II. Anayasa Mahkemesi’nin «Norm Denetimi» İşlevi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MEMURLAR VE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMASI HAKKINDA KANUN
Advertisements

1982 ANAYASASI YARGI BÖLÜM 5 Yargı
SENDİKALAR MEVZUATININ İNCELENMESİ
TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI
AİLE HUKUKU İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü
KAMUSAL HARCAMA HUKUKUNUN TANIMI VE KAYNAKLARI
POZİTİF HUKUKUN KAYNAKLARI
C)CUMHURİYET'İN BEKÇİLERİNE...
SAYILI KAMU İHALE KANUNU İLE KAMU İHALE SÖZLEŞMELERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Şikayet Sistemine Etkileri Nisan 2009 ANTALYA.
DERS: VATANDAŞLIK BİLGİSİ
GENEL OLARAK MAHKEMELER
Elif vural b YÜRÜTME.
KAMU HARCAMA HUKUKUNUN KAYNAKLARI
HUKUKUN KAYNAKLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
HAZIRLAYAN: YUSUF SÜNETCİ 4-B
Anayasal Vergi İlkeleri
E.Ü. PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
YARGI BAĞIMSIZLIĞI & YASAMA VE YÜRÜTME İLE İLİŞKİLER
TİCARET HUKUKU DERSİ Ticaret Sicili.
İDARİ YARGIDA KANUN YOLLARI
ANONİM ŞİRKETLER (PAY)
VATANDAŞLIK BİLGİSİ ESRA ERİŞ 4-B KONU : YARGI
GENEL BÜTÇE KANUN TASARISI KESİN HESAP KANUN TASARISI
Mustafa ÖZÜNLÜ Kamu Yönetimi Bilim Uzmanı Mart 2015 Ürgüp/NEVŞEHİR
K ü bra AVCI / / 4-B 3. POZİTİF HUKUKUN KAYNAKLARI Pozitif hukuk kaynaklarını üç başlık altında inceleyebiliriz: Yazılı Kaynaklar Yazısız Kaynaklar.
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Türk Yargı Sistemi
1/8. 2/ 8 İÇİNDEKİLER I. KISIM GENEL OLARAK  GENEL OLARAK MEVZUAT  BİR KISIM HUKUKÎ TABİRLER  NORM / NORMLAR HİYERARŞİSİ İKTİDAR / ERK / GÜÇ  İDARİ.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
İTİRAZIN İPTALİ DAVASI(İİK m. 67 vd)
Kaynak: Kemal Gözler, Türk Anayasa Hukuku Dersleri mutlaka okunacak
NORMLAR HİYERARŞİSİ.
Sağlık Hukukuna Giriş.
BİREYSEL İDARİ İŞLEMLER-DÜZENLEYİCİ İŞLEMLER
KAMU HARCAMALARI HUKUKU KAYNAKLARI. 1.YASAMA ORGANI TARAFINDAN ORTAYA KONAN KAYNAKLAR 2.YÜRÜTME ORGANI TARAFINDAN ORTAYA ATILAN KAYNAKLAR 3.YARGI ORGANI.
HUKUK KURALLARI HİYERARŞİSİ VE TERİMLERİ
İdari Yargı Örgütü 3. Hafta.
Kamu Yönetiminin Yapısı. Türkiye’de Kamu Yönetiminin Yapısı Merkezi Yönetim Türkiye’nin yönetim yapısı, örgütlenme ilkelerine göre «merkezi» ve «yerinden.
Anayasanın Değiştirilmesi
Neşe İLOĞLU Marka Uzmanı 06/01/2017
Hukuk Başlangıcı Hukukun Yürürlük Kaynakları
YENİ ANAYASA OCAK 2017 OCAK 2017 TARİHLİ ANAYASA MADDELERİNDEN KISALTILARAK ALINTI YAPILAN , GENEL BİLGİLENDİRME AMAÇLI, ÖZET BİR ÇALIŞMADIR.
VETERİNER HEKİMLİĞİ MEVZUATI
YASALAR VE ÖZEL EĞİTİM.
MEVZUATLA İLGİLİ KAVRAMLAR
YENİ SAYIŞTAY KANUNUNDA ÖNGÖRÜLEN HESAP YARGILAMASI VE KANUN YOLLARI
Anayasanın Değiştirilmesi
Hukukun TEMEL kavamları
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
HUKUK BAŞLANGICI 3 PROF.DR.ABDULLAH DEMİR.
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
HUKUK BAŞLANGICI ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM.
Anayasa normlar hiyerarşisinin en üstünde yer alan ve yasama, yürütme ve yargı organlarını bağlayan temel hukuk kurallarını içerir. ANAYASA.
DERNEĞİN KENDİLİĞİNDEN SONA ERMESİ (İNFİSAH)
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
Sendikaların Faaliyetleri
FİKRİ VE SINAİ HAKLAR MAHKEMELERİ
YÜKSEK MAHKEMELER.
SİGORTA HUKUKU GENEL KAVRAMLAR Güliz Evren KIRBAŞ Hazine Uzmanı
4483 MEMURLAR VE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMASI HAKKINDA KANUN.
Yabancı mahkeme kararlarına Türkiye’de hukuki sonuç bağlanması: Tanıma/ Tenfiz Yabancı mahkemelerin kararları Türkiye’de kendiliğinden hukukȋ sonuç doğuramaz.
ÖĞ. gör. Benay KESKİN İŞOĞLU 3. Hafta
HUKUKUN KAYNAKLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
VIII. Kabul Edilebilirlik İncelemesi
I. Anayasa Mahkemesi’nin Yapısı
Komisyonlar – bölümler – genel kurul
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
III. Bireysel Başvurunun Kapsamı ve Nitelikleri
HUKUK BAŞLANGICI 12.
Sunum transkripti:

II. Anayasa Mahkemesi’nin «Norm Denetimi» İşlevi

Anayasa Mahkemesi Tarafından Denetlenen Normlar Kanunların, Kanun Hükmünde Kararnamelerin Anayasa Değişikliklerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler

Anayasa’ya Aykırılık Türleri Şekil Yönünden Aykırılıklar Norm, taşıdığı içerik yönünden Anayasa’nın herhangi bir hükmüne aykırı olmasa da, kanunlaşma veya ilgili norm haline gelme sürecindeki bazı usulî aksaklıklar nedeniyle Anayasa’ya aykırı olduğu kabul edilmektedir. Esas Yönünden Aykırılıklar Norm, kanunlaşma veya ilgili norm haline gelme sürecine herhangi bir usulî aksaklıkla malul olmasa da, taşıdığı içerik yönünden Anayasa’nın herhangi bir hükmüne aykırı olduğu kabul edilmektedir.

«Şekil» Denetiminin Sınırları Kanunların şekil bakımından denetlenmesi, son oylamanın, öngörülen çoğunlukla yapılıp yapılmadığı ile sınırlıdır. Anayasa değişikliklerinin şekil bakımından denetlenmesi, teklif ve oylama çoğunluğuna ve ivedilikle görüşülemeyeceği şartına uyulup uyulmadığı hususları ile sınırlıdır. Şekil bakımından denetleme, Cumhurbaşkanınca veya Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin beşte biri tarafından istenebilir. Kanunun yayımlandığı tarihten itibaren on gün geçtikten sonra, şekil bozukluğuna dayalı iptal davası açılamaz; Şekil aykırılıkları def’i yoluyla (somut norm denetimi yoluyla) ileri sürülemez.

Norm Denetiminde Başvuru Türleri İptal Davası (Soyut Norm Denetimi) İtiraz Yolu (Somut Norm Denetimi)

İptal Davası Açmaya Yetkili Olanlar Anayasa Mahkemesinde doğrudan doğruya iptal davası açabilme hakkına sahip olanlar: Cumhurbaşkanı, İktidar Partisi Meclis Grubu, Anamuhalefet Partisi Meclis Grubu, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki Üyesi olarak belirlenmiş bulunmaktadır.

İptal Davası Açmaya Süresi Anayasa Mahkemesinde iptal davası açma süresi; Esas aykırılıklarında, iptali istenen normun Resmî Gazetede yayımlanmasından başlayarak altmış gün Şekil ayrılıklarında, iptali istenen normun Resmî Gazetede yayımlandığı tarihten itibaren on gün olarak belirlenmiş bulunmaktadır.

İtiraz Yolu ve Özellikleri Bir davaya bakmakta olan mahkeme, Uygulanacak bir kanun veya kanun hükmünde kararnamenin hükümlerini Anayasaya aykırı görürse Veya taraflardan birinin ileri sürdüğü aykırılık iddiasının ciddî olduğu kanısına varırsa, Anayasa Mahkemesinin bu konuda vereceği karara kadar davayı geri bırakır. Anayasa Mahkemesinin bu konuda vereceği karara kadar davayı geri bırakır Mahkeme, Anayasaya aykırılık iddiasını ciddî görmezse bu iddia, temyiz merciince esas hükümle birlikte karara bağlanır. Anayasa Mahkemesi, işin kendisine gelişinden başlamak üzere beş ay içinde kararını verir ve açıklar. Bu süre içinde karar verilmezse mahkeme davayı yürürlükteki kanun hükümlerine göre sonuçlandırır. Ancak, Anayasa Mahkemesinin kararı, esas hakkındaki karar kesinleşinceye kadar gelirse, mahkeme buna uymak zorundadır. Anayasa Mahkemesinin işin esasına girerek verdiği red kararının Resmî Gazetede yayımlanmasından sonra on yıl geçmedikçe aynı kanun hükmünün Anayasaya aykırılığı iddiasıyla tekrar başvuruda bulunulamaz.