DAVRANIŞ PENCERESİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANNE-BABA ÇOCUK İLİŞKİLERİ.
Advertisements

ÇOCUKTA VİCDAN GELİŞİMİ
Yabancı! Ben doğmadan birkaç ay önce, babam Tennessee’de bizim küçük kasabamıza gelen bir yabancı ile tanışmış. Babam, ilk gördüğü andan itibaren bu yabancıya.
Evde Olumlu Öğrenme Ortamı Oluşturmak
YARINA KALMAK ADINA SORUMLULUK EĞİTİMİ
GENÇLERDE ÖZGÜVEN GELİŞİMİ.
BİR YETİŞKİNİN BİR ÇOCUĞA SÖYLEDİĞİ EN GÜZEL 30 SÖZ
OLUMSUZ AİLE TUTUMLARI
ÖZEL ANTAKYA ATA İLKOKULU
REHBERLİK SERVİSİ.
ÖZEL BABAOĞLU İ.Ö.O. REHBERLİK SERVİSİ Anne – Baba – Çocuk İletişimi Seminerini SUNAR. SUNAR. Psikolojik Danışman Psikolojik Danışman Abdullah ŞENCAN Abdullah.
ÇOCUK EĞİTİMİNİN ANAHTARI: ÖZGÜVEN
ANNE-BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ
ANNE-BABA ÇOCUK İLİŞKİSİ
SINIF YÖNETİMİ “ÇOCUK EĞİTİMİ Mİ ANNE-BABA EĞİTİMİ Mİ?”
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …. Çocuklarımızı çok severken kişisel isteklerimizin, beklentilerimizin onlar için belki de aşırı bir yük olacağını.
BUGÜN ÖNCELİĞİMİZ EBEVEYNLERİMİZ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI PDR BİRİMİ SEMİNER PROGRAMINA HOŞGELDİNİZ.
HANGİ AYDA DOĞDUNUZ.
EĞİTİM AİLEDE BAŞLAR Davranışlarımızla çocuğumuza model olmalıyız.
GELİŞİM PİSKOLOJİSİ.
ERGEN AİLE İLİŞKİLERİ.
HATALI ANNE BABA TUTUMLARI
OLUMLU OLUMSUZ TUTUMLAR
Hazırlayan Psk.Dan. Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN
AİLENİN OKUL BAŞARISINA KATKISI
HOŞGELDİNİZ.
ÖNYARGI Hazırlayan : F.Büşra ÖZGÜN Değerler Eğitimi Merkezi.
Eğitimin anlamından bahsedile bilir eğitimde çocuğun özgür iradesinin de olması gerektiği vurgulana bilir ÇOCUĞA SINIR KOYMAK.
AİLE EĞİTİM SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ
ÇOCUKTA İSTENMEYEN DAVRANIŞLARIN DEĞİŞTİRİLMESİ
AİLE TUTUMLARI Funda HANOĞLU Psikolojik Danışman.
AİLE TUTUMLARI.
AİLE İÇİ İLETİŞİM VE ANA-BABA TUTUMLARI
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …
ANNE BABA TUTUMLARI Karatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi.
ANNE-BABA ÇOCUK İLİŞKİLERİ.
OKUL BAŞARISIZLIĞI.
Çocuk ve Yas.
DÜRÜSTLÜK BİR ERDEMDİR
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ
ANNE BABA TUTUMLARI.
ANNE BABALAR EV ÖDEVLERİNE NASIL YARDIMCI OLABİLİRLER?
ANNE-BABA ÇOCUK İLİŞKİLERİ.
ERGENLİK DÖNEMİ VE GENÇLERLE İLİŞKİLER
HOŞGELDİNİZ.
ÖZEL EĞİTİM GÜZEL GELECEK
YARINA KALMAK ADINA SORUMLULUK EĞİTİMİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
ÖNYARGI.  Önyargılı insan, belirli bir konuda o konuyla ilgili bilgilerini gözden geçirmeden ve detaylı araştırma yapmadan karar verir Önyargı, kelimenin.
ÖZÜRLÜLÜK(ENGELL İ )NED İ R? Bedensel, zihinsel ve ruhsal özelliklerinden belirli oranda fonksiyon kaybına neden olan organ yokluğu ve bozukluğu sonucu.
BAŞKALARINI TANIMA VE EMPATİ
VE ÇOCUGUN GELİŞİMİNE ETKİLERİ
Mehmet Akif Ersoy İlkokulu Sunar. ÇOCUĞUN GELİŞİM DÖNEMLERİ 0 – 2 YAŞ BEBEKLİK DÖNEMİ 2 – 6 OYUN DÖNEMİ 6 – 12 OKUL DÖNEMİ 12 – 18 ERGENLİK.
10-14 Yaş Gelişim Dönemi ve Çocukla İletişim
ULUDAĞ İLKÖĞRETİM OKULU
GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER
ÜNİTE4. AHLAK FELSEFESİ YAZILIYA HAZIRLIK.
AİLE TUTUMLARI REHBERLİK SERVİSİ.
Anne Baba Tutumları ve Çocuğun Kişilik Gelişimine Etkileri.
ANNE BABA ve ERGEN İLETİŞİMİ
AİLE TUTUMLARI.
1. SINIF VELİSİ OLMAK.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
AİLE TUTUMLARI. 2 Nasıl Bir Çocuk Yetiştirmek İstiyorsunuz?
AİLEDE İLETİŞİM.
İ L E T İ Ş İ M ve E M P A T İ.
Sunum transkripti:

DAVRANIŞ PENCERESİ

İnsanlar ana baba olduklarında, garip ve talihsiz durumlar oluşabilir İnsanlar ana baba olduklarında, garip ve talihsiz durumlar oluşabilir. Bir görev ve rol üstlenmeye başlarlar ve sadece insan olduklarını unuturlar.

