HALİDE EDİP ADIVAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan :İ.Durak Sınıf