KİRİŞLER M.FERİDUN DENGİZEK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Mukavemet II Strength of Materials II
Advertisements

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ MOHR DAİRESİ DERS NOTLARI
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ ARA SINAV SORULARI 4 NİSAN 2014.
KARMA Ş IK SAYILAR Derse giriş için tıklayın... A. Tanım A. Tanım B. i nin Kuvvetleri B. i nin Kuvvetleri C. İki Karmaşık Sayının Eşitliği C. İki Karmaşık.
Cebirsel İfadeler’ de Toplama İşlemi
JEODEZİ I Doç.Dr. Ersoy ARSLAN.
ATALET(EYLEMSİZLİK) MOMENTİ
17. MEKANİKSEL SİSTEMLER VE TRANSFER FONKSİYONLARI
REAKSİYON KUVVETLERİ SERBEST GÖVDE DİYAGRAMLARI ve POISSON ORANI
ARA SINAV SORU ÇÖZÜMLERİ
Ek 2A Diferansiyel Hesaplama Teknikleri
6.KUVVET DENGELERİ M.Feridun Dengizek.
FİNAL SINAV SORULARI M.FERİDUN DENGİZEK.
VEKTÖR-KUVVET-LAMİ TEOREMİ
2. BÖLÜM VEKTÖR-KUVVET Nicelik Kavramı Skaler Nicelikler
7-MOMENT-TORK M.Feridun Dengizek.
MEKANİK TESTLER MEKANİK TESTLER.
EĞME MOMENTİ-KESME KUVVETİ ATALET MOMENTLERİ VE
1.BELİRSİZ İNTEGRAL 2.BELİRSİZ İNTEGRALİN ÖZELLİKLERİ 3.İNTEGRAL ALMA KURALLARI 4.İNTEGRAL ALMA METODLARI *Değişken Değiştirme (Yerine Koyma)Metodu.
5 KONUM VEKTÖRÜ M.Feridun Dengizek.
FİNAL HAZIRLIK PROBLEMLERİ
Karenin Çevre Uzunluğu
4. KARTEZYEN KOORDİNATLAR
KESİRLİ FONKSİYONLARIN GRAFİKLERİ
Bölüm 4: Sayısal İntegral
EŞDEĞER SİSTEMLER İLE BASİTLEŞTİRME
BURULMA (Torsion) ve BURKULMA (Buckling) M.Feridun Dengizek
ZORLANMIŞ TİTREŞİMLER
SIKIŞMA MODÜLÜ (BULK MODULU) KESME GERİNİMİ (SHEAR STRAIN) GERİLİM YOĞUNLAŞMASI (STRESS CONCENTRATION) ARTIK STRESS (RESIDUAL STRESSES) M.Feridun Dengizek.
FİNAL SINAVI ÇÖZÜMLERİ
BÜTÜNLEME SINAVI ÇÖZÜMLERİ
2.DERECE DENKLEMLER TANIM:
ARA SINAVLAR HAZIRLIK PROBLEMLERİ
İKİNCİ DERECEDEN FONKSİYONLAR ve GRAFİKLER
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
BASİT EĞİLME ALTINDAKİ KİRİŞLERİN TAŞIMA GÜCÜ
PROBLEM ÇÖZÜMLERİ M. FERİDUN DENGİZEK.
Bölüm5 :Kök Bulma Sayısal bilgisayarlar çıkmadan önce, cebirsel denklemlerin köklerini çözmek için çeşitli yollar vardı. Bazı durumlarda, eşitliğinde olduğu.
RAYLEIGH YÖNTEMİ : EFEKTİF KÜTLE
DERS 11 BELİRLİ İNTEGRAL (ALAN).
8. MOMENT 2 M. Feridun Dengizek.
SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ
SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ
AĞIRLIK MERKEZİ (CENTROID)
Ödev 7 Şekilde gösterilen kablolarda 0.5 kN’un üzerinde çekme kuvveti oluşmaması için asılı olan kovanın ağırlığını (W) bulunuz. W.
ÇEMBERİN ANALİTİK İNCELENMESİ
DİERANSİYEL DENKLEMLER
TBF Genel Matematik I DERS – 11: Belirsiz İntegral
BASİT EĞİLME TESİRİNDEKİ TRAPEZ KESİTLER Betonarme Çalışma Grubu
TAŞIYICI SİSTEMLER VE İÇ KUVVETLER
Lineer Olmayan Denklem Sistemlerinin Çözüm Yöntemleri
BASİT EĞİLME ALTINDAKİ KİRİŞLERİN TAŞIMA GÜCÜ
Regresyon Analizi İki değişken arasında önemli bir ilişki bulunduğunda, değişkenlerden birisi belirli bir birim değiştiğinde, diğerinin nasıl bir değişim.
İNTEGRAL.
YAPI STATİĞİ 1 KESİT TESİRLERİ Düzlem Çubuk Kesit Tesirleri
Bölüm 4 – Kuvvet Sistem Bileşkeleri
Prof. Dr. M. Tunç ÖZCAN Tarım Makinaları Bölümü
DÜZLEM KAFES SİSTEMLER
BURULMA (Torsion) ve BURKULMA (Buckling) M.Feridun Dengizek
BURULMA (Torsion) ve BURKULMA (Buckling) M.Feridun Dengizek
F=hA BATMIŞ YÜZEYLERE GELEN HİDROSTATİK KUVVETLER
BASİT EĞİLME TESİRİNDEKİ TRAPEZ KESİTLER
DERS 7 SAYISAL İNTEGRASYON DERS 7.1 TRAPEZOIDAL (YAMUK) KURAL
GERBER KİRİŞLER YAPI STATİĞİ 1.
PROBLEM ÇÖZÜMLERİ M. FERİDUN DENGİZEK. PROBLEM 1: TERMAL STRES İki adet 1500 mm boyunda bakır çubuk esnemez iki blok arasında ve başlarından kaynak edilmiş.
KİRİŞLER 3.1. Tanım Kirişler uçlarından mesnetlenmiş, tek eksenli genellikle boylamasına (eksenine) dik yük taşıyan elemanlardır. Döşemeden aldığı yükü.
MİMARLIK BÖLÜMÜ STATİK DERSİ BASİT YAYILI YÜKLERİN İNDİRGENMESİ
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ MOHR DAİRESİ DERS NOTLARI M.Feridun Dengizek.
Sunum transkripti:

