KAZANIMLAR 12. Mustafa Kemal'e suikast girişimini cumhuriyete yönelik tehditler çerçevesinde yorumlar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İÇİMİZDE YAŞIYOR MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ( )
Advertisements

İÇİMİZDE YAŞIYOR MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ( SONSUZA KADAR)
KORUMAK KORUMAK Aslı DİNÇMAN İzmir, 31 Ocak 2008
KAZANIMLAR 6. Türk Silahlı Kuvvetlerinin önemini ve görevlerini kavrar.
Atatürk’ün 29 Ekim 1933 günü, Cumhuriyet’in 10
KAZANIMLAR 25. Onuncu Yıl Nutku'ndan hareketle yapılan inkılapları, Atatürk'ün geleceğe yönelik hedeflerini ve Türk milletinin özelliklerini değerlendirir.
Nurcan CİVELEK Yeter ALTUNTAŞ
İÇİMİZDE YAŞIYOR MUSTAFA KEMAL ATATÜRK (1881 – 1938)
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
KAZANIMLAR 14.Atatürkçü düşünce sisteminden yola çıkarak Atatürk ilke ve inkılaplarını oluşturan temel esasları belirler. 15.Atatürk ilkelerinin modern.
KAZANIMLAR 1 Yakın çevresindeki bir örnekten yola çıkarak bir olayın çok boyutluluğunu fark eder.
KAZANIMLAR 20. Soyadı Kanunu'nun kabulünün gerekçelerini ve Mustafa Kemal'e "Atatürk" soyadı verilmesini millî kimlik kazanma ve çağdaşlaşma çerçevesinde.
ÇOK PARTİLİ HAYATA GEÇİŞ DENEMELERİ ve İNKILÂPLARA KARŞI HAREKETLER
Lider dediğin; Hedefleri gibi Zafer zafer benimdir diyebilenin, muvaffakiyet, muvaffak olacağım diye başlayanın ve muvaffak oldum diyebilenindir.
24 TEMMUZ 1923 ÖNEMLİ MADDELERİYLE SİYASİ ZAFER “LOZAN”
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇAĞDAŞ DEVLETE DOĞRU
D:\İLKSEV_RESİMLERİM\ATATÜRK\tc_bayrak.gif Sunu:İlksev Kural.
CUMHURİYET FAZİLETTİR
Bir dergiden sayfa Devriminden hemen önce İran’da ünlü bir kadın.
KAZANIMLARIMIZ Bireyde var olan adalet bilincini geliştirebilme.
MUSTAFA KEMAL’ E SUİKAST GİRİŞİMİ BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK
TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ SÜRECİ
CUMHURİYET DÖNEMİ SİYASİ İNKILAPLAR
Benim naçiz vücudum elbet bir gün kara toprak olacaktır
Saltanatın kaldırılmasına. Cumhuriyetin ilanına.
Uyarı: Halifeliğin Kaldırılma Sebepleri
SİYASİ PARTİ NE DEMEKTİR?
ÜNİTE:2.ADIM ADIM TÜRKİYE
Sizlere saldırmanızı değil, ölmenizi emrediyorum
….. D A İ M A İ Z İ N D E Y İ Z … F İ KRET AKTAN.

=İnkılapçılık Tarihi ve Atatürkçülük= Konu:İnkılapçılık
İÇİMİZDE YAŞIYOR MUSTAFA KEMAL ATATÜRK (1881 – 1938) Macar Rapsodisi, No: 2 / Frantz Liszt.
BİRİNCİ BÖLÜM ( ) “Senin adın da Mustafa,benim adım da;
SİYASİ HUKUKİ EĞİTİM ve KÜLTÜR TOPLUMSAL EKONOMİ
MUHSİN Asla Sen Yapmazsın Demeyin.
ATATÜRKÇÜLÜK.
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI.
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
Erdoğan GÜL SOSYALBİLGİEVİ 2014.
Özgür GÜVERCİN. KISA KISA BAŞARI ANAHTARLARI - Konu eksiğiniz olmasın. - Mutlaka düzenli tekrar yapın. - Günlük 100 soru ile başlayıp toplamda 200 soruya.
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
Türkiye'de çok partili sisteme geçişi tartışınız
Çalışma soruları 2. ders. Yeni Türk devletinin gerçekleştirmiş olduğu inkılapları Osmanlı Devleti’nin ıslahatlarından ayıran en önemli özellik aşağıdakilerden.
Çalışma soruları 3. hafta
Çalışma Soruları 8.ders. Türkiye Cumhuriyeti daha önce kaybettiği Boğazlar üzerindeki tam egemenlik hakkını hangi antlaşmayla yeniden elde etmiştir? A.
Salih Zeki Anadolu Lisesi
SLAYT GEÇİŞLERİ OTOMATİKTİR…
DEMOKRASİ NEDİR? DEMOKRASİ SOSYAL EŞİTLİKTİR. DEMOKRASİ İÇİN YAPILAN ATIFLAR Çoğunluğun yönetim şekli Fırsat eşitliği sağlamaya çalışan yönetim Sosyal.
ATATÜRK İNKILAPLARI.
BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK
60 yıldır Türkiye’yi yıkmaya çalışıyorlar. Ancak Türkiye öylesine sağlam temeller üzerine inşa edilmiş ve öylesine deprem kirişleri atılmış ki, Şair.
Milli Birlik, Vatan Sevgisi Ve Cumhuriyetin Önemi.
CUMHURİYET DÖNEMİNDE EĞİTİM ANLAYIŞI.
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
Kümeler Arası Bilgi Yarışması
İÇİMİZDE YAŞIYOR MUSTAFA KEMAL ATATÜRK (1881 – 1938)
ADI : Ali Can SOYADI : ATAM SINIFI : 11\G OKULU : İMKB ANADOLU LİSESİ.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK  Mustafa Kemal Atatürk, 1881’de Selanik’te dünyaya geldi. Annesinin adı  Zübeyde Hanım, babasının adı ise  Ali Rıza Efendi’dir. İlkokulu,
ÇOK PARTİLİ HAYAT DENEMELERİ
İÇİMİZDE YAŞIYOR MUSTAFA KEMAL ATATÜRK (1881 – 1938)
İÇİMİZDE YAŞIYOR MUSTAFA KEMAL ATATÜRK (1881 – 1938) Macar Rapsodisi, No: 2 / Frantz Liszt.
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
KAZANIMLAR 20. Soyadı Kanunu'nun kabulünün gerekçelerini ve Mustafa Kemal'e "Atatürk" soyadı verilmesini millî kimlik kazanma ve çağdaşlaşma çerçevesinde.
1914 yılında Dünya üzerinde bir çok devletin katıldığı 1. Dünya Savaşı başladı.Osmanlı Devleti istemese de Almanya ile birlikte katılmak zorunda.
DEMOKRASİ YOLUNDA TÜRKİYE
SİYASİ HUKUKİ EĞİTİM ve KÜLTÜR TOPLUMSAL EKONOMİ
SİYASİ FIRKALAR VE SİYASAL OLAYLAR
Sunum transkripti:

KAZANIMLAR 12. Mustafa Kemal'e suikast girişimini cumhuriyete yönelik tehditler çerçevesinde yorumlar.

M. Kemal’e suikast girişiminden sonra M. Kemal ve suikastçılardan birisi arasında geçen konuşmalar Sen Mustafa Kemal’i öldürecekmişsin öyle mi? Evet Mustafa Kemal ne yapmıştı ki onu öldürecektin? Fena bir adammış. O memlekete çok fenalık yapmış. Sonra onu öldürmek için bize parada vereceklerdi Sen Mustafa Kemal’i tanıyor musun? HayırO halde tanımadığın bir adamı nasıl öldürecektin? Geçerken işaret edecekler, Mustafa Kemal işte budur diyeceklerdi, bizde öldürecektik Suikasti gerçekleştirecek olan kişi M. Kemal’in kim olduğunu biliyor mu? Sizce bilseydi ona karşı bir suikast girişiminde bulunur muydu? Bu konuşmanın devamında M. Kemal belindeki tabancayı suikastçiye vermiş ve M. Kemal benim. Al tabancayı öldür demiş, suikastçı şaşkın şaşkın baktıktan sonra ağlamaya başlamıştır.

“Cumhuriyet düşmanları, büyük komplonun bütün safhaları ile son bulduğunu kabul etmediler. Alçakçasına son bir teşebbüse giriştiler. Bu teşebbüsler İzmir suikastı olarak kendini gösterdi.“ Mustafa Kemal’in büyük komplo dediği olay nedir? Mustafa Kemal neden “Cumhuriyet Düşmanları” adıyla ortak bir adlandırma kullanmıştır? Mustafa Kemal’e neden suikast düzenlenmek istenilmiş olabilir?

Cumhuriyetin ilanından sonra yapılan inkılaplara ve Cumhuriyete karşı olanlar M. Kemal’i yok ederek Cumhuriyeti de yok edebileceklerini düşündükleri için M. Kemal’e suikast yapmak istemişlerdir Yaptığımız plana göre M. Kemal İzmir’e geldiğinde Kemeraltında dar bir yerden geçerken ateş açacak ve oluşan kargaşadan yararlanılarak sahilden bir motora binerek Sakız adasına kaçacaktık.

M. Kemal 15 Haziran’da İzmir’e gelecekti fakat gelişi bir gün aksayınca suikastçıları götürecek olan Giritli Şevket pişman olarak her şeyi anlatınca suikast gerçekleşmemiştir Suikast ile ilgisi olan kişiler hemen yakalanmış ve İzmir’de İstiklal mahkemeleri kurulmuştur. Suikast girişimi başarılı olsaydı ülkede nasıl bir ortam oluşurdu ?

İstiklal mahkemelerinde yargılanan suçlular idam cezasına çarptırılmıştır

'...Benim naçiz vücudum bir gün elbette toprak olacaktır. Fakat, Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır... M. Kemal bu sözü ile neyi kastetmiştir?

Cumhuriyet Dönemi’nde yaşanan, -Şeyh Sait Ayaklanması - Mustafa Kemal’e suikast girişimi - Menemen Olayı gelişmeleriyle ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine varılamaz? A.İnkılapların gerçekleşmesini geciktirmiştir. B.Laik düzeni isteyenlerin gerçekleştirdiği olaylardır. C.Cumhuriyet rejimine karşı çıkarılmış hareketlerdir. D.Çok partili hayata geçiş bir süreliğine engellenmiştir.

Terakkiperver Cumhuriyet Fıkrası’nın kapatılmasından sonra Mustafa Kemal’e muhalif olan grup bir yandan rejim aleyhinde çalışmalara devam ederken, bir yandan da Mustafa Kemal’e suikast düzenlemek için planlamalar yapmaya başlamıştır. Bu durum göz önüne alındığında, I. Çok partili hayata geçiş denemeleri başarılı olamamıştır. II. Yenilik hareketleri bazı kesimlerce tepkiyle karşılanmıştır. III. Ulusal egemenlik anlayışından tamamıyla vazgeçilmiştir. Yargılarından hangilerine ulaşılabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II

A) Yalnız I B) I ve II C) I ve IV D) II ve III A) Yalnız I B) I ve II C) I ve IV D) II ve III İzmir’de kendisine yönelik suikast girişiminin ardından bir açıklama yapan Mustafa Kemal, “Ben şahsen intikamdan hoşlanan bir adam değilim. İş mahkemeye aktarılmıştır. Bunun sonucunu beklemek lazımdır. Bu işe karışmaya hakkım yoktur.” Demiştir. Buna göre, Mustafa Kemal ile ilgili, I.Devlet sorununu kişisel soruna dönüştürmekten kaçındığı II.Demokratikleşme sürecini askıya aldığı III.Bu girişimi iç politika malzemesi yapacağı IV.Yargı gücünü herşeyin üzerinde tuttuğu Çıkarımlarından hangilerinin doğruluğundan söz edilebilir?

Çok partili hayata hazır olmadığımızın bir göstergesidir Suikast girişimini yapılan inkılaplara karşı olanlar düzenlemiştir M. Kemal’e yapılacak olan suikast ile eski rejimi getirmek istemişlerdir M. Kemal’in Ankara’ya dönüşünde Kemeraltı mevkinde suikast düzenlenmek istenmiştir M. Kemal ile kişisel sorunları olanlar suikast düzenlemek istemiştir. YanlışDoğruÖRNEK CÜMLELER