NÖTRALİZASYON TİTRASYONLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Nötralleşme Titrasyonları
Advertisements

NÖTRALİZASYON TİTRASYONLARI
Yrd. Doç. Dr. Aysel KÜÇÜK TUNCA
ORGANİK KANTİTATİF ANALİZ LABORATUVARI. Titrimetrik Miktar Tayini İyodometri = Potasyum Benzil Penisilin Nitritometri = p-Aminobenzoik Asid Arjantometri.
Çözünme durumuna göre Tam çözünme: Bir elementin diğeri içerisinde sınırsız çözünebilmesi. Hiç çözünmeme: Bir elementin diğeri içinde hiç çözünememesi.
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Copyright © The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display.
TESVİYE EĞRİLERİNİN ÇİZİMİ
9-10 HAFTA Titrimetrik Yöntemler; Çöktürme Titrimetrisi
KONDÜKTOMETRİ.
FİLAMENT İPLİK ÜRETİMİ
BÖLÜM 5. ÇÖZELTİLER VE ÇÖZELTİLERDE KONSANTRASYON
KONDÜKTOMETRİ.
PROTEİN TAYİN YÖNTEMLERİ BRADFORD YÖNTEMİ
Sulu Çözeltiler ve Kimyasal Denge
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
ANALİTİK KİMYA UYGULAMA II GİRİŞ
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
EDTA ile kalsiyum tayini
ASİT-BAZ TİTRASYONLARI
13 HAFTA NötralleşmeTitrasyonlarının Uygulamaları
İYOTLA YAPILAN TİTRASYONLAR
Novaljin miktar tayini
NÖTRALİZASYON TİTRASYONLARI
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
Yükseltgenme-İndirgenme (Redoks) Tepkimeleri
REDOKS TİTRASYONLARI PERMANGANİMETRİ.
Fosforik Asit Titrasyonu
Kg g L MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ g kg g mL L.
Çözünürlük Çarpımı (Kçç)
4. GRUP KATYONLAR (Ba+2, Ca+2, Sr+2).
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
V. GRUP KATYONLAR (Mg2+, Na+, K+, NH4+)
Çok kuvvetli ve çok zayıf asit ve bazların asit-baz denge sabitlerinin saptanması mümkün değildir. Kuvvetli ve zayıf asitlerin miktar tayini yapılabilir.
Kan Glukoz Tayini.
Cam Membran İyon Seçici Elektrotlar
Çözünürlük Çarpımı (Kçç)
BİLEŞİKLERİN SINIFLANDIRILMASI
Madde ve Maddenin Özellikleri
ENM 321 İNSAN MÜHENDİSLİĞİ
Yükseltgenme sayısı veya basamağı
KALİBRASYON Tüm analitik metotlar kantitatif analiz amacıyla kullanıldıklarında kalibrasyona gereksinim vardır. Kalibrasyon, bir enstrüman çıkışında.
1.Kuvvetli Asitlerde pH Hesaplanması:
Ünite 18: Asit Baz Dengeleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
ÇÖZELTİ İki veya daha çok maddenin birbiri içerisinde serbest moleküller veya iyonlar halinde dağılarak meydana getirdiği homojen bir karışıma çözelti.
KYM 342 ENSTRÜMENTAL ANALİZ
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
BÖLÜM 2 Potansiyometri.
Bu maddelerin çoğunun nispeten sadece küçük bir kısmı farmasötik örneklerin (ilaç formülasyonlarının) hazırlanmasında kullanılır: çoğu gıda ve kozmetik.
Titrimetride Hesaplamalar
Serumda Ürik asit ve Üre Tayini
II. GRUP KATYONLARI SÜZÜNTÜ A: AsO3-3, AsS3-3, SbO2-, SbS2-, SnO2-2
Bölüm 4: Kimyasal Reaksiyonlar
SIVILAR Sıvıların genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir.
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
Tampon Çözeltiler Az miktarda asit veya baz ilavesiyle pH’sını fazla değiştirmeyen çözeltilere tampon çözeltiler denilmektedir. Tampon çözeltiler zayıf.
H3BO3 (Borik asit) tayini
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
Bölüm 4: Kimyasal Reaksiyonlar
ASİT VE BAZ TANIMLARI Arrhenius a göre Asit : sulu çözeltilerine H+ iyonu veren maddeler Arrhenius a göre Baz : sulu çözeltilerine OH- iyonu veren maddeler.
ASIT - BAZ . HESAPLAMALAR.
Mol kesri = Karışım içerisinde bulunan maddenin mol sayısının çözeltide bulunan tüm maddelerin molsayıları toplamına oranı olarak ifade edilmektedir.
EŞ YÜKSELTİ (TESVİYE) EĞRİLERİNİN
KİMYA DERSİNİ SEVMENİN YOLU
Sunum transkripti:

NÖTRALİZASYON TİTRASYONLARI HCl ve NaOH çözeltilerinin standardizasyonu

NÖTRALİZASYON TİTRASYONLARI Asitlerle bazlar arasındaki reaksiyonlar nötralizasyon reaksiyonları olarak adlandırılır. Titrasyon, konsantrasyonu bilinmeyen bir analiti, standart bir çözelti ile reaksiyona sokarak konsantrasyonunu bulmamıza yarayan bir laboratuvar tekniğidir. Asit-baz titrasyonları nötralizasyon titrasyonları olarak da adlandırılır. Bazik bir maddenin standart bir asit çözeltisi ile titre edilerek konsantrasyonunun bulunmasına asidimetri, asidik bir maddenin standart bir baz çözeltisi ile titre edilerek konsantrasyonunun bulunmasına ise alkalimetri adı verilir.

Asit-baz titrasyonlarının dönüm noktası, indikatör adı verilen ve ortamın pH’ı pKa’larına yaklaştığında renkleri değişen maddeler kullanılarak belirlenir. Bu nedenle nötralizasyon titrasyonlarında dönüm noktasına göre uygun indikatör seçilmelidir. Titrasyon eğrisi eklenen titrant (büretteki standart çözelti) hacmine karşı pH grafiğidir. Titrasyon eğrilerinin şekilleri, asit ve bazların kuvvetli veya zayıf olmalarına ve poliprotik olmalarına göre değişiklik gösterir. A titration curve of a polyprotic acid (H3PO4) with a strong base (NaOH)

TİTRASYON Titrasyona başlamadan önce çözeltiler iyice çalkalanmalıdır. Öncelikle bilinen miktarda numune erlene koyulur ve üzerine birkaç damla uygun asit-baz indikatörü eklenir. Ardından standart çözelti bürete aktarılır. Bu çözelti aynı zamanda titrant olarak da adlandırılır. Son olarak, erlen bir elle sürekli olarak çalkalanırken titrant damla damla analitin bulunduğu erlene eklenir. Dönüm noktasını kaçırmamak için titrasyon çok yavaş bir şekilde gerçekleştirilmeli ve bir el sürekli olarak büretin musluğu üzerinde bulunmalıdır.

Büreti çözelti ile doldurduktan sonra herhangi bir sızıntı veya hava kabarcığı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer hava kabarcığı varsa, büretin musluğu açılır ve hava kabarcığı olan bölgeye dışarıdan hafifçe parmakla vurulur. Hava kabarcığı giderilmeden titrasyona başlanırsa, bu hacim ölçümünde hatalara neden olacaktır. Eğer bir sızıntı var ise, büretin musluğu yerleşimi kontrol edilmelidir.

0.1 M NaOH çözeltisinin standardizasyonu 0.1-0.2 gram arasında okzalik asit (H2C2O4.2H2O) dikkatlice tartılır ve tartım not edilir. Bu tartım, terazi üzerinde bulunan okzalik asitten istenen aralıktaki herhangi bir değer eksiltilinceye kadar okzalik asitin alınmasıyla yapılır (çift tartım yöntemi). Erlene 50 mL su eklenir ve karıştılarak okzalik asitin çözünmesi sağlanır. Erlene 1-2 damla fenol ftalein indikatörü eklenir. Büret standardize edilmek istenen NaOH ile doldurulur. Sızıntı veya hava kabarcığı kontrol edilir. Hacim okumaları menisküsün altından yapılacaktır. Titrasyona başlanır ve hafif pembe renk görülünceye kadar devam edilir.

