BÖLÜM 10 Dalga Hareketi. BÖLÜM 10 Dalga Hareketi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
DİK PRİZMALAR Tabanları birbirine eş herhangi bir çokgen ve yan yüzeyleri taban düzlemlerine dik birer dikdörtgen olan cisimlere dik prizmalar dik prizmalar.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
- BASİT MAKİNELER -  .
Örnek 1 Kullanıcının girdiği bir sayının karesini hesaplayan bir program yazınız.
İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ: BİLİŞSEL BOYUT III. İBE alanında etkileşimi anlamaya çalışan uzmanlar, özellikle şema ve zihinsel modeller üzerinde yoğunlaşırlar.
BÖLÜM 12 SÜSPANSİYON SİSTEMİ. BÖLÜM 12 SÜSPANSİYON SİSTEMİ.
İSTATİSTİK II BAĞIMSIZLIK TESTLERİ VE İYİ UYUM TESTLERİ “ c2 Kİ- KARE TESTLERİ “
Sözsüz İletişimin Özellikleri
ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR
TEMELLER.
FİZİK PROJE ÖDEVİM Büşra Kortak /h.
Regresyon Analizi Hanefi Özbek.
3. ÜNİTE.
Analog Haberleşme.
SÜRTÜNME KUVVETİ.
11. SINIF: ELEKTRİK ve MANYETİZMA ÜNİTESİ Alternatif Akım 1
AYŞE ÖZEL MERYEM ÖZDEMİR MERWAN RUBAR BEYAZGÜL MUHAMMED ENES YILDIRIM
Bölüm 11: Çembersel Hareket. Bölüm 11: Çembersel Hareket.
TEK BOYUTTA HAREKET.
Metal Fiziği Ders Notları Prof. Dr. Yalçın ELERMAN.
Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket. Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket.
TAM SAYILAR.
TİTREŞİM VE DALGALAR Periyodik Hareketler:
Parçacık Kinetiği. Parçacık Kinetiği.
SINIR ETKİLERİ VE GİRİŞİM
Değirmendere Hacı Halit Erkut Anadolu Lisesi
KONİ.
. . AÇILAR ..
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
AST203 Gözlem Araçları Tayf ve Tayfçekerler.
-MOMENT -KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
Bölüm 4 İKİ BOYUTTA HAREKET
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
PERSPEKTİF Perspektif, doğadaki iki boyutlu ya da üç boyutlu cisimlerin bizden uzaklaştıkça küçülmüş ve renklerinin solmuş gibi görünmesine denir.
Isının Yayılma Yolları
BÖLÜM 11 SES. BÖLÜM 11 SES SES DALGALARI Aşağıdaki şeklin (1) ile gösterilen kısmı bir ses dalgasını temsil etmektedir. Dalga ortam boyunca hareket.
AKIŞKAN STATİĞİ ŞEKİLLER
Kırınım, Girişim ve Müzik
BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket. BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket.
BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi. BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi.
Madde ve Maddenin Özellikleri
KUVVET, MOMENT ve DENGE 2.1. Kuvvet
5.ISI VE SICAKLIK Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır bunları ayırt edebilmeliyiz. Isı iki madde arasındaki enerji alışverişidir. Sıcaklık ise bu maddelerin.
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
NeTIRail-INFRA Bilgilendirme Toplantısı, Ankara, Türkiye
Ölçü transformatorları
İMÜ198 ÖLÇME BİLGİSİ İMÜ198 SURVEYING Bahar Dönemi
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir.
SİSMİK YORUMLAMA DERS-7 PROF.DR. HÜSEYİN TUR.
10. SINIF: 3. ÜNİTE: DALGALAR-1
OKÇULUK.
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 2
Bölüm 5 Manyetik Alan.
BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK. BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK.
ATOMUN YAPISI.
10. SINIF: 3. ÜNİTE: 3.2. Su Dalgası
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
İş-GüÇ-EnErJi.
BÖLÜM IV GÖZLEMLERİN İNDİRGENMESİ - 2
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
EŞ YÜKSELTİ (TESVİYE) EĞRİLERİNİN
İSTATİSTİK II BAĞIMSIZLIK TESTLERİ VE İYİ UYUM TESTLERİ “ c2 Kİ- KARE TESTLERİ “
Enerji ve Hareket Belkıs Garip.
Sunum transkripti:

BÖLÜM 10 Dalga Hareketi

BİR SARKACIN PERİYODU Farklı tipte sarkaçlar mevcuttur. Bir ucundan asılmış bir tahta parçası bir sarkaçtır; halata asılı bir lastik parçası da bir sarkaçtır. Burada sadece “basit sarkaç” olarak tanımlanan sarkaçları tartışacağız. Bir basit sarkaç, basitçe, bir telin ucunda serbestçe asılı bir cisimden ibarettir. İpin ucundaki kütle, telin uzunluğu ile kıyaslandığında çok küçüktür ve ipin kütlesiz olduğu kabul edilir. Sarkacın periyodu, salınımın bir kez tamamlanması için geçen zamandır. Örneğin, salınımlı bir duvar saatinin periyodu genellikle 2 saniyedir. İyi bir yaklaşımla, periyot sadece sarkacın uzunluğuna bağlıdır ve salınımın açısına bağlı değildir. Sarkacın uzunluğu arttıkça periyot da büyür.

FREKANS Bir sarkacın (veya herhangi bir kendini tekrarlayan düzenli hareket için) frekansı, birim zamanda tamamlanan dönme sayısı (periyot) dır. Salınan saatin periyodunun 2 s olması frekansının saniyede ½ olması veya dakikada 30 devir olması demektir. Periyot ve frekans arasındaki basit ilişki aşağıda gösterilmiştir:

DALGALAR Bir sarkacın ucundaki kütlenin içi su dolu bir tankın kenarına çarptığını ve sarkacın genliğinin azalmadığını düşünelim. Yani sarkaç her salınımında bu çarpmayı gerçekleştirecektir. Tanka her çarpmada tank içindeki su yüzeyinde küçük bir dalga görülecektir.

DEĞİŞKENLER ARASINDAKİ İLİŞKİLER Hız, frekans ve dalgaboyu arasındaki ilişkiyi görmek için, bir balıkçı havuzunun üstünde olduğunuzu ve altınızdan geçen dalgaları gözlediğinizi varsayınız. Dakikada 30 dalganın sizi geçtiğini ve her birinin 2 m uzunluğunda olduğunu gözlediğinizi düşünün. Buna göre, dalganın hızı nedir? 30 dalganın her biri dakika başına geçtiğine ve her birinin uzunluğu 2 m olduğuna göre, hızı 60 metre/dakika’dır.

ENİNE VE BOYUNA DALGALAR Şimdiye kadar hareket doğrultusuna dik doğrultuda salınan dalgalarla ilgilendik. Örneğin, dalga geçerken suyun yüzey üzerindeki hareketi bir aşağı bir yukarı doğru olacak şekildedir. İki kişi bir yayın iki ucundan tutar ve aşağı – yukarı sallarlarsa, dalgalar su dalgasına benzer şekilde telin uzunluğu boyunca aşağı doğru hareket ederler. Yine, yayın hareketi aşağı-yukarı doğru olmasına rağmen dalganın kendisinin hareketi yatay şekildedir. Dalganın hareketi, parçacıkların hareketine dik ise bu dalgalara enine dalgalar denir.

ENERJİ İLETİMİ Dalga yay (ip) boyunca hareket ederken neyin hareket ettiğine bakalım. Dalganın kendisi ipin bir ucundan diğer ucuna hareket eder fakat ipin her bir kısmı basitçe merkez etrafında salınım hareketi yapar. Salınım aşağı-yukarı veya ileri-geri olabilir fakat hiçbir durumda kısımların kendileri yayın aşağısına doğru hareket etmezler. Bu durum tüm dalga hareketleri için geçerlidir. Dalga maddeyi iletmez; iletilen enerjidir.

DOPLER ETKİSİ Çakıl taşları, bir su havuzunda aynı yere düzgün bir şekilde düşürülürlerse, üretilen dalga deseni aşağıda şekil 1’de görüldüğü gibidir. Şekil dört adet çakıl taşının düşmesi sonucunun görüntüsüdür. Düşme noktası düzgün bir şekilde sağa doğru değiştirilirse dalgalar farklı yerlerden başlar, desen şekil 2’deki gibi görünür. Başlama noktası daha hızlı değiştirilirse desen şekil 3’teki gibi görülür.