GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE. SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
halı kilim orman gülü yakacak kömür sevgi yolu bundan böyle
Advertisements

1/20 Tamlamalar A B C D “ Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü.... Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü.” Yukarıdaki beyitte kaç tane belirtili.
1/24 İsim (Ad) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, belirtili isim tamlaması bulunmaktadır? Kitaplar, insan hayatında vazgeçilmez varlıklardır. Dünyada hiçbir.
SIFATLAR VE ÖZELLİKLERİ
TAMLAMALAR.
Benim gönül dostlarım: Dünyanın dört bir kö ş esinden derledi ğ im çiçekler.
İSİM GRUBU.
İSİM (AD) TAMLAMALARI En az iki isimden oluşan, Bir nesnenin parçası olan, Aralarında anlam bağlantısı kurularak oluşturulan, Bir nesnenin başka bir.
TAMLAMALAR.
1.İsimler Kainattaki varlıkları karşılayan kelimelere “isim” denir. İsimler değişik yönlerden incelenir.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
TÜRKÇE SIFAT (ÖN AD).
TAMLAMALAR.
Sıfatlar Sıfat: Bir isimden önce gelerek onu nitelik ya da nicelik bakımından belirleyen kelimelere “sıfat” denir. Bir kelimenin sıfat sayılabilmesi için.
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
TAMLAMALAR Bir ismin başka bir isimle ya da sıfatla oluşturduğu söz öbeğine tamlama denir. Tamlamalar iki grupta incelenir. A. Sıfat Tamlamaları B. İsim.
*Kırmızı rengi öğreniyorum
Sıfatları Söyleyelim Ağaç Ev Pencere
TAMLAMALAR.
KONULAR İSİM TAMLAMALARI EDAT GRUBU SIFAT TAMLAMALARI BAĞLAMA GRUBU
TAMLAMALAR.
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim.
TAMLAMALAR İSİM VE SIFAT TAMLAMALARI HAZIRLAYAN:SÜNDÜS ÇELİK
Hangi cümlenin yüklemi isim tamlamasıdır
İSİM TAMLAMALARI.
TAMLAMALAR.
Tarafından yayınlanmaktadır
TÜRKÇE DERSİ TAMLAMALAR.
İSİM TAMLAMALARI Bir ya da birden çok adın bir araya gelerek oluşturduğu söz öbeklerine isim tamlamaları denir. İsim tamlamalarında tamlayan ve tamlanan.
Tamlamalar sorular.
TÜRKÇE PERFORMANS ÖDEVİ
TAMLAMALAR TEST -1-.
Sıfat Ve İsim Tamlamaları
KELİME GRUPLARI İsim tamlamaları
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
İSİM TAMLAMALARI.
AD TAMLAMALARI “Şu dağların eteği, Bu kovanın peteği,
ÖN ADLAR (SIFATLAR) Kırmızı ceket :Ceketin rengini belirtiyor.
Sıfatlar.
SINIF 4 İSTASYON ÖĞR. Resul RESUL
İSİM TAMLAMALARI              İki veya daha fazla ismin, yeni bir anlam meydana getirecek şekilde birlikte kullanılmasıyla oluşan söz gruplarına isim tamlaması.
Renk Kavramı.
İSİM (AD) İSİM ÇEŞİTLERİ İSİM TAMLAMALARI
ADLAR a:Cins Ad b:Özel Ad c:Ad Tamlamaları 2-Sevim’in babası İstanbul’dan bugün geldi. Örnekte gördüğünüz her sıra bir cümledir.Çünkü,her sırada birtakım.
AD TAKIMI. İki ismin bir araya gelip kaynaşması ile oluşan tamlamalardır. evin çatısı kedinin gözleri.
Kelime Grupları. KELİME GRUPLARI Birden çok sözcükten oluşan,aralarında anlamca bağ kurulduğu için cümlede sadece bir öğe olarak ele alınan dil birliklerine.
GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE. SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam.
1 D ERSİMİZ T ÜRKÇE. 2 İSİM TAMLAMALARI Aralarında anlamca ilgi bulunan iki ya da daha çok ismin belirli kurallar çerçevesinde bir araya gelmesiyle oluşan.
TAMLAMALAR.
İSİMLER Canlı cansız tüm varlık ve kavramları karşılayan kelimelere isim denir. Gül Çocuk İstanbul Masa Ev Ağaç İnsan.
GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ
SIFAT GRUBU.
Türkçe Eğitimi Kaynak Sitesi KELİME GRUPLARI
KEVSER KURNAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF - II. ÖĞRETİM
SIFAT TAMLAMALARI .
İSİM GRUBU.
Tarafından yayınlanmaktadır
İSİMLER GÖKHAN ATALAY 9/B 12.
KONU KAVRAMA SORULARI İSİM TAMLAMALARI.
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
Sıfat Ve İsim Tamlamaları
TAMLAMALAR.
 SIFATLARIN ÖZELLİKLERİ  SIFAT ÇEŞİTLERİ  SIFATLARDA PEKİŞTİRME  SIFATLARDA DERECELENDİRME  SIFATLARDA KÜÇÜLTME  YAPILARINA GÖRE SIFATLAR  FİİLİMSİ.
YAZAR: HARUN EMRE CERİTLİOĞLU
İSİM (AD). Nesneleri, varlıkları ve kavramları karşılayan kelimelere isim denir.  1-) Varlıklara Verilişlerine Göre İsimler a-) Özel İsimler : Tek bir.
Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,
İsimlere Özellik Verelim mi?
SIFAT TAMLAMASI Bu sunu “Deniz Hoca” ve tarafından hazırlanmıştır.
Sunum transkripti:

GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE

SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam

İSİM TAMLAMALARI (AD TAKIMI) kapı-n-ın kol-u tamlayan eki tamlanan eki tamlayantamlanan İki adın çeşitli şekillerde birbirini tamamlayarak oluşturduğu söz gruplarına ad takımı denir. kapının açılması Bu örnekte olduğu gibi “açılma” sözcüğü ad olmadığından bu söz grubuna ad takımı denemez.

BELİRTİLİ İSİM TAMLAMASI Tamlayanın ve tamlananın ek aldığı tamlamalardır. bahçenin kapısı evin önü devenin nalı onun kalemi bizim evimiz güneşin rengi akşamın güzelliği eylülün hüznü

BELİRTİSİZ İSİM TAMLAMASI Sadece tamlananın ek aldığı tamlamalardır. bahçe kapısı erguvan rengi gelin arabası Türkçe dersi deniz kenarı bahar rüzgârı akşam güneşi Boğaz gezisi

TAKISIZ İSİM TAMLAMASI Tamlayan ve tamlananın ek almadığı tamlamalardır. gümüş tepsi tahta masa taş duvar altın bilezik taş kalp örümcek adam elma yanak ipek saç Tamlananın hammaddesini bildirir. Tamlananın neye benzediğini bildirir.

ZİNCİRLEME İSİM TAMLAMASI En az üç isimden oluşan tamlamalardır. bahçe kapısının kilidi dağ çiçeklerinin güzelliği şairin çocukluk anıları okulun mezuniyet töreni Ayşe’nin altın bileziği edebiyat dünyasının sorunları otobüs durağının yanı güz şiirlerinin kaynağı

TAMLAMALARDA ÖZELLİKLER Tamlayanla tamlanan yer değiştirebilir. Yayılıyor kokusu etrafa toprağın. Aklımdadır sözleri hâlâ sevgilinin. Suları çok soğuktur köyümüzün. Tamlayanla tamlananın başına değişik türde sözcükler gelebilir. ağacın uzun dalları / mavi ceketin mor düğmesi sınıfın en çalışkanı / onun da kardeşi gözlerimin ta içine / soğuk günlerin ardından

TAMLAMALARDA ÖZELLİKLER Tamlayan düşebilir. Kardeşi yarın geliyor.(onun) Arabamı tamire verdim.(benim) Evimiz buraya çok uzak.(bizim) Bir tamlayan birden fazla tamlanana bağlanabilir. Bu bahçenin gülü, bülbülü, sümbülü vardı. Bir tamlanan birden fazla tamlayana bağlanabilir. Şiirlerinde kardelenin ve erguvanın hikayesini anlatıyor.

TAMLAMALARDA ÖZELLİKLER Tamlamalar bir ismi niteleyebilir. su yeşili kazak deniz mavisi gözler kül rengi bulutlar Sıfatlar bazen isim tamlamasını belirtir ve niteler. ılık bahar havası beş fizik sorusu kırmızı çocuk hırkası