M İ MAR S İ NAN. MİMAR SİNAN [1490 – 1588] Büyük Osmanlı mimarı. Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdu. 1511’de Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Adı:Alper Soyadı:Akyüz Sınıf:7-D No:3066
Advertisements

Klasik Yapılarda Yüzey Tatbikatı ve Onarımı
GEBZE ÇOBAN MUSTAFA PAŞA KÜLLİYESİ (1523)
Serhat; Sınır, sınır boyu anlamına gelmektedir.
Fatih Camii.
SULTAN AHMET CAMİİ.
Yavuz Sultan Selim Camii Fatih - İstanbul.
MİMAR SİNAN Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdu. Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak İstanbul’a getirildi. Zeki, genç ve dinamik olduğu için seçilenler.
Sahabeden Hazret-i Ebu Eyyûb El-Ensâr (radıyallahu anh) Türbesi
OSMANLI’DA VAKIF SISTEMI
MEVLANA MÜZESİ.
Mostar Köprüsü Mostar Köprüsü, 1566’da Mimar Hayreddin tarafından inşa edilmiştir. Bu köprü Neretva Nehri üzerinden geçmektedir. Köprünün yapımında 456.
Ölümünün 421. Yıldönümünde
ADIM ADIM TÜRKİYE.
Vakıf Nedir? Vakıf, kurumlaşmış bir YARDIM ANLAYIŞI ‘nı ifade eder.
ÜLKEMİZİN KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİ
Galata Köprüsü. Galata Köprüsü Azapkapı-Sokullu Mehmet Paşa Camii Galata Kulesi Haliç Tersanesi Kapısı Not:Başka yere taşınmıştır. Unkapanı Köprüsü.
OSMANLI TARİHİ DURAKLAMA DEVRİ ( )
ÜÇ TAŞ OYUNU.
Mimar Sinan’ın Hayatı ve Eserleri
Kazanım 1. Çevresindeki ve ülkemizin çeşitli yerlerindeki doğal
Osmanlı Devletinin Balkanlarda Meydana Getirdiği Mimari Eserler
TÜRKİYE NİN TARİHİ VE TÜRİSTİK YERLERİ
**** LALE DEVR İ****. BA Ş LANGIÇ OLAYLARI BA Ş LANGIÇ OLAYLARI Osmanlı tarihinde yılları arasındaki Mesrutiyetten sonraki döneme Lale Devri.
EDİRNE.
Bünyamin GÜNAYDIN ( Sınıf Öğretmeni )
Yukarıdaki resimleri yorumladıktan sonra parçayı okuyunuz.
ORHAN GAZİ DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ.
HAZIRLAYAN: NUR KURTOĞLU 7/D 2174
7.SINIF SOSYAL BİLGİLER TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK 3. ÜNİTESİ
OSMANLI DEVLETİ'NİN BALKANLARDAKİ MİMARİ ESERLERİ.
OSMANLI MİMARLIĞI 1.
Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki Mimari Eserleri.
SOĞUKÇEŞME SOKAĞI.
OSMANLI’ DA EĞİTİM.
BalkanlardakI osmalI eserleRI
En çok merak edile motif:
OSMANLIDA DEVLETİNDE BİLİM VE BİLİM ADAMLARI
KONTROL İZLEYİCİDE HAZIRLAYAN ÇETİN İMİR Süleymaniye; yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman tarafından imparatorluğun gücünü ve görkemini.
BİZİM GÖZÜMÜZLE İSTANBUL
SULTAN AHMET CAMİİ.
OSMANLI MİMARLIĞI.
MİMAR SİNAN Mimar Sinan 1490’da Kayseri’ye bağlı Gesi nahiyesinin Ağırnas köyünde doğmuştur. 1512’de devşirme olarak alınıp “acemi oğlanlar” okulunda eğitim.
Sultan 2.Bayezid Camii - Amasya
Edirnekapı Mihrimah Sultan Camisinin Onarım Çalışmaları
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
MİMAR SİNAN Adı:M.Yusuf Soyat:KARAÇINAR Sınıf:4/B Numara:505.
Süleymaniye Camii.
KÜLTÜR VE KÜLTÜRÜN ÖĞELERİ
Burak ÜNSAL Tarih Öğretmeni
OSMANLI DEVLETİ’NİN PADİŞAHLARI
KÜLTÜR VE KÜLTÜRÜN ÖĞELERİ
ADIM ADIM TÜRKİYE BATUHAN ÖZDEM.
Hazırlayan: Asusena Ela ÖZTÜRK Konu: Onlar da Çocuktu
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLIDA BİR MERKEZ
Eser İncelemesi Edirne Selimiye Camii
Adı:Alper Soyadı:Akyüz Sınıf:7-D No:3066. İstanbul’un Tarihi Yerleri Fatihin kenti fethinden sonra Mimar Sinan, restorasyonunun yapılmasıyla görevlendirildi.
GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE.
KONU:ÇOCUĞUN DÜZELTTİRDĞİ MİNARE SUNUSU
SOĞUKÇEŞME SOKAĞI PPS: Cem Yurtsev Fotoğraflar : Cem Yurtsev Müzik: Enstrümantal BU SUNU SANALDUNYA GRUBU İÇİN HAZIRLANMIŞTIR. GRUP ÜYELİĞİ .
Serhat; Sınır, sınır boyu anlamına gelmektedir.
Bir soru Bir cevap BİLGİ YARIŞMASI
OSMANLI İPARATORLUĞU DURAKLAMA VE GERİLEME DÖNEMİ ( )
MIMAR SINAN. , Mimar Sinan, 1489'da Kayseri'nin Ağırnas köyünde dünyaya geldi. 1511'de devşirme olarak İstanbul'a geldi ve Acemi Oğlanlar Ocağı'na girdi.
HAZIRLAYANLAR EBRAR ÇAKIR BEYZA EFE KEVSER ÇAYIR
ŞEHİRLER VE TARİHİ ESERLER
T TÜRBE KAPISI …  Bu camii Türk mimarisinde Batı sanat etkilerinin yoğun olduğu bir dönemde inşa edilmiş olmasına rağmen klasik.
OSMANLI DEVLET ANLAYIŞI.  Kut anlayışı.  Devlet Hanedanın ortak malıdır.  I. Murat devlet padişahın ve oğullarınındır anlayışı.  Fatih Sultan Mehmet.
 Osmanlı'da Güzel Sanatlar  -Osmanlı Devleti'nde mimari en gelişmiş sanat dalıdır. Kuruluş döneminde Selçuklu ve Bizans etkisi vardır. Bursa'da Ulu.
Cam göz. Mimar sinan Yeniçeri ordusunda bir asker olarak değil, istihkâm işlerinin idare ve tasarımından sorumlu olarak görev yapan Mimar Sinan’ın ilk.
Sunum transkripti:

M İ MAR S İ NAN

MİMAR SİNAN [1490 – 1588] Büyük Osmanlı mimarı. Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdu. 1511’de Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak İstanbul’a geldi. Üç sene sonra mimar olarak Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferine katıldı yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın Belgrad Seferine Yeniçeri olarak katıldı. 1522’de Rodos Seferine Atlı Sekban olarak katılıp, 1526 Mohaç Meydan Muharebesinden sonra, gösterdiği yararlıklar sebebiyle takdir edilerek Acemi Oğlanlar Yayabaşılığına (Bölük Komutanı) terfi ettirildi.

 1533 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın İ ran Seferi sırasında Van Gölü’nde kar ş ı sahile gitmek için Sinan iki haftada üç adet kadırga yapıp donatması ile büyük itibar kazandı. İ ran Seferinden dönü ş te, Yeniçeri Oca ğ ında itibarı yüksek olan Hasekilik rütbesi verildi. Mimar Sinan’ın, Mimarba ş ılı ğ a getirilmeden evvel yaptı ğ ı üç eser dikkat çekicidir.  Bunlar: Haleb’de Husreviye Külliyesi, Gebze’de Çoban Mustafa Külliyesi ve İ stanbul’da Hürrem Sultan için yapılan Haseki Külliyesidir.

