HAYAT BİLGİSİ Metin KELEŞ Zeki Sabah İlkokulu. KİTAPLAR Neler öğrendim neler, Karalar, denizler, ülkeler. Neler öğrendim neler, Hayvanlar, ağaçlar, bitkiler.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ARAŞTIRMALARDA KAYNAK GÖSTERME TEKNİKLERİ
Advertisements

HTML.
. Çankırı Karatekin Üniversitesi
Balık Pasaportu Hatice Kütük 2008
ÇEVREMİZİ ÇİÇEKLERLE GÜZELLEŞTİRELİM
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI
Bu bölüme yazı yazılmaz.
Makale İnceleme Soruları
NASIL ÖĞRENİYORUM?.
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
EDATLAR.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
KAZANIMLAR 4 Bilimsel araştırma basamaklarını kullanarak araştırma yapma.
HAZIRLANA: MERVE KOMAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İÖ)
1/10 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olan kelime, nesne görevindedir? Bahçede hepimiz oturuyorduk. Sınıfta kimseyi bulamadı. Hayatı.
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
TÜRKÇE SÖZCÜK.
DÜŞÜNELİM ÇÖZELİM HAYALLERİM ÇİZGİDE SAKLI EDANUR ACAR
METİN TAMAMLAMA.
Hazırlayan: Çağlar KÜPELİ
KİTAPLIKTA NELER VAR ? Şeyma KURPLİKAYA. Ders kitaplarımızın dışında, bilgiye ulaşmak için çeşitli kitaplar vardır. Ansiklopediler, dergiler, şiir kitapları,
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
TASARRUF NE GÜZELDİR.
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
Sıralanışı Sözcük ve Sözcüklerin Hazırlayan Şerife TUNCA
FİİL (EYLEM).
Türkçe Yaz Tatili Ödevleri 8-A.
Kaynak Bilgisi Çizer belirtilmemiş Çeviren bilgisi yok Gönül Yayıncılık Yayın tarihi belirtilmiş.
Bir kitap olsaydı hayatın, kütüphanenin neresine koyardın?
Çalışma Kitabı Sayfa 34'ü açalım.
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
1.Soru Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni belirtilmemiş?
ARAMA MOTORLARI Öğreneceklerimiz 1-Arama motoru nedir?
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
YAZIM KURALLARI.
Gece gökyüzünü incelediniz mi? Neler gördünüz?
KÜTÜPHANECİLİK HAFTASI.
arkadaş B) konuk C) öğrenci
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
OKUMANIN İLKELERİ.
Kazanım 6 Yaptığı çalışmalarda yararlandığı kaynakları gösterir.
TRAFİK İŞARETLERİNİN ANLAMI
Dosya, Klasör ve Sürücüler
Sevgili Öğrencilerim Yoğun bir çalışma sonrasında İyi bir tatili hakkettiğinize inanıyorum.Yine de tatilinizde Kitap okumayı ve konu tekrarları yapmayı.
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI. Yarın gittim ama dün de seni arayacağım. Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı? Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı?
ARAŞTIRMALARDA KAYNAK GÖSTERME TEKNİKLERİ
Okumayı Sevmeyen Çocuklar OCAK 2016 İZMİT REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI
İSİMLER (ADLAR) Varlıkları veya kavramları karşılayan sözcüklerdir.
KOMPOZİSYON TANIMI:  Farklı parçaları, uyumlu ve düzenli şekilde bir araya getirmeye Kompozisyon denir.
ANLATIMA HAZIRLIK.
Kelime Türleri.
NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM
Metinleri Okuyalım.
AKLIMI SEVEYİM Hikmet SIRMA. Evimiz anne, baba, kardeş ve diğer yakınlarımızla birlikte içinde yaşadığımız, bizi her türlü tehlikeden koruyan yuvamızdır.
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
GÜZEL SANATLAR VE EDEBİYAT GÜZEL SANATLAR İÇİNDE EDEBİYATIN YERİ
Hikaye.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAPIYORUZ
KÜÇÜK SANATÇILAR ÖYKÜ YAZIYOR
Atatürk Hakkında neler biliyorsunuz?
1.TUR FİNAL ŞAMPİYONLUK TURU.
Hazırlayan:Ayşe Ulusoy
Dosya Yönetimi Dosya ve Klasörler.
Okul Psikolojik Danışmanı ve Rehber Öğretmen
Balık Pasaportu Hatice Kütük 2008
ARAŞTIRMALARDA KAYNAK GÖSTERME TEKNİKLERİ
Sohbet (Söyleşi).
Sunum transkripti:

HAYAT BİLGİSİ Metin KELEŞ Zeki Sabah İlkokulu

KİTAPLAR Neler öğrendim neler, Karalar, denizler, ülkeler. Neler öğrendim neler, Hayvanlar, ağaçlar, bitkiler. Kitaplarda her şey var, Bir sürü bilgi de var. Resimler, şekiller, yazılar, Sayfalar birbirini kovalar.

Mersin İstasyonunun karşısında Mersin Halk Kütüphanesi bulunmaktadır. Bu kütüphaneye giderek üye olunuz. Bu kütüphaneden nasıl yararlanacağınızı araştırınız. Kütüphaneden romanların, şiir kitaplarının, ansiklopedilerin ve öykü kitaplarının nerelere yerleştirildiğini inceleyiniz.

ARAŞTIRMA ÖDEVİ Kütüphaneye giden öğrenciler orada; 1.Grup : “Türk Bayrağının doğuşunu, 2.Grup : Vücudumuzun bölümlerini, 3.Grup : Yayaların uyması gereken trafik kuralları, Konularında araştırma yaparak sunum hazırlayıp sınıfa getirecek. Bu çalışmanın süresi bir haftadır.

Herkes kütüphanede araştırmak istediği konuyu hikayeleştirerek yazacak.

Hikaye yazarken nelere dikkat etmeliyiz? 1.Hikayeler, uzun uzun yazılmaz. Kısa yazılır. 2.Okuyan kişi hikayeyi okurken, olayları gözünde canlandırılabilmelidir. Yani hikayeyi okurken, kendini film seyreder gibi hissetmelidir. Böylece hikayeyi okumaktan zevk alır ve sıkılmaz. 3.Okuyan kişiyi sıkmamak için uzun cümleler yazmamalıyız. 4.Hikaye kahramanlarını konuştururken, çok fazla ‘öyle dedi’, ‘böyle dedi’ dememeliyiz. Bunun yerine konuşmaları, tırnak işaretlerinin içine yazmalıyız.

Kütüphaneden nasıl yararlanırız? Konusunda düşündüğümüz hikayeyi defterimize yazalım. Sonra arkadaşlarımıza okuyalım.

HİKAYE YAZIYORUM. Yayaların uyması gereken trafik kurallarının neler olduğunu çok merak ediyordum. Bu konuda elimde yeterli kaynak kitabım yoktu. Halk Kütüphanesinden yararlanmak istedim. Durumu anneme anlattım. Annem beni kütüphaneye getirebileceğini söyledi. O sabah erken kalktım. İlk defa kütüphaneyi görecektim. Çok heyecanlıydım. Annemle kütüphaneye gittik. Kütüphanede çalışan memur çok bize yardımcı oldu. Bana kütüphaneyi anlattı. Sonra ben konumu ona söyledim. Memur benim konumun içinde bulunduğu bir kitabı bana verdi.

Kütüphanenin salonuna oturdum. Benim gibi meraklı ve öğrenmeyi seven başka arkadaşlarda gelmişlerdi. Salonda sessizce araştırmalarını yapıyorlardı. Koca salonda hiç kimseden çıt çıkmıyordu. Bende sessizce boş bir masaya oturdum. Memurun verdiği kitabımı açtım. Konumu içinden buldum. Konum uzun uzun anlatılmıştı. Ben önemli yerlerini yanımda getirdiğim çizgili kağıdıma yazdım. Yazım çok güzeldi. Araştırmamı tamamladıktan sonra aldığım kitabı memura teslim etmek için yanına gittim. Memur kitabı alırken yazdığım kağıdı gördü. Yazımı çok beğenmişti.

Yazımın güzelliğinden ve kütüphanede kurallara uyarak sessiz çalıştığımdan dolayı beni tebrik etti. Bende yardımcı olduğu için ona teşekkür ettim. Aldığım kitabı teslim ederek kütüphaneden ayrıldım. Hayatımda yaşadığım güzel bir gün olmuştu. Kütüphaneyi öğrenmek beni çok sevindirmişti. Mutlu olmuştum. Beni getirdiği için anneme de teşekkür ettim. Akşam yaşadıklarımı babama anlattım. Babamda benim araştırma yapmama çok sevinmişti. Her şeyi araştırıp öğrenmemi istiyordu. Babamda mutlu olmuştu. Artık merak ettiğim her şeyi kütüphaneye gidip öğreneceğim. Öğrenmek çok güzel. Bilgi insanı güçlü yapıyor. Ben güçlü bir insan olmak istiyorum.

Aradığımız bilgileri bulabilmek için kaynak kitaplardan yararlanırız.

. Araştırma ve inceleme yaparken yararlanılan kitaplar, kaynak kitaplardır.

Bunlar sözlük,ansiklopedi, yazım kılavuzu,deyimler sözlüğü,atasözleri ve özdeyişler sözlüğü gibi kaynak kitaplardır.

Yapılan araştırma ve incelemenin konusuna bağlı olarak şarklı kitaplar kaynak kitap olarak seçilebilir.

Kaynak kitaplardan yararlanırken önce araştırma konusu belirlenir. İlgili kaynağa bakılır.

Aradığımız kitapları kütüphanelerden bulabiliriz.Kitabı bulduğumuzda İÇİNDEKİLER bölümüne bakarak sayfa numarasını öğrenip o sayfayı açarız.Böylece aradığımız bilgiye ulaşırız.

Kelimelerin anlamlarını sözlükten, kelimelerin doğru yazılışını yazım kılavuzundan, deyimlerin anlamını deyimler sözlüğünden, atasözleri ve özdeyişleri atasözleri ve özdeyişler sözlüğünden, öğrenmek istediğimiz diğer bilgileri ansiklopedilerden öğrenebiliriz..

Harf sırasına göre araştırma yapılır.

1- Bilimle ilgili merak ettiklerimi bulmak için kullanırım. 3- Bir sözcüğün doğru yazılışını öğrenmek için kullanırım. 2- Doğayla ilgili konularda daha geniş bilgi edinmek için kullanırım. 4- Anlamını bilmediğim sözcüklerin anlamını bulmak için kullanırım. Eşleştirelim

Ansiklopediler,

Ansiklopediler, sözlüklerimiz gibi harf sırası ile her türlü bilgiyi içinde bulundurur. Örneğin: Barajlar, İç organlarımız, Uzay ya da Yerin Altındaki şeylerin neler olduğu.

Sözlük: Bir dilin bütün veya belli bir çağda kullanılmış kelime ve deyimlerini alfabe sırasına göre alarak tanımlarını yapan, açıklayan eserdir.

Yazım Kılavuzu: Bir dildeki kelime veya kelime gruplarının alfabe sırasına göre doğru yazımını gösteren eserdir..

Dergiler

Dergiler, haftalık (haftada bir) ya da aylık olarak yayınlanırlar. Genelde belirli bir konu hakkında olurlar. Örneğin: Bilim, ev işleri, yemek, mimarlık ya da müzik gibi...

Şiir Kitapları,

Şiir kitapları, şairler tarafından yazılır. Şairin bir süredir yazdığı tüm şiirleri ya da seçtiği şiirleri içerir. Bazen de birkaç şairin şiirleri tek bir kitapta olabilir. Bazı şairlerimiz: Mehmet Akif Ersoy, Sait Faik Abasıyanık, Ahmet Hamdi Tanpınar gibi…

Tarih Kitapları,

Tarih kitapları, geçmişte yaşanmış olayları bizlere anlatır. Bir tarih kitabındaki bilgilerin doğru olduğunu anlamak için yazan kişinin güvenilir olup olmadığına bakarız. Ayrıca kaynakların güvenilir olup olmadığı da önemlidir. Bazı tarihçilerimiz: Mehmet Niyazi Özdemir, Turgut Özakman, İlber Ortaylı…

Günümüzde bilgiye ulaşmak için çok çeşitli yollar vardır. Örneğin: İnternet, Televizyon, Radyo, Gazete ve Dergiler.

HAYAT BİLGİSİ Metin KELEŞ Zeki Sabah İlkokulu