JEM 310 PETROLOJİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Topografya ve Kayaçlar
Advertisements

Mağmatik Kayaç Dokuları
KAYAÇLAR 1. PÜSKÜRÜK (Mağmatik)
İzotoplar   İZOTOP JEOKİMYASI, “JEOKRONOLOJİK” VE “JEOKİMYASAL” OLMAK ÜZERE İKİ ANA UYGULAMA ALANINA SAHİPTİR. “JEOKRONOJİK” OLARAK KAYAÇ VE MİNERAL YAŞLARININ.
MANGAN.
“” Ni-Şaponit- Montmorillonit PİMELİT “”Ni-KloritSUHARTİT “”4-30Ni-KrizotilGARNİERİT “”64-7NiSMİLLERİT Bozunma(Fe-Ni-Co)S 2 BRAVOİT “” (Ni-Co)As 3 –
 WOLFRAMİT İÇİNDE AYRICA SN-CA-AS- Bİ-SB-MO-S-PB-ZN VE U BULUNABİLİR.  HER ELEMENTİN TENÖRÜ % 0,25 İLE 2 ARASINDA DEĞİŞEBİLİR.  EN DÜŞÜK İŞLETME.
MAĞMATİK KAYAÇ YAPILARI
YERKÜRE Kabuk Manto Üst Alt Çekirdek  İç Dış.
foid-monzodiyorit / foid-monzogabro (esseksit)
KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM
Akışkanlar ve Reaksiyonlar
YERKABUĞUNUN MALZEMESİ TAŞLAR
GENEL JEOLOJİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
LEVHA TEKTONİĞİ VE MAGMATİZMA
KURŞUN-ÇİNKO.
MAGMATİK KAYAÇLARIN SINIFLANDIRILMALARI
Kayaç Oluşturan Bileşenler
ALKALİ KAYAÇLAR GİRİŞ 20. Yüzyılın başından bu yana, magmatik kayaların jeokimyasal olarak sınıflandırılması amacıyla çok sayıda öneride bulunulmuştur.
YERKABUĞUNUN GİZEMİ Seher TOKATÇI Fen Bilgisi Öğretmenliği
KAYAÇLARIN MİNERALOJİK VE KİMYASAL BİLEŞİMİNE ETKİ EDEN
KİMYA BAHÇESİ Kimya bahçesi; alüminat, silikat borat, karbonat, siyanoferrat, fosfat, kromat gibi anyonlar içeren sulu çözeltilere çözünür metal tuzlarının.
TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI
TOPRAK BİLGİSİ Toprak Ana Maddesi
Formülü: FeCr2O4 kübiktir. Yoğunluğu: ~4,8 –7,19 değişken
ANA KAYAÇ: GRANİT-GRANİTOİDİK KYÇ. YARARLI ELEMENTLER: %1’E KADAR RE, SN, W, AU, V ZARARLI ELEMENTLER: CU %3’Ü GEÇMEMELİ İŞLETME TENÖRÜ: %1-0,4 ARASI.
DÜNYA'NIN KATMANLARI M. Kayhan SARI 9/A 456.
DERS-3 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER FLUORİT
DERS-3 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER FELDİSPAT
DERS-2 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER BERİLYUM MİNERALLERİ
KAYAÇLAR.
PETROGRAFİ.
KAYAÇ DÖNGÜSÜ NEDİR?.
KAYAÇLAR.
Magmatik Kayaçlar.
MİNERAL TOPLULUKLARI Yer küresinin katı olan litosfer’in en üst kesiminde mineraller; bazen tek başlarına çoğunlukla ise başka tür minerallerle mineral.
Jeomorfoloji I Ders III , Yeryüzünün Yapıtaşları: Kayalar
MİNERAL KİMYASI Bilinen minerallerin büyük bir kısmının kimyasal bileşimi önemli değişimler gösterir Bu durum büyük ölçüde, iki veya daha fazla kimyasal.
Sedimantolojik olarak; tane boyu 4m’ un altında olan partiküllerdir.
TOPRAK OLUŞUMUNDA MEYDANA GELEN KİMYASAL OLAYLAR
JEM 301 PETROGRAFİ.
KAYAÇLAR
Granit Granitler SiO2 içeriği bakımından ASİDİK kayalar grubuna girer (SiO2> % 66). Bu nedenle her zaman % 20’nin üstünde serbest KUVARS içerirler. Granitler.
MAGMATİK KAYALARIN DOKULARI
RİYOLİT Granitin yüzey kayaları RİYOLİT, RİYODASİT ve DASİT’tir. Bukayaların camsı eşdeğerleri ise OBSİDYEN, PITCHSTONE ve PERLİT’tir. Riyolitler Alkali.
JEM 301 PETROGRAFİ.
Magmanın yerleşme biçimleri
JEM 361 ÖZEL MİNERALOJİ.
MAGMATİK KAYALARIN DOKULARI
DAMAR KAYAÇLARI Granit’in yarı derinlik kayaları, Mikrogranit (granit ve kuvars porfir), Mikrogranodiyorit (granodiyorit porfir), Mikrotonalit (tonalit.
JEM355 JEOTEKNİK Tablo 3.11 RQD’ye göre kaya kütlesi sınıflaması.
METAMORFİK KAYAÇLAR DOKUSAL OLARAK
Petrografi PETROGRAFİ (=Kayaç bilimi), kayaçların tanımlamasını yapan bir bilim dalıdır. Kayaçların mineralojik bileşimlerini, yapı ve dokularını inceleyen,
JEM 310 PETROLOJİ.
Petrografi PETROGRAFİ (=Kayaç bilimi), kayaçların tanımlamasını yapan bir bilim dalıdır. Kayaçların mineralojik bileşimlerini, yapı ve dokularını inceleyen,
JEM 301 PETROGRAFİ.
BÖLGESEL METAMORFİZMASI İLE OLUŞAN KAYAÇLAR
JEM 310 PETROLOJİ.
Magmanın Katılaşma Evreleri
JEM 361 ÖZEL MİNERALOJİ.
Metamorfizma derecesi ve Metamorfik zon
JEM 310 PETROLOJİ.
II.BÖLGESEL METAMORFİZMA
JEM 310 PETROLOJİ.
KLORİTOYİD RENK: İnce kesitte daima renklidir. x=grimsi yeşil, y=mavimsi, z= sarımsı veya renksiz şeklinde kuvvetli bir pleokroyizmaya sahiptir. ŞEKİL:
METAMORFİZMA VE PROTOLİT KAYALARIN TANIMI
SERPANTİN GRUBU MİNERALLERİ
Metamorfizma tipleri Metamorfizma tipleri jeolojik özellikleri ve oluştukları alanın büyüklüğü bakımından 2 gruba ayrılır (Miyashiro, , Bucher.
I.1. KİLLİ KAYAÇLARIN (PELİTİK) KONTAK METAMORFİZMASI İLE OLUŞAN KAYAÇLAR Bu kayaçlar değişik türde kil minerallerinin yanı sıra kuvars, feldispat, karbonat.
METAMORFİK KAYA TÜRLERİ
Sunum transkripti:

