Doğum Öncesi Gelişim.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
Advertisements

FİZİKSEL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
Mayoz Bölünme.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM © TemplatesWise.com 1.
Virüs hastalıkları. Grip İ nfluenza ya da grip, viral bir hastalıktır.viral Sa ğ lıklı insanlarda ortalama bir haftada geçer.
HEMOFİLLİ HASTALIĞI Hemofili hastalığı; Kandaki pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerden faktör 8 (VIII) ve 9 (IX)’un hayat boyu eksik ve kanın pıhtılaşmasının.
Kalıtımsal Bakteri Virüs Parazit Mantar
E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Hazırlayan: Musa Yıldız Hazırlayan: Musa Yıldız Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
ÜNİTE 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM MİTOZ BÖLÜNME.
Sağlıklı Yaşamın Beslenme Ve Sporun Sağlığımıza Etkileri.
Çeşitli Ortamlarda Başkalarıyla İletişim Kurarken Hangi Duyulardan Yararlandığını Açıklar Başkalarıyla iletişim kurarkan hangi duyu organlarımızdan yararlanıyoruz?
BİTKİLERDE ÜREME VE GELİŞME
 Kalitim nedir?  Genotip ve fenotip nedir?  Kalitimin Gelisim Uzerindeki Etkisi.
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
0-1 YAŞ BÜYÜME VE GELİŞME ÖZELLİKLERİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
İNSANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
RADYASYONUN HÜCREDEKİ KRİTİK HEDEFLERİ
HÜCRE DÖNGÜSÜNÜN KONTROLÜ
Yumurta Sperm Büyüme Gelişme Olgunlaşma.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
E R G E N L İ K (BÜYÜME VE GELİŞME DÖNEMLERİ).
YETİŞKİNLİK DÖNEMİ İlk Yetişkinlik Orta Yetişkinlik Yaş
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Genetik mühendisliğinin pratik uygulamaları
LETHAL GENLER.
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
KANSER.
Kalıtsal madde (kalıtsal molekül, genetik materyal)
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
Biyoinformatik.
2-6 YAŞ ÇOCUK ELBİSE KALIBI
Bitki Doku Kültürlerini Etkileyen Bitkisel Faktörler
GELİŞİMDE TEMEL KAVRAMLAR
Erken Öğrenme Devinsel Beceriler ve Algısal Yetenekler
Bilişsel Gelişim.
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
BÖLÜM 2 BİLİŞSEL GELİŞİM.
ÖĞRENME STİLLERİ.
Bedensel Büyüme ve Psiko-Motor (devimsel) Gelişme
SUDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER
BÜYÜME VE GELİŞME DEĞERLENDİRİLMESİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
MAYOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Gelişim ve Temel Kavramlar
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
Prof.Dr. ASuman Sunguroğlu
ERGEN VE AİLE Psk. Dr. Ayşe Sabâ Yalçın.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
Beslenme İlkeleri - 5.
ÖĞRENME.
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Yenidoğanın fizyolojik özellikleri ve ekstrauterin yaşama uyumu 2
Gelişme ve Büyümenin Temelleri
HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
Sunum transkripti:

Doğum Öncesi Gelişim

Gelişimin İlkeleri: Kalıtım ve çevre etkileşiminin ürünüdür. Süreklidir ve belli evrelerde gerçekleşir. Hızı her dönemde aynı değildir. Genelden özele doğrudur. Bütüncüldür. Gelişimde bireysel farklılıklar vardır. Gelişimde kritik dönemler vardır.

Gen: Bir gen, belli bir molekül (çoğu zaman bir protein) üretimi için gereken yönergeleri içeren ufak bir DNA bölümüdür. * Genlerin amacı, bilgi depolamaktır. * Her bir gen, bir organizmaya gereken belirli proteinlerin inşası için gereken bilgiyi taş

Kromozom: Kromozom, DNA'nın "histon" proteinleri etrafına sarılmasıyla, yoğunlaşarak oluşturduğu, canlılarda kalıtımı sağlayan genetik birimlerdir.  DNA: tüm organizmalar ve bazı virüslerin canlılık işlevleri ve biyolojik gelişmeleri için gerekli olan genetik talimatları taşıyan bir nükleik asittir. 

https://www.kromozom.gen.tr/dna-kromozom.html

Genotip: türü belirleyen, benzeri olmayan bütün özellikleri etkileyen karmaşık genetik bilgidir Fenotip: Genotipin gözlenebilen özellikleridir.

