Tanımlar Sonlu Özdevinirlerle Eşdeğerlik

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Doç. Dr. Cemil Öz SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz.
Advertisements

Algoritma.  Algoritma, belirli bir görevi yerine getiren sonlu sayıdaki işlemler dizisidir.  Başka bir deyişle; bir sorunu çözebilmek için gerekli olan.
 1 – 5 Yaş Grubu  6 Yaş Anaokulu  7 – 16 Yaş İlk öğretim  Lise Eğitimi İSVEÇ EĞİTİM SİSTEMİ.
Hat Dengeleme.
ATP MESLEK ALANLARINA GEÇİŞ KOŞULLARI
Atalet, maddenin, hareketteki değişikliğe karşı direnç gösterme özelliğidir.
Determinant Bir kare matrisin tersinir olup olmadığına dair bilgi veriyor n- boyutlu uzayda matrisin satırlarından oluşmuş bir paralel kenarın hacmine.
Sağlık Gözetimi ve Çalışma Ortamı Gözetimi
Metrik koşullarını sağlıyor mu?
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ: BİLİŞSEL BOYUT III. İBE alanında etkileşimi anlamaya çalışan uzmanlar, özellikle şema ve zihinsel modeller üzerinde yoğunlaşırlar.
KİRİŞ YÜKLERİ HESABI.
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
ÇARPMA İŞLEMİ X x x x xx x.
XV. ULUSLARARASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMİ SEMPOZYUMU
ÖTÖ 451 Okul Yönetiminde Bilgisayar Uygulamaları R. Orçun Madran.
ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
EBOB&EKOK Ökkeş ŞAHİN TEOG 8.SINIF
Pazarlama İlkeleri.
KONULAR BÖLÜM: Kesirler, Ondalık Kesirler, Yüzde
SAYILAR ve RAKAMLAR.
Excel 2007.
x* denge noktası olmak üzere x* sabit nokta olmak üzere
İÇİNDEKİLER NEGATİF ÜS ÜSSÜ SAYILARIN ÖZELLİKLERİ
AKVARYUM TEKNİĞİ.
TAM SAYILAR.
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
Hazırlayan: Safiye Çakır Mat.2-A
Teorem 2: Lineer zamanla değişmeyen sistemi
Yapay Sinir Ağı Modeli (öğretmenli öğrenme) Çok Katmanlı Algılayıcı
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
Öğr. Gör. Mehmet Ali ZENGİN
ÖZDEŞLİKLER- ÇARPANLARA AYIRMA
DOĞAL SAYILAR TAM SAYILAR
- Sağlama - Kısa yoldan Çarpmalar
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
X=(X,d) metrik uzayında bazı özel alt kümeler
Kırınım, Girişim ve Müzik
İDARİ YARGIDA DAVA TÜRLERİ
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
Bölüm 7 İfadeler ve atamalar.
Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
Türkiye Atıf Dizini nedir?
İleri Algoritma Analizi
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
Ayrıştırma Ağaçları Tanımlar Soldan ve Sağdan Türemeler ile İlişkisi
Düzenli Diller Hakkında Sorular (“ Karar Özellikleri ”)
Sonlu Özdevinirlere Giriş
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
6. DÖNGÜ (TEKRARLAMA) DEYİMLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Düzenli Dillerin Kapalılık Özellikleri
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
BORULARDA YERSEL YÜK KAYIPLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ölçmede Hata Kavramı ve Hata Türleri
AĞ TEMELLERİ (TCP/IP SUNUMU)
İleri Algoritma Analizi
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
OLASILIK Uygulamada karşılaşılan olayların birçoğu kesin olmayan diğer bir ifadeyle belirsizlik içeren bir yapıya sahiptir. Olasılık kavramı kesin olmayan.
Ortam-Bağımsız Gramerler (OBG)
Prof. Dr. Halil İbrahim Karakaş
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
Sunum transkripti:

Tanımlar Sonlu Özdevinirlerle Eşdeğerlik Düzenli Deyimler Tanımlar Sonlu Özdevinirlerle Eşdeğerlik

DD’ler: Giriş Düzenli Deyimler (DD) dilleri tarif etmek için cebirsel bir yötemdir. Tam olarak düzenli dilleri anlatırlar. E bir düzenli deyim ise, L(E) tanımladığı dildir. DD’leri ve tanımladıkları dilleri özyinelemeli olarak anlatacağız.

DD’ler: Tanım Temel 1: a herhangi bir sembol ise, a bir DD’dir, ve L(a) = {a}. Not: {a} içinde bir tek dizi bulunan dildir, ve bu dizinin uzunluğu 1’dir. Temel 2: ε bir DD’dir, ve L(ε) = {ε}. Temel 3: ∅ bir DD’dir, ve L(∅) = ∅.

DD’ler: Tanım – (2) Tümevarım 1: E1 ve E2 düzenli deyim iseler, o zaman E1+E2 bir düzenli deyimdir, ve L(E1+E2) = L(E1)L(E2). Tümevarım 2: E1 ve E2 düzenli deyim iseler, o zaman E1E2 bir düzenli deyimdir, ve L(E1E2) = L(E1)L(E2). Bitiştirme (concatenation): wx’den oluşam diziler kümesi, şöyle ki w L(E1) içindedir ve x L(E2) içindedir. Genel olarak, A ve B dizi kümeleri ise: AB = {zw | z  A ve w  B}

DD’ler: Tanım – (3) Tümevarım 3: E düzenli deyim ise, o zaman E* düzenli deyimdir, ve L(E*) = (L(E))*. Kapatılma, veya “Kleene kapatılması” = {w1w2…wn|n > 1, wi  L(E)}  {ε }

İşlem Önceliği İşlemlem önceliğinin değiştirilmesi gerektiğinde parantez kullanılabilir. Öncelik sırası: * (en yüksek) Bitiştirme (concatenation) + (en düşük).

Örnekler: DD’ler L(01) = {01}. L(01+0) = {01, 0}. İşlemlerin öncelik sırasına dikkat. L(0*) = {ε, 0, 00, 000,… }. L((0+10)*(ε+1)) = içinde ardışık iki tane 1 olmayan tüm ikili diziler.

DD’lerle Özdevinirlerin Eşdeğerliği Her DD için, ayni dili kabul eden bir özdevinir olduğunu göstermemiz gerekir. En güçlü özdevinir tipini, yani ε-BSÖ’yü kullanalım. Ayrıca, her özdevinir için, dilini tanımlayan bir DD olduğunu göstermemiz gerekir. En sınırlı özdevinir tipini, yani DSÖ’yü kullanalım.

Bir DD’yi ε-BSÖ’ye Dönüştürme İspat, DD’deki işleç (operator) sayısı (+, bitiştirme, *) üzerine bir tümevarımdır. Her seferde özel şekilde bir özdevinir oluştururuz.

Oluşturulan ε-BSÖ’lerin Şekli Dışarıdan gelen veya dışarıya giden yay yok Başlangıç durumu “Final” durumu.

DD’den ε-BSÖ’ye: Temel a a sembolü: ε: ∅: ε

DD’den ε-BSÖ’ye : Tümevarım 1 – Birleşim E1  E2 İçin E1 İçin ε E2 İçin

DD’den ε-BSÖ’ye : Tümevarım 2 – Bitiştirme E1E2 İçin E1 İçin E2 İçin ε

DD’den ε-BSÖ’ye : Tümevarım– Kapatma E* İçin ε E İçin

DSÖ’den DD’ye Bir tür tümevarım. DSÖ’nün durumlarının 1,2,…,n olduğu varsayılır. Sınırlı yol (path) kümelerinin etiketleri DD’ler oluştururuz. Temel: tek yay veya hiç yay yok. Tümevarım: bir sonraki sıradaki duruma geçme hakkı bulunan yollar.

k-Yolları k-yolu DSÖ’nün diyangramında k’dan daha yüksek sayılı bir durum içinden geçmeyen bir yoldur. Başlangıç ve bitiş noktalarında sınırlama yok.

Örnek: k-Yolları 1 3 2 2’den 3’e 0-yolları: Etiketler için DD = 0. 2’den 3’e 0-yolları: Etiketler için DD = 0. 2’den 3’e 1-yolları: Etiketler için DD = 0+11. 2’den 3’e 2-yolları: Etiketler için DD = (10)*0+1(01)*1 2’den 3’e 3-yolları: Etiketler için DD = ??

k-Yolu Tümevarımı Rijk i durumundan j durumuna gitmek için k-yollarının etiketlerinin düzenli deyimi olsun. Temel: k=0. Rij0 = i’den j’ye olan yayların etiketlerinin toplamı. Öyle bir yay yoksa ∅. i=j ise ε’yi ekle.

1 3 2 Örnek: Temel R120 = 0. R110 = ∅ + ε = ε.

k-Yolu Tümevarım Durumu i’den j’ye bir k-yolu ya: k durumunun içinden hiç geçmez, ya da k durumunun içinden bir veya daha fazla defa geçer. Rijk = Rijk-1 + Rikk-1(Rkkk-1)* Rkjk-1. Sonra k’den j’ye gider k içinden geçmez k’den k’ye sıfır veya daha fazla gider i’den k’ye ilk kez gider

Tümevarımın görseli k’ye giden yol k içinden geçmeyen i yollar k’den k’ye birkaç defa j k Durumlar < k k’dan j’ye

Son Adım DSÖ ile ayni dili olan DD, Rijn lerin toplamıdır, şöyle ki: n durumların sayısıdır, yani yollarda sınırlama yok. i başlangıç durumudur. j bitiş durumlarından bir tanesidir.

Örnek R233 = R232 + R232(R332)*R332 = R232(R332)* 1 3 2 Örnek R233 = R232 + R232(R332)*R332 = R232(R332)* R232 = (10)*0+1(01)*1 R332 = 0(01)*(1+00) + 1(10)*(0+11) R233 = [(10)*0+1(01)*1] [(0(01)*(1+00) + 1(10)*(0+11))]*

Özet Gördüğümüz tüm özdevinir çeşitleri (DSÖ, BSÖ, ε-BSÖ), ve ayni zamanda düzenli deyimler hep tam olarak ayni dilller kümesini tanımlar: düzenli diller.

DD’ler için Cebir Kuralları Birleşim ve bitiştirme toplama ve çarpma gibidir. + sırabağımsızdır (commutative) (a+b=b+a) ve birleşme özelliği vardır (associative) (a+(b+c)=(a+b)+c); bitişiklemenin birleşme özelliği vardır (a(bc)=(ab)c). Bitişikleme + üstünden dağılır (a(b+c)=ab+ac). Dikkat: Bitişikleme sırabağımsız değildir. (ab ve ba genellikle ayni değildir)

Özdeşlikler (identities) ve Yokediciler (annihilators) ∅ + için özdeştir. R + ∅ = R. ε bitişikleme için özdeştir. εR = Rε = R. ∅ bitişikleme için yokedicidir. ∅R = R∅ = ∅.