JEM 361 ÖZEL MİNERALOJİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DAYK KOMPLEKSİNİN ALTERASYON TİPİ , BU KAYAÇLAR İÇİN
Advertisements

Mağmatik Kayaç Dokuları
KAYAÇLAR 1. PÜSKÜRÜK (Mağmatik)
İzotoplar   İZOTOP JEOKİMYASI, “JEOKRONOLOJİK” VE “JEOKİMYASAL” OLMAK ÜZERE İKİ ANA UYGULAMA ALANINA SAHİPTİR. “JEOKRONOJİK” OLARAK KAYAÇ VE MİNERAL YAŞLARININ.
“” Ni-Şaponit- Montmorillonit PİMELİT “”Ni-KloritSUHARTİT “”4-30Ni-KrizotilGARNİERİT “”64-7NiSMİLLERİT Bozunma(Fe-Ni-Co)S 2 BRAVOİT “” (Ni-Co)As 3 –
 WOLFRAMİT İÇİNDE AYRICA SN-CA-AS- Bİ-SB-MO-S-PB-ZN VE U BULUNABİLİR.  HER ELEMENTİN TENÖRÜ % 0,25 İLE 2 ARASINDA DEĞİŞEBİLİR.  EN DÜŞÜK İŞLETME.
MAĞMATİK KAYAÇ YAPILARI
YERKÜRE Kabuk Manto Üst Alt Çekirdek  İç Dış.
foid-monzodiyorit / foid-monzogabro (esseksit)
KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM
ÇİMENTO ve -Çimento Türleri-
Akışkanlar ve Reaksiyonlar
YERKABUĞUNUN MALZEMESİ TAŞLAR
LEVHA TEKTONİĞİ VE MAGMATİZMA
MAGMATİK KAYAÇLARIN SINIFLANDIRILMALARI
Kayaç Oluşturan Bileşenler
KÖMÜRLERİ OLUŞTURAN ORTAMLARIN İNCELENMESİ
LÖKOKRATİK KAYAÇLAR · LÖKOKRATİK KAYAÇLAR OFİYOLİTLERİN GABROİK
ALKALİ KAYAÇLAR GİRİŞ 20. Yüzyılın başından bu yana, magmatik kayaların jeokimyasal olarak sınıflandırılması amacıyla çok sayıda öneride bulunulmuştur.
Magmaların katılaşma evreleri
YERKABUĞUNUN GİZEMİ Seher TOKATÇI Fen Bilgisi Öğretmenliği
YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
KAYAÇLARIN MİNERALOJİK VE KİMYASAL BİLEŞİMİNE ETKİ EDEN
KİMYA BAHÇESİ Kimya bahçesi; alüminat, silikat borat, karbonat, siyanoferrat, fosfat, kromat gibi anyonlar içeren sulu çözeltilere çözünür metal tuzlarının.
TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI
Source:
Topografya.
ONİKİNCİ HAFTA Yarı metaller; bor, silisyum,
Topografya ve Kayaçlar
KİMYASAL KAYAÇLAR.
DÜNYA'NIN KATMANLARI M. Kayhan SARI 9/A 456.
DERS-4 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER KAOLİN
DERS-3 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER FELDİSPAT
DERS-2 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER BERİLYUM MİNERALLERİ
Petrol Jeolojisi (JFM- 435) Petrolün Oluşumu ve Göçü-1
KAYAÇLAR.
PETROGRAFİ.
Karbonlu Sedimanter Kayaçlar
KAYAÇLAR-MİNERALLER-MADENLER
KAYAÇLAR.
KAYAÇLARIN ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ
Jeomorfoloji I Ders III , Yeryüzünün Yapıtaşları: Kayalar
Sedimantolojik olarak; tane boyu 4m’ un altında olan partiküllerdir.
Maden Yatakları 2 Prof.Dr. Miraç AKÇAY Ders notları ve
TOPRAK OLUŞUMUNDA MEYDANA GELEN KİMYASAL OLAYLAR
JEM 301 PETROGRAFİ.
KAYAÇLAR
Granit Granitler SiO2 içeriği bakımından ASİDİK kayalar grubuna girer (SiO2> % 66). Bu nedenle her zaman % 20’nin üstünde serbest KUVARS içerirler. Granitler.
MAGMATİK KAYALARIN DOKULARI
RİYOLİT Granitin yüzey kayaları RİYOLİT, RİYODASİT ve DASİT’tir. Bukayaların camsı eşdeğerleri ise OBSİDYEN, PITCHSTONE ve PERLİT’tir. Riyolitler Alkali.
JEM 301 PETROGRAFİ.
JEM 361 ÖZEL MİNERALOJİ.
DAMAR KAYAÇLARI Granit’in yarı derinlik kayaları, Mikrogranit (granit ve kuvars porfir), Mikrogranodiyorit (granodiyorit porfir), Mikrotonalit (tonalit.
METAMORFİK KAYAÇLAR DOKUSAL OLARAK
DİNAMİK METAMORFİZMA Dislokasyon, kataklastik adı da verilen dinamik metamorfizma kontakt metamorfizma gibi lokal (yersel) bir metamorfizma türüdür. Yerkabuğunda.
Petrografi PETROGRAFİ (=Kayaç bilimi), kayaçların tanımlamasını yapan bir bilim dalıdır. Kayaçların mineralojik bileşimlerini, yapı ve dokularını inceleyen,
JEM 310 PETROLOJİ.
JEM 310 PETROLOJİ.
Petrografi PETROGRAFİ (=Kayaç bilimi), kayaçların tanımlamasını yapan bir bilim dalıdır. Kayaçların mineralojik bileşimlerini, yapı ve dokularını inceleyen,
JEM 301 PETROGRAFİ.
BÖLGESEL METAMORFİZMASI İLE OLUŞAN KAYAÇLAR
I.KONTAK METAMORFİZMA KONTAK METAMORFİK KAYAÇLARIN TANIMLAMALARI
JEM 310 PETROLOJİ.
Magmanın Katılaşma Evreleri
Metamorfizma derecesi ve Metamorfik zon
II.BÖLGESEL METAMORFİZMA
JEM 310 PETROLOJİ.
KLORİTOYİD RENK: İnce kesitte daima renklidir. x=grimsi yeşil, y=mavimsi, z= sarımsı veya renksiz şeklinde kuvvetli bir pleokroyizmaya sahiptir. ŞEKİL:
METAMORFİZMA VE PROTOLİT KAYALARIN TANIMI
METAMORFİK KAYA TÜRLERİ
Sunum transkripti:

