Yeryüzünün herhangi bir yerinde hava olaylarının ortalamasına

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
«BİR YER DÜŞÜNÜYORUM» METNİ SUNUSU
Advertisements

YERYÜZÜNDE DOĞAL BİTKİ ÖRTÜSÜNÜN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
DÜNYANIN ŞEKLİ ve HAREKETLERİ EKSEN EĞİKLİĞİ ve SONUÇLARI
TÜRKİYE’DE İKLİM.
TÜRKİYENİN İKLİM ÖZELLİKLERİ
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak.
EKVATORAL İKLİM.
YILLIK HAREKET ( DÜNYANIN GÜNEŞ ETRAFINDAKİ HAREKETİ )
MAKROKLİMA İKLİM TİPLERİ Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
DÜNYANIN YILLIK HAREKETİ
DÖRT MEVSİM TÜRKİYE.
Hazırlayanlar Halil TAŞEL Gökhan ÖZENÇ Yasin KAYIŞ Turan ACAR
Dünya’yı Kaplayan Örtü: BİTKİLER
MEVSİMLER.
Bitki Örtüsü.
Karadeniz İklimi Hazırlayanlar: Onat Özçelik, Meltem Tutar,
Bitki Örtüsü.
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
Konu : türkiye’de iklim bölgeleri
Hazırlayan:özlem sarı sınıf:8-c no:591
Dünya’yı Kaplayan Örtü: BİTKİLER
IFGK308-ÇEVRE BİLİMİ 26 ŞUBAT 2015.
Haydi Düşünelim ! Hangi Mevsimdeyiz ? Bu mevsimde nasıl giyiniyorsunuz ? Hangi sebze ve meyveleri tüketiyorsunuz ?
2.ÜNİTE: YERYÜZÜNDE YAŞAM KONU: TÜRKİYE’NİN İKLİMİ
İklimler Nasıl Oluşur? İklimler; sıcaklık, basınç - rüzgarlar ve nem - yağış özelliklerinin bir araya gelmesiyle belirir. İklimi oluşturan bu elemanlardan.
Hedef ve Amaçlar Çocuklara mevsim ve ayları öğretmek,bunları sırasıyla sayabilme becerisini kazandırmak. Mevsimlerin hangi aylardan oluştuğunu kavratmak.
Coğrafi Bölgeler.
YERYÜZÜNDE YAŞAM.
DEĞİŞİK YERLER FARKLI YAŞAMLAR
5.sınıf 3. ünite Bölgemizi Tanıyalım
Türkiye’nin iklimi iklim çeşitleri ve iklimi etkileyen faktörler
DÜNYADAKİ BİTKİ TOPLULUKLARI
İKLİM TİPLERİNİ ÜÇ BÖLÜMDE İNCELEYEBİLİRİZ:
AKDENİZ BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
Türkiye’nin coğrafi konumu
Türkİye’de görülen İklİm tİplerİ
TÜRKİYE'DE GÖRÜLEN İKLİMLER
TÜRKİYENİN İKLİM ÇEŞİTLERİ
İKLİM TİPLERİNİ 3 BÖLÜMDE İNCELEYELİM…
TÜRKİYENİN İKLİM BÖLGELERİ
İklim elemanlarından SICAKLIK
COĞRAFYA.
İKLİM ve İKLİM DEĞİŞİMLERİ
Türkiye’de İklimler Adı: İsmail Soyadı: Akyol No:
TÜRKIYE IKLIMLERI Erdoğan GÜL.
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BAŞLICA İKLİM TİPLERİ
