Hoşgeldiniz Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FETAL DÖNEM (3. Aydan Doğuma Kadar Olan Dönem)
Advertisements

FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Anormal Uterİn Kanamalara Güncel Yaklaşım
Doç.Dr.İlhan ÖZTEKİN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
KARKAS ÖZELLİKLERİ BAKIMINDAN KARŞILAŞTIRILMASI
İVRİNDİ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
Hazırlayan: Özgür Taylak Veteriner Hekim Çiftlik-Birlik Temsilcisi
Hepatik Kist Hidatik Hastalığında Kisto-Biliyer İlişki, Tedavi Öncesi Hepatobiliyer Spesifik Ajan Gd-EOB-DTPA ile Elde Edilen MR Kolanjiografi ile Belirlenebilir.
KONJUKTİVAL ANTİBRUCELLA AŞILAMALARI
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
GENEL CERRAHİ.
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
ERKEN TANI Hastal ı klar ı n, klinik bulgu ve belirtileri ortaya ç ı kmadan tesbit edilmesine erken tan ı denir.
ERKEN DOĞUMDA UZUN SÜRELİ TOKOLİZ
Yrd. Doç. Dr. Yasemİn ÇAYIR
Laparoskopik parsiyel nefrektomi Ne kadar kolay? Ne kadar zor?
DEMİR METABOLİZMASI VE ANEMİLER I
SÜT HUMMASI Hipokalsemik Doğum Felci Paresis Puerperalis
ÇAYIR TETANİSİ (GRASS TETANİ, HİPOMAGNEZEMİK TETANİ)
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı
KADIN ÜREME ORGAN KANSERLERİ (ENDOMETRİUM,OVER )
Yenidoğanın Muayenesi
Uzm. Dr. Ayşegül Büte Yüksel
ADENOTONSİLLEKTOMİ SONRASI KARDİYAK FONKSİYONLARDAKİ DEĞİŞİMİN MİYOKARDİYAL PERFORMANS İNDEKSİ VE TRİKÜSPİT ANÜLER DÜZLEM SİSTOLİK HAREKET İLE DEĞERLENDİRİLMESİ.
Hiperosmolar Hiperglisemik nonketotik koma
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
BESİN MADDELERİ.
Tosun A, Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı
BASINÇ YARASI PREVALANSI
MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER
Proje Lideri Mehmet Emin VURAL Araştırmacılar : Ahmet KARATAŞ (GAPUTAEM) Necdet AKAY (BDUTAEM) Yrd. Doç. Dr. Selahattin KİRAZ (H.Ü.Z.F.) Doç. Dr. Seyrani.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Koyun larda Dölverimi ve Dölverimi Arttırma Yöntemleri
KOYUNCULUKTA PRATİK RASYON HAZIRLAMA
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 26 Kasım 2015 Perşembe Ar. Gör. Dr.
Herhangi bir konuyu incelemek amacıyla çalışmanın/araştırmaların planlanmasını, verilerin toplanmasını, değerlendirilmesini ve bir karara varılmasını sağlayan.
Materyal Metod MATERYAL METOD Çalışma materyalini, Nisan 2012 ile Mayıs 2013 tarihleri arasında değişik şikayetlerle Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi.
PROSTAT KANSERİ TANISI KONMUŞ HASTALARDA KEMİK SİNTİGRAFİSİNİN SAĞ KALIM SÜRESİNİ ÖNGÖRMEDEKİ DEĞERİ Elif Marangoz, Doğangün Yüksel, Olga Yaylalı, Suna.
Gebelikte kalsiyum ve D vitamini
Uygulanan Tedavi Protokolü
Hayvanların nakile uygunluklarının kontrolü
OP. DR. AYŞEGÜL ÖKSÜZOĞLU 6 Ekim 2016
Bir Eğitim Hastanesi Psikiyatri Kliniğinde Yatarak Tedavi Gören Gebe Olguların Değerlendirilmesi Gözde Salihoğlu, Burak Okumuş, Çiğdem Uygur, Ahmet Erkan,
İkiz eşi anomalili gebelerde klinik yönetimimiz
KOLOSTRUM YÖNETİMİ Doç. Dr. Halit KANCA
Maternal serum 25-OH vitamin D düzeylerinin ve Nötrofil–Lenfosit oranının ( NLR) Preeklempsi ve Preterm Doğumda Rolü Var mıdır? Medipol Üniversitesitesi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinik Stajı
Yenidoğanın sıvı elektrolit dengesi
Metabolizma Hastalıkları
Koyunlarda Gebelik Toksemisi
Kaynaklar Evcil Hayvanlarda Doğum ve İnfertilite (Alaçam,E)
KLİMAKTERİK DÖNEM Kadınların üreme çağından over fonksiyonlarının kaybolduğu çağa geçtiği bir yaşam dönemidir yaşta başlar-ihtiyarlığın başlangıcı.
İneklerde Fassisi®BoviPreg Test Kiti Sonuçlarının Progesteron Düzeyleri İle Karşılaştırılması Comparison of Fassisi®BoviPreg Test Kit’s Results with Progesterone.
İnsanda Vücut Bileşimi
DOMUZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
SAANEN KEÇİ FETUSLARINDA BİPARİYETAL KAFA ÇAPLARI VE CİNSİYET ARASINDAKİ İLİŞKİ Sinem Özlem ENGİNLER1, Özen Banu ÖZDAŞ2, Asiye İzem SANDAL2, Ramazan ARICI2,
Mezunlarımızın İş İmkanları Nelerdir?
BASINÇ YARASI PREVALANSI. Basınç yarası, kemik çıkıntılarının dış yüzeylerindeki deri ve subkütan dokunun uzun süreli basınca maruz kalması ve sürtünmenin.
Araş. Gör. Dr Abdullah Kaan KURT
REPRODÜKTİF SÜRÜ SAĞLIĞI
Kısraklarda Postpartum Patolojiler
İmmunostimulating effect of Levamisole on the effect of bovine
Şükrü Sınıcı1, Selma Eroğlu2, Ümit Dündar2
Sunum transkripti:

Hoşgeldiniz Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı

KIŞ DÖNEMİNDE DOĞURAN TUJ KOYUNLARINDA UTERUS İNVOLÜSYON SÜRESİ VE SUBKLİNİK HİPOKALSEMİNİN DOĞUM SONRASI UTERUS İNVOLÜSYON SÜRESİ ÜZERİNE ETKİSİ K. GÜRBULAK* Ş. M. PANCARCI* Ö. GÜNGÖR* C. KAÇAR* H. ORAL* A.H. KIRMIZIGÜL** N. KAMİLOĞLU*** M. KARAPEHLİVAN**** D. KAYA* *Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı 36100 KARS-TÜRKİYE ** Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı 36100 KARS-TÜRKİYE *** Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı 36100 KARS-TÜRKİYE **** Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı 36100 KARS-TÜRKİYE

Doğumdan hemen sonra plazma kalsiyum konsantrasyonlarındaki belirgin düşüş (total ve iyonize) kolostrumla çıkan kalsiyum ile kemikler ve barsaklarda ekstraselüler sıvıya kalsiyum geçişi arasındaki dengesizlik sonucu gerçekleştiğine inanılmaktadır. Doğum sonrası oluşan bu ılımlı hipokalsemi klinik belirtilerle beraber görülüp normal kabul edilmekte ve “fizyolojik puerperal hipokalsemi” olarak tanımlanmaktadır.

yaşlılık, stres, beslenme bozuklukları, transport tetanisi, Koyunlarda daha çok gebeliğe yakın dönemde şekillenen hipokalsemi yaşlılık, stres, beslenme bozuklukları, transport tetanisi, birden fazla yavruya gebe olma gibi sebeplerle oluşmaktadır.

Serum kalsiyum konsantrasyonunun, 2. 25-2. 99 mmol/L’den 1 Serum kalsiyum konsantrasyonunun, 2.25-2.99 mmol/L’den 1.75mmol/L’ye düşmesiyle oluşmaktadır. Serum inorganik fosfor miktarı ise (1,641-2.357) 0.998mmol/L’dir. Gebelik toksemisi, Hipomagnezemi, Osteomalacia ile karışmasına rağmen kalsiyum miktarının ölçülmesiyle teşhise gidilebilir.

Koyunlarda genital organların ultrasonografik muayenesi ventral-abdomen transcutaneous ultrasonografi rektum yoluyla transrectal ultrasonografi şeklinde iki yolla yapılmaktadır. Koyunlarda ultrasound ile gebelik teşhisi rutin olarak yapılmasına rağmen uterus involüsyonu üzerine çok fazla araştırma bulunmamaktadır.

Bu çalışma, Tuj ırkı koyunların doğum sonrası uterus involüsyon süresinin tespiti ve subklinik hipokalseminin involüsyon süresi üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapıldı.

Materyal Çalışmanın materyalini Kafkas Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde yetiştirilen 3-5 yaşlı, ortalama 48.3±1.15 kg ağırlığında, doğumuna yaklaşık 1 ay kalan ve tek yavru gebeliğine sahip 19 Tuj koyunu oluşturdu. Çalışma, Ocak, Şubat ve Mart ayının ilk iki haftası süresince ve aynı bakım ve beslenme şartlarında gerçekleştirildi.

Metot Ultrasonografik Gebelik Muayenesi Ultrasonografik muayeneler Portatif ultrasonografi cihazı ile gerçekleştirildi. Gebelik muayenesi için hayvan sırt üstü yatar pozisyonda ve ayakta normal pozisyonda trans-rektal olarak uygulandı. Koyunların gebelik sürelerinin için fötal parietal çapları ölçülerek değerlendirildi.

Laboratuar Muayenesi Çalışmaya alınan bütün koyunlardan doğumdan önce ve doğumdan sonra 4 hafta süreyle haftada 2 kez vena jugularis’lerinden 10 ml kan alınarak serumları çıkarıldı. Elde edilen serumlardan Olympus AU 5200 marka otoanalizör yardımıyla ve bioMériux (France) marka kit kullanılarak spektofotometre yardımıyla serum glukoz, Ca++ ve P= konsantrasyonları mmol/L olarak belirlendi.

Ultrason ile İnvolüsyonun değerlendirilmesi: Ultrasonografik muayene hayvan ayakta normal pozisyonda iken trans-rektal olarak gerçekleştirildi. Trans-rektal muayene amacıyla Proba monte edilen uzatma aplikatörü(extention rod) yardımıyla bol kayganlaştırıcı kullanılarak rektum içerisinde idrar kesesinin cranialine kadar ilerletildi. Uterusu görüntülemek amacıyla prob longitudinal ekseni etrafında her iki yönde yaklaşık 60o lik döndürme hareketiyle yönlentirildi ve uterusun transversal ölçüleri tespit edildi. Doğum sonrası 7, 14, 21, 28, 35, 42. günlerde doğum öncesi gebe olan cornu uteri (büyük kornu uteri) çapı ve lumen çapı ölçülerek involüsyon süresi değerlendirildi.

İstatistiksel Analizler: Uterus çaplarının değerleri SAS istatistiks programının Mixed prosedürünün tekrarlı ölçüm analizi ile incelendi.

Çalışmaya dahil edilen hayvanlarda durgunluk, BULGULAR Çalışmaya dahil edilen hayvanlarda durgunluk, iştahsızlık, görme bozukluğu, titreme, paresis, rumen atonisi, konstipasyon gibi klinik hipokalsemi bulguları yoktu. Ayrıca doğum sonrası hiçbir hayvanda retentio secundinarumun klinik belirtileri gözlenmedi.

Tablo 1. Doğum öncesi 4 hafta ve doğum sonrası 4 hafta boyunca serum Ca++, P= seviyeleri. Min. -4 -3 -2 -1 1 2 3 4 Ca++ 2.38±0.08 2.37±0.7 2.14±0.07 2.1±0.07 1.95±0.07 1.62±0.07 1.78±0.07 2.03±0.07 2.19±0.07 P-2 1.90±0.19 0.82±0.17 2.01±0.17 2.12±0.17 1.96±0.17 1.89±0.17 1.74±0.17 1.95±0.17 2.20±0.17 Ca++, P<0.01 P-2 , P>0.05

Şekil 1. Doğum öncesi ve sonrasında kalsiyum ve fosfor konsantrasyonları

Şekil 2. Solda gebelik şekillenmemiş küçük cornu ve sağda gebelik şekillenmiş büyük cornunun çapı 37. günde 1.73 cm

Şekil 3. Daha önce gebelik şekillenmiş cornu utrei çapı 35. günde 1 Şekil 3. Daha önce gebelik şekillenmiş cornu utrei çapı 35. günde 1.64 cm ve Lümen çapı 0.57 cm

Tablo 2 Doğum sonrası 5 hafta boyunca Cornu çapları Doğum sonrası (hf) 1. hf 2. hf 3. hf 4. hf 5. hf Cornu Çapları 4.16±0.20 3.1±0.20 2.63±0.20 1.7±0.20 1.22±0.29 (P<0.001)

Şekil 5. Kalsiyum konsantrasyonu ve Cornu çapı arasındaki ilişki

Şekil 4. Pospartum kalsiyum seviyelerine göre cornu çapları değişmektedir (p<0.05).

Sonuç olarak kış mevsiminde doğum yapan ve emziren tuj koyunlarında uterus involüsyonu süresinin ortalama 37 günde tamamlanırken, subklinik hipokalsemi gösteren koyunlarda bu süre 39-40 güne kadar çıkmasına rağmen istatistiksel olarak ortalama değeri değiştirmediği gözlendi. Yıl bazında Tuj koyunların uterus involüsyon süresini söyleyebilmek için bu çalışmalara paralel olarak farklı iklim koşullarında başka araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı TEŞEKKÜRLER Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı