NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka madde içermez. Böyle maddelere saf madde denir. Örneğin tuzun yapısında sadece tuz maddesi.
Advertisements

Saf Madde Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka içermez. Bu tür maddelere saf madde denir. Örneğin, tuzun yapısında sadece.
Bir karışımı oluşturan maddeler, kendi özelliklerini kaybetmezler
KARIŞIMLAR AYRIŞTIRILABİLİR Mİ??
K A R I Ş I M L A R.
SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
Saf madde: Hep aynı birimlerin (taneciklerin)yan yana gelmesiyle oluşan maddelere saf madde denir.
KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ?
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDEDİR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
MADDE TANIMI Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan bütün varlıklar maddedir. Çevremizde gördüğümüz hava, su, toprak, masa her şey maddedir. MADDENİN SINIFLANDIRILMASI.
Fotosentez Canlılar, büyüyüp gelişebilmesi için besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. İnsanlar ve hayvanlar kendi besinlerini dışardan hazır alırlar.
HUBUBAT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
Madde Ve Enerji.
Bileşikler Ve Formülleri
BİTKİLER.
TOHUM OLUŞUMU.
KARBONHİDRAT NEDİR...
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
KARBONHİDRATLAR Görevleri: Enerji verirler (1 gramı 4 k.kalori).
MADDE DÖNGÜLERİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
ÇİÇEKLİ BİTKİLER Çiçek Sap Yaprak Kök
1. Saf maddeler Kömür, pirinç, tuz, toprak ve cam kavanoz gibi maddeleri katı madde;süt, zeytinyağı, gaz yağı, meyve suyu gibi maddeleri ise sıvı ; soluduğumuz.
KARIŞIMLAR.
KARBON HİDRATLAR Yapısında C,H,O atomları bulunduran ve doğal olarak oluşan maddelerdir. Genel olarak basit formülleri CH2O ve Genel formülleri Cn(H2O)m.
MADDELER DOĞADA KARŞIK HALDE BULUNUR
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLAR.
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
Fotosentez ve Solunum Fotosentez ve Solunum.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
FEN VE TEKNOLOJİ ÜNİTE:VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
MADDE DÖNGÜLERİ.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
UMMAHAN YILMAZ Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDEDİR
Canlı Ve Enerji İlişkisi
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDEDİR
PROJESİ.
KARIŞIMLAR.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
AD:Anıl SOYAD:Köylü SINIF:9/A NUMARA:378
KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ
SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
CANLILARDA ENERJİ.
MADDE DÖNGÜLERİ Yaşama birliğindeki maddeler, canlı ve cansız ortamda yer değiştirirler. Maddelerin bu şekilde yer değiştirmesine modde döngüsü adı verilir.
MADDE DÖNGÜLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
ŞEKER . Şeker pancarı Şeker kamışı. ŞEKER, BAL, PEKMEZ, TAHILLAR, UN, EKMEK, TARHANA, BULGUR, MAKARNA, NİŞASTA.
Dersi Veren Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Aslı UÇAR
Madde Saf Madde Karışım Element Bileşik Homojen karışım
MADDE DÖNGÜLERİ.
Madde Ve Enerji
OKSİJENLİ SOLUNUM FOTOSENTEZ İLİŞKİSİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
BİTKİ NEDİR? NEDEN ÖNEMLİDİR? BİTKİLERLE İLGİLİ GENEL VE İLGİNÇ
MADDE DÖNGÜLERİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ Mutfak Uygulamalarına Giriş Nişastalar ile ilgili teorik bilgiler ve uygulamaları NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ © Sanat Tasarım Fakültesi stf.nisantasi.edu.tr

Nişastalar ile ilgili teorik bilgiler ve uygulamaları Nişasta; Tahıl tanelerinden, mercimek, bezelye gibi bazı baklagillerden, patatesten çıkarılan bir maddedir. Nişasta, bitkilerin yeşil yapraklarında, havadan aldıkları karbondioksitle, topraktan aldıkları suyun, güneş ışıklarının yardımıyla meydana gelir. Geceleri glikoz haline geçerek suda çözünür, saptan geçerek bitki içine yayılır, çeşitli yerlerinde yeniden nişastaya dönerek birikir. Böylece, bitkinin tohum, tahıl taneleri, meyva, kök gibi yerlerinde kıymetli bir besin maddesi olarak toplanır. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

Nişastalar ile ilgili teorik bilgiler ve uygulamaları Nişasta ancak mikroskopla görülebilecek küçük taneciklerden yapılıdır, bitki hücreleri içine yerleşmiştir. En iri taneli nişasta patateste bulunur. Çapı 0,05-0,09 mm.’dir, midye kabuğu biçimindedir. Buğday nişastası 0,02-0,03 mm. Çapındadır, mercimek biçimindedir. Arpa, çavdar nişastası da buğday nişastasına benzer. Mısır, pirinç nişastaları ötekilerden farklıdır. Nişasta organik kimya bileşiklerinin sakkaritler sınıfındandır. Bir polisakkarittir. Kaba formülü (C6H10O5)n şeklinde gösterilir. Buradaki n her hangi bir sayıdır: 100, 1000… olabilir. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

Nişastalar ile ilgili teorik bilgiler ve uygulamaları Nişasta soğuk suda güç çözünür, sıcak suda şişerek koloidimsi bir çözelti meydana getirir. Bu koloidimsi çözelti soğuyunca donar, «nişasta çirişi» meydana getirir. Nişasta önemli bir besin maddesidir. Buğdaydan yapılan un, başta ekmek olmak üzere undan yapılan çeşitli yiyecekler günlük besinlerimizin büyük bir kısmını teşkil eder. Bunlardan başka, patates, pirinç, mısır da büyük bir kısmı nişasta olan besin maddeleridir. Nişasta, ayrıca, dokumacılıkta aprelemede kullanılır. Koloidimsi çözeltiden, koyulaşma sırasında, dekstrine dönerek yüksek yapıştırma özelliği gösterdiği için, nişastadan zamklar; çirişler, çamaşır kolası da yapılır. Alkol yapılmasında da nişasta kullanılır. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

Nişastalar ile ilgili teorik bilgiler ve uygulamaları Nişasta Nasıl Elde Edilir? Nişasta, çok zaman, hücreler içinde serbest bulunduğundan, elde etmek için hücre dokusunu parçalamak, nişasta tanelerini suyla ortamdan uzaklaştırmak gerekir. Bu işlem kullanılan ilk maddenin cinsine göre değişiktir. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

Nişastalar ile ilgili teorik bilgiler ve uygulamaları Buğday Nişastası Nişasta bulunan unlu kısım buğday tanesinin ortasındadır. Nişasta elde etmek için, buğday taneleri, makinada, suyla ezilir. Sonra, nişasta ile birlikte ayrılan bir miktar glüten durulma yolu ile, ya da Santrifüjle birbirinden ayrılır. Santrifüj çeperlerinde iki tabaka meydana gelmiştir. İç kısımda nişasta, dış kısımda da glüten vardır. Bu kütle santrifüjden çıkarılarak nişasta ile glüten ayrılır, nişasta küp şeklinde kesilerek kurutulur. Ayrılan glütenin içinde de az oranda nişasta bulunur ki bu da makarna yapılmasında kullanılır. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

Nişastalar ile ilgili teorik bilgiler ve uygulamaları Pirinç Nişastası Pirinç kırıkları %0,03-0,06’lık sodyum hidroksitle ıslatılıp övütülür, suyla karıştırılır, ağır kısımları dibe çöktükten sonra santrifüjlenir. Dış kısım sâf nişasta, iç kısım ise hücre parçaları ile karışıktır. İçindeki sıvı dökülür, sâf nişasta kazınarak alınır, küplere kesilerek içinde % 12 su kalana kadar kurutulur. Ayrılan sıvıda azotlu bileşikler vardır. Hafif sülfrik asitle çöken kısımlar hayvan yemi yapımında kullanılır. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

Nişastalar ile ilgili teorik bilgiler ve uygulamaları Pirinç Nişastası Pirinç kırıkları %0,03-0,06’lık sodyum hidroksitle ıslatılıp övütülür, suyla karıştırılır, ağır kısımları dibe çöktükten sonra santrifüjlenir. Dış kısım sâf nişasta, iç kısım ise hücre parçaları ile karışıktır. İçindeki sıvı dökülür, sâf nişasta kazınarak alınır, küplere kesilerek içinde % 12 su kalana kadar kurutulur. Ayrılan sıvıda azotlu bileşikler vardır. Hafif sülfrik asitle çöken kısımlar hayvan yemi yapımında kullanılır. Mısır Nişastası Mısır taneleri kükürt dioksit ve suyla şişirilir, ezilir, filizler suyla akıtılır, sonra ince ince öğütülerek sudan geçirilip elenir, santrifüjlenir. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

Nişastalar ile ilgili teorik bilgiler ve uygulamaları Nişasta Şekeri (Glükoz) Bu bileşiğin adı «üzüm şekeri» olan «glikoz»a benzerse de bileşim bakımından ondan farklıdır. Nişastanın parçalanmasıyla meydana gelir, nişasta gibi bu da önemli bir besindir. Birçok meyvalarda bulunursa da, meyvalardan elde edilemez, ancak nişastadan elde edilebilir: Nişasta, ısıtılmış sulu sülfürik asit içine katılarak 3 atmosfer baskı altında ısıtılır. Kokulu gazlar çıktıktan sonra kapak açılır, asitlik kalsiyum karbonatla nötürleştirilir; meydana gelen kalsiyum sülfat dibe çöker, çözelti kömür filtrelerden süzülür, elde edilen ince şerbet suyu uçurularak içindekiler kristallendirilir. Bu kristaller içinde %65-75 glükoz, %7-l5 dekstrin, % 15-18 su bulunur. Glükozun tadı şekerin (sakkarozun) yarısı kadar, besi değeri ise aynıdır. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©