TEMEL GENETİK KAVRAMLAR-VII

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Mayoz Bölünme.
Advertisements

ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
YEDEKLEME NEDIR? Gülşen Güler. YEDEKLEME NEDIR? Yedekleme, en genel anlamıyla, bir bilgisayar sistemini işlevsel kılan temel birimlerin, üzerinde çalışan.
HEMOFİLLİ HASTALIĞI Hemofili hastalığı; Kandaki pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerden faktör 8 (VIII) ve 9 (IX)’un hayat boyu eksik ve kanın pıhtılaşmasının.
Kalıtımsal Bakteri Virüs Parazit Mantar
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Somatik Reseptör Geni Üretimi , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
DİYARBAKIR 2008.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
KROMOZOMLAR & GENLER ARŞ. GÖR. KEVSER İLÇİOĞLU 1.
(YÖNETİCİ MOLEKÜLLER= ÇEKİRDEK ASİTLERİ= DNA ve RNA)
Arasınav ders ve temaları. Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji.
 Kalitim nedir?  Genotip ve fenotip nedir?  Kalitimin Gelisim Uzerindeki Etkisi.
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM)
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR..
HÜCRE DÖNGÜSÜNÜN KONTROLÜ
CANLILIK ve ENERJİ
PLASMİDLER Bir çok bakteri, kromozomlarından hariç, plasmid olarak adlandırılan küçük non-kromozomal DNA moleküllerine sahiptir. Plasmidler, genellikle.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
Mayoz Bölünme. Mayoz Bölünme MAYOZ BÖLÜNMESİ Canlıların çoğu diploit kromozom sayısına sahiptir. Ancak bitki bitleri, erkek arılar vb. canlılarda haploit.
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
TOPLUMSAL YAPI Gülen SARI.
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
GEN MUTASYONU, DNA ONARIMI VE YER DEĞİŞTİREN GENETİK ELEMENTLER
Tek-gen Hastalıkları.
KİMYASAL BAĞLAR.
Kromozom Yapısındaki Değişiklikler
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:
Tek-gen Hastalıkları II
Kalıtsal madde (kalıtsal molekül, genetik materyal)
MUTASYON VE POLİMORFİZM
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Biyoinformatik.
İSTATİSTİK Yrd. Doç. Dr. Cumhur TÜRK
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
GELİŞİMDE TEMEL KAVRAMLAR
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri :
Kromozomal Hastalıklar
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
PROTEİN SENTEZİ. PROTEİN SENTEZİ Protein Sentezi’nin Basamakları TRANSKRİPSİYON TRANSLASYON.
Doğum Öncesi Gelişim.
Bilgisayar Bilimi Koşullu Durumlar.
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
MAYOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Gelişim ve Temel Kavramlar
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
FOTOSENTEZ.
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
Prof.Dr. ASuman Sunguroğlu
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
2. ÜNİTE HÜCRE VE BÖLÜNMELER.
TOPLUMSAL TABAKA ve SINIFLAR
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Hücre yapısı Organeller ve görevleri.
TRANSPOZONLAR HAZIRLAYANLAR SERKAN ÇAM HASAN KESKİN DANIŞMAN
Hücre 1.Bölüm.
Sunum transkripti:

TEMEL GENETİK KAVRAMLAR-VII Dr. Nüket BİLGEN A. Ü. Veteriner Fakültesi Genetik Anabilim Dalı

MUTASYONLAR Mutasyon nedir? Mutant nedir? Mutajen nedir? Polimorfizm nedir? Kaç çeşit mutasyon vardır? Tüm mutasyonlar kötü müdür?

