SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri.
Advertisements

FİZİKSEL RİSK ETMENLERİ
NESLİHAN AKÇER PSİKOLOG STRESS & BAŞETME YÖNTEMLERİ
UYKU APNE SENDROMU KLİNİĞİ Olgunun Değerlendirilmesi
Hipoglisemi Dr. E. Nazlı Gönç.
UYKU ve PSİKİYATRİ Doç. Dr. Turan ATAY.
BÜYÜME: Vucüdun uzunluk ve ağırlık yönünden artışı anlamına gelen bir terimdir. GELİŞME: Büyüyen organizmanın dokularının yapısındaki olgunlaşmayı.
Beyin Temelli ve Basamaklı Öğrenme S
Prof.Dr. Ümmühan İşoğlu-Alkaç
KARDİYOVASKÜLER SİSTEM FİZYOLOJİSİ
SAĞLIK VE BAŞARI İÇİN KRONOBİYOLOJİ
Medulla oblongata Pons Mezensefalon
Yrd. Doç. Dr. Yasemİn ÇAYIR
UYKUDA SOLUNUM VE KARDİYOVASKÜLER SİSTEM
EKT ETKİNLİK PARAMETRELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Dr. Ayfer Kuzulugil Doç. Dr. Tuğrul Cabıoğlu
RİTİM BOZUKLUKLARI.
NORMAL UYKU Doç. Dr. Ahmet URSAVAŞ Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi
EEG Beynimiz çok düşük şiddette sürekli eletkrik akımı üretir ve dalgaları düzenli bir şekilde yayar, EEG bu dalgaları bilgisayar ortamında kaydedilmesi.
Okul Öncesi Dönemde Bedensel Gelişim
Yrd.Doç.Dr. Ercan ÖZDEMİR
RİTİM BOZUKLUKLARI.
VİTAL BULGULAR SOLUNUM
Düz kaslar.
Elektroensefalogram (EEG) ve Olaya İlişkin Potansiyeller (OİP):
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
ZAMANI VERİMLİ KULLANMA
SINAV KAYGISI KAYGI KAYGI; üzüntü, sıkıntı, korku, başarısızlık duygusu, sonucu bilememe ve yargılanma gibi heyecanların birini veya çoğunu içerebilir.
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
SİNİR SİSTEMİ.
FİZYOLOJİYE GİRİŞ VE HOMEOSTAZ
UYKU BOZUKLUKLARI. Uyku,organizmanın tümüyle her türlü davranış ve tepkilerinin yavaşladığı, algı kapılarının kapandığı, organizmanın korunmaya alındığı,
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
2. Hasta/Yaralının ve Olay Yerinin Değerlendirilmesi
Metabolizma ve Beslenme
Dr. Nilüfer GENÇ ÖZDAMAR
BEYNİN BÖLÜMLERİNİN İŞLEVLERİ
Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN
Ψ Bölüm 2- Devam.
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
DAVRANIŞ VE DAVRANIŞIN BİYOLOJİK TEMELLERİ
OTONOM SİNİR SİSTEMİ VE ANESTEZİK İLAÇLAR

Sevda GÜL 1450Y  EEG nedir?  EEG Nasıl Ölçülür?  İ nsan beyninin yaydı ğ ı dalgalar nelerdir?  Epilepsi nedir?  Epilepsi verilenin YSA ile.
EEG ve Uyarılmış Potansiyeller
Öğr.Gör. Dr. Songül DOĞANAY
UYKU-UYANIKLIK İŞLERGELERİ-BEYNİN ELEKTRİKSEL ETKİNLİĞİ
Uykunun Biyokimyasal Temelleri
YOĞUN BAKIMDA KALİTELİ UYKU PROF.DR. SEVİM ÇELİK.
DERS 3 1) Kadında Cinsel İşlevin Fizyolojisi ve Cinsel Yanıt Döngüsü 2) Erkekte Cinsel İşlev Fizyolojisi ve Cinsel Yanıt Döngüsü.
Her sistemin kendine özgü görevleri olmasına karşın bu görevleri diğer sistemlerden bağımsız olarak gerçekleştiremez. Egzersizle yukarıdaki açıklamanın.
BEYNİN BÖLÜMLERİNİN İŞLEVLERİ
İNSAN VÜCUDU.
UYKU 24 saatlik endojen sirkadien ritm içerisinde kişinin endojen ya da eksojen uyarılar ile uyandırılabildiği gelip geçici bir bilinçsizlik sürecidir.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
UYKU VE RÜYALAR….
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
Uykuda Kardiyovasküler Fizyoloji ve Solunum Fizyolojisi
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
Doç. Dr. Mustafa SAYGIN SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD, Isparta 2018.
ONDOKUZMAYIS ÜNİVERSİTESİ HAVZA MYO
EEG TABANLI BEYİN BİLGİSAYAR ARAYÜZLERİ
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
Uyku ve Bağışıklık Sİstemİ
Uykuda Kardiyovasküler Fizyoloji ve Solunum Fizyolojisi
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
UYKUDA GASTROİSTESTİNAL SİSTEM
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
Sunum transkripti:

SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD, Uyku Fizyolojisi Doç. Dr. Mustafa SAYGIN SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD, Isparta 2019.

ÖĞRENME HEDEFLERİ Uykuyu tanımlayabilmek Uyku Fizyolojisi (uyku evreleri)ni sayabilmek Fizyolojik uykuyu anlatabilmek Sirkadiyen ritim Jet-Lag’ı tanımlayabilmek NREM ve REM uykusunun özelliklerini sayabilmek

Uyku fizyolojisini öğrenmek. AMAÇ Uyku fizyolojisini öğrenmek.

Uyku nedir ? Karşı konulmaz cazibe… İnsanı şarj ediyor Gün içinde öğrenilen şeylerden unutulması gerekenlerle, yüzleşilmesi gerekenlerin sahne aldığı süreçtir İnsan vücudunun normal ve sağlıklı işlemesi için uyku gereklidir. İnsan ömrünün 1/3’ i uykuda geçer.

Uyku Nedir ? Bilinçsizlik hali Dışarıdan gelen uyarılara kapalı Beyin aktif Diğer bilinçsizlik durumlarından ayrıldığı noktalar? Siklik döngüsü- Dışarıdan gelen uyarılara yanıtsızlığın geri dönebilir olması

UYKU geçici bir bilinç kaybı, (şuur kapalılığı)... Serebral aktivitenin minumum düzeyde olduğu, her hangi bir uyaranla sona eren ; geçici bir bilinç kaybı, (şuur kapalılığı)... Uykunun, kompleks bir bilgisayara benzeyen beyinimizin tekrar programlanmasına yardımcı olduğu….. Ruh sağlığımızı korumak için var olduğu düşünülen……. organizmadaki en önemli diurnal biyolojik ritmlerdendir.

UYKU Bazal metabolizma geceleri özellikle uykuda %5-25 oranında azalır. Uykunun ilk saatlerinde;yavaş dalgalı uyku ile O2 tüketimi,kalp hızı,vücut ısısı düşer. Uyku sırasında katabolizmanın azalıp anabolizmanın artması ile net protein konsantrasyonu artar. Büyüme hormonu geceleri yavaş dalgalı uyku periyodunda salgılanır,yavaş dalgalı uyku periyodu bebeklerde hakim olup yaşla azalır.

Uykunun dönemleri Non REM uykusu Yavaş dalga uykusu (SWS=slow wave sleep) Evre 1 Evre 2 Evre 3 REM uykusu (Rapid Eye movements) Hızlı göz hareketleri

Normal uykunun evrelere dağılımı NREM evre 1 ve 2 yüzeyel uyku uyku uyanıklık geçiş dönemi kolaylıkla uyandırılabilir NREM evre 3 yavaş dalga uykusu veya derin uyku uyandırılması zordur REM dönemi (paradoks uyku) Kaslarda tam bir atoni hali EEG aktivitesi yüzeyel evre 1 uykusu ile benzerlik gösterir

Normal uykunun evrelere dağılımı NREM 1 2-5 NREM 2 45-55 NREM 3 20-25 REM 20-25

Yavaş Dalga Uykusu (Non-REM, SWS) Gece uykusunun büyük kısmını oluşturan parasempatik sinir sistemin dominant olduğu, dinlendirici uyku tipidir: EEG’de delta ritmi hakimdir, Derinliği giderek azalır ve daha sonra REM periyoduna geçiş olur, Kişi yorgun ise SWS uzun sürer REM’e geçiş gecikir, Süresi yaklaşık 45-90 dk. arasındadır.

Yavaş Dalga Uykusunun Özellikleri Sempatik tonüs azaldığından; kalp frekansı, damar düz kas tonüsü kan basıncı azalır, Solunumun frekansı %10-30 azalır, Sindirim sistemi hareketleri artar, Büyüme hormonu ve FSH, LH salınımı artar, Rüyalar görülür, genellikle hatırlanamaz (rüyasız uyku)

Derin uykunun işlevleri Derin uyku da büyüme hormonu salınımında artış ile protein sentezi artar metabolizma yavaşlar kardiyovasküler sistem ve solunum sistemindeki fizyolojik parametrelerde azalma olur. Erişkinlerde bedensel dinlenmeyi, hücre yenilenmesini ve organizmanın onarımını sağlar. Çocuklarda büyüme sürecinde önemli rol oynadığı düşünülmektedir.

Uykunun yapısı REM latansı Uykuya daldıktan sonra ilk REM dönemi ortaya çıkana kadar geçen süredir REM latansı yaklaşık 90 dakika Yaklaşık 90-120 dakikalık aralar ile gece boyunca toplam 3-5 REM oluşur Gecenin ilk yarısında NREM, ikinci yarısında ise REM yoğunluğu daha fazladır

REM Uykusu “Paradoksal Uyku” Yavaş dalga uykusu giderek hafifler ve uykunun başlangıcından 45-90 dk. sonra hızlı göz hareketleriyle karakterizedir, Heyecan verici rüyaların görüldüğü bir periyoda girilir. REM periyodunun ortalama süresi 5-30 dakikadır, dinlendikçe 1 saate kadar uzayabilir.

REM uykusunun işlevleri Rüyaların %80’i REM döneminde görülmektedir. Hayvan deneylerinde, yeni bir işlevi öğrenen hayvanlarda REM deprivasyonu yapıldığında, öğrenmenin bozulduğu gösterilmiştir. Yoğun öğrenme dönümlerinde uykudaki REM oranının artar. Deneklerin öğrenme dönemlerinin ardından uykusuz bırakılmaları durumunda, ertesi gün öğrendiklerinin çok azını hatırladıkları saptanmıştır. Tüm bunlar REM uykusunun hafıza ve öğrenme sürecinde rol oynadığını düşündürmektedir

REM uykusunun işlevleri REM dönemi •Hızlı göz hareketleri •Göz bebekleri genişler •Kalp atım hızı artar •Solunum hızı artar •Kas seyirmeleri-atmalar •Beyin dalgaları tıpkı uyanık insandaki gibidir!! Beyin kan akımı beyin metabolizması ( Görme merkezi RÜYA )

EEG Uyarı verilmeksizin beynin elektriksel aktivitesinin kaydedilmesine elektroensefalografi denir. EEG Dalgalarını etkileyen korteksin etkinlik düzeyleri Uyku, Koma, Anestezi, Stress, Yoğun dikkat, problem çözme vb. durumlara bağlı değişik frekans ve şiddette dalgalar olur.

EEG Dalgaları Alfa (): Göz kapalı, f: 8-13/sn, V: 50 V Beta (): Göz açık, f: 14-80/sn, V: 25 V Teta (): Stress, depresyon, f: 4-7/sn, V: 50-100 V Delta (): Derin uyku, anestezi, koma: f: 1-3, V:100 V Gama (γ): Gama dalgaları, üst düzey bilişsel işlem görevleri ile ilişkilidir. f: 30-10 V: 2< V

Bu gruptan uyku için

REM uykusunun önemi REM bir sinaptik restorasyon dönemidir: REM inhibe edildiğinde öğrenmenin bozulduğu ve uyanıkken konsantrasyon düşüklüğü görülmüştür. Geri zekalı çocuklarda REM dönemi kısadır. Bu veriler REM döneminin, informatif inputların işlenmesinde çok önemli bir rolünün olduğunu gösterir.

REM uykusunun önemi REM döneminde, şahıs uykuda olduğu halde uyanıkken olduğu gibi yüksek bir beyin aktivitesine sahiptir, EEG’de desenkronize (beta benzeri) dalgalar hakimdir. Bu yüzden paradoksal uyku denilmektedir.

REM uykusunun özellikleri EEG’de beta benzeri dalgalar hakimdir, Hızlı göz hareketleri vardır, Heyecan verici rüyalarla birliktedir, bu rüyalar hatırlanır, dinlendirici değildir, Uyarılma SWS’den daha güçtür, ancak sabah REM döneminde kendiliğinden uyanılır, Solunum frekansı düzensiz, hızlı, nabız hızlı, beyin metabolizması %20 artmıştır, Beyin sapında eksitatör alanların inhibisyonuna bağlı olarak kas tonusü azalmıştır.

Teşekkürler

TEŞEKKÜRLER SORULAR?

saglikveuyku.com adresinden indirebilirsiniz. Ders Notlarımı saglikveuyku.com adresinden indirebilirsiniz.