KİMYASAL KİNETİK Kimyasal Kinetik konusu kapsamında reaksiyon hızları ve mekanizmaları ile ilgilenilir. Bir maddenin bir kimyasal reaksiyonda birim zamanda.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Reaksiyon’un doğası ve hızı…
Advertisements

Bileşikler ve Formülleri
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
REAKSİYON ENTALPİSİ (ISISI)
Su donarken moleküller arasında yeni etkileşimler oluşur; buharlaşırken de yine moleküller arası zayıf etkileşimler ortadan kalkar. Buna karşılık kömür.
KARIŞIMLAR.
Kimyasal maddeler. Mol kavramı. Denklem denkleştirme.
Petrolden elde edilen sıvı yakıtların sınırlı rezervlerine rağmen, dünyada otomotiv sektörü hızla gelişmektedir. Bu gelişmeye paralel olarak oto yakıtlarının.
Kimyasal Tepkimeler.
Genel Kimya I (KİM-153) Öğretim Yılı Güz Dönemi
KİMYASAL REAKSİYON ÇEŞİTLERİ
ONÜÇÜNCÜ HAFTA Reaksiyon mertebeleri. Katalizör ve reaksiyon hızları.
MOLEKÜLER YAPILI OLMAYAN
Deney No: 4 Derişimin Tepkime Hızına Etkisi
KİMYASAL TEPKİMELER.
KİMYASAL BAĞLAR KOVALENT BAĞ İYONİK BAĞ
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
ÜSLÜ SAYILAR.
KİMYASAL TEPKİMELER.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
BÖLÜM 15: KİMYASAL KİNETİK
KARIŞIMLAR.
KİMYASAL DENGE VE KİMYASAL KİNETİK
HOMOJEN VE HETOROJEN KARIŞIMLAR
Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen mad-delere karışım denir. Karışımlar görünümlerine göre iki çeşittir:
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
Fiziksel ve Kimyasal Olaylar
ISI.
Kimyasal Denge. Reaksiyon ilerleme değeri. Le Chatelier ilkesi.
MADDE YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ.
MADDELERİN SINIFLANDIRILMASI
Hiç düşündünüz mü???.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLERİ
Karışımlar.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR.
KİMYASAL DENGE.
BİLEŞİK ve FORMÜLLER.
REAKTÖRLER İçinde kimyasal veya biyolojik reaksiyonların gerçekleştirildiği tanklara veya havuzlara reaktör adı verilir. Başlıca dört çeşit reaktör vardır:
1.1.1 Tek kademeli tepkimelerde hız bağıntısı
Kimyasal Reaksiyonların Hızları
4. ÇÖZÜNÜRLÜK   4.1. Çözünürlük çarpımı NaCl Na Cl- (%100 iyonlaşma)
BÖLÜM 13 DEZENFEKSİYON VE FLORLAMA. BÖLÜM 13 DEZENFEKSİYON VE FLORLAMA.
Saf değillerdir Farklı cins atom yada moleküllerden oluşurlar Fiziksel yollarla bileşenlerine ayrılırlar Kendilerini oluşturan maddelerin özelliklerini.
KİMYASAL KİNETİK Reaksiyon Hızı.
KİMYASAL TEPKİMELERİN HIZLARI
Denge; kapalı bir sistemde ve sabit sıcaklıkta gözlenebilir özelliklerin sabit kaldığı, gözlenemeyen olayların devam ettiği dinamik bir olaydır. DENGE.
Bölüm 10. Kimyasal Dengelere Elektrolitlerin Etkisi
SAF MADDELER VE KARIŞIMLAR
KİMYASAL KİNETİK IX. DERS.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
KİMYASAL DENGE Kaynak: Raymond Chang Fen ve Mühendislik Öğrencileri için Kimya.
DİLEK DİKEÇ Matematik Öğretmeni
9-10 HAFTA Titrimetrik Yöntemler; Çöktürme Titrimetrisi
Kimyasal Kinetik Kimyasal reaksiyonların hız ve mekanizmalarını inceleyen kimya dalıdır. Reaksiyona giren maddelerin tümünün aynı fazda olduğu homojen.
Su Molekülünün Özellikleri
Element , Bileşik ve Karışımlar
B- Yaygınlık Ölçüleri Standart Sapma ve Varyans Değişim Katsayısı
Kimyasal Kinetik Uygulamalar I
KOMPLEKSLEŞME REAKSİYONLARI VE TİTRASYONLARI
BÖLÜM 1: KİMYASAL KİNETİK
Kaynak: Raymond Chang Fen ve Mühendislik Öğrencileri için Kimya
KİMYASAL BAĞLAR Bir molekül, molekülü oluşturan atomların birbirlerine kimyasal bağlar ile tutturulması sonucu oluşur. Atomların kendilerinden bir sonra.
Kimyasal Reaksiyonlar
Bileşikler İki ya da daha fazla çeşit element atomunun bir araya gelerek oluşturdukları yeni saf maddeye bileşik denir. Farklı atom içeren moleküller (çok.
Aktiflik ve iyon şiddeti
KİMYASAL BAĞLAR KOVALENT BAĞ İYONİK BAĞ
Sunum transkripti:

KİMYASAL KİNETİK Kimyasal Kinetik konusu kapsamında reaksiyon hızları ve mekanizmaları ile ilgilenilir. Bir maddenin bir kimyasal reaksiyonda birim zamanda değişen miktarı reaksiyon hızı olarak ifade edilir ve dC/dt formülü ile gösterilir. Reaksiyon mekanizması ise, son reaksiyona götürecek olan ara reaksiyonların toplamı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kimyasal reaksiyonların hızlarını etkileyen en önemli faktörler reaksiyona giren maddelerin cinsi ve konsantrasyonlarıdır. Her bir kimyasal reaksiyonda, ya reaksiyona giren maddeler arasında bir kimyasal bağ oluşur ya da mevcut olan bağlar koparılır. Bu durum maddenin cinsine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Dolayısıyla reaksiyon hızı reaksiyona giren maddelerin cinsine bağlıdır. Bazı reaksiyonlar çok hızlı gerçekleşirken (titrasyon işlemlerinde yer alan bazı reaksiyonlar) bazı reaksiyonlar çok yavaş gerçekleşir (Metalin paslanması ve jeolojik reaksiyonlar)

Reaksiyona giren maddelerin konsantrasyonu da reaksiyon hızına etki etmektedir. Homojen reaksiyonlarda (reaksiyona giren maddeler aynı fazdadır) reaksiyon hızı konsantrasyona bağlıdır. Fakat heterojen reaksiyonlarda (reaksiyona giren maddeler farklı fazdadır) reaksiyon hızı reaksiyonun gerçekleştiği ara yüzeye bağlıdır. X molekül A ve y molekül B gibi iki maddenin reaksiyona girip bir C maddesini oluşturduğunu düşünelim. x A + y B → C

Bu reaksiyonda hem A hem de B maddesinin C’nin oluşum hızını etkilediğini varsayarsak reaksiyon hızı denklemi şu şekilde yazılabilir. Burada k reaksiyon hız sabitidir. x ve y ise deneysel olarak tespit edilen üslü ifadelerdir. x + y bize reaksiyonun derecesini göstermektedir. Reaksiyon dereceleri farklı yöntemlerle tespit edilmektedir. Bu durumu bir örnek üzerinde inceleyelim. x A + y B → C reaksiyonunda elde edilen veriler tablo da görülmektedir.

Deney No [A] mol/L [B] mol/L C’nin oluşum Hızı 1 0.1 0.6 10 2 0.2 20 3 0.4 40 4 12 5 48 6 96 4, 5 ve 6. deneylerde A maddesinin konsantrasyonu sabit tutulduğunda B maddesinin konsantrasyonu 2 katına çıktığında C maddesinin oluşum hızının 4 kat arttığı, 4 katına çıktığında 8 kat arttığı görülmüştür. 1, 2 ve 3. deneylerde ise B maddesinin konsantrasyonu sabit tutulduğunda A maddesindeki konsantrasyon artışı ile reaksiyon hızı artışının doğru orantılı olduğu görülmektedir. Dolayısı bu reaksiyon için hız denklemi;

Teorik ve deneysel anlamda bulunan hız verileri birbirinden farklı olabilir. Dikkate alınması gereken deneysel verilerdir. Radyokimyasal yöntemlerde radyoaktif maddelerin kullanıldığı yöntemlerdir. Radyoaktif maddeler Geiger Müller cihazı kullanılarak radyokimyasal yöntemler ile izlenebilir. Radyokimyasal analiz yöntemleri yaş tayinlerinde oldukça sık olarak kullanılmaktadır. Jeolojik, sanatsal, arkeolojik değeri olan numuneler bu amaçla en sık kullanılan örneklerdir. Yaş tayinlerinde genellikle oranı kullanılır.