KİRİŞLER M.FERİDUN DENGİZEK

ANKASTRE KİRİŞTE YÜK UÇTAN BASIYOR

ANKASTRE KİRİŞTE YÜK HERHANGİ BİR YERDEN BASIYOR

ANKASTRE KİRİŞTE YÜK BOYA YAYILMIŞ

ANKASTRE KİRİŞTE YÜK YAYILI VE UÇTA DESTEK VAR

ANKASTRE KİRİŞTE YÜK ORTADA VE UÇTA DESTEK VAR

ANKASTRE KİRİŞTE YÜK HERHANGİ BİR YERDE VE UÇTA DESTEK VAR

ASKILI KİRİŞTE YÜK DESTEKLER ARASINDA BASIYOR

ASKILI KİRİŞTE ASKILI TARAFTA YÜK UÇTAN BASIYOR

ASKILI KİRİŞTE YÜK BOYDAN BOYA YAYILI

ASKILI KİRİŞTE YÜK ASKILI TARAFTA YAYILI

Yerçekimi ivmesi g=10 m/sn2 ÇÖZÜM Önce yayılı yük miktarını bulalım PROBLEM 1. Toplam boyu 4.5 metre olan ve üzerinde 1.44 ton tüm boya eşit yayılmış yük olan çelik bir kiriş 3-metre aralıklı destekler üzerinde ve bir ucu şekildeki gibi askıda kalacak şekilde monte edilmektedir. Bu kirişin kesiti 100X30 mm2 olduğuna ve kısa kenarı dik durumda olduğuna göre kirişte ki maksiumum gerilimi ve uç tarafta ne kadar seğim olduğunu bulunuz. Yerçekimi ivmesi g=10 m/sn2 ÇÖZÜM Önce yayılı yük miktarını bulalım W=m*a=10*1,440=14,400=14.4 kN W=w/L  w=14.4/4.5=3.2 kN/m Reaksiyon kuvvetlerini bulalım (Askılı kirişte yük boydan boya yayılı formüllerinden) ΣF=0  R1+R2-W=0 3.6+R2-14.4=0  R2= 10.8 kN

Askılı kirişte yük boydan boya yayılı formüllerinden bu kirişte maksimum ve minimum momentlerin nerede ortaya çıkacağı bulunabilir. Ancak Kuvvet diyagramını kullanarak bu momenlerin büyüklüğü ve konumu daha kolay hesaplanabilir. Kuvvet diyagramının birinci bölge alanını üçgen formülünden hesaplanabilir. Önce kuvvet diyagramının boy eksenini kestiği nokta bulunur. Birinci bölge alanı birinci max momenti verir  3,2*1,125/2= 2,025 kN-m  Maksimum moment M1=2.025 kN İkinci bölge kuvvet alanı ise azalan momenti verir.  6*(3-1,125)/2= 5.625 kN  M2=2,025-5,625= -3.6kN-m  Minimum Moment = -3.6 kN-m Mutlak büyüklük olarak I-3,6 I > I2.025I olduğu için gerilimler 3.6 kN-m üzerinden hesaplanır.