DÜNYANIN ŞEKLİ VE HAREKETLERİ-1
TÜRKİYE İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Orta kuşakta bulunması sebebiyle dört mevsim.
 NİSA NAZ KURT  449 5/A  KONU:HAVA DURUMU VE İKLİM  SOSYAL BİLGİLER DERSİ.
Yükseltinin Sıcaklığa ve Bitki örtüsüne Olan Etkisi
1-HARİTA -ÖLÇEK –EKVATOR-MERİDYEN 2-İKLİMLER –ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Türkiye’de iklim elemanları
TÜRKİYE’NİN COĞRAFİ KONUMU
Sosyal Bilgiler Bölgemizi Tanıyalım.
Sosyal Bilgiler Bölgemizi Tanıyalım.
Bitki Örtüsü Nedir? Bir yerde, doğal olarak yetişen bitkilerin oluşturduğu topluluğa bitki örtüsü denir. ORMANMAKİ BOZKIR ALPİN ÇAYIRLARI.
MEVSİMLER VE AYLAR SEASONS AND MONTHS.
 Kıtaların orta kesimlerinde deniz etkisinden uzak yerlerde, ve Kuzey Yarım Küre’de etkili olan iklim çeşitidir. Kışları soğuk ve , karlı geçer, yazlar.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN İKLİM ÇEŞİTLERİ. 1. KARADENIZ İKLIMI Karadeniz iklimi sadece karadeniz kıyısında dar bir alanda görülmektedir. Her mevsim yağışlıdır,
COĞRAFYA HÜSEYİN GEÇİT
TÜRKİYEDE İKLİM Türkiye'de çok çeşitli iklimler görülür. İklim çeşitlili­ğine sebep olan faktörler şunlardır: Üç tarafının denizlerle çevrili olması Yükseltisinin.
YILLIK HAREKET ( DÜNYANIN GÜNEŞ ETRAFINDAKİ HAREKETİ ) Dünyanın, güneş etrafında, elips bir yörüngede 365 gün 6 saatte tamamladığı hareketine denir.
YILLIK HAREKET ( DÜNYANIN GÜNEŞ ETRAFINDAKİ HAREKETİ ) Dünyanın, güneş etrafında, elips bir yörüngede 365 gün 6 saatte tamamladığı hareketine denir.
Türkiye iklimi Türkiyenin iklimini etkileyen faktörler MATEMATİK KONUM Türkiye 36° – 42° kuzey enlemleri ile 26° –45° doğu boyları arasında yer alır.
İKLİMLER GÖZDE KISACIK 98 F\9-B.
TÜRKİYE’NİN İKLİMİ. TÜRKİYE’NİN İKLİMİNİ ETKİLEYEN ETMENLER Ülkemizin konumu Ülkemizin iklim özelliklerini etkileyen faktörler ikiye ayrılır: 1) Matematik.
TÜRKİYEDE İKLİM Türkiye'de çok çeşitli iklimler görülür. İklim çeşitlili­ğine sebep olan faktörler şunlardır: Üç tarafının denizlerle çevrili olması Yükseltisinin.
KONU:TÜRKİYEDEKİ İKLİM TİPLERİ ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI:Emre Bayraktar ÖĞRENCİ NO:95 ÖĞRETMENİN ADI-SOYADI:TÜLAY KISA.
Sunum transkripti:

