ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FİZİKSEL AKTİVİTENİN ENGELLİ BİREYLER ÜZERİNDEKİ KATKILARI
Advertisements

Şİddet Muhammet GÜLER.
OTİZM (AUTISM).
Özel Gereksinimi Olan Çocuklar ve Özel Eğitim
Zihinsel Yönden Yetersiz Çocukların Özellikleri
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
KAYNAŞTIRMA EĞİTİM Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder.
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Özel Eğitim Dersi Ayşegül KORKMAZ.
KAYNAŞTIRMA öğrencileri Ölçme ve Değerlendirme Esasları
Gagné’in Öğrenme Koşulları Modeli
ZİHİNSEL YETERSİZLİĞİ OLAN VE İLKÖĞRETİM OKULLARINDA ÖZEL EĞİTİM ALAN ÖĞRENCİLERE BASİT DÜZEYDE ÖZ BAKIM VE GÜNLÜK YAŞAM BECERİLERİ KAZANDIRMAK İÇİN ÇOKLU.
ZEKA ZEKA: Problem çözme, öğrenme ve soyut düşünme yeteneği.
Zihinsel engel Şeyda Demir
Patnos Rehberlik ve Araştırma Merkezi Özel Eğitim Hizmetleri Bölüm Başkanlığı KAYNAŞTIRMA BEP.
ERKEN ÇOCUKLUK ÖZEL EĞİTİMİ
ZİHİNSEL YETERSİZLİĞİ OLAN ÖĞRENCİLER
ANNE BABA TUTUMLARI Karatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi.
“ÖZEL EĞİTİM GÜZEL GELECEK”
ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÇOCUKLAR (ÖZGÜL ÖĞRENME BOZUKLUKLARI) kaynak:Prof
ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLAR
MUSTAFA ABAK KASTAMONU R.A.M
ÖZEL EGİTİMİN TANIMI: Özel eğitimin tanımına geçmeden bazı kavramların anlamını vermek, yapacağımız tanımların anlaşılmasını kolaylaştıracaktır.
SINAV KAYGISI DENİZLİ REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ.
İSTENMEYEN DAVRANIŞLAR
ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLAR
ZİHİNSEL YETERSİZLİK Zihinsel işlevler ile kavramsal, sosyal ve pratik uyum becerilerinde anlamlı sınırlılıklar görülen yetersizlik durumudur
İŞİTME ENGELLİ ÇOCUKLAR kaynak:Prof.dr Bülbin Sucuoğlu Doç.dr Tevhide Kargın Mustafa ÜNSAL Tavşanlı RAM Müdür Yardımcısı.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
ZİHİN ENGELLİ ÇOCUKLARIN MOTOR GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
ZİHİN ENGELLİ ÇOCUKLARDA ZİHİNSEL GELİŞİM
KUMLUCA RAM’DA TANILANAN ENGEL TÜRLERİ VE YÖNLENDİRME
OTİZM.
BÖLÜM 14 ÇOCUKLUK ÇAĞINDA GÖRÜLEN RUHSAL PROBLEMLER
ÖZÜRLÜLÜK(ENGELL İ )NED İ R? Bedensel, zihinsel ve ruhsal özelliklerinden belirli oranda fonksiyon kaybına neden olan organ yokluğu ve bozukluğu sonucu.
DİSLEKSİ NEDİR? Disleksi ilk kez 1881 yılında tanımlanmıştır.
DİL VE KONUŞMA BOZUKLUKLARI
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
DİĞER TUTUMLAR.
KAYNAŞTIRMA/BÜTÜNLEŞTİRME UYGULAMALARI VE BEP SEMİNERİ
GÖKKUŞAĞI ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA MERKEZİ (I. ve II. KADEME)
Özel eğitim hizmetleri kurulu, özel eğitim değerlendirme kurul raporu doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan bireyi uygun resmî okul veya kuruma yerleştirir.
ZİHİN ENGELLİ ÇOCUKLARDA DİL GELİŞİMİ
BÖLÜM 5 OKUL. BÖLÜM 5 OKUL Okulun DDB’ye yol açmadaki rolü özellikle eğitimciler OKUL İLE İLGİLİ ETMENLERİN NEDENSEL AÇIKLAMALAR OLARAK ELE ALINMASI.
ÖZEL EĞİTİME GEREKSİNİM DUYAN ÇOCUKLAR VE ÖZEL EĞİTİM
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
EREĞLİ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ AİLE EĞİTİM SEMİNERİ.
Okuma bozukluğu olan çocuklar kelime tanıma, okuduğunu anlama ve tipik olarak da yazarken harf karıştırırlar. Bir yazıyı sözlü olarak okuduklarında yaşıtlarından.
İŞİTME ENGELLİLER.
ENGELLİLERİN EĞİTİMİNDE KULLANILAN MATERYALLER
DOÇ. DR. HATİCE BAKKALOĞLU
Anadolu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,
GÖRME ENGELLİLER.
İşitme Engelli Çocuklar
ORTOPEDİK ENGELLİ ÇOCUKLAR
Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
ERKEN ÇOCUKLUK ÖZEL EĞİTİMİ
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
Zeka Gerilikleri.
Özel Gereksinimli Çocuklar
ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ Uzm. Psk. Aylin İlden Koçkar
Sınav Kaygısı.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ KAYNAŞTIRMA.
Motor Gelişimini Destekleyen Etkinlikler. Kaba ve İnce Motor Gelişimini Destekleyen Etkinlikler.
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
SOSYAL UYUM GÜÇLÜĞÜ OLAN BİREYLER. Tanım ve Sınıflandırma Sosyal Uyum: Bireyin aynı anda çevresindeki değişiklikleri algılaması, yeniliklere uyum sağlaması,
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sunum transkripti:

ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü

ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLARIN ÖZELİLİKLERİ

Gelişimsel açıdan bakıldığında,zihin yetersizliği olan çocuklar da diğerleri gibi gelişim alanlarına göre belli gelişim düzeylerinden geçmektedirler.Ancak sahip olduğu özelliklere göre gelişim alanlarındaki düzeylere daha geç ulaşabilmekte ve bazı düzeylere ulaşamayabilmektedirler.

Zihinsel yetersizlik gösteren çocuklar bilişsel,sosyal ve duygusal, dil, fiziksel gelişim alanlarında bazı özellikler gösterir: Hafif derecede zihinsel yetersizliği olan çocuklar çoğunluğu (%75-80) oluşturur. Yetersizliklerine bağlı olarak yaşanan ve tekrarlayan başarısızlıklar öğrenme motivasyonlarının düşük olmasına neden olur.

İlgili uyaranların ilgisiz olanlardan ayırt etmede zorlukları nedeniyle dikkatlerini yeterince uzun süre bir iş üzerinde yoğunlaştırabilmeleri ve işi tamamlamaları zordur. Bellek problemleri yaygındır. Özellikle kısa süreli bellek ve kısa süreli bellekteki bilgiyi eski bilgilerle ilişkilendirerek anlamlandırmalarını ve depolamalarını sağlayan ‘çalışan bellek’ problemleri nedeniyle unutkanlık yaşarlar.

Yapmaları gereken işi, özelikle de yapılacak iş birden fazla alt basamağı içeriyor ise aşamaları,her aşamada yapılması gerekenleri ve yapılma sırasını unuturlar. Akranları tarafından dışlanırlar ve yalnızlık duygusu yaşarlar.

Öğrendikleri herhangi bir beceriyi,öğrendiklerinden farklı bir ortama ve ya duruma genelleyemezler.Her ortamda davranışın yeniden öğretilmesi gerekir. Beklenmedik ve istenmedik olaylara karşı toleransları azdır.

Zihinsel yetersizliğe neden olan probleme bağlı olarak değişebilecek aşırı yeme davranışları,kendine zarar verme davranışları,saldırgan davranışlar veya yineleyici (tekrarlayıcı) davranışlar gösterebilirler. Dil gelişimleri yavaştır.Soyut ve mecazi kavramları anlamakta zorluk çekerler.Zihinsel yetersizliğin ağır olduğu durumlarda konuşma becerileri hiç gelişmeyebilir.

Sosyal becerileri yetersizdir Sosyal becerileri yetersizdir.Normal gelişim gösteren akranları gibi sosyal becerileri doğal ortamlarda kendiliğinden öğrenemezler.Uygun sosyal becerilerin öğretilmesi gereklidir. Zihinsel yetersizliğin derecesi arttıkça sağlık problemleri riski artmaktadır.Örneğin;Down sendromu olan çocuklar genellikle kalp ve işitme ile ilgili rahatsızlık yaşarlar.

Motor gelişim özelliklerinde akranlarına göre belirgin derecelerde gerilik gözlenmektedir. Kaba ve ince motor becerilerinde güçlükler yaşayabilirler. Dil ve konuşma gelişimlerinde gecikme veya bir basamağa takılma yaşanabilir. Gecikmiş konuşma,kekemelik,artikülasyon bozuklukları gibi birçok dil ve konuşma bozuklukları gösterebilirler.

Dil alanında yaşadığı sorunlar kendilerini ifade etmelerini olumsuz etkilemekte,hırçınlık ve inatçılık davranışları sergilemelerine neden olmaktadır. Zihinsel alandaki yetersizlik ve yaşamış oldukları başarısız yaşantılar bu çocukların benlik saygılarının düşük olmasına neden olmaktadır.