BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK. BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ELEKTRİK VE MANYETİZMA
Advertisements

STATİK (DURGUN) ELEKTRİK A. ATOMUN YAPISI VE ELEKTRİK YÜKLERİ
ÇARPIŞMALAR VE VE İMPULSİF KUVVETLER
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
ÖLÇME TEKNİĞİ HAFTA 3. ÖLÇME TEKNİĞİ HACİM ÖLÇME Bir maddenin uzayda kapladığı yere onun hacmi denir. Hacim, ölçülebilen bir büyüklüktür. Cisimlerin hacimleri.
9. SINIF 3.ÜNİTE: Kimyasal türler arası etkileşimler
İletkenlik Elektrik iletkenlik, malzeme içerisinde atomik boyutlarda “yük taşıyan elemanlar” (charge carriers) tarafından gerçekleştirilir. Bunlar elektron.
PNÖMATİK SİSTEM.
TEKNİK SERVİSTE BULUNMASI GEREKEN ARAÇ VE GEREÇLER.
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
KİRİŞ YÜKLERİ HESABI.
YARI İLETKEN DİYOTLAR Elektronik Devreler.
1. İ ki ya da daha fazla atom arasında elektron alış verişi veya elektronların ortak kullanılmasıyla oluşan ba ğ lar kimyasal ba ğ lardır. Bir kimyasal.
Temel Elektrik Elektronik 1. Hafta. Ölçü Birimleri Teknik temelleri öğrenmenin ilk aşamasında ölçü birimlerini anlamak ve doğru kullanmak çok önemlidir.
Kuvvet nedir?. Kuvvetin etkilerini hayatımızın her yerinde gözlemleyebiliriz. Çantamızı taşırken,sıramızı çekerken, meyveleri soyarken, kapıyı açarken,
İTME VE MOMENTUM. İTME Durmakta olan bir cismin kazanacağı hız, uygulanan kuvvetin büyüklüğü ve kuvvetin uygulanma süresi ile doğru orantılıdır. Hareket.
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 2. MALZEME YAPISI.
KONULAR BÖLÜM: Kesirler, Ondalık Kesirler, Yüzde
11. SINIF: ELEKTRİK ve MANYETİZMA ÜNİTESİ Alternatif Akım 1
Bölüm 11: Çembersel Hareket. Bölüm 11: Çembersel Hareket.
Elektriksel potansiyel
1 Yarıiletken Diyotlar.
Metal Fiziği Ders Notları Prof. Dr. Yalçın ELERMAN.
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Katıların Manyetik Özellikleri Yumuşak Manyetik Malzemeler.
AKIM ve DİRENÇ.
YER MANYETİK ALANI.
Adezyon ve Kohezyon.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
-MOMENT -KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
NET 105 DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:
AKIŞKAN STATİĞİ ŞEKİLLER
Kırınım, Girişim ve Müzik
BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket. BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket.
ATOM NEDİR?.
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
MİMARLIK BÖLÜMÜ STATİK DERSİ KUVVET SİSTEMİ BİLEŞKELERİ
ELEKTRİK VE ELEKTRİK DEVRELERİ
METALİK BAĞ Metal atomlarını bir arada tutan bağdır. Metallerde değerlik elektronları atom tarafından çok zayıf bir şekilde tutulur. Çünkü çekirdeğe uzaklıkları.
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
Polarizasyon D. Roddy Chapter 5.
Akım, Direnç ve Doğru Akım Devreleri
ÜRETEÇLERİN BAĞLANMASI VE KIRCHOFF KANUNLARI
Bölüm28 Doğru Akım Devreleri
Bölüm23 Elektrik Alanlar
BÖLÜM 10 Dalga Hareketi. BÖLÜM 10 Dalga Hareketi.
BÖLÜM 27 Akım ve Direnç Hazırlayan : Dr. Kadir DEMİR
Manyetik Alanın Kaynakları
Bölüm 5 Manyetik Alan.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NEWTON'UN HAREKET KANUNLARI.
KATI KRİSTALLER. KATI KRİSTALLER KATILARIN ÖZELLİK VE YAPILARI.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ATOMUN YAPISI.
ELEKTRİK VE MANYETİZMA
ZTM 316 Mekanizmalar 2.Hafta
Düzgün Elektrik Alan ve Sığa
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KUVVET VE SÜRTÜNME KUVVETİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Newton’un Hareket Yasaları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Enerji ve Hareket Belkıs Garip.
Sunum transkripti:

BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK

COULOMB YASASI Elektrik olaylarının tümünün sebebi, atomların yapı taşları olan yüklü parçacıkların davranışlarıdır. Bu yüklü parçacıklar, pozitif yüklü protonlar ve negatif yüklü elektronlardır. Elektrostatik kuvvetin temeli, zıt yüklü parçacıklar arasındaki çekme ve aynı yüklü parçacıklar arasındaki itmedir. Negatif yüklü bir parçacık pozitif yüklü bir parçacığı çeker.

ELEKTRİK ALAN Belli bir noktada küçük bir yüke sahip olduğumuzu varsayalım. Başka bir yüklü cisim bu cismin yakınına getirilirse coulomb yasası nedeniyle üzerine bir kuvvet uygulanır. Şu söylenir: İlk yük, etrafında bir “elektrik alan” oluşturmuştur. Yandaki şekil izole edilmiş bir pozitif yükü göstermektedir. Yükten dışarı doğru olan oklar, pozitif yükün yakınına getirilen yüke uyguladığı kuvvetin doğrultusunu gösterir. Bu oklara “ kuvvet çizgileri” denir

SÜRTÜNME İLE YÜKLENME: SÜRTÜNME İLE ELEKTRİKLENME İki cisim birbirlerine sürtülerse bir statik elektrik olayı ile karşılaşılır. Bu olay sürtünme ile yüklenme olarak adlandırılır. Bazı materyallerin elektronları diğerlerine göre daha sıkı bağlıdır. Bu yönleri ile farklı iki materyal, sıkı bir şekilde temas ettirilirse (birbirlerine sürtülerek) bunlardan biri elektron kaybederken diğeri elektron alır. Sağdaki tabloda sürtünme ile elektriklenen bazı materyaller listelenmiştir. Bunlar elektronlarını vermeye meyilli materyallerdir. Listenin üstüne doğru gidildikçe pozitif yüklenecek materyallere ulaşılır.

İLETKEN VE YALITKANLAR Bir cisim başka bir cisimle fiziksel temas ederek onun yüklenmesine neden olabilir. Aslında elektron değişimi sadece temas noktasında gerçekleşir. Elektron kaparak negatif yüklü hale gelen cisimdeki elektronlar tüm yüzeye dağılabilir veya dağılmayabilir; bu durum cismin iletkenliğinin ne kadar iyi olduğuna bağlıdır. Bazı materyaller iyi iletkendirler çünkü elektronları atoma sıkıca bağlı olmak yerine atomlar arasında serbestçe hareket edebilmektedir. İyi bir iletkenin atomları elektronlarını doğal olarak “paylaşırlar” böylece, materyalin bir bölgesinde çok fazla elektron biriktiğinde, elektronlar materyal boyunca yeniden düzenlenirler yani bu etki materyalde yük dağılımını gerçekleştirir.

ELEKTROSKOP Diğer sayfadaki resim, elektrik yüklerini algılamak için kullanılan bir elektroskopu göstermektedir. Bir elektroskopun ana elemanları merkezden aşağı doğru yerleştirilmiş bir metal tel ve ucuna tutturulmuş sabit bir metal yapraktır. Metal yaprağı çevreleyen silindirik kap ve uçlarındaki cam pencereler hava akımının etkisini azaltmak içindir. Metal tel ve yaprak, silindirik kaptan elektriksel olarak yalıtılmış durumdadır. Kap sadece yaprağın hava akımlarından korunmasına yardım eder.

İNDÜKSİYONLA YÜKLENME Yüklü bir cisimle temas halindeki yüklenmeyi tartıştık. Şimdi indüksiyonla yüklenmeyi göz önüne alacağız. Bu durumda, cisim yükleyeceği cisimle ters işaretli yüklenir. Negatif yüklü bir cismin elektroskop topunun yakınında tutuluyor olduğunu düşünelim; birisi topa değsin.