FIZ 111/183/187 FİZİK I - MEKANİK Ders Notu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FİZ363 KLASİK MEKANİK (4-0-4)
Advertisements

AÇISAL HIZ, AÇISAL İVME VE TORK
FIZ 111/183/187 FİZİK I - MEKANİK Ders Notu
Bölüm 4: İki Boyutlu Uzayda Çarpışma
FIZ 361 Kuatum Mekaniğine Giriş I
Fiz 113 Fizik I Laboratuarı Yrd. Doç. Dr. Haydar ARSLAN
Yrd. Doç. Dr. Haydar ARSLAN
M AKINE B ILIMINE G IRIŞ Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL.
ÇARPIŞMALAR VE VE İMPULSİF KUVVETLER
MSİ255 Endüstride İş Sağlığı Ekim 08 – Ocak 09. Doç.Dr.Alp Ergör Doç.Dr.Yücel Demiral Öğ.Gör.Dr.Ahmet Can Bilgin DEÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD DEÜTF.
Atalet, maddenin, hareketteki değişikliğe karşı direnç gösterme özelliğidir.
Matematik Öğretimi Yrd. Doç. Dr. Nuray Ç. Dedeoğlu
FATİH MERCAN GÖKSU İ.Ö.O 5/B SINIFI ÖĞRENCİSİ SİLİFKE/MERSİN
Çocuk ve Gençlik Yayınları. Plan  Dersin amacı, kapsamı, işlenişi  Dersin gerekleri  Dersin değerlendirilmesi BBY 164 Çocuk ve Gençlik Yayınları 2.
İTME VE MOMENTUM. İTME Durmakta olan bir cismin kazanacağı hız, uygulanan kuvvetin büyüklüğü ve kuvvetin uygulanma süresi ile doğru orantılıdır. Hareket.
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Bölüm 11: Çembersel Hareket. Bölüm 11: Çembersel Hareket.
Elektriksel potansiyel
TEK BOYUTTA HAREKET.
DÜZLEMDE HAREKET.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış.
Potansiyel Enerji ve Enerjinin Korunumu
Pedagojİk formasyon sertİfİka programI ÖğreTİM İLKE VE YÖNTEMLERİ Hafta I Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
BBY 252 Araştırma Yöntemleri 2017 Bahar Ders Hakkında Bilgi
Genel Fizik Ders Notları
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
Arş. Gör. Dilber Demirtaş
Eğitsel Rehberlik Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
FOTOGRAMETRİ - I Doç. Dr. Eminnur AYHAN KTÜ GÜZ dönemi
Eğitim Bilimleri Fakültesi
-MOMENT -KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
Bölüm 4 İKİ BOYUTTA HAREKET
Kaynak Gösterme Teknikleri
PISA 2015 Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu.
Yüksek öğretim KURUMLARI sınavı
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
KUVVET, MOMENT ve DENGE 2.1. Kuvvet
Üniversitelerarası Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi
Fiz 113 Fizik I Laboratuarı Yrd. Doç. Dr. Haydar ARSLAN
Bölüm28 Doğru Akım Devreleri
10. SINIF: 3. ÜNİTE: DALGALAR-1
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
Öğrenci Başarısının Belirlenmesinde Yeni Yaklaşımlar
ELK-301 ELEKTRİK MAKİNALARI-1
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bölüm26 Sığa ve Dielekrikler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
10. SINIF: 3. ÜNİTE: 3.2. Su Dalgası
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
öneriler Sınıfların tüm öğrencileri içerecek biçimde düzenlenmesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ZTM 316 Mekanizmalar 1.Hafta
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TYS102 ÖLÇME BİLGİSİ Yrd. Doç. Dr. N. Yasemin EMEKLİ
Enerji ve Hareket Belkıs Garip.
Sunum transkripti:

FIZ 111/183/187 FİZİK I - MEKANİK Ders Notu Yrd. Doç. Dr. Meral ERYÜREK Fen- Edebiyat Fakültesi FİZİK BÖLÜMÜ

