırdığı tam olarak.
OSMAN HAMDİ BEY ŞİLEN GÖK.
KASIM AYI BRANŞ BÜLTENİ.
HAZIRLAYANLAR: “ MAKBULE SÖYÜNMEZ ” 9-B 201 BÜşRA YILDIZ 9-B 227 GÜLDANE DÜZENLi 9-C 371 ESMA NUR ÇELiK 9-C 151.
RASYONEL SAYILAR.
Felsefe Performans Ödevi
MADDE VE ISI.
*Düşünelim çözelim *Hayallerim Çizgide Saklı
EŞREFOĞLU CAMİİ 1299 yılından günümüze... Yer Beyşehir merkezi ve gölün kenarı... Feridun ÖZHAN
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
HOCALAR UÇUK OLUNCA – 1 - HANGİ SANDALYE?
KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN VE ONUN ADALETİ
TOKİ ŞEHİT SÜLEYMAN YILMAZ ANADOLU LİSESİ (KUNST HAT KEINE GRENZEN – SANATIN SINIRI YOK)
En çok merak edile motif:
Disiplin ve sorumluluk
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI KONU BAŞLIKLARI: *Maddenin yapıtaşları - atomlar *Elementler – Bileşikler - Moleküller *Fiziksel Değişim - Kimyasal Değişim *Maddenin.
TÜBİTAK Doç. Dr. Eyüp ARTVİNLİ
MUTLU AKKUŞ HALİL AKBIYIK SUNUŞ TEKNİKLERİ. YÖNLENDİRMESİ İLE MEKANIN İÇ HAÇMİNİ GÖSTEREN GENİŞ BİR GİRİŞE SAHİPTİR.
KONTROL İZLEYİCİDE HAZIRLAYAN ÇETİN İMİR Süleymaniye; yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman tarafından imparatorluğun gücünü ve görkemini.
SÖZCÜK TÜRLERİ.
T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ Vefa Lisesi Müdürlüğü
YENİ CAMİ.
SULTAN AHMET CAMİİ.
ÇOK ISI VERDİM BİRAZ ISI VERDİM ÇOK AZ ISI VERDİM SIVI GAZ KATI.
Isınma ve Soğuma Sıcak bir yaz gününde bastığımız kumun sıcaklığını hissedebiliriz. Kum,güneşin etkisiyle ısınır ve sıcaklığı artar.
BOŞANMA SEBEBİ.
Fatih Karaokur - Computer Teacher
KONU:MADDENİN HALLERİ GAZİ İLKOKULU 4.SINIF MERKEZ-DENİZLİ
Kül olan 175 yıllık cami ayağa kaldırıldı.
Süleymaniye Camii.
O kitap okumakokuyor. O masada oturmakoturuyor. O kapı açmak açıyor. O ekmek almak alıyor. O gelmek geliyor. O dışarıda beklemek bekliyor. O şarkısöylemek.
İletişim zor bir süreç midir?
Mimar Sınanın Dehası... Mimar SİNANIN(Büyük üstattın sırları)
ÇEVRE HAKKINDA KISA...KISA...
MADDENİN HALLERİ RUMEYSA SARIKAYA.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
ESKİ ANTAKYA SOKAKLARI, EVLERİ, ÇARŞISI.Hatay/Antakya'nın Tarih Kokan Evleri, Tarihçesi.
HAZIRLAYANLAR EBRAR ÇAKIR BEYZA EFE KEVSER ÇAYIR
Işığı Yanan Evler Değerlerinize dikkat edin karakterinize dönüşür…
İSTİNAT DUVARI YAPIM AŞAMALARI Duvar arkası zemin ve temel kazısı
Işığı Yanan Evler Değerlerinize dikkat edin karakterinize dönüşür…
T TÜRBE KAPISI …  Bu camii Türk mimarisinde Batı sanat etkilerinin yoğun olduğu bir dönemde inşa edilmiş olmasına rağmen klasik.
Sunum transkripti:

Şehzadebaşı ve Koca Sinan

Bir Mimar Sinan eseri olan Şehzadebaşı Camii'nin 1990'lı yıllarda devam eden restorasyonunu yapan firma yetkililerinden bir inşaat mühendisi, caminin restorasyonu sırasında yaşadıkları bir olayı tv'de şöyle anlatmıştı.

Cami bahçesini çevreleyen havale duvarında bulunan kapıların üzerin-deki kemerleri oluşturan taşlarda yer yer çürümeler vardı. Restorasyon programında bu kemerlerin yenilenmesi de yer alıyordu. Biz inşaat fakültesinde teorik olarak kemerlerin nasıl inşa edildiğini öğrenmiştik fakat taş kemer inşası ile ilgili pratiğimiz yoktu.

Kemerleri nasıl restore edeceğimiz konusunda ustalarla toplantı yaptık Kemerleri nasıl restore edeceğimiz konusunda ustalarla toplantı yaptık. Sonuç olarak kemeri alttan yalayan bir tahta kalıp çakacaktık. Daha sonra kemeri yavaş yavaş söküp yapım teknikleri ile ilgili notlar alacak ve yeniden yaparken bu notlardan faydalanacaktık. Kalıbı söktük. Sökmeye kemerin kilit taşından başladık. Taşı yerinden çıkardığımızda hayretle iki taşın birleşme noktasında olan silindirik bir boşluğa yerleştirilmiş bir cam şişeye rastladık.

Şişenin içinde dürülmüş beyaz bir kağıt vardı Şişenin içinde dürülmüş beyaz bir kağıt vardı. Şişeyi açıp kağıda baktık. Osmanlıca bir şeyler yazıyordu. Hemen bir uzman bulup okuttuk. Bu bir mektup idi ve Mimar Sinan tarafından yazılmıştı. Şunları söylüyordu:  

  “Bu kemeri oluşturan taşların ömrü yaklaşık 400 senedir. Bu müddet zarfında bu taşlar çürümüş olacağından siz bu kemeri yenilemek isteyeceksiniz. Büyük bir ihtimalle yapı teknikleri de değişeceğinden bu kemeri nasıl yeniden inşa edeceğinizi bilemeyeceksiniz. İşte bu mektubu ben size, bu kemeri nasıl inşa edeceğinizi anlatmak için yazıyorum.”

Koca Sinan mektubuna böyle başladıktan sonra o kemeri inşa ettikleri taşları Anadolu’nun neresinden getirttiklerini söyleyerek izahlarına devam ediyor ve ayrıntılı  bir biçimde kemerin inşasını anlatıyordu. Bu mektup bir insanın, yaptığı işin kalıcı olması için gösterebileceği çabanın insanüstü bir örneğidir.

Bu mektubun ihtişamı, modern çağın insanlarının bile zorlanacağı taşın ömrünü bilmesi, yapı tekniğinin değişeceğini bilmesi, 400 sene dayanacak kağıt ve mürekkep kullanması gibi yüksek bilgi seviyesinden gelmektedir. Şüphesiz bu yüksek bilgiler de o koca mimarın erişilmez özelliklerindendir.

Ancak erişilmesi gerçekten zor olan bu bilgilerden çok daha muhteşem olan 400 sene sonraya çözüm üreten “sorumluluk duygusu”dur.