A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Alan Etkili Transistör (FET)
Advertisements

ÜNİTE : 7 IŞIK VE SES. IŞIK Işık, cisimleri görmemizi ve etrafın aydınlanmasını sağlayan bir enerji türüdür. Işık yayan cisimlere ışık kaynağı denir.
9. SINIF 3.ÜNİTE: Kimyasal türler arası etkileşimler
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.

SULAMA MEKANİZASYONU Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN. İşletme Noktasının Grafik Yolla Bulunması.
İletkenlik Elektrik iletkenlik, malzeme içerisinde atomik boyutlarda “yük taşıyan elemanlar” (charge carriers) tarafından gerçekleştirilir. Bunlar elektron.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
Eleman Tanım Bağıntıları Direnç Elemanı: v ve i arasında cebrik bağıntı ile temsil edilen eleman v i q Ø direnç endüktans Kapasite memristor Endüktans.
Lojik Kapılar ve Lojik Devreler (Logic Gates And Logic Circuits)
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
JEOFİZİK ETÜTLERİ DAİRESİ
AMPULLERİN BAĞLANMA ŞEKİLLERİ HAZIRLAYAN: TANER BULUT FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ.
DİRENÇ. Cisimlerin elektrik akımını geçirirken gösterdiği zorluğa direnç denir. Birimi ohm olup kısaca R ile gösterilir. Devredeki her elemanın direnci.
YARI İLETKEN DİYOTLAR Elektronik Devreler.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK Basit Elektrik devresi: © Elektrik enerjisini ısı ve ışık enerjisine dönüştürür. © Pil, pil yatağı, anahtar, iletken kablo, duy.
2-Uçlu Direnç Elemanları
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
DİYOT & MODÜL DİYOT & DOĞRULTUCULAR
11. SINIF: ELEKTRİK ve MANYETİZMA ÜNİTESİ Alternatif Akım 1
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Alan Etkili Transistör ve Yapısı
Elektriksel potansiyel
1 Yarıiletken Diyotlar.
Işık Işık kaynakları Işık ve madde Işığın yayılması Işığın yansıması
Metal Fiziği Ders Notları Prof. Dr. Yalçın ELERMAN.
BMET 262 Filtre Devreleri.
2.Hafta Transistörlü Yükselteçler 2
8.Hafta İşlemsel Yükselteçler 3
npn Bipolar Tranzistör Alçak Frekanslardaki Eşdeğeri
ELEKTRONİK DEVRELER-I LABORATUVARI
YER MANYETİK ALANI.
. . AÇILAR ..
4.KONU Kirchoff Gerilim Kanunları.
-MOMENT -KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
4.Hafta Transistörlü Yükselteçler 4
FAZLAR ARASI KÜTLE TRANSFERİ
NET 103 ÖLÇME TEKNİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
Thevenin (1883) ve Norton (1926) Teoremleri
AKIŞKAN STATİĞİ ŞEKİLLER
Kırınım, Girişim ve Müzik
NET 205 GÜÇ ELEKTRONİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
ELEKTRİK VE ELEKTRİK DEVRELERİ
KUVVET, MOMENT ve DENGE 2.1. Kuvvet
Endüstriyel Elektronik
Polarizasyon D. Roddy Chapter 5.
Akım, Direnç ve Doğru Akım Devreleri
ÜRETEÇLERİN BAĞLANMASI VE KIRCHOFF KANUNLARI
Bölüm28 Doğru Akım Devreleri
Bölüm 1: Ohm Yasası ve Ohm Yasası ile Direnç Ölçümü
BÖLÜM 27 Akım ve Direnç Hazırlayan : Dr. Kadir DEMİR
ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ
Bölüm 5 Manyetik Alan.
BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK. BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK.
UYARI Lütfen masalarınıza yazı yazmayınız.
LOJİK KAPILAR (GATES) ‘Değil’ veya ‘Tümleme’ Kapısı (NOT Gate)
SIVILAR Sıvıların genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir.
Işığın Kırılması.
Düzgün Elektrik Alan ve Sığa
2) Çift Optik Eksenli Mineraller (ÇOE)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DTL (Diyod-Transistör Lojik)
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Sunum transkripti:

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü Temel elektronik  11. hafta 

İÇİNDEKİLER ALAN ETKİLİ TRANSİSTÖRLER (JFET, MOSFET , MESFET)

ALAN ETKİLİ TRANSİSTÖRLER FET (Alan Etkili Transistör ) gerilim kontrollu ve üç uçlu bir elemandır . FET 'in uçları G (Kapı ) , D(Drain) ve S(Kaynak) olarak tanımlanır.  FET'in yapısı ve sembolü aşağıdaki şekilde gösterilmiştir. FET'ler aşağıdaki gibi 3 grupta toplanabilir.  JFET ( Jonksiyon FET) IGFET (Kapı İzoleli FET )  MOSFET (Metal Oksit Yarı İletken FET)

ALAN ETKİLİ TRANSİSTÖRLER JFET BJT akım kontrollu bir elemandır yani taban akımı ile kollektör akımı kontrol edilir. FET ise gerilim kontrollu bir elemandır. FET'İn kapı (G) ile kaynak (S) arasına uygulanan gerilim ile, kanaldan (D ile S arasından ) geçen akım kontrol edilir. G-S uçlarına uygulanan gerilim , kanaldan geçen akımın yönüne dik olan bir elektrik alanı oluşturur. JFET , N veya P kanal olabilir. N kanal JFET' de , kanal N tipi ve kapı tipi bir malzemedir. Kapıdan kanala bir P-N jonksiyonu mevcuttur. Kapıya uygulanan gerilim P-N jonksiyonunu ters yönde kutuplar ve kapıdan çok küçük bir sızıntı akımı geçer . Bu nedenle FET' lerde giriş direnci çok yüksektir. ( ~ 100MΩ) .  G ile S uçlarına ters yönde bir gerilim uygulandığında , P-N jonksiyonunda boşluk bölgesi oluşur. Boşluk bölgesinde akım taşıyıcısı yoktur. Boşluk bölgesi kanal içine doğru genişleyerek kanalın akım geçiren kısmını daraltır ve kanalın direncini artırır .