Gelişimin genetik temelleri

Kromozal Anomaliler Kromozomal Anomaliler Down sendromu (Trizomi 21) 21. kromozom çiftinde 2 yerine 3 kromozom vardır.

Yaşamın başlangıcı:

Doğum öncesi gelişim 1. Dölüt ---- ilk iki hafta Döllenmeyi takip eden ilk iki haftalık süre zarfında döllenmiş hücrede (ZİGOT) çok hızlı çoğalmalar, değişiklikler olur. Zigot olarak başlayan canlı 24 saat içinde mitoz gerçekleşir ve döllenmiş hücre bölünmeye, çoğalmaya başlar. 10-15. Gün rahim duvarına yapışır. 2. Embriyo ---- 2. Haftanın sonundan 8. haftanın sonu Hızlı hücre çoğalmasıyla büyüyen embriyo ikinci ayın sonunda genel hatlarıyla insan görünümü almaya başlar. Kol ve bacaklar belirir, gözler, kulaklar, iskelet ve adaleler de gözlenebilir durumdadır. Ortalama uzunluğu 41 mm’dir ve beden yapısındaki farklılaşmanın % 95’i tamamlanmıştır. 3. haftanın sonunda kalp atışları başlamıştır. İlkel sinir sistemi gelişir. Döllenmeden sonraki 3. ayda fetus yaklaşık 7,6 cm uzunluğunda ve 85 gr ağırlığındadır. Kollarını ve bacaklarını hareket ettirir, ağzını açıp kapatabilir ve başını çevirebilir. Genital organları kız/oğlan olarak tanımlanabilir.

3. Fetüs ---- 8.haftanın sonu – doğum Bu dönem genel büyüme ve sistemlerin zenginleşmesiyle geçer. 7. aydan itibaren fetüsün fizyolojik mekanizması dış hayata uyabilmek için gerekli gelişmeyi sağlamış olur. Kemikleşme 4. aydan itibaren başlar. 5. ayda iç organlar gelişmiş durumdadır ancak karaciğer ve böbrek gibi bazı organlar doğumda bile henüz gelişimini tamamlamış olmaz.

5. ayda cilt yapılaşması biçimlenir, 6 5. ayda cilt yapılaşması biçimlenir, 6. ayın sonunda göz kapakları tamamen biçimlenir ve başı ince bir saç tabakası kaplar. Yakalama refleksi vardır ve düzensiz solunum hareketleri ortaya çıkar.

Yenidoğan (0- 2 hafta) «İlk günlerden başlayarak her bebek etkin, algılayan, öğrenen ve bilgi örgütleyen bir bireydir.» 48-53 cm, 2500-4300 gr arasındadır. Deri tabakası tam gelişmediğinden buruşuk ve lekeli görünürler. Cildi hafif yağlı bir tabaka (vernics) ile kaplıdır. Baş bedenin geri kalanına göre fazla büyüktür. Kafatası altı bıngıldak’a sahiptir; buralarda kafatası tam kapanmamıştır. (1,5 yaşında tam kapanacak) Duyuları tam donatılmış olarak dünyaya gelir ancak erişkin seviyesinde hassasiyet kazanabilmeleri için biraz daha zaman gerekir. En gelişmiş duyu organı kulaktır. Tat alma duyusu da oldukça gelişmiştir, bebek ilk andan itibaren yiyecekleri ayırt eder; tatlı olanları tercih eder.

Doğum Öncesi ve Sonrası Gelişimini Etkileyen Faktörler Hastalıklar Annenin kızamıkçık geçirmesi--- (kalp, göz, işitme anormallikleri) Şeker, yüksek tansiyon, şişmanlık--- düşük riski Çeşitli kimyasal ilaçlar ve çevre kirliliği Nikotin--- premature bebek, kalp problemi, DEHB. Civa, kükürt, kurşun --- kromozom anomalileri, sağırlık, ağız zeka geriliği, organ eksikliği Beslenme Stres Radyasyon

Baş: Baş bedenin dörtte biri kadardır. Baş çevresi 33-37cm dir. Bıngıldaklar doğumun kolaylaşmasını sağlar Boy ve Ağırlık: Boy ortalama 48-53 cm. Kilo ortalama 2,5-4,3 kg.dır.

https://bilimfili.com/gen-nedir/