Dspace Kurumsal Arşİv KullanIm kILAVUZU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
My EBSCOhost Kullanıcı Kılavuzu support.ebsco.com.
Advertisements

-Scopus- Uz. Kübra DEMİR
TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM Açık Erişim Proje Grubu. KAPSAM Açık Erişim Nedir? Kurumsal Arşivler Açık Erişimli Dergiler Türkiye’de Kurumsal Arşivler (Institutional.
DİCLE ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK BİLGİ SİSTEMİ (AKADEMİKWEB)
Bilgi Paketi Çalışmaları
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM
Yasal Yönleri ile Açık Erişim İlkay Holt, Kütüphane Direktörü 50. Kütüphane Haftası, Panel: Bilimsel Bilgiye Erişimin Sorunları ve Açık Erişim Hareketi.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ Açıkarşiv Sistemi. Açıkerişim nedir?  Bilimsel içerikli çalışmalara internet ortamında serbest erişimin sağlanmasıdır.
AÇIK ERİŞİM KAYNAKLARI
Bu menü, ILL, Katalog, Konu başlıkları, Kütüphane Yönergesi dışında kalan tüm sayfalarda aktiftir Araştırma sürecinizi kolaylaştırmak, kütüphane kaynaklarına.
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması Doç. Dr. Doğan Atılgan Yard.Doç.Dr.Sacit Arslantekin Yard. Doç. Dr. Özlem Bayram AB’06 Pamukkale Üniversitesi.
Dünyada Açık ve Uzaktan Eğitimin Durumu
Kütüphane Web Sayfası Kullanıcı Eğitimi
BELGE SAĞLAMA HİZMETLERİ
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
Bilgi Yönetimi Ve Yüksek Öğrenim Kurumlarında Kurumsal Açık Erişim Knowledge Management And Institutional Open Access In Higher Learning Institutions Yrd.
YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI tarafından tüm üniversitelere gönderilen yazıda, Eylül 2014 tarihine kadar açık erişim sistemlerinin tamamlanıp veri girişlerinin.
Amaç Açık Erişim Nedir? Neden Açık Erişim? Açık Erişim Nasıl sağlanır?
ANKOS AÇIK ERİŞİM VE KURUMSAL ARŞİVLER ÇALIŞMA GRUBU PROF.DR. UĞUR DEMİRAY (ANADOLU ÜNİVERSİTESİ - DANIŞMAN) GÜLSEVİL AĞCA (YAŞAR ÜNİVERSİTESİ) YASEMİN.
ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.
©Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
Bilgiye Erişimde Özgürlük. Açık Erişim Hareketi Akademik camia Ortak çıkarlar yaratmak Bilginin paylaşılması toplumsal bir harekettir.
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
BOZYAZI TEKMEN MESLEKİ ve TEKNİK ANADOLU LİSESİ EĞİTİM BİLİŞİM AĞI (EBA) BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
ULUSAL AKADEMİK LİSANS TOPLANTISI 6 Kasım 2006, İstanbul.
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Hacettepe Üniversitesi – Eğitim Fakültesi STRATEJİK AMAÇLARIMIZ Vizyon ve misyonumuza dayalı olarak oluşturulan.
PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ
İYİ UYGULAMALAR: SİNOP ÜNİVERSİTESİ Hazırlayan Müslüm Yurtseven 3. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı Yüksek Öğrenim Kurulu Başkanlığı Ekim 2014, ANKARA.
(EBA) EĞİTİM BİLİŞİM AĞI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Malzeme Bilimi & Mühendisliği online veritabanı © Trans Tech Publications Inc.
Muaz Ayhan IŞIK Türkiye Büyük Millet Meclisi
T.C MALATYA VALİLİĞİ GENÇLİK HİZMETLERİ VE SPOR İL MÜDÜRLÜĞÜ
EBA (Eğitim Bilişim Ağı) Portalının Tanıtım Semineri
EĞİTİM BİLİŞİM AĞI (EBA)
1. EBA NEDİR? Eğitimin geleceğe açılan kapısı olan Eğitim Bilişim Ağı, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çevrimiçi.
EBAv2.
Hakan Kapucu  Kurumsal Akademik Arşiv Danışma Kurulu oluşturulmuştur.  Danışma Kurulu, Işık Üniversitesi Açık Erişim Politikasını.
ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ
Sönmez ÇELİK Doğuş Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Merkezi Müdürü Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı,
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 8: Dijital Kütüphane Yazılımları ve Dijital Koruma Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
Sayılarla Yükseköğretim Akademik Arşiv Projesi (YAAP) ve Uluslararası Görünürlük Gültekin GÜRDAL İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon.
AÇIK ERİŞİM ARAŞTIRMA İÇİN KATMA DEĞER YARATMAK Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA İlkay HOLT Özyeğin Üniversitesi.
Ata TÜRKFİDANI Yaşar Üniversitesi, İzmir ANKOS AEKA OpenAIREplus – Zenodo Son Gelişmeler 3. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı.
AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ AÇIK ERİŞİM KULLANMA KILAVUZU.
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler SİNAN BERTAŞ
YÖK ULUSAL AKADEMİK ARŞİV PROJESİ EĞİTİM SEMİNERİ NEDEN AÇIK ERİŞİM? Mart 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA Gültekin GÜRDAL.
Hafta 2: Dizinleme ve Öz Hazırlamaya Giriş BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama
Kütüphane ve Dokümantasyon
KIRKLARELİ DEVLET HASTANESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Nisan 2017
AÇIK ERİŞİM Dr. Semanur ÖZTEMİZ
EBA Nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİM BİLİŞİM AĞI (EBA)
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
EBA Nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
KEP-BORDRO HİZMETİ.
EBA Nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
Dijital kütüphane işlevleri
Açık Erişim ve Kurumsal Arşivler
Öğretim Yılı Oryantasyon Programı
Mustafa COŞAR- Murat DOĞAN- İsmail ARIK Hitit Üniversitesi
HİTİT ÜNİVERSİTESİ Akademİk açIk erİşİm sİstemİ
Çukurova Üniversitesi Kurumsal Açık Erişim Arşivi Çalışması
Turnitin ve iTenticate; öğrenciler ile eğitimcileri aynı platformda buluşturan, belgelerin orijinalite kontrollerinin yapılmasını, eğitimcilerin bu belgeleri.
Sunum transkripti:

Dspace Kurumsal Arşİv KullanIm kILAVUZU HİTİT ÜNİVERSİTESİ Akademİk aÇIk erİŞİm sİstemİ Zeynep Umut ARSLAN Kütüphaneci 12.02.2019

İÇİNDEKİLER Giriş Açık erişim nedir? Açık erişimin amacı nedir? Açık erişimin yararları nelerdir? DSpace nedir? DSpace‘ e kimler kayıt girebilir? DSpace‘ e nasıl üye olunur? DSpace’ e neler kaydedilir? DSpace’ e nasıl doküman eklenir? Sonuç Sorular…

Gİrİş Kurumsal akademik arşivler, bir kurum bünyesinde üretilen kitap, makale, tez, bildiri ve rapor gibi tüm akademik yayınların uluslararası standartlara uygun biçimde elektronik ortamda arşivlemeyi ve bunların etkisini artırmak için telif haklarına uygun olarak açık erişime sunmayı amaçlar (Çelik, 2019). Öğretim üye ve görevlileri ile araştırmacıların bilimsel yayınlarının üniversitelerde ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında derlenmesi ve arşivlenmesi 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile üniversitelere verilmiş bir görevdir (Çelik, 2019).

AçIk Erİşİm NEDİR? Budapeşte Açık Erişim Girişimi’nin (BOAI) tanımına göre açık erişim, “bilimsel literatürün İnternet aracılığıyla finansal, yasal ve teknik bariyerler olmaksızın, erişilebilir, okunabilir, kaydedilebilir, kopyalanabilir, yazdırılabilir, taranabilir, tam metne bağlantı verilebilir, dizinlenebilir, yazılıma veri olarak aktarılabilir ve her türlü yasal amaç için kullanılabilir olması”dır. Aynı zamanda açık erişim sistemleri kullanılarak bağlı olunan kurumun entelektüel bilgi birikiminin yasal ve teknik engeller olmaksızın uygun ortamlarda bir araya toplamayı, saklamayı, korumayı ve erişimini sağlamayı hedeflemektedir.

AÇIK ERİŞİMİN AMACI NEDİR? Hitit Üniversitesi Akademik Açık Erişim Sistemi’ nin amacı Üniversite bünyesinde oluşturulmuş entellektüel bilgi birikimini bir araya toplayarak kurumsal bir açık erişim sistemi oluşturmak, Oluşturulan bu arşivi uygun ortamlarda bir araya toplamak, saklamak, korumak ve erişimini sağlamak, Aynı zamanda bilginin yayılmasını engelleyen sorunları gidererek, bilgi teknolojilerinden faydalanmak Hitit Üniversitesi’ nin ve akademik çalışanlarının daha iyi tanınmasını sağlayarak , saygınlığını artırmaktır.

AÇIK ERİŞİMİN YARARLARI NELERDİR? 1. Kurumsal yararları Üniversitenin görünürlüğünü ve saygınlığını artırır. Erişim sınırlamasını ortadan kaldırır. Üniversitenin desteklediği araştırmaları tekrar ücret ödemeden kullanılmasını sağlar. 2. Bireysel yararları Araştırma sonuçlarına ücretsiz ve hızlı erişim sağlar. Bilgi kaynaklarının daha geniş kitlelere ulaşmasına yardımcı olur. Araştırmaların tekrarını önler.

DSpace nedİr? Kurumsal arşiv oluşturmak için kullanılan, ücretsiz olarak sunulan açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Neden DSpace? Açık kaynak kodludur. Tüm içerik türlerini kabul eder (pdf, resim, video). Tam metin arama özelliği sunar. İş akış özelliği vardır (Onaylama, düzeltme, ret vb..)

DSPAce’e kİmler KayIt Gİrebİlİr? Hitit Üniversitesi Akademik Açık Erişim Sistemine kayıt girebilmek için sisteme hitit uzantılı mail adresi ve şifrenizle girmeniz ve DSpace yetkilisi tarafından veri giriş yetkisi almanız yeterlidir.

DSPAce’ e NASIL ÜYE OLUNUR? http://earsiv.hitit.edu.tr:8080/xmlui/ Kullanıcı adı : hitit uzantılı mail adresi («umutarslan» şeklinde yazılması yeterli), Şifre : hitit mail şifresi

DSPAce’e NELER KAYDEDİLİR? Hitit Üniversitesi çatısı altında üretilen kitap, makale, bildiri, tez, teknik rapor, fotoğraf, ön baskı, ders notu, veri seti, ses ve video dosyaları vb.. akademik nitelik taşıyan yayınlar kaydedilir.

DSPAce’e NASIL Doküman eklenİR ?

DSPAce’e NASIL Doküman eklenİR ? 1. Adım : Doküman ile ilgili genel bilgiler

DSPAce’e NASIL Doküman eklenİR ? 1. Adım : Doküman ile ilgili genel bilgiler

DSPAce’e NASIL Doküman eklenİR ? 2. Adım : Doküman ile ilgili detaylar

DSPAce’e NASIL Doküman eklenİR ? 3. Adım : Dosya yükleme

DSPAce’e NASIL Doküman eklenİR ? 4. Adım : Girilen bilgilerin gözden geçirilmesi

DSPAce’e NASIL Doküman eklenİR ? 5. Adım : Lisans Sözleşmesi

DSPAce’e NASIL Doküman eklenİR ? 6. Adım : Gönderi tamamlama, başka gönderi ekleme