SIVILAR Sıvıların genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Advertisements

ÖLÇME TEKNİĞİ HAFTA 3. ÖLÇME TEKNİĞİ HACİM ÖLÇME Bir maddenin uzayda kapladığı yere onun hacmi denir. Hacim, ölçülebilen bir büyüklüktür. Cisimlerin hacimleri.
1. Ünite MADDEYİ TANIYALIM 10. sınıflar.
Atalet, maddenin, hareketteki değişikliğe karşı direnç gösterme özelliğidir.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
Isı Enerjisi Maddenin sıcaklığını artırmak için verilmesi gereken enerji çeşidine ısı enerjisi denir. Q ile gösterilir. Isı bir enerji çeşidi olduğundan.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Bölüm 4 KAPALI SİSTEMLERİN ENERJİ ANALİZİ
 Basınç, bir yüzey üzerine etkide bulunan dik kuvvetin, birim alana düşen miktarıdır. Katı, sıvı ve gazlar ağırlıkları nedeniyle bulundukları yüzeye.
JEOFİZİK ETÜTLERİ DAİRESİ
DİRENÇ. Cisimlerin elektrik akımını geçirirken gösterdiği zorluğa direnç denir. Birimi ohm olup kısaca R ile gösterilir. Devredeki her elemanın direnci.
Basınç Ölçümü.
FİZİK PROJE ÖDEVİM Büşra Kortak /h.
ISI VE SICAKLIK. 5.sınıf
AKIŞKANLAR MEKANİĞİ 2. AKIŞKANLARIN ÖZELLİKLERİ
GAZLAR Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK. GAZLAR Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
YÜZEY GERİLİMİ KILCALLIK
Kimyasal Kinetik Kimyasal reaksiyonların hız ve mekanizmalarını inceleyen kimya dalıdır. Reaksiyona giren maddelerin tümünün aynı fazda olduğu homojen.
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
DENİZ ÜZERİNDE YAĞIŞ ÖLÇÜMÜ
Elektriksel potansiyel
SIVILAR 8.DERS.
15-8 Kimyasal Kinetikte Kuramsal Modeller
ISI = SICAKLIK ISI Bir enerji türüdür. Birimi kalori(cal) veya joule(j)dür. Kalorimetre kabıyla ölçülür. Madde miktarına bağlı olarak değişir. SICAKLIK.
Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Katıların Manyetik Özellikleri Yumuşak Manyetik Malzemeler.
Adezyon ve Kohezyon.
4.KONU Kirchoff Gerilim Kanunları.
-MOMENT -KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
AKTİFLİK İyonik çözeltilerde katyonlar negatif, anyonlar ise pozitif iyonlar tarafından çevrelenirler. İyonların etrafında zıt yüklü iyonlar tarafından.
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ İPEK KÖZ
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
FAZLAR ARASI KÜTLE TRANSFERİ
DİFÜZYON KATSAYILARI Gazlar için Difüzyon katsayıları
Isının Yayılma Yolları
MADDE’NİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
AKIŞKAN STATİĞİ ŞEKİLLER
Kırınım, Girişim ve Müzik
BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi. BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ISI MADDELERİ ETKİLER.
MADDEYİ OLUŞTURAN TANECİKLER
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
ELEKTRİK VE ELEKTRİK DEVRELERİ
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
Gazlarda tanecikler arasında oldukça uzak bir aralık vardır
Akım, Direnç ve Doğru Akım Devreleri
SİSMİK YORUMLAMA DERS-7 PROF.DR. HÜSEYİN TUR.
ÜRETEÇLERİN BAĞLANMASI VE KIRCHOFF KANUNLARI
Aynaya nasıl yazı yazdığımı merak ediyor musunuz?
KARIŞIMLAR Karışım, birden fazla maddenin yalnız fiziksel özellikleri değişecek şekilde bir araya getirilmesiyle oluşturulan madde topluluğudur. Karışımın.
UYARI Lütfen masalarınıza yazı yazmayınız.
ÇİFT SİLİNDİR İNFİLTROMETRE İLE İNFİLTRASYON TESTLERİ
Canlıların Büyüme ve Yaşamasına Etki Eden Faktörler
MADDENİN DEĞİŞİMİ FEN VE TEKNOLOJİ.
Maddeyi Tanıyalım.
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
FOTOSENTEZ.
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİklerİ
MADDEYİ TANIYALIM.
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
YRD. DOÇ. DR. OKTAY KIZILKAYA
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
FEN BİLİMLERİ-6 5.ÜNİTE SES VE ÖZELLİKLERİ 3.Sesin Sürati HALİM GÜNEŞ.
Sunum transkripti:

SIVILAR Sıvıların genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir. Sıvı molekülleri arasındaki mesafe gaz moleküllerine göre daha azaldığı için pratik olarak sıkıştırılamazlar. Sıvılar hangi kaba konulurlarsa konulsunlar hacimleri değişmez. Sıvı molekülleri arasındaki çekim kuvvetinin gaz moleküllerine göre daha büyük olması bir arada tutulmalarına sebep olur. Aynı zamanda moleküller arası çekim kuvvetinin büyük olması akışa karşı direnç gelişmesine sebep olur. Bu direncin ölçüsü viskozitedir. Sıvılar konuldukları kabın şekli ne ise o şekli alırlar. Sıvılar sahip oldukları kinetik enerji sebebiyle yavaş olarak difüzlenirler. Moleküller arasındaki çekim gücü fazla olduğu için mesafede azdır. Moleküllerin birbirleri ile çarpışma olasılıkları çok fazla olduğu için bu çarpışmalar sırasında kinetik enerjilerini kaybederler dolayısıyla difüzyon hızları azalır. Bu hız, gazlara göre daha yavaştır.

5) Bir sıvı numunenin ortasındaki bir molekül diğer moleküller tarafından her yöne çekilir. Fakat sıvı yüzeyindeki moleküller sadece sıvının içerisine çekilirler. Bu durumda da bir yüzey gerilimi oluşur. Bunun sebebi yüzey alanının minimum olmaya eğilimli olmasıdır. Sıcaklık arttıkça yüzey gerilimi azalır. Çünkü bu durumda artan kinetik enerji moleküller arası çekim gücünün azalmasına sebep olur. Bu durumda yüzey gerilimini azaltır.

6) Herhangi bir açık kaba yerleştirilen bir sıvı buharlaşır 6) Herhangi bir açık kaba yerleştirilen bir sıvı buharlaşır. Buharlaşma, kinetik enerjileri büyük olan sıvı moleküllerinin çekim gücünü yenip gaz fazına geçmeleriyle meydana gelir. Buharlaşma sırasında sıvı molekülleri etraflarından ısı enerjisi alır. Bu nedenden dolayı da sıcaklık düşer. Sıvının sıcaklığı arttıkça artan kinetik enerji çekim gücünün yenilmesine sebep olur. Böylece buharlaşma hızı artar. Tam tersi olarak sıcaklık düşürülürse kinetik enerji azalır, moleküller arası çekim güçleri etkin hale gelir. Dolayısıyla buharlaşma hızı da azalır. Bu açık kabın üzeri bir fanus ile kapatılacak olursa buharlaşma yine devam eder. Fakat bir süre sonra fanus içerisindeki gaz molekülleri yoğunlaşmaya ve sıvı fazına geçmeye başlarlar. Bir noktada gaz fazından sıvı fazına ve sıvı fazından gaz fazına geçen moleküllerin sayısı birbirine eşit olur. Bu bir denge halidir.

Denge halindeki sıvı buharının sıvı üzerine yaptığı basınca denge buhar basıncı denir. Denge buhar basıncı sıcaklığa ve sıvının cinsine bağlı olmak üzere iki faktörden etkilenir. Sıcaklık arttıkça moleküllerin kinetik enerjileri de artar. Buna bağlı olarak etraflarındaki moleküler çekim kuvvetlerini yenerek daha çok sayıda molekül gaz fazına geçer ve sonuç olarak ta buhar basıncı artar. Bir sıvının buhar basıncı dış ortamdaki gaz basıncından yüksek olamaz. Sadece kaynama noktasında atmosfer basıncına eşit olur. Buharlaşma her sıcaklıkta meydana gelirken kaynama olayı ise tek bir sıcaklıkta olur. Bununla birlikte buhar basıncı madde miktarına bağlı değildir.

Çeşitli sıvılar için sıcaklığa karşı buhar basınçlarının grafiğe geçirildiği eğriler görülmektedir. Bu eğriler yardımıyla belli sıcaklıkta bir sıvının buhar basıncı ya da kaynama noktası hesaplanabilir. Fakat bu eğriler hesaplama yapmak için kullanışlı değildir. Bunun için bilim insanları bu eğrileri doğru haline getirmek için sıcaklığın tersine (1/T)’e karşılık basıncın logaritmasını (logP) grafiğe geçirmişlerdir.

Bu doğrunun denklemi aşağıdaki şekilde elde edilmiştir. Bu denklemde ΔH‘ molar buharlaşma ısısıdır ve bir mol sıvıyı ideal gaz haline geçirebilmek için gerekli olan enerji olarak ta tanımlanabilir. 2.303 ln i logaritmaya çevirmek için gerekli olan sabittir. R ise ΔH‘ kal cinsinden ise 1.987 kal/mol, ΔH‘ joule cinsinden ise 8.31 joule/mol’dür. C sıvının cinsi ve basıncına bağlı bir sabittir. C sabiti her zaman bulunamayacağı için bu denklem bir sıvı için iki farklı sıcaklık ve basın değerine göre düzenlenir. Böylece C sabiti yok edilir. Hesaplamalarda sıcaklık kelvin cinsinden ΔH‘ ise kalori ya da joule cinsinden alınır.