JEM 310 PETROLOJİ

Magmatizma ve Jeolojik Dönemlerde Mgmatizma Tarihçesi

Astenosfer…

Kabuk

Kabuk ve Manto

Petroloji nin Önemi

KARAKTERİSTİK CEVHER OLUŞUMU   MAGMA SERİSİ KAYA TÜRÜ MİNERAL BİLEŞİMİ YAYILIM BOZUŞMA ÜRÜNLERİ KARAKTERİSTİK CEVHER OLUŞUMU ALKALEN SILICA SATURATED (SiO2 ve Na2O+K2O bakımından zengin) Siyenit, Alkali feldispat granit, Alkali feldispat siyenit K-feldispat, mika, granat,kuvars Oldukça fazla yayılım, Bol eklemli Kaolen, İllit Feldispat yatağı oluşturur. Uranyum ve Toryum gibi radyoaktif cevher oluşturur. Kuvars kaynağı (cam sanayi için) SILICA UNDERSATURETED (SiO2 ‘ce fakir, Na2O+K2O ‘ca zengin) Foid içeren tüm kayalar Feldispatoid Mineralleri (nefelin,sodalit,lösit), K-feldispat Kısıtlı yayılım, oldukça az eklemli İllit, ± Kaolen Florit, Uranyum, Toryum yatağı , hidrotermal akışkanlar var ise altın oluşumu, skarn cevherleşmeleri GEÇİŞ ŞOŞONİTİK (K2O zengin) Monzonit, Latit Piroksen, K-feldispat, plajiyoklaz Az yayılımlı, az eklemli Serisit, Skarn cevherleşmeleri, İri feldispat zenginleşmeleri ile feldispat sanayine malzeme SUBALKALEN KALKALKALEN (Na2O+K2O, Ca, Al ‘ca zengin) Granitoid, diyorit ve bunların volkanik karşıtları Kuvars, K-feldispat, plajiyoklaz, biyotit, amfibol Fazla yayılımlı, Az eklemli Skarn cevherleşmeleri TOLEYİTİK (Fe ve Mg bakımından zengin) Gabro, diyabaz, Bazalt Piroksen, plajiyoklaz, amfibol, olivin Simektit Porfiri yatak olarak demir ve bakır