0.1 M NaOH çözeltisinin standardizasyonu HESAPLAMALAR Reaksiyon denklemi: H2C2O4 + 2NaOH → Na2C2O4 + 2H2O (reaksiyon oranı 1:2) Hesaplamalar: Öncelikle tartılan okzalik asit miktarı üzerinden okzalik asitin mol sayısı hesaplanır:( MA H 2 C 2 O 4 .2H 2 O =126.1 g/mol) n C 2 𝐻 2 𝑂 4 .2 𝐻 2 O = 𝑚 H 2 C 2 O 4 .2H 2 O 126.1 Reaksyion denklemine göre: 1 mol C2H2O4.2H2O ile 2 mol NaOH reaksiyona girerse n C 2 𝐻 2 𝑂 4 .2 𝐻 2 O ile x mol NaOH reaksiyona girer Bu orantıdan NaOH’in mol sayısı (𝑥= n 𝑁𝑎𝑂𝐻 ) hesaplanır ve 𝑥 ’ten hareketle NaOH’in molaritesi hesaplanır: M 𝑁𝑎𝑂𝐻 = x V NaOH

Erlenin altına koyacağınız bir beyaz kağıt renk değişimini farketmede size yardımcı olacaktır.

√ ×

OKZALİK ASİT NASIL TARTILMALI Desikatör içerisinden okzalik asit içeren kroze alınır ve önceden sıfırlanmış bir teraziye koyulur. Ekranda yazan değer not edilir (Örneğin 30.100 g). 0.1 - 0.2 g aralığında okzalik asit alabilmek için 30.100 – 0.1 = 30.000 30.100 – 0.2 = 29.900 Spatülümüzle stoktan öyle bir miktar eksiltmeliyiz ki, terazi üzerinde kalan miktar 29.900 g – 30.000 g arasında olmalı Örneğin terazi üzerinde kalan miktar 29,980 ise 30.100 – 29.980 = 0.120 gram okzalik asit tartmışızdır Ardından üzerinde okzalik asit olan spatülü erlenin içine koyup, spatülün ucunda kalabilecek okzalik asitleri de yıkayarak erlene su eklenir.

Asitler için kullanılan primer standart maddelerden bazıları Na2CO3 (sodyum karbonat) TlCO3(talyum karbonat) KHCO3 (potasyum bikarbonat) Bazlar için kullanılan primer standart maddelerden bazıları H2C2O4.2H2O (okzalik asit dihidrat) KHC8H4O4 (potasyum bifitalat) HC7H5O2 (benzoik asit)

0.1 M HCl çözeltisinin standardizasyonu 10 mL HCl örneği erlene alınır ve üzerine 1-2 damla fenolftaleyn indikatörü eklenir. Büret standardize edilmiş NaOH çözeltisi ile doldurulur. Hafif pembe renge kadar titre edilir. HESAPLAMALAR Öncelikle titrasyonda harcanan standart NaOH çözeltisinin mol sayısı hesaplanır: n 𝑁𝑎𝑂𝐻 = MNaOH x VNaOH Reaksyion denklemine göre: 1 mol NaOH ile 1 mol HCl reaksiyona girerse n 𝑁𝑎𝑂𝐻 ile x mol HCl reaksiyona girer Bu orantıdan HCl’in mol sayısı (𝑥= n 𝐻𝐶𝑙 ) hesaplanır ve 𝑥 ’ten hareketle HCl’in molaritesi hesaplanır: M 𝐻𝐶𝑙 = x V HCl KAYNAKÇA Analitik Kimya Pratikleri – Kantitatif Analiz (Ed. Feyyaz ONUR), 2014