 Mimar Sinan’ın İstanbul’daki ilk eseri olan Haseki Külliyesi, devrindeki bütün mimari unsurları taşımaktadır. Cami, medrese, sübyan mektebi, imaret, darüşşifa ve çeşmeden oluşan külliyede cami, diğer kısımlardan tamamen ayrıdır. Süleymaniye Camii, Mimar Sinan’ın İstanbul’daki en muhteşem eseridir. Kendi tabiriyle kalfalık döneminde, yılları arasında yapılmıştır.Mimar Sinan’ın en güzel eseri, seksen yaşında yaptığı ve ‘ustalık eserim’ diye takdim ettiği, Edirne’deki Selimiye Camiidir (1575).

 Mimar Sinan, Mimarbaşı olduğu sürece birbirinden çok değişik konularla uğraştı. Zaman zaman eskileri restore etti. Bu konudaki en büyük çabalarını Ayasofya için harcadı. 1573’te Ayasofya’nın kubbesini onararak çevresine, takviyeli duvarlar yaptı ve eserin bu günlere sağlam olarak gelmesini sağladı. İstanbul caddelerinin genişliği, evlerin yapımı ve lağımların bağlanmasıyla uğraştı. Sokakların darlığı sebebiyle ortaya çıkan yangın tehlikesine dikkat çekip bu hususta ferman yayınlattı. Günümüzde bile bir problem olan İstanbul’un kaldırımlarıyla bizzat ilgilenmesi çok ilgi çekicidir.

Eserlerinin bir kısmı İstanbul’dadır. Osmanlı ülkesinde damgasını vurmadığı bir köşe yok gibidir. 1588’de İstanbul’da vefat eden Mimar Sinan, Süleymaniye Camii’nin yanında kendi yaptığı sade türbeye gömüldü. Mimar Sinan 84 cami, 52 mescit, 57 medrese, 7 darül-kurra, 20 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere 364 eser vermiştir. Ve şimdi eserlerine biraz bakalım.

Mimar SİNAN’IN Eserleri

Şehzade (Mehmed) Külliyesi, , İ stanbul Rüstem Paşa Külliyesi, ,Tahtakale/ İ stanbul Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi, 1546, İ stanbul Hayrettin Paşa Hamamı (Çinili Hamam) 1546, Zeyrek/ İ stanbul Mihrimah Sultan Külliyesi, , Üsküdar/ İ stanbul Rüstem Paşa Kervansarayı, 1560, Edirne Mihrimah Sultan Külliyesi, , Edirnekapı/ İ stanbul Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, , Lüleburgaz Büyükçekmece Köprüsü, , İ stanbul Sultan Süleyman Kervansarayı, Büyükçekmece/ İ stanbul Selimiye Külliyesi, , Edirne Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, , Kadırga/ İ stanbul Piyale Paşa Camisi, , Kasımpaşa/ İ stanbul Sultan II. Selim Türbesi, , Ayasofya/ İ stanbul

Selimiye Külliyesi, , Edirne Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, , Kadırga/ İ stanbul Piyale Paşa Camisi, , Kasımpaşa/ İ stanbul Sultan II. Selim Türbesi, , Ayasofya/ İ stanbul Sokullu Mehmet Paşa Camii, , Azapkapı/ İ stanbul Valide Sultan Külliyesi, , Üsküdar/ İ stanbul III. Murat Köşkü, 1578, Topkapı Sarayı, İ stanbul Kılıç Ali Paşa Camisi, 1580, Tophane/ İ stanbul Şemsi Ahmet Paşa Camisi, 1580, Üsküdar/ İ stanbul Rüstem Paşa Medresesi, 1550,Ca ğ alo ğ lu/ İ stanbul Süleymaniye Külliyesi, , İ stanbul Zal Mahmut Paşa Külliyesi, , Eyüp/ İ stanbul Sinan Paşa Külliyesi, , Beşiktaş/ İ stanbul Kırkçeşme Su Yapıları, , AlibeyKöyü/ İ stanbul Haseki Hürrem Sultan (Çifte) Hamamı, 1556, Sultanahmet/ İ stanbul

Mimar Sinan Camii

Selimiye Camii

Ayasofya Camii

Süleymaniye Camii

Rüstem Paşa Medresesi

Kanuni Sultan Süleyman Türbesi

Hürrem Sultan Hamamı