Yeryüzünün herhangi bir yerinde hava olaylarının ortalamasına İklim nedir? Yeryüzünün herhangi bir yerinde uzun yıllar ölçülen hava olaylarının ortalamasına İklim denir

Herhangi bir yerde bir gün içerisin de meydana gelen hava olaylarıdır. Hava durumu nedir? Herhangi bir yerde bir gün içerisin de meydana gelen hava olaylarıdır. Bu gün hava soğuk ve yağmurlu.

TÜRKİYE HAVA DURUMU HARİTASI

Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe Güneş ışınlarının geliş açısı daralır. Buna bağlı olarak Ekvatordan Kutuplara doğru gidildikçe sıcaklık azalır.

YERYÜZÜNDE SICAKLIĞIN DAĞILIŞI 90º 66º 33’ Kuzey Kutup Dairesi 23º 27’ Yengeç dönencesi E K V A T O R 0º 23º 27’ Oğlak dönencesi 66º 33’ Güney Kutup Dairesi 90º YERYÜZÜNDE SICAKLIĞIN DAĞILIŞI

YERYÜZÜNDE İKLİM KUŞAKLARI 90º SOĞUK (KUTUP) KUŞAK 66º 33’ ORTA (ILIMAN) KUŞAK TÜRKİYE 23º 27’ TROPİKAL (SICAK) KUŞAK 0º 23º 27’ ORTA (ILIMAN) KUŞAK 66º 33’ SOĞUK (KUTUP) KUŞAK 90º YERYÜZÜNDE İKLİM KUŞAKLARI

Kuzey Kutup Dairesi EKVATOR Güney Kutup Dairesi Yengeç Dönencesi Kuzey Kutup Noktası Kuzey Kutup Dairesi Yengeç Dönencesi EKVATOR Oğlak Dönencesi Güney Kutup Dairesi Güney Kutup Noktası

DÜNYA İKLİM HARİTASI

OKYANUSLARDAKİ SICAK VE SOĞUK SU AKINTILARI İKLİM ÖZELLİKLERİNİ ETKİLEMEKTEDİR

sıcaklık azalmaktadır. Yükseklik arttıkça sıcaklık azalmaktadır. Her 200 m yükseklikte sıcaklık 1ºC azalır.

Dağların Güneş’e bakan yamaçları diğer yamaçlara göre daha fazla ısınmaktadır. Yukarıdaki şekle göre A-B’ye, C ise D’ye göre daha fazla ısınmaktadır.

TÜRKİYE’DE ARALIK, OCAK VE ŞUBAT AYLARINDA SICAKLIĞIN DAĞILIŞI

TÜRKİYE’DE MART, NİSAN VE MAYIS AYLARINDA SICAKLIĞIN DAĞILIŞI

TÜRKİYE’DE HAZİRAN, TEMMUZ VE AĞUSTOS AYLARINDA SICAKLIĞIN DAĞILIŞI

TÜRKİYE’DE EYLÜL, EKİM VE KASIM AYLARINDA SICAKLIĞIN DAĞILIŞI

Yurdumuzda genel olarak üç tip iklim görülmektedir. Bunlar; KARADENİZ İKLİMİ K A R A S A L İ K L İ M AKDENİZ İKLİMİ Yurdumuzda genel olarak üç tip iklim görülmektedir. Bunlar; Karadeniz İklimi Akdeniz İklimi Karasal İklim

Karadeniz ikliminin doğal bitki örtüsü ormandır. Karadeniz İklimi ülkemizde Karadeniz kıyıları boyunca görülür. Her mevsim bol yağışlıdır. Yağışlar genellikle yağmur şeklindedir. Yazları ılıman kışları ise serindir. Karadeniz ikliminin doğal bitki örtüsü ormandır.

Karadeniz ikliminin doğal bitki örtüsü ormandır. Gür ve sık ağaç topluluklarına orman denir.

Akdeniz İklimi ülkemizde Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi kıyılarında görülmektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlıdır. Yağışlar genellikle yağmur şeklindedir. Marmara Denizi kıyılarına gidildikçe kış sıcaklıkları düşer kar yağışı olağan hale gelir. Akdeniz İkliminin karakteristik doğal bitki örtüsü maki topluluklarıdır.

Akdeniz İkliminin karakteristik doğal bitki örtüsü maki topluluklarıdır. Maki toplulukları her mevsim yeşilliğini koruyan kısa-bodur ağaç topluluklarıdır. Kış soğuklarına dayanamazlar.

Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır. Karasal İklim ülkemizde İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile diğer bölgelerimizin denizden uzak iç kesimlerinde görülmektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır. Kışların en soğuk geçtiği bölgemiz Doğu Anadolu Bölgesidir. En az yağış alan bölge İç Anadolu Bölgesi, en kurak bölge ise Güneydoğu Anadolu Bölgesidir. Karasal İklimin karakteristik doğal bitki örtüsü bozkır (step) adı verilen cılız ot topluluklarıdır.

Karasal İklimin karakteristik doğal bitki örtüsü bozkır (step) adı verilen cılız ot topluluklarıdır. Bozkırlar ilkbahar yağışları ile yeşerip yazın kavurucu sıcaklarıyla kuruyan cılız ot topluluklarıdır.