JEM 361 ÖZEL MİNERALOJİ

Silikaca Fakir Magmadan Türeyen Önemli Mineraller ) Nefelin: Na3KAl4Si4O16 b) Lösit: KAlSi2O6 c) Hauyn: Na3Al(Si3Al3)O12(SO4) ç) Nozayan: Na8Al6Si6O24(SO4). H2O d) Sodalit: Na8(AlSiO4)6Cl2 e) Kankrinit: Na6Ca2[(CO3)2Al6Si6O24].2H2O Magma ilk oluştuğunda yüksek sıcaklık ve basınç değerlerinde, silikaca fakir magma özelliğine sahiptir. Dolayısıyla magma, sodyum (Na) ve kalsiyum elementlerini (Ca) hızla tüketme eğilimine girer. Bundan ötürü bu evrede sodyumlu ve kalsiyumlu minerallerin kristallenme işlemi mevcut malzeme tüketilene kadar gerçekleşir. Burada sodyum ve kalsiyum hızlı bir şekilde tüketilirken silisyum yavaş bir şekilde kristallenme işlemine dahil olur. Bu sebepten ötürü silikaca fakir magmada silika kıtlığından ötürü Nefelin, Sodalit ve diğer Feldispatoidler gibi az silikat ihtiva eden mineraller oluşur. Bu oluşumlardan sonra geriye kalan magma doğal olarak silisçe zengin bir konuma geçer. Yani silis açısından yüzde olarak zenginleşir ve ardından silisyum (Si)-oksijen (O) bileşimli Kuvars (SiO2) mineralini oluşturur. Bundan ötürü silikaca zengin magmalardan Kuvars türeyebilirken silikaca fakir magmalardan Nefelin, Lösit, Hauyn gibi mineraller türeyebilmektedir.

Alkali magmatik kayaların tamamı modal mineralojik bileşimlerinde serbest kuvars içermeleri nedeniyle jeokimyasal tanımlamada silis bakımından aşırı doygun alkalin kayalar (ALKOS) olarak tanımlanırlar. Bundan ötürü Alkali Feldispat Granit kayası, silis bakımından aşırı doygun (ALKOS) kayalar grubuna girmektedir. Bu kaya grupları, modal mineralojik bileşiminde ve normatif mineralojik bileşiminde Kuvars mineralinin yanısıra alkali amfibol ve alkali piroksen gibi mafik mineralleri az miktarda bünyesinde barındırır. Sodalit ve Feldispatoid mineralleri ise silis bakımından tüketilmiş olduklarından Alkali Feldispat Granit kayası; silis bakımından tüketilmiş, Feldispatoyid ve Sodalit grubu mineralleri asla içermez. Bu ifadeler çeşitli grafikler ve diyagramlar ile gösterilebilir

Bu grafikte A Eğrisi, Alkalen alana düşen kayalar ise kendi içlerinde hafif alkalen ve şiddetli alkalen kaya serileri, B (Irvine ve Baragar, 1971), C (MacDonald ve Katsura, 1964), D ve E (Kuno, 1959) eğrileri ile belirlenen sınır, alkalen kayaları subalkalen kayalardan ayırmaktadır.

Alkalin magmaların oluşum yerlerini gösterir şematik kesit

QAPF diyagramındaki alkali kayaç toplulukları ve ALKOS trendler (Lameyre ve Bowden, 1982)