NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ Temel ıstatıstık Serıler ,basıt,frekans,sınıflı serıler NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ © İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi iisbf.nisantasi.edu.tr
Hafta 2: Seriler, Basit, Frekans ve sınıflı Seriler Elde edilen seriler hem basit seri hem de frekans serisi olarak yapılacak araştırmaya göre yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. BASIT SERILER Basit seriler ham verinin küçükten büyüğe doğru sıralanması ile elde edilir. FREKANS SERILER Frekans seriler ise birim sayısının artması ile değişkenin çok sayıda farklı değer almadığı, fakat aynı değerlerin çok sayıda tekrarlandığı durumlarda düzenlenen serilerdir. Dersin anlatılması sürecinde farklı sayısal örnekler yapılmıştır. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
Hafta 2: Serının toplam değerı Seride yer alan birimler Xi değişkeni ile ifade edilir. Burada i indisi X ‘in değişken olduğunu ve i’nin değişmesi ile farklı değerler alacağını ifade eder. Serinin toplam değeri Xi lerin toplamına eşit olacağından 𝑥𝑖 serilerin toplam değeri olacaktır. Burada 𝑎𝑖 (sigma ) toplam işaretidir. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ © Hafta 2:frekans serısı İncelenecek birim sayısının artması ile basit seriler yan yana alt alta uzun sayı dizileri oluşturacaklardır.Bu nedenle çalışma kolaylığı sağlanması için frekans seriler düzenlenir. Frekans seriler aynı değerlerin çok sayıda tekrarlandığı durumlarda düzenlenmeleri daha uygundur. Fi ile gösterilmektedir. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
Hafta 2:sınıflı serıler İncelenecek birim sayısının çok olması ve değişkenin biribirinen farklı çok sayıda değer alması durumunda frekans serileri de basit seriler gibi uzun sayı dizileri şekline dönüşürler. Bu durumda sınıflı seri ,sınıflandırılmış seri ,gruplu seri , gruplandırılmış seri gibi isimlerle adlandırılan seriler düzenlenmektedir. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ © kaynaklar Kaynakça: Bu ders notunun oluşturulması sürecinde Prof.Dr.Münevver Turanlı, Prof Dr.Selahattin Güriş’in ‘Temel İstatistik’ kitabı kaynak olarak kullanılmaktadır. Syf:21-26 NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©