SIFAT TAMLAMASI Bu sunu “Deniz Hoca” ve tarafından hazırlanmıştır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

SIFATLAR.
SIFAT, SIFAT TAMLAMALARI
SIFATLAR MERVE CEYLAN.
Sıfatlar Salim erer
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
SIFATLAR VE ÖZELLİKLERİ
SIFATLAR.
T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ-2
Kelime Türleri Kelime: Dilde anlamı ya da tek başına görevi bulunan ses topluluğudur.Türkçe’de kelimeler , görevleri bakımından sekiz türe ayrılır. Bunlar:
SIFAT (ÖN AD) Varlıkları (isimleri) renk,biçim, hareket durum gibi değişik yönlerden niteleyen ; işaret,sayı,soru,belgisizlik gibi yönlerden de belirten.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
Sıfatlar Görev ve Anlamlarına Göre Sıfatlar Niteleme Sıfatları
TÜRKÇE SIFAT (ÖN AD).
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
ÖZNE YÜKLEM UYGUNLUĞU Büşra Nur Gürses.
M. SERHAT KAPLAN Konu: Sıfat(Ön Ad) SIFAT(ÖN AD) İsimleri niteleyen ya da belirten sözcüklerdir. Sıfatlar ancak varlıklarla ortaya çıkar.
Sıfatlar Sıfat: Bir isimden önce gelerek onu nitelik ya da nicelik bakımından belirleyen kelimelere “sıfat” denir. Bir kelimenin sıfat sayılabilmesi için.
KELİME TÜRLERİ SIFATLAR.
TAMLAMALAR Bir ismin başka bir isimle ya da sıfatla oluşturduğu söz öbeğine tamlama denir. Tamlamalar iki grupta incelenir. A. Sıfat Tamlamaları B. İsim.
Zarflar fiilleri, sıfatları, fiilimsileri veya kendi türünden sözcükleri (zarfları) etkileyen sözcüklerdir. Zarfların diğer ismi de tir. Zarfları beş.
İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
KELİME TÜRLERİ ZAMİRLER.
Görev ve anlam açısından sıfatlar Yapı açısından sıfatlar
Tamlamalar sıfat ve isim tamalaması olarak ikiye ayrılır.
TAMLAMALAR.
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
ÜSLÜ SAYILAR.
İsmin özelliklerini belirten sözcüklere denir. İsmin önüne gelir.

Sıfatlar Ayşe Kızılbağlı Erciyes Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği
Tarafından yayınlanmaktadır
TÜRKÇE SUNUSU Gülse Tözenli 6\C.
ZAMİRLER SIFATLAR FİİLLER
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
İSİM TAMLAMALARI.
ÖN ADLAR (SIFATLAR) Kırmızı ceket :Ceketin rengini belirtiyor.
Sıfatlar.
SINIF 4 İSTASYON ÖĞR. Resul RESUL
İSİM TAMLAMALARI              İki veya daha fazla ismin, yeni bir anlam meydana getirecek şekilde birlikte kullanılmasıyla oluşan söz gruplarına isim tamlaması.
Görev ve Anlamlarına Göre
SIFATLAR.
ÖN AD (SIFAT). Adıları niteleyen veya belirten sözcüklerdir. Bir sözcüğün sıfat olabilmesi için adın önüne gelerek onu nitelemesi veya belirtmesi gerekir.
Varlıkları daha iyi anlatabilmek için bazen daha tanıtıcı sözcükler kullanırız. Bu sözcükler isimlerin önüne gelerek onları renk, şekil, durum, sayı vb.
Hazırlayan: Göksel KURT Türkçe Öğretmeni. Göksel KURT Türkçe Öğretmeni2 SIFAT  İsimlerin önüne gelerek onların şeklini, durumunu, rengini, işaret yoluyla.
ÖN AD.  Sıfat : Adların önüne gelerek onları çeşitli yönlerden niteleyen ya da belirten sözlerdir.Örnek :  İyi insan, üç çocuk, bulanık su, bazı kitaplar,
GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE. SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam.
GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
SIFAT TAMLAMALARI .
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
Tarafından yayınlanmaktadır
Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür.
ADILLAR (ZAMİRLER).
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
TAMLAMALAR.
 SIFATLARIN ÖZELLİKLERİ  SIFAT ÇEŞİTLERİ  SIFATLARDA PEKİŞTİRME  SIFATLARDA DERECELENDİRME  SIFATLARDA KÜÇÜLTME  YAPILARINA GÖRE SIFATLAR  FİİLİMSİ.
HAZIRLAYAN LEVENT YAĞMUROĞLU
FULYA HOCA SIFATLAR Adları niteleyen veya belirten sözcüklerdir. Bir sözcüğün sıfat olabilmesi için adın önüne gelerek onu nitelemesi.
Sıfatlar Görev ve Anlamlarına Göre Sıfatlar Niteleme Sıfatları
ZAMİRLERZAMİRLER. ZAMİRLER ( ADILLAR ) ZAMİRLER ( ADILLAR ) İsimlerin yerine kullanılan kelime veya eklere zamir denir. Örnek: Nisa çalışkandır. Nisa.
Hakan Satılmış /Türkçe Öğrt. İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
ADJECTIVES. Adjectives (sıfatlar): isimleri niteleyen, özelliklerini belirten kelimelerdir. Sıfatlar, ismin rengini, büyüklüğünü, yaşını, miktarını, kalitesini.
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
İsimlere Özellik Verelim mi?
GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE. SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam.
Sıfat(Ön Ad) Varlık adlarından önce gelerek onları niteleyen, biçimlerini, sayılarını, yerlerini belirten sözcüklere SIFAT(ÖN AD)denir.
Sıfatlar (ön ad).
Sunum transkripti:

SIFAT TAMLAMASI Bu sunu “Deniz Hoca” ve www.edebiyatciyim.com tarafından hazırlanmıştır. 1. Deniz Hoca Youtube Kanalı ⇒ www.youtube.com/DenizHoca 2. Konu Linki ⇒ https://www.edebiyatciyim.com/sifat-tamlamasi/

SIFAT TAMLAMASI Bir ismin önüne gelerek onları çeşitli açılardan niteleyen ve belirten sıfatların isimle birlikte oluşturmuş oldukları söz öbeklerine “Sıfat Tamlamaları” denir.  Sıfatların olduğu her yerde mutlaka bir “Sıfat tamlaması” vardır. Geniş sınıf Tüm insanlar Şu ağaç

SIFAT TAMLAMASI ⇒ Sıfat tamlaması için mutlaka bir isim ve onu niteleyen-belirten bir sıfatın olması şarttır.  ⇒ Sıfatlar birden fazla ismi belirtebilir-niteleyebilir: Çürümüş elmalar, armutlar ve muzlar çöpe gitti. ⇒ Bir isme birden fazla sıfat gelebilir: Zeki, çalışkan, uslu ve neşeli bir çocuktu. ⇒ Sıfatlar bir isim tamlamasının önüne gelebilir. Unutulmaz aşk acısı taşıyor bu yürek.

SIFAT TAMLAMASI Niteleme sıfatlarıyla oluşan “Sıfat Tamlamaları” Yağmurlu havada tüm neşesi kayboluyordu. Çocuk mavi gözleriyle bana bakıyordu.

SIFAT TAMLAMASI İşaret sıfatıyla oluşan “Sıfat Tamlamaları” Bu sorunu en kısa sürede çözmeliyiz. Öteki soruyu çözmeden sınavı bitirmeyin.

SIFAT TAMLAMASI Belgisiz sıfatlarla oluşan “Sıfat Tamlamaları” Bugünlerde bazı öğrenciler okuldan erken çıkmaya başladı. Tüm insanların bu konuda duyarlı olmasını beklemek yanlış.

SIFAT TAMLAMASI Soru sıfatlarıyla oluşan “Sıfat Tamlamaları” Tatilde kaç kitap okuyacağımızı bilmiyorum. Oğlunuz kaçıncı sınıfta eğitim görüyor?

SIFAT TAMLAMASI Sayı sıfatlarıyla oluşan “Sıfat Tamlamaları” Bu işten kendilerine beşer lira kalmıştı. Bir öğünde üç ekmek yerdi.

SIFAT TAMLAMASI Sıfat fiillerle oluşan “Sıfat Tamlamaları”  “Anası mezar dikecekmiş”  Gelecek günlerde bu konuları tekrar konuşuruz. Yüzündeki tükenmiş ifade her şeyi özetliyordu. Toplantıya sonradan gelen adam ortalığı karıştırdı.