Ebeveyn olduklarında kendi insanlıklarının gerçeğini unutmaları, genellikle insan olmalarını sekteye uğratır. Artık, kendileri olmak konusunda özgür hissetmezler, farklı zamanlarda ortaya çıkan hislere göre tavır alırlar.

Bu sorumluluğun ağır yükü insanlıktan ebeveynliğe geçen kişilerin karşısına büyük bir mücadele çıkarıyor. Ebeveynler, Hislerinde sürekli tutarlı olmak, Çocuklarını sürekli sevmek, Koşulsuz kabullenici ve toleranslı olmak, Kendi bencil ihtiyaçlarını bir kenara itip her şeyi çocukları için feda etmek, Her zaman adil olmak ve Her şeyden öte kendi ebeveynlerinin onlara karşı yaptığı hataları yapmamak zorunda hissediyorlar.

Onay Kavramı Tüm ebeveynler çocuklarına karşı zaman zaman farklı duygular hisseden insanlardır-onaylama ya da onaylamama. “Gerçek kişi” ebeveynler, çocuğun davranışını bazen onaylar, bazen onaylamazlar. Davranış çocuğunuzun yaptığı ya da söylediği bir şeydir. Örneğin, çocuğun kıyafetlerini yere bırakması bir davranıştır. Onu “pasaklı” olarak nitelendirmek bu davranışın yargısıdır.

Ergen, Cumartesi sabahı televizyon seyrediyor, siz de ev işlerini yapmakta özgürsünüz, bu kabul edilebilir bir davranış sayılabilir. Ama televizyonun sesini, başınızı duvara çarptıracak kadar açmışsa, bu kabul edilemez bir davranıştır.

Şeklin içindeki sınır çizgileri, farklı anne-baba tiplerine göre değişecektir. Bir anne, çocuğunun pek az davranışını onaylamaz bulabilir ve çocuğuna karşı genellikle sıcak ve onaylayıcı davranabilir. Kabul Edilebilir Davranışlar Kabul Edilemez Davranışlar Göreceli “Onaylayıcı” Anne-Baba

Bir başka anne ise, çocuğunun birçok davranışını kabul edilemez olarak görür ve nadiren çocuğuna sıcak ve onaylayıcı davranabilir. Kabul Edilebilir Davranışlar Kabul Edilemez Davranışlar Göreceli “Onaylamayan” Anne-Baba Anne-babaların çocuklarını onaylama biçimleri, onların ne tür insanlar olduklarıyla doğrudan ilgilidir.

Bazı anne-babalar, kişiliklerinden kaynaklanan onaylayıcı bir kapasiteye sahiptirler. İlginçtir ki, bu tip anne-babalar, genel olarak insanlara karşı da yeterli derecede onaylayan bir tutum gösterirler.

Kabul Edilen Davranışlar Kabul Edilmeyen Davranışlar Yanlış Kabullenme Hiçbir ebeveyn çocuğun tüm davranışlarını kabullenemez. Çocuğun bazı davranışları ebeveynin “kabul etmeme” alanındadır. “Koşulsuz kabullenen” bir ebeveyn yoktur. Bazı ebeveynler çocuklarının davranışlarının çoğunu kabul ediyor gibi davranırlar ama bu ebeveynler de iyi anne baba olmak için rol yapmaktadırlar. Kabul Edilen Davranışlar Yanlış Kabullenme Kabul Edilmeyen Davranışlar

Örnekler “Annem yapmacık. Çok sevimli görünüyor ama aslında öyle değil” “Anne babama hiç güvenmiyorum çünkü söylemeseler de yaptığım pek çok şeyi onaylamıyorlar.” “Babamın eve geliş saatimi umursamadığını düşünüyorum. Eve çok geç gelirsem, ertesi gün sessiz bir muamele görürüm.” “Ebeveynlerim hiç katı değiller. İstediğim birçok şeyi yapmama izin verirler. Ama onaylamadıkları şeyleri söyleyebilirim.” “Burun halkamı takarak her masaya gelişimde, annemin yüzünde iğrenmişlik ifadesi belirir. Ama hiçbir şey söylemez.” “Annem her zaman çok tatlı ve çok anlayışlı ama benim gibi kişilerden çok hoşlanmaz. Erkek kardeşimi daha çok sever, çünkü o anneme benzer.”

Gerçek Kişiler Olarak Anne-Baba Tanımı Davranış Penceresi ebeveynlerin engel olamadıkları hislerini ve bu hislerin sürekli değişmesine neden olan durumları anlamalarına yardımcı olur. Gerçekçi anne babalar çocuklarına karşı kaçınılmaz olarak kabul etme ve etmeme hissini yaşayacaklardır; aynı davranışa karşı olan tutumları tutarlı olamaz; ara sıra değişir.

“Problemi kim üstleniyor?” Aileler “Problemi kim üstleniyor?” sorusunu sorma alışkanlığı kazanmalıdır.