Mutasyon Değişikliğe uğramış bir gen ile ortaya çıkan fenotipteki değişiklik. DNA molekülünün dış etkenlere maruz kalması sonucunda  bozulmaya uğramasıdır. Dış etkenler DNA’da kopmalara, yer değiştirmelere sebep olabilir ve bu çoğu zaman yüksek tahribatlarla sonuçlanır. Hücrenin protein veya enzim yapısı ve beraberinde metabolizması değişir.  Genlerde meydana gelen  bu değişmelere ‘mutasyon’ denir. Canlı evrimi ve türleşme için temel sebep ve bir açıdan da sonuç sayılabilecek bir kavram olan mutasyon, bir organizmanın, virüsün yada kromozom harici genetik elementlerin (ekstrakromozomal genetik element) nükleotit dizilişinde meydana gelen kalıcı değişmelere denir. Mutasyon genellikle DNA ve RNA üzerinde düzeltilememiş hatalar sonucu meydana gelir. Bunun bir kaç temel sebebi vardır: DNA eşlenmesi sırasında meydana gelen hatalar, DNA üzerinde mobil genetik elementler (DNA üzerinde yer değiştirebilen nükleotit dizgeleri) sebebiyle oluşan silinme (deletion) ya da eklenmeler (insertion), radyasyon ve kimyasal mutajenler (mutasyon yapıcılar).  Mutasyonlar gözlenebilir karakterlerde (fenotip) değişmeye sebep olabilir de olmayabilir de. Hem normal hem de normal dışı biyolojik süreçlerde rol oynayabilen mutasyon, bağışıklık sistemi oluşturmamızın, evrimimizin ve kanserin temel sebebidir. Bir mutasyon, gen ürününü (proteinler) değiştirebileceği gibi, genlerin fonksiyonunu yitirmesine veya düzgün çalışmasına da sebep olabilir.  Tüm bu zararlara rağmen organizmalar , DNA tamiri mekanizmalarına sahiptir. Bu sayede bir mutasyonu düzeltebilir veya önleyebilirler. Ayrıca mutasyonlar sadece proteini direk olarak kodlayan DNA üzerinde olmak zorunda değildir, kod taşımayan RNA dizgeleri, mRNA, siRNA, miRNA, tRNA üzerinde de mutasyon gerçekleşebilir. Bu mutasyonlar da yine DNA mutasyonlarıyla aynı sonuçları doğurabilmektedir.

Mutasyon

Mutajen X ışınları, radyoaktif maddeler gibi kimyasal ya da fiziksel DNA hasarı ile mutasyona neden olan maddelere  ‘mutajen maddeler’ denir.

Mutant Mutasyona uğramış organizma, hücreye mutant genir. Mutasyona uğramış gene de ‘mutant gen’ denir.

Polimorfizm? Mutasyon? DNA’nın yapısında farklılaşmaya neden olan ve sıklık bakımından daha nadir görülen genetik değişimleri kapsar. Polimorfizm populasyon genelinde daha yaygın olarak bulunan (%1 veya daha fazla), yaşam üzerine olumsuz etkisi olmayan genetik değişimleri ifade etmektedir. Polimorfizmin temelinde de mutasyon vardır...

Polimorfizm?

Polimorfizm?

MUTASYONLAR I- Büyüklüklerine göre II- Fenotipteki etkilerine göre III- Meydana geliş biçimlerine göre IV- Oluş nedenine göre V- Meydana geldiği hücre tipine göre gruplandırılabilirler.

Büyüklüklerine göre mutasyonlar A.Mikroskopik (makro mutasyonlar; kromozom mutasyonları) -2000 kb ve daha büyük B.Submikroskopik (mikro mutasyonlar; gen mutasyonları) - Bir tek baz yada - mikroskop düzeyinde değerlendirilmeyecek kadar küçük olan mutasyonlar

A.Mikroskopik (makro mutasyonlar; kromozom mutasyonları) Işık ya da elektron mikroskoplarla kolaylıkla ve kromozom düzeyinde saptanabilen: total kromozom, kromozom kolu veya 2000 kb büyüklüğündeki mutasyonlara denir (Makromutasyonlar).