Kiriş kesitinde kısa kenar dik durumda M=3.6 kN-m =3,600,000 N-mm C=h/2= 30/2 =15 mm (Askılı kirişte yük boydan boya yayılı formüllerinden) Uçdaki sapma istendiği için X1= a için

Statik olarak belirsiz kirişler (Indeterminate beams) Eğer bir kirişte kurulabilecek denklem sayısından daha fazla sayıda destek varsa bu kirişlere statik olarak belirsiz (indeterminate) kiriş denilir. Örnek1 : Şekil 1 de verilen kirişte 3 adet reaksiyon kuvveti bulunmaktadır. (RA, RB, MA ) Ancak bu kiriş için kurulabilecek denklem sayısı en fazla ikidir. ΣFy=0 ΣM=0 Örnek2 : Şekil 2 de verilen kirişte 4 adet reaksiyon kuvveti bulunmaktadır. (RA, RB, HA, MA) Ancak bu kiriş için kurulabilecek denklem sayısı en fazla üçtür. ΣFx, ΣFy=0, ΣM=0 Belirsiz kirişlerin reaksiyon kuvvetlerinin bulunması için kullanılan metodlardan birisi kirişin sarkma (deflection) eğrisinin difrensiyal denkleminden yola çıkılarak sağlanmasıdır. İkinci ve en yaygın metot ise tekilleme (superposition) yolu ile elde edilen diyagramların belli noktalarındaki sarkma miktarlarının birbirlerine eşitlenmesi ile reaksiyon kuvvetlerinden en az birini bulma metodudur. Şekil 1 Şekil 2

Belirsiz kirişlerde tekilleme yolu ile çözüm örneği Alttan 3 noktada desteklenmiş bir kirişin reaksiyon kuvvetlerini bulmak için önce tekilleme yolu ile kiriş iki ayrı kirişmiş gibi kabul edilir Kirişlerden birindeki reaksiyon kuvveti Rc etkin kuvvet gibi kabul edilerek orta eksendeki sarkma miktarlarınının denklemleri yazılır. Aradığımız sarkma orta eksende olduğu için ikinci kiriş sarkma miktarı x=L/2 için yeniden yazılır. Her iki kirişte orta eksendeki sarkma aynı olmak zorunda olduğu için her iki kirişin orta eksendeki sapma miktarları birbirine eşitlenir. Elde edilen denklemlerden Rc çekilerek orta destekteki reaksiyon kuvveti bulunmuş olur

uzaklıkta üçüncü bir destek bulunmaktadır. Örnek: 3 metre uzunluğu bir kiriş üzerinde tam ortada 300 kN büyüklüğünde bir kuvvet bulunmaktadır. Bu kirişin başlarındaki desteklere ilave olarak B noktasına 1 metre uzaklıkta üçüncü bir destek bulunmaktadır. Bu kirişin destek noktalarındaki reaksiyon kuvvetlerini bulunuz. Bu kiriş bir önceki problemin sayısal örneği olduğu için bulduğumuz Rc Formülünden Diğer reaksiyon kuvvetlerini bulmak için A noktasına göre momentleri alırsak ΣM=0  300*1.5 – 352.2*1.5 – RB*3 =0  RB =-84.8 kN ΣF=0  300=RA+RB+Rc  300=RA+(-84.8)+352.2  RA=32.6 kN Dikkat: RB işaretinin negatif olması RB nin Yukarıdaki gösterimin ters yönünde olduğunu belirtir.

İNTEGRASYON YOLU İLE BELİRSİZ KİRİŞLERİN ÇÖZÜMÜ İntegrasyon yolu ile çözüm için önce kiriş üzerindeki momentlerin x eksenine bağlı denklemi yazılır. Buna göre A noktasına göre momentler toplamı Alındığında ΣM=0  f1: Kuvvetler toplamından ΣF=0  f2: B noktasına göre x e bağlı moment alınırsa RA ve MA yerine f1 ve f2 yerine koyulursa

Elastik modülü ve atalet momentinin X boyuna bağlı sapma (deflection) miktarının ikinci dereceden türevi ile çarpımı kirişteki toplam momenti verdiğinden M=E*I*y(x)’’   C1=0 C2=0 X=L ve y=0 olduğunda

İNTEGRAL METODU İLE BELİRSİZ KİRİŞ İÇİN ÖRNEK PROBLEM Üzerinde 6 kN yayılı yük bulunan 12 metre boyundaki kiriş baş taraftan desteklenmektedir. Kirişte ortaya çıkacak maksimum momenti ne olur Maksimum sapma nerede ortaya çıkar ÇÖZÜM MA=108>M1=60.75 Mmax=MA=108 kN-m Max sapma moment eğrisinin tepe noktasında ortaya çıkar.