ALAN ETKİLİ TRANSİSTÖRLER JFET Yapı ve sembolleri  N Kanal JFET' in çalışma prensibi 

ALAN ETKİLİ TRANSİSTÖRLER JFET 'in Transfer Karakteristiği  N kanal FET'te VGS gerilimi , 0 ile – VP arasında değiştirilerek ID akımı kontrol edilir. P kanal FET' te ise ID akımının kontrolu için VGC gerilimi 0 ile VP arasında değiştirilir . Kesimdeki VGS değerine VGS(off) da denir. VGS(off) ile VP mutlak değer olarak birbirine eşittir. Katalogların çoğunda VGS(off) değeri verilir. Bu değer 10 nA gibi çok küçük akımda tanımlanır . VGS gerilimi ile ID akımı arasındaki ilişki aşağıdaki eşitlikte verilmiştir. Bu eşitliğe göre , VGS gerilimi ile ID akımı arasındaki ilişki , yani transfer karakteristiği parabolik bir değişim gösterir. N kanal FET' in transfer karakteristiği aşağıdaki şekilde gösterilmiştir. 

ALAN ETKİLİ TRANSİSTÖRLER İleri Yön İletkenliği  FET'de ileri yön geçiş iletkenliği gm , VDS gerilimi sabitken , ID akımındaki değişimin VDS gerilimindeki değişime oranı olarak tanımlanır. FET'in transfer karakteristiği lineer olmadığı için GB çalışma noktasına bağlı olarak değişir. Aşağıdaki şekilde farklı çalışma noktalarında gm'in bulunması gösterilmiştir. 

ALAN ETKİLİ TRANSİSTÖRLER MOSFET (Metal Oksit Yarı İletken FET)   MOSFET ' de kapı ile kanal arasında JFET' deki gibi bir P-N jonksiyonu yoktur. MOSFET'in kapısı silisyum dioksit (SiO2) tabakası ile kanaldan izole edilmiştir. İki temel MOSFET mevcuttur. - DE MOSFET - E MOSFET  DE MOSFET  DE MOSFET'in temel yapısı aşağıdaki şekilde gösterilmiştir. DE MOSFET'te D ve S altkatman malzeme üzerine katkılanarak , kapıya komşu olan dar bir kanal ile birbirine bağlanmıştır. DE MOSFET N kanal ve P kanal olabilir. Burada sadece N kanallı DE MOSFET incelenecektir. P kanallı DE MOSFET' te gerilim yönleri terstir. Fakat çalışma prensipleri aynıdır. 

ALAN ETKİLİ TRANSİSTÖRLER Kapı kanaldan izole olduğu için kapıya negatif veya pozitif gerilim yugulanabilir. DE MOSFET kapısına negatif gerilim uygulanırsa Azaltma (Depletion) , Pozitif gerilim uygulanırsa Arttırma (Enchacement) modunda çalışır. DE MOSFET'te kapı ve kanal bir kapasitenin iki paralel plakası ve SİO2 tabakası bir dielektril malzeme gibidir.  DE MOSFET Temel Yapı ve GÖsterimi 

ALAN ETKİLİ TRANSİSTÖRLER E MOSFET E MOSFET'te fiziksel bir kanal yoktur. N kanal E MOSFET' te kapıya uygulanan gerilim eşik değerinde , SİO2 tabakasına komşu olan P malzemesinde ince bir negatif yük tabakası ve bir kanal oluşturur. Eşik geriliminin altında bir kanal oluşmaz . Kapı kaynak arasındaki pozitif gerilim arttırıldığında kanala daha çok elektron çekilir ve kanalın iletkenliği artar. N kanal E MOSFET' in çalışma prensibi aşağıdaki şekilde gösterilmiştir. 

ALAN ETKİLİ TRANSİSTÖRLER E MOSFET yalnız kanal arttırma ile kullanılır . N kanallı bir E MOSFET pozitif kapı gerilimi ile çalışır. P kanallı türünde ise negatif kapı gerilimi gerekir. Aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi E MOSFET' in transfer  karakteristiğinde VGS = 0 iken bir akım geçmez .Yani E MOSFET'te , JFET ve DE MOSFET'teki gibi IDSS parametresi yoktur. VGS gerlimi  VGS(th) eşik gerilimine ulaşana kadar ID akımı sıfırdır . E MOSFET 'in transfer karakteristiğinin eşitliği aşağıda verilmiştir. MOSFET'in K sabiti VGS'in belirli bir değeri için verilen ID(on) akımı için katalogda verilir. 

KAYNAKÇA http://www.yildiz.edu.tr/~fbakan/Analog/Analog3.pdf