Kromozomal sapmalar –sayısal değişimler- özellikle Sitogenetik dalının konusudur.

Sitogenetik Tıbbi Genetik; Sitogenetik, Moleküler sitogenetik, Moleküler genetik ve Klinik genetik şeklinde alt birimlere ayrılmış bir bilim dalıdır. Kromozomlarını inceleyen dalına SİTOGENETİK adı verilmektedir.

Sitogenetiğin tarihi İnsan kromozomları ilk olarak 1879’da Arnold tarafından tümör hücrelerinden elde edilmiştir. 1882’de ilk olarak Flemming tarafından fotoğraflanmıştır. Sonrasında yapılan çalışmalar yavaş ilerlemiş ve elde edilen toplam kromozom sayısı, belirlenen cinsiye kromozomları açısından farklı sonuçlar elde edilmiştir.

1923’de Painter : insanda diploid sayıda 48 kromozom olduğu ileri sürülmüştür. 1949’da Murray Barr dişi kedi interfaz nükleuslarında X-kromatinini, diğer adıyla Barr cisimciğini keşfetmiştir. 10 yıl sonra Klinefelter, Turner sendromu ve diğer sex kromozom anöploidileri tanımlanmış, 20 yıl sonra ise Y kromatini keşfedilmiştir.

1956’da ise Tjio ve Levan : insan kromozom sayısının 48 değil 46 olduğu kesin olarak saptanmıştır. 1970 yılında ise Pardue ve Gall, in situ hibridizasyon ve C-bantlama tekniklerini geliştirerek modern sitogenetik analiz için önemli adımlar atmıştır.

Sitogenetiğin kullanım alanları 1- Bilinen kromozom sendromlarının kesin tanısı veya ekarte edilmesi 2- Dismorfik özellikler ile birlikte olan ya da tek başına görülen psikomotor retardasyon. 3- Seksüel değişim ve gelişim anomalileri. 4- İnfertilite 5- Tekrarlayan abortus ya da ölü doğum hikayesi.

6- Mental retardasyon ve/veya dismorfik özellikler ile birlikte görülen monogenik hastalıklar. 7- Maternal serum tarama testleri ya da ultrasonografide anöploidi riski olan gebelikler. 8- Tanı ve takibinde belirleyici kromozomal bozuklukların görüldüğü malign hastalıklar, özellikle hematolojik maligniteler.

Hangi hücreler kullanılır?

Kromozom anomalileri Karyotipleme; kromozomların yapısal olarak incelenmesi, anomalilerinin belirlenebilmesi için yapılan işlemdir. Karyotiplemede kromozomlar, X kromozomu hariç, büyükten küçüğe doğru homolog çiftler halinde sıralanırlar. Homolog kromozomların yanyana olması aralarındaki bant farklılıklarının daha kolay belirlenebilmesi için gereklidir.

Kromozom anomalileri başlıca 2 gruba ayrılır: - Sayısal Anomaliler - Yapısal Anomaliler

Sayısal Anomaliler: Poliploidiler : Normal diploid sayının dışında, haploid sayı olan 23’ün katları şeklinde kromozom artışlarıdır. Triploidi (69), Tetraploidi (92) gibi. Hücrede bölünme hatası ya da yumurtanın multiple fertilizasyonu nedeniyle görülür. Anöploidi : Diploid sayıdaki artış ya da eksilmelerdir. Hücre bölünmesi sırasında ayrılamama veya kromozom kayıpları nedeniyle ortaya çıkar.

Sayısal Anomaliler Trizomiler (Down Sendromu, Patau Sendromu, Edwards Sendromu) Monozomi X (Turner Sendromu) Klinefelter Sendromu (XXY) XYY, Triple X, Tetra X, Penta X Sendromu gibi örnekler verilebilir.

Yapısal Anomaliler : Translokasyonlar Delesyonlar İnversiyonlar İzokromozom Ring kromozom