Dersin Künyesi Dersin Kodu, Adı ve Kredisi FIZ111 Fizik I (425) FIZ111 Physics I (ECTS: 6 ) Seçmeli/Zorunlu Zorunlu Önşart Yok Dersin süresi Ders saati: 50 dakikadır Dersin İçeriği Fizik ve Ölçme,VEKTÖRLER, BİR BOYUTLU HAREKET, İKİ BOYUTTA HAREKET, HAREKET KANUNLARI, DAİRESEL HAREKET VE NEWTON KANUNLARININ DİĞER UYGULAMALARI, İŞ VE KİNETİK ENERJİ, POTANSİYEL ENERJİ VE ENERJİNİN KORUNUMU, DOĞRUSAL MOMENTUM VE ÇARPIŞMA, KATI CİSMİN SABİT BİR EKSEN ETRAFINDA DÖNMESİ, TORK ve AÇISAL MOMENTUM Dersin Amacı Vektörel işlem yapabilme becerisi kazandırmak. Bir cismin ötelenme ve dönme hareketini tanımlamak için gereken fiziksel kavramları yerleştirmek. Hareketi tanımlamak için Newton Hareket Yasalarının Uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmak. Hareketi tanımlamak için iş-enerji ve enerji korunumu kavramları ve bunlardan nasıl yararlanıldığı hakkında bilgi sahibi olmak. Momentum korunumu ve çarpışan cisimlerin hareketlerinin nasıl ifade edilebileceği bilgisine sahip olmak. Kütle merkezi ve eylemsizlik momenti kavramları ve bunların hesaplanmasında kullanılan yöntemleri kavramış olmak. Dönme hareketi, Tork ve Açısal momentum kavramlarını yerleştirmek ve vektörel çapma işlemi yapabiliyor olmak. Öğrenim Çıktıları Fizik I dersini başarı ile tamamlayan öğrenciler; Vektörlerle işlem yapabilir. Bir ve iki boyutlu hareket ile ilgili problemleri çözebilir. Newton hareket yasalarını kullanarak bir sistemdeki cisimlerin hareketlerini tanımlayabilir. İş, İş-Enerji, Enerji Korunumu Kavramlarını bilir ve bunlardan yararlanarak bir sistemdeki cisimlerin ötelenme hareketlerini tanımlayabilir. Momentum, Momentum Korunumu kavramlarını bilir ve çarpışma problemlerini çözebilir. Kütle Merkezi ve Eylemsizlik momenti hesabı yapabilir. Belli bir eksen etrafında dönen cisimlerin hareketini ifade edebilir. Tork, açısal momentum kavramlarını ve bunları nasıl elde edebileceğini bilir. Sabit bir eksen etrafında dönen katı cismin hareketini tanımlayabilir. Kaynak Kitap Fen ve Mühendislik İçin FİZİK I , A. Raymond SERWAY, J. Robert BEICHNER, Palmiye Yayıncılık, Ankara 2002. Yardımcı Kitaplar Temel Fizik Cilt 1, M. Paul FISHBANE, T. Stephen THORNTON, Stephen GASIOROWICZ, Arkadaş Yayınları, İstanbul 2003. FİZİĞİN TEMELLERİ - Mekanik ve Termodinamik, David HALLIDAY, Robert RESNICK, Ayrım Yayınları, Ankara 1987. Fen Bilimcileri ve Mühendisler için FİZİK, C. Douglas GIANCOLI, Akademi Yayıncılık, Ankara 2009

Dersin İşleme planı Hafta Konular 1. Hafta Fizik ve Ölçme 2. Hafta VEKTÖRLER 3. Hafta BİR BOYUTLU HAREKET 4. Hafta İKİ BOYUTTA HAREKET 5. Hafta HAREKET KANUNLARI 6. Hafta DAİRESEL HAREKET VE NEWTON KANUNLARININ DİĞER UYGULAMALARI 7. Hafta 1. Ara Sınav ve İŞ VE KİNETİK ENERJİ 8. Hafta İŞ VE KİNETİK ENERJİ (Devam) 9. Hafta POTANSİYEL ENERJİ VE ENERJİNİN KORUNUMU 10. Hafta POTANSİYEL ENERJİ VE ENERJİNİN KORUNUMU (Devam) 11. Hafta DOĞRUSAL MOMENTUM VE ÇARPIŞMA 12. Hafta 2. Ara Sınav ve DOĞRUSAL MOMENTUM VE ÇARPIŞMA 13. Hafta KATI CİSMİN SABİT BİR EKSEN ETRAFINDA DÖNMESİ 14. Hafta TORK ve AÇISAL MOMENTUM

Ders notunun hazırlanmasında Serway&Beichner’ in Fen ve Mühendislik İçin Fizik I- Mekanik kısmının anlatımı temel alınmış ve özellikle derslerde dikkat edilmesi gereken konular vurgulanmıştır. Bu ders notlarları her bir bölüm ile ilgili temel bilgileri içermekte olup, derslerde yaralı olabilmesi için öğrencilerin aynı zamanda sözü geçen kaynak kitabı edinmiş olmaları ve takip etmeleri gerekmektedir.

İÇİNDEKİLER 01- Fizik ve Ölçme 02- VEKTÖRLER 03- BİR BOYUTLU HAREKET 04- İKİ BOYUTTA HAREKET 05- HAREKET KANUNLARI 06- DAİRESEL HAREKET VE NEWTON KANUNLARININ DİĞER UYGULAMALARI 07- İŞ VE KİNETİK ENERJİ 08- POTANSİYEL ENERJİ VE ENERJİNİN KORUNUMU 09- DOĞRUSAL MOMENTUM VE ÇARPIŞMA 10- KATI CİSMİN SABİT BİR EKSEN ETRAFINDA DÖNMESİ, TORK ve AÇISAL MOMENTUM