İber Yarımadası Mutfağı Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
halı kilim orman gülü yakacak kömür sevgi yolu bundan böyle
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Merhabalar sevgili yemek dostları ! Ben Bolu’lu Turgay Usta. Yılların vermiş olduğu yemek bilgimi sizlerle paylaşmak istedim. Bildiğim onca yemek arasından.
DENGELİ YAŞAM PROGRAMI
KAHVERENGİ SOSLAR DEMİ GLACE SOS
Taze Otlar & Baharatlar.
Portekiz.
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENMEDE 10 TEMEL ADIM
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ
KONU: BESİNLERİN İŞLENMESİ VE SAKLANMASI
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Düğünlerde yapılan “Çiçek” ekmeği
İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
DAĞCILIKTA BESLENME VE SIVI ALIMI
SPOR.
Sıfatlar Sıfatlar.
Vitaminler Konuşuyor V İ T A M İ N L E R A B C K E D.
DIABET Kan şekerinin yüksekliği Diabet 1Diabet 2 Genetik Yaşam stili ve gıda Genetik Yaşam stili ve gıda.

BESİNLER.
BESLENME REHBERİ 1.
SAĞLIKLI BESLENME.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
YEŞİMİN MUTFAĞI Malzemeler
Beslenme nedir ? İnsanının yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel durumuna göre ihtiyacı olan enerji ve besin öğelerinin her birinden yeterli miktarlarda.
PROJESİ.
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
TÜRK MUTFAĞI Meşhur Türk Yemekleri
Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler, balık ve ette çok miktarda bulunur. Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler,
Sağlıklı Beslenme.
1 Rasim Ergene Ortaokulu Keşan / Edirne Bu sunum sunum adresinden alınmıştır.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
SAĞLIKLI BESLENME.
Ezogelin Çorba, Hasanpaşa Köfte, Spagetti Makarna, Havuç Salatası,Muz
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sağlıklı Beslenme.
Menü Planlama.
Portekiz.
TÜRK MUTFAĞINDA ÇORBALAR
I. BİREYSEL BESİN TÜKETİMİ (3 Günlük)
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
03/10/2016 S-Mini Sandviç,Beyaz peynir,Siyah Zeytin, Domates,Süt
'ALABALIK (Oncorhynchus mykiss) MİLFÖY BÖREĞİ' NDE FARKLI PİŞİRME METOTLARININ ÜRÜNÜN DUYUSAL VE BESİNSEL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Nilgün Kaba, Bengünur Çorapcı*,
LİPİTLER.
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
SAĞLIKLI BESLENME.
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
Hors d’oeuvre (Ordövr). Hors d’oeuvre (Ordövr) Hors d’oeuvreler -Türkçesi ordövrler- iştah açıcı özelliği olan yiyeceklerdir. Bir öğünde ordövr yemeği.
İ SPANYA. İ ÇINDEKILER 1.Coğrafya 2.Yüzölçümü 3.Nüfus 4.İklim 5. Diller 6. İspanyol mutfağı 9.Gelenekler 10.Gidilmesi gereken 3 şehir. - Madrid - Andalucia.
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TURİZM FAKÜLTESİ Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN
Balkan Ülkeleri Mutfağı Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi Yrd. Doç
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
FRANSA MUTFAGI MEHMET MUSTAFA ESKICIOGLU. TARIHSEL GELISILM  Dünyaca ünlü mutfak kültürlerinden biri olan Fransız mutfağına “dünyanın standart mutfağı”
Kuru Baklagiller ve yapilan soguk yemekler MEHMET MUSTAFA ESKICIOGLU AHMET YUCE GAZIANTEP UNIVERSITESI IKRAM HIZMETLERI 2.SINIF.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
VALENCİA ÇOK BİLİNMEYEN AMA ÇOK BİLNMEYİ HAK EDEN ŞEHİR.
Sunum transkripti:

İber Yarımadası Mutfağı Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN

İber Yarımadası

Madrid (İber yarımadasının başkenti) Puerta del Sol (Güneşin kapısı)

Portekiz Kaşifler ve denizciler ülkesi olarak tanınan Portekiz’in başkenti Lizbon’dur.

Morina balığı ve geleneksel yemeği “Bacalhau” Portekiz Morina balığı ve geleneksel yemeği “Bacalhau”

Vinho Verde (yeşil şarap)- Bacalhau Portekiz Vinho Verde (yeşil şarap)- Bacalhau

Portekiz Portekizlilerin şarapları ünlüdür. Tanınmış birçok Portekiz şarabı dünyanın en iyi şarapları arasında sayılır. Dünya çapında yaygın olarak pazarlanan 2 şarabı; Porto (tatlı şarabı) ve Vinho Verde’dir.

“Leite Creme”- “Ginja” Portekiz “Leite Creme”- “Ginja”

Portekiz Arroz Doce 1,5 su bard. su 3 çorba kaş. tereyağı Yarım çay kaş. tuz 1,5 su bard. pirinç 2 tarçın çubuk 1 vanilya çubuğu 1 su bard. süt 4 yumurta sarısı

Pasteis de Belem (Pateis de Nata) Portekiz Pasteis de Belem (Pateis de Nata) 4 adet yumurta sarısı Yarım fincan krema 5 tatlı kaşığı pudra şekeri 10 adet milföy hamuru 250 gr tereyağı

Portekiz Sardunyalı ekmek- Vasco de Gama Ton balıklı ve yumurtalı ekmek-Paozinho Com Atum

Portekiz Portekizliler denizci bir millet olduklarından ülkede genel olarak başta balık olmak üzere deniz ürünleri tüketilmektedir. Morina balığı, mezgit balığı ve sardalya milli balıklarıdır. Söylentiye göre 365 değişik pişirme çeşidi olan bu balıklar yılın her günü Portekizliler’in sofralarında görülebilir. Ayrıca çok popüler olan sardalya özellikle ızgara sardalya olarak birçok yerde görülebileceği gibi yılan balığı, berlam balığı, ahtapot, kabuklu deniz ürünleri ve özel balıklı kekler de Portekiz mutfağında yer almaktadır.

Portekiz Portekiz mutfağı’nın balık temelli mutfağının yanı sıra diğer temelini ise tavuk eti, domuz eti ve oğlak eti oluşturmaktadır. Hiçbir malzemenin boşa gitmemesi için etin her yeri değerlendirilir. Kullanılmayan et kısımları baharatlarla tatlandırılarak acı sosis ya da domuz sosisi olarak kurutularak yenilir. Portekiz’e has bu sosis çeşitlerine verilen isim “linguica”dır.

İspanya Hafif kahvaltı (kahve ve çörek) İkinci kahvaltı (saat 11.00)-TORTILLA Tapas (saat 13.00) (kanepe; karides, kalamar, ıstakoz; “all i oli”) Öğle yemeği (saat 14.00-15.00)-PAELLA Akşamüstü çay ve bisküvi Tapas Akşam yemeği (hafif)

Galiçya Bölgesi; EMPANADA (et ve balık) İspanya Galiçya Bölgesi; EMPANADA (et ve balık)

Asturias Bölgesi; FABADA (fasülye) İspanya Asturias Bölgesi; FABADA (fasülye)

Bask Bölgesi; balık çorbası (Suquet de Peix) ve balık yemekleri İspanya Bask Bölgesi; balık çorbası (Suquet de Peix) ve balık yemekleri

İspanya Katalon Bölgesi; Pa’am Tomaquet Tortilla a la Espanola Escudella (Katalan güvercini) Espinacas a la Catalana

İspanya Paella ve Sangria

İspanya PAELLA 150 g ahtapot (küçük) 150 g kalamar 5-6 orta boy karides 10 – 12 midye (kabuklu) 6-8 tavuk budunun üst kısmı 2 levrek fileti veya herhangi başka bir balık fileti 1 soğan 1 YK kırmızı toz biber ½ Çay kaşığı Safran 3 Domates 3-4 yeşil soğan 5-6 diş sarımsak 200-250 g pirinç 150-200 g bezelye 3-4 sivri yeşil biber 1 kırmızı dolma biber 100 ml beyaz şarap 100 ml sebze veya et suyu Zeytinyağı Tuz 1/2 limon