SPEKTROSKOPİ VE MİKROSKOPİ İLE YÜZEY ANALİZİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BURÇIN BULUT DERYA ÜSTÜNDAG ELIF SIMSEK
Advertisements

Atomik Force Mikroskobu
Medikal Lineer Hızlandırıcılarda Elektron Dozimetrisi
Atomik X-IşInI Spektrometri
ECZ436 FARMASÖTİK NANOTEKNOLOJİ NANOTEKNOLOJİYE GİRİŞ
ENERJİ, ENERJİ GEÇİŞİ VE GENEL ENERJİ ANALİZİ
Atomik Kütle Spektroskopisi
LAZER.
ATOMİK EMİSYON SPEKTROFOTOMETRESİ
Lazerler Fizikte Özel Konular Sunu 4.
Potansiyometri Çalışma ilkesi: Karşılaştırma elektrodu ile uygun bir ikinci elektrottan oluşan Elektrokimyasal hücreden akım geçmezken Potansiyel ölçümüne.
KATILARDA KRİSTAL YAPILAR
Mikroskobi Teknikleri
ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROSKOPİSİ
X-Işını Fotoelektron Spektroskopisi
KOLLOİDLERİN HAZIRLANMASI ve SINIFLANDIRILMASI
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
KİMYASAL BAĞLAR.
SİNİR SİSTEMİ Sinir sistemininin gelişmesi ve evrimi
2. İYONİK BİLEŞİKLER.
Işığın Tanecik Özelliği
9. SINIF KİMYA MART.
Raman Spektroskopisi.
İleri Elektronik Uygulamaları Hata Analizi
KİMYASAL BAĞLAR VE KARIŞIMLAR
X-ışınları 9. Ders Doç. Dr. Faruk DEMİR.
İleri Elektronik Uygulamaları Hata Analizi
OPTİK CİHAZLARIN BİLEŞENLERİ
Daha küçüğü görme tutkusu
Raman Spektroskopi.
İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR.
KİMYASAL BAĞLAR.
DİFERANSİYEL TARAMALI KALORİMETRİ
KİMYASAL BAĞLAR.
Hiçbir kimyasal ayırma yöntemi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf maddelere element denir.
YÜZEY TEKNOLOJİLERİ.
TAHRİBATSIZ MUAYENE YÖNTEMLERİ
1. Spektroskopi ve Mikroskopi ile Yüzey Analizi
Wilhelm Conrad Röntgen ( )
S.ÇETİNKAYA, F.BAYANSAL, H.M.ÇAKMAK, H.A.ÇETİNKARA Mustafa Kemal Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü, Hatay/Türkiye 1 Türk Fizik Derneği.
YÜZEY ANALİZ TEKNİKLERİ
SIVI METAL GİRİŞİ İÇİN YOLLUK.
VICKERS SERTLIK ÖLÇME YÖNTEMI Ölçme ve değerlendirme kriterleri aynı Brinell yöntemindeki gibidir. Bu yöntemi Brinelden ayıran özellik kullanılan ölçme.
BİYOKİMYA (Tıbbi ve Klinik Biyokimya) TLT213
Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM)
Raman Spektroskopisi.
KOLORİMETRE- SPEKTROFOTOMETRE
Dr. Çiğdem Soydal A.Ü.T.F Nükleer Tıp Anabilim Dalı
Madde ve Özellikleri.
H. K. KAPLAN, S. SARSICI, S. K. AKAY*
Yarı İletkenlerin Optik Özellikleri
LASER ve Tıpta Kullanımı
Nano Malzemeler Giriş.
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
Işık Mikroskobu İki bölümde incelenir: Mekanik Bölümleri
Uygarlığın başlangıcından beri malzemeler enerji ile birlikte insanın yaşama standardını yükseltmek için kullanılmıştır. İlk uygarlıklar geliştirdikleri.
Atomik X-Işını Spektrometri
İyonik Bağ ve Kovalent Bağ Türü
ELEKTRON MİKROSKOBU (SEM and TEM)
Atomik Kütle Spektroskopisi
ICP (INDUCTIVELY COUPLED PLASMA) İNDÜKTİF EŞLEŞMİŞ PLAZMA YÖNTEMİ
TÜRBİDİMETRİ-NEFOLOMETRİ VE RAMAN SPEKTROSKOPİSİ
TARAMALI ELEKTRON MİKROSKOP (SEM)
Wilhelm Conrad Röntgen ( )
İYONİK BAĞ KİMYASAL BAĞ KOVALENT BAĞ
GİRİŞ EDS; Enerji Dispersiv Spektrum , SEM, TEM’e eklenmek suretiyle, elementlerin enerjilerinden faydalanarak kantitatif kimyasal analiz yapmakta kullanılır.
Wilhelm Conrad Röntgen ( )
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

SPEKTROSKOPİ VE MİKROSKOPİ İLE YÜZEY ANALİZİ Bir sıvı veya gazla temas halinde bulunan bir katının yüzeyi genellikle kimyasal bileşim ve fiziksel özellikler bakımından katının iç kısmından oldukça farklıdır. Heterojen kataliz, yarı iletken ince film teknolojisi, korozyon ve adhezyon mekanizmaları, metal yüzeylerin aktivitesi ve biyolojik membranların davranış ve fonksiyonları ile ilgili yapılan çalışmalar katı yüzeylerin spektroskopik ve mikroskopik yöntemlerle karakterizasyonu kullanılarak gerçekleştirilir.

Başlıca Yüzey ölçüm tipleri, Yüzeylerin optik ve elektron mikroskopik görüntülerinin eldesinde Adsorbsiyon izotermlerinin Yüzey alanlarının Yüzey pürüzsüzlüğünüğün Gözenek Boyutlarının ve yansıtıcılığının ölçülmesinde Yüzeylerin kimyasal niteliği hakkında bilgi sağlamak için kullanılır.

Yüzey ölçüm tipleri, Yüzeylerin optik ve elektron mikroskopik görüntülerinin eldesinde Adsorbsiyon izotermlerinin Yüzey alanlarının Yüzey pürüzsüzlüğünüğün Gözenek Boyutlarının ve yansıtıcılığının ölçülmesinde Yüzeylerin kimyasal niteliği hakkında bilgi sağlamak için kullanılır.

YÜZEYLERDE ANALİZ BÖLGESİ SEÇİMİ Birincil demet numunenin küçük bir alanına odaklanır ve ikincil demet incelenir. Hareketli birincil demetle yüzey bir düzen içinde taranarak ikincil demetteki değişmeler gözlenir. Tarama doğrusal ya da iki boyutlu olabilir. Derinlik profili olarak da adlandırılan yöntemde bir iyon tabancasından çıkan iyonlarla tozlaşma prensibine göre yüzeyde bir çukur oluşturulur. Çukurun merkezinde oluşan ikincil demet derinlik fonksiyonu ile ilgili bilgiler verir.

ELEKTRON SPEKTROSKOPİ Üç tür elektron spektroskopisi yöntemi kullanılır. X ışınları fotoelektron spektroskopi: Uyarıcı; X ışınları Auger elektron spektroskopi: Uyarıcı; X ışınları ya da elektron demeti Ultraviyole fotoelektron spektroskopi: Uyarıcı; Monokromatik ışın demeti

Auger Elektron Spektroskopi XPS den farklı olarak Auger elektron spektroskopi iki bsamaklı bir süreçtir. Birinci basamakta analizi yapılacak olan numune bir elektron demeti veya bazen X ışınları ile etkileşerek uyarılmış A+* iyonu oluşturulur. Oluşturulan A+* Auger elektronunu ya da ise floresans fotonunu vererek kararlı hale ulaşabilir.

TARAMALI ELEKTRON MİKROSKOPİ Taramalı Elektron Mikroskopi (SEM) Taramalı Tünelleme Mikroskopi (STM) Atomik Kuvvet Mikroskopi (AFM) Bu yöntemlerden yarı iletkenlerde silikon yüzeylerin karakterizasyonunda, bunların yüzey hatalarının tespitinde ve manyetik merkezlerinin görüntülenmesinde, biyoteknoloji alanında, DNA, kromatin, protein/enzim etkileşimlerinde, membran virüslerin görüntülenmesinde faydalanılır. AFM nin bir avantajı biyolojik numunelerin şekil görüntülerinin daha az bozulduğu su altında görüntü alınabilmesidir.