Bakterilerin biyoteknolojide kullanım alanları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bacillus thuringiensis
Advertisements

Üreme, Büyüme ve Gelişme
MİKROPLAR Mikroplar nasıl ve nerede yaşar ? Gülnur GÜR Sağlık Slayt
Mikroplar bizim için faydalı da olabilirler!?!
DNA ve Genetİk Kod Sağlık Slaytları
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
CANLILAR 1.Bakteriler 2.protista 3. Mantarlar 4. Bitkiler 5. Hayvanlar.
İLKER YİĞİT ÜZEYİR GARİH DOSTLUK İLKOKULU 4-C SINIFI
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
Canlıların Ortak özellikleri.
CANLILARI TANIYALIM Hz:İSMAİL BAŞPINAR.
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
8.SINIF PROJE GÖREVİ ÜREME VE ÇEŞİTLERİ SEMA NUR HACI 8/F 849.
FUMİGASYONUN TANIMI Böcekleri ( Yumurta, larva, nymph, pup ve ergin dönemlerinde ) ve diğer zararlı etmenleri ( Nematod, mantar, bakteri.
MUTASYON ve MODİFİKASYON
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
MİKROSKOBİK CANLILAR Çevremizde yaşayan gözle görülemeyecek kadar küçük canlılar, mikroskop yardımı ile görülebilir. Mikroskopla görülebilen canlılara.
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
Hazırlayan:K.Merve GÜNAY
MİKROSKOBİK CANLILAR SERRA NUR GÜRKAN.
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
EFTADE PINAR GÜR Organik Kimya
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
Biyoteknoloji ve Gen Mühendisliği
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
Metabolizma ve Beslenme
MİKROSKOBİK CANLILAR.
ÇEVRE İnsanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik,
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ.
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
Modern Genetik Uygulamaları
Coğrafya Performans Ödevi
biyoteknoloji ve önemi
BAKTERİ VE VİRÜSLER F.CANAN TAŞERİMEZ MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ.
Avrupa’da doğal bir ilaç olarak kabul edilen keçi sütünün faydaları saymakla bitmiyor. Keçi sütü tedavi edici ve kendine özgü üstün özelliklerinden.
FOTOSENTEZ.
 Bunların dışında ; eksik ya da fazla organlılık, genetik hastalıkların ve kanser çeşitlerinin tümü mutasyondur.  Mutasyonlar genellikle zararlıdır.
BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ İNSAN HAYATINA ETKİLERİ
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
BİYOKİMYA ANABİLİM DALI
Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü
BİTKİLERDE TAŞIMA.
Bitki Zararlıları ile Savaşım Yöntem ve İlaçları
MODERN GENETİK UYGULAMALARI. MODERN GENETİK UYGULAMALARI.
Canlıların Ortak özellikleri.
Transgenik Hayvanlar İlaç üretimi amacı ile düzenlenen hayvanlar (kan, idrar ya da süt içerisinde Genetik olarak düzenlenmiş biyoaktif moleküllerin-kan.
Yönlendirilmiş Mutasyonlar
Biyoteknoloji için Mikrobiyoloji 1
ORGANİK YUMURTA ÜRETİMİ
BİYOTEKNOLOJİ.  Biyoteknoloji; hücre ve doku biyolojisi kültürü, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, genetik, fizyoloji ve biyokimya gibi do ğ a bilimlerinin.
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
ENZİMLER. Enzimler,biyolojik katalizörlerdir. Katalizör: Kimyasal tepkimenin hızını artıran ve tepkimeden etkilenmeden çıkan moleküllerdir. Aktivasyon.
EKOSİSTEM VE MÜHENDİSLİK İLİŞKİSİ Hazırlayanlar ve sunanlar : Mustafa ÜLGEN Yunus AKBAŞ.
Biyomların yeryüzünde dağılışını etkileyen faktörler.
BITKI VE HAYVANLARDA KLONLAMA. GEN KLONLAMA Seçilmiş bir genin bir vektör (plazmit veya virüs) içerisine eklenerek bir bakteriye aktarılması ve sonra.
Bileşikler İki ya da daha fazla çeşit element atomunun bir araya gelerek oluşturdukları yeni saf maddeye bileşik denir. Farklı atom içeren moleküller (çok.
TERMIK SANTRALLER. Kısaca bilgi vermek gerekirse termik santraller buhar gücü ile enerji üreten yapılardır. Termik santralleri Enerji Geri Dönüşüm Santralleri.
Bitki Zararlıları ile Savaşım Yöntem ve İlaçları
İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER
DNA 2 Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Bir canlıya ait tüm özellikler DNA’da saklanır. Bir canlıya ait tüm.
SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ.
Sunum transkripti:

Bakterilerin biyoteknolojide kullanım alanları Emirhan Yiğit SAVCILI  9-F 997 

Bakteri nedir ?   Bakteri toprakta, suda, canlılarda bulunan, mayalanmaya, çürümeye ya da hastalıklara yol açan, küresel, silindirimsi ya da kıvrık biçimde olan, çok basit yapılı, bölünme yoluyla çoğalan, klorofilsiz, tekgözeli canlı olarak adlandırılır

Biyoteknoloji nedir ? Biyoteknoloji insan, bitki ve hayvan hücrelerinde bulunan fonksiyonları anlamak ve değiştirmek amacı ile kullanılan teknikler ve işlemlerdir. Biyoteknoloji tıbbi konularda çok büyük ilerlemeler göstermiştir, hastalıkların teşhis ve tedavisinde büyük yol kat edilmiştir. Biyoteknolojinin başlıca amacı insan hayatının kalitesini arttırmaktır

Bakterinin biyoteknolojide kullanım alanları. 1. Bakterilerin kanser gen tedavisindeki rolü. 2.Tümöre hedeflenen bakteriler. 3.Hidrojen elde eden bakteriler. 4.Biyo-Yakıt üretimi yapan bakteriler. 5.Haşerelerle mücadelede kullanılan bakteriler. 6.Hormon üreten bakteriler .

1. Bakterilerin kanser gen tedavisindeki rolü. Kanser gen tedavisinin önündeki ana engel, bir antikanser gen ürününün solid bir tümör için spesifikliğinin sağlanmasıdır 2. Bir vektörün ilk olarak direkt bir tümörle karşılaşmasında gen ekspresyonunun kontrolünü bozan ciddi stratejiler bulunmaktadır. Bu sebeple solid tümörleri spesifik olarak hedefleyen sistemik bir buluşma metodu sağlanamamıştır. Bu duruma karşın E.coli genleri ve enzimleri, kanser için en iyi bilinen ön ilaç uygulamalarının bir parçasını oluşturmaktadır 2, 3. Ön- ilaçlar, farmakodinamik ve toksikolojik olarak etkisiz olan fakat in vivo koşullarda oldukça aktif türlerine dönüşebilen kimyasallardır 

2.Genetik Silah  Bazı bakteriler genetik silah olarak da kullanılmaktadır. Tüberküloz, tetanos, ülser, menenjit gibi hastalıklara neden olan bakterilerin genleri değiştirilerek silah olarak kullanılmaktadır.

3.Hidrojen elde eden bakteriler. Hidrojenin moleküllerin yapısından kurtarmak için yüksek miktarda enerjiye gereksinim vardır. Ancak bilimsel adı Caldicellulosiruptor saccharolyticusolan olan ve suyun kaynama sıcaklığına yakın sıcaklıklarda yaşayan termofilik bakteriler, bu konuda oldukça başarılıdırlar. Bilim adamları bu bakterinin bitkiler besinleri sindirmesi esnasında hidrojen açığa çıkardığını saptamıştır ve daha sonra hidrojen açığa çıkaran geni tespit etmişlerdir.

4.Biyo-Yakıt üretimi yapan bakteriler. Amerikalı bilim adamları Esherichia coli adlı bakteri türünü sentetik bir türünü üreterek daha kaliteli bir biyo-yakıt üretmişlerdir. Bu amaçla bakterinin temel genetik yapısını değiştirmişler ve onu uzun zincirli alkol molekülleri oluşturmaya yönlendirmişlerdir. Sentetik bakterinin oluşturduğu bu uzun zincirli alkoller doğadaki benzerlerinden daha yüksek enerji taşımaktadır.

5.Haşerelerle mücadelede kullanılan bakteriler. Biyolojik mücadele için kullanılan etmenler böcekleri onların sindirim yollarından enfekte eder, bu yüzden yaprak bitleri ve kabuklu bitler gibi emici ağız yapısına sahip sınırlı sayıdaki zararlı için mücadele seçeneği sunarlar. Bacillus thuringiensis  en geniş kullanım alanına sahip toprak kaynaklı bir bakteridir ve en azından dört alt türü; Lepidopteran  (güvesi , kelebek ), Coleoptera (böcek) ve Diptera'ya (sinek) karşı kullanılır. Bakteri organik çiftçilere, kurutulmuş sporları poşetlenmiş şekilde, suyla karıştırılıp, brassicalar ve meyve ağaçları gibi hassas bitkilerin üzerine püskürtülmek üzere verilir

6.Hormon üreten bakteriler Erişkin insanların böbrek hücreleri eritropoietini üretir. Fakat böbrek hastalığı veya böbrek yetmezliği olan hastalarda bu hormon üretilmez. Normal koşullar altında üretilmesi zor olan bu hormonun yapımını kontrol eden gen bakterilere aktarılmış ve bakteriler bu hormonu üretebilir hale gtelmişlerdir. Bu yolda elde edilen hormon birçok kişi için yaşam kurtarıcıdır. İnsan insülini de bu yolla elde edebilir.

KAYNAKÇA https://prezi.com/qkbo-9groig0/bakterilerin-biyoteknolojideki-kullanim-alanlar/ https://bilgi90.com/post/bakterilerin-biyoteknolojide-kullanm-ala.p17654  https://www.dijitalx.com/2020/08/30/bakteri-nedir-bakterileri-hayatimizin-hangi-alanlarinda-kullaniriz/  https://www.denkbilgi.com/bakterilerin-biyoteknolojide-kullanim-alanlari.html  https://www.biyologlar.com/bakterilerin-biyoteknolojide-kullanim-alanlari  https://tr.wikipedia.org/wiki/Biyolojik_m%C3%BCcadele_(tar%C4%B1m)  https://hakkinda-bilgiler.blogspot.com/2017/04/bakterilerin-biyoteknolojide-kullanim.html  https://www.vona-int.com/tr/biyoteknoloji-nedir  https://prezi.com/p/-wq6tzdrqyr9/bakterilerin-biyoteknolojide-kullanm-alanlar/  https://tr.wikipedia.org/wiki/Biyoteknoloji