Başağrısı olmaksızın paroksismal vücut ağrısı: Korpalji

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Advertisements

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
OLGU SUNUMU
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Bel ağrısı ve tutukluk olan hastanın ayırıcı tanısı
CA, Erkek, 71 y. Yakınma: Birgün önce ani göz kararması, baş dönmesi ve 20 dakika süren bayılma ve ayıldığında bulantı, kusma Acil servise başvuru: Öksürük.
OLGU 1 Prof. Dr. Hidayet SARI.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Nöroloji Kliniği Multiple Skleroz Polikliniğinde Başağrısı Sıklığı ( Headache Frequency in Multiple Sclerosis Outpatient.
OLGU 11 Prof. Dr. Hidayet SARI.
BEL BACAK AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
OLGU 5 Prof. Dr. Hidayet SARI.
OLGU 3 Prof. Dr. Hidayet SARI.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 1. Bölüm İnt. Dr. Emine Yunusoğlu 21 Ağustos 2013.
OLGU 6 Prof. Dr. Hidayet SARI.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
BAŞAĞRILI HASTADA DEĞERLENDİRME
YAYGIN AĞRILI HASTAYA YAKLAŞIM
Stj.Dr.Duygu Oğuz Dönem IV
Olgu sunumu Prof. Dr. Şansın Tüzün.
BEL BACAK AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
BEL AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
OLGU 8 Prof. Dr. Hidayet SARI.
BEL KALÇA AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
OLGU 7 Prof. Dr. Hidayet SARI.
Bel ağrısı ve tutuklukla gelen hastanın ayırıcı tanısı
BOYUN AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
OLGU 10 Prof. Dr. Hidayet SARI.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
OLGU 9 Prof. Dr. Hidayet SARI.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 28 Mart 2013.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
VAKA SUNUMU KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD Dr. H. Nejat KÜÇÜKDAĞ
FİBROMİYALJİDE ETYOPATOGENEZ
VAKA SUNUMU: AĞRISIZ KIRMIZI GÖZ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 1 Aralık 2015 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Diffüz Progresif Döküntüsü Olan Bir Adölesan
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 26 Kasım 2015 Perşembe Ar. Gör. Dr.
YOĞUN BAKIM OLGU SUNUMU
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 1. Bölüm 25 Nisan 2013.
İÇ HASTALIKLARI OLGU SUNUMU Dr. Ayşe KAYA. 23 yaş, Kadın, Bekar, Öğrenci, Yozgat Şikayeti: Kilo alma, ciltte çatlaklar, saç dökülmesi.
 E.K., 29 y, bayan, evli, ev hanımı, Ankara  Şikayet: Halsizlik, bel ağrısı.
İÇ HASTALIKLARI OLGU SUNUMU
NEFROLOJi BD OLGU SUNUMU
İç Hastalıkları Olgu Sunumu Arş.Gör. Dr. Tuba Şahbazoğlu.
Migren Dr. Melek KARAÇAM.
İç Hastalıkları Olgu Sunumu Arş.Gör. Dr. Gül Yavuz.
Z.A., 25 yaş, K, Düzce 31 hafta 6 günlük gebe 2. gebelik Öncesinde herhangi şikayeti olmayan hastanın 27.haftada başlayan şiddetli baş ağrısı, görme bulanıklığı.
NEFROLOJİ OLGU SUNUMU DR. RAMAZAN CİVELEK.
ROMATOLOJİ OLGU SUNUMU
GASTROENTEROLOJİ VE HEPATOLOJİ OLGU SUNUMU
ENDOKRİNOLOJİ OLGU SUNUMU 21.Aralık M.A 21 YAŞ K,BEKAR ÖĞRENCİ ŞİKAYETİ:HALSİZLİK 3 YIL ÖNCE HALSİZLİK NEDENİYLE DIŞ MERKEZE BAŞVURAN HASTANIN YAPILAN.
Gastroenteroloji Klinikopatolojik Konferans Dr. Derda Gökçe.
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ DÖNEM SIVI-ELEKTROLİT TEDAVİSİ DERSİNE AİT DERS SONU DEĞERLENDİRME.
Kadın Hastalıkları ve Doğum
YAYGIN AĞRILI HASTAYA YAKLAŞIM
İnteraktif Olgu Sunumu
RENAL REPLASMAN TEDAVİSİ ALAN HIV OLGUSU
Uz Dr Mustafa KURÇALOĞLU1, FIPP Uz Dr Sinan PEKTAŞ1
Şükrü Sınıcı1, Selma Eroğlu2, Ümit Dündar2
Sunum transkripti:

Başağrısı olmaksızın paroksismal vücut ağrısı: Korpalji Dr. Levent Ertuğrul İNAN Dr. F.Figen AYHAN Dr. F.Ayşen EREN Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi 16.11.2018

Şikayeti: Kollarda ve bacaklarda olan ağrı ve uyuşma 41 yaş, kadın Sağ elini dominant olarak kullanıyor. Evli, iki çocuk Bankacı Şikayeti: Kollarda ve bacaklarda olan ağrı ve uyuşma

Menstruasyonla ilişki Ø Uykudan uyandırmıyormuş. Hikaye Ağrı Sağ bacak Sağ kol Diğer taraf Sırt ve boyun Baş ağrısı Ø, Bulantı Ø, kusma Ø, Kuvvet kaybı Ø Gece ağrısı Ø Sabah tutukluğu Ø Menstruasyonla ilişki Ø Yaklaşık 4 yıldır 2 gün Ayda 1-2 defa VAS: 8 Uykudan uyandırmıyormuş.

Hikaye Romatoloji, nöroloji, FTR, psikiyatri 3 yıl 1 yıl 9 ay Psikiyatri tarafından duloksetin 60 mg  7-8 ay fayda görmüş (ağrısının sıklığı, süresi ve şiddeti %60 azalmış) , sonrasında Ø 1 yıl Psikolog, ayda 1-2 görüşme  fayda Ø 9 ay Duloksetin 60 mg  fayda Ø

Özgeçmiş ve Soygeçmiş Soygeçmiş: Özgeçmiş: Evlendiğinde vaginismus tedavisi görmüş Brukşizm Sigara Ø, alkol Ø Travma Ø, operasyon Ø Soygeçmiş: AnneKTS operasyonu Ailede primer başağrısı öyküsü yok

Sistem sorgulaması: Diare, konstipasyon Ø Baş ağrısı Ø Oral aft,genital aft Ø Kuru göz, ağızda kuruma Ø Ciltte döküntü Ø Eklem şişliği, kızarıklık Ø Diare, konstipasyon Ø Taze peynir yemek Ø Ateş Ø Karın ağrısı Ø Göğüs ağrısı Ø Eklem ağrısı Ø

Fizik muayene: Kas iskelet sistemi muayenesi: Doğal Nörolojik muayene: Doğal

Laboratuvar: AKŞ: 95 mg/dl sT3: 4,53 pmol/L BUN: 9 mg/dl WBC: 7880 Üre: 19 mg/dl Crea: 0,84 mg/dl GFR: 87ml/dk/1,73m2 AST: 14 U/L ALT: 14 U/L GGT: 7 U/L sT3: 4,53 pmol/L sT4: 18,03 pmol/L TSH: 1,81 ulU/ml Vit B12: 568,5 pg/ml Fol: 8,14 ng/ml WBC: 7880 Hb: 14,3 g/dl Htc: 42,4 Plt: 287.000 Sed: 10 mm/hr CRP: 1,03 mg/L Fibr: 357 mg/dL RF: 10 IU/ml Fe: 115 ug/dl TDBK: 275 ug/dl Fert: 91,66 ng/ml 25-OH: 25,3 ng/ml Na: 140 mEq/L K: 4,38 mEq/L Cl: 98 mEq/L Ca: 9,9 mg/dl P: 3,1 mg/dl Mg: 1,97 mg/dl

Görüntüleme yöntemleri Beyin MRG: Normal sınırlarda bulgular Servikal vertebral MRG: C3-4 ve C4-5 düzeylerinde minimal diffuz bulging EEG: Normal EMG: Bilateral sural, sağ median, ulnar, peroneal, tibial ve sural sinir normaldir. SEP: Bilateral median ve tibial sinir SEP normaldir.

Tedavi Flunarizin 5 mg başlanıldı. Flunarizinin 10 mg’a çıkıldı. Bir ay sonra ağrılarının şiddetinde ve süresinde %50 azalma saptandı. Flunarizinin 10 mg’a çıkıldı. Bir aylık takip sonucunda ağrısının hiç olmadığı gözlendi.

Çocukluk çağında görülen abdominal migren Çocukluk çağında tekrarlayan ekstremite ağrısı. Başağrısı olmayan bazı ağrı durumları migrenle ilişkilendirilmiştir: Örneğin, sefalik ve ekstrasefalik allodini, migren atakları sırasında santral sensitizasyonun ortak bir işareti olarak kabul edilmektedir. Migrende semptomların sadece başağrısı değil, daha fazlasını içerdiği bilinmektedir.

Migrenöz korpalji Migren ilişkili spontan vücut ağrısıdır ve santral sensitizasyonla ilişkili olabileceği düşünülmektedir.

MA, Migraine with aura; MoA, migraine without aura MA, Migraine with aura; MoA, migraine without aura. Migrenöz korpalji 3 vaka ile literatürde sunulmuştur. 3ü de kadın, yaş ortalaması 36,7, 2’si auralı migren 1’iaurasız migren. 3 hastada vücut ağrısı basağrısından önce, 2 si basağrısı esnasında, 1’i ise başağrısından sonra gelişmiştir. Cuadrado ML et all. Cephalalgia 2007

Migrenöz başağrıları ile birlikte yüz ve ekstremite ağrısı 41 yaşında kadın Migrenöz başağrıları ile birlikte yüz ve ekstremite ağrısı Başağrısından önce, başağrısı esnasında veya başağrısından sonra Genellikle ipsilateral Dakikalar ile günler arası Cuadrado ML et all. Cephalalgia 2007

Sağ üst ve alt ekstremitelerde, sırtında ve boyunda ağrı 39 yaşında kadın Sağ üst ve alt ekstremitelerde, sırtında ve boyunda ağrı Sağ taraflı migrenöz baş ağrılarından 30-60 dakika önce başlayıp, başağrısı süresince devam ediyormuş. Cuadrado ML et all. Cephalalgia 2007

38 yaşında kadın hasta, Sol üst ekstremitede, sol taraflı migrenöz başağrılarından 24 - 48 saat önce ağrısı başlıyordu. Cuadrado ML et all. Cephalalgia 2007

12 yaşında migrenöz korpalgi tanısı konulmuştur. 13 yaşında erkek hasta, 12 yaşında migrenöz korpalgi tanısı konulmuştur. Başağrısı ile birlikte ya da izole olarak ortaya çıkan bulantının eşlik ettiği bilateral bel ağrısından şikayetçiydi. Yapılan muayenelerde anormallik görülmemiştir. Aurasız migren tanısı kondu ve valproik asitle başarılı bir şekilde tedavi edilmiştir. Bel ağrısı ekstremitelere yayılmıyordu.

Bizim olgumuzda ise; Migrene benzer paroksismal özellik mevcuttur. Auranın yayılması gibi progresyon vardır. Baş ağrısı eşlik etmemektedir. Migren profilaksi ajanı flunarizine yanıt vermektedir.

Korpalji Migren dışında korpalji varlığı sunulmamıştır. Vücut ağrısı Migrenle birlikte migrenöz korpalji olarak literatürde sunulmuştur. Migren dışında korpalji varlığı sunulmamıştır. Biz bu vakayı sunmaya değer bulduk.

Migren paroksismal bir başağrısıdır Sonuç Migren paroksismal bir başağrısıdır Paroksismal vücut ağrısının (korpalji) olması da ağrı fizyopatolojisinde yeni ufuklar açacağı düşülmektedir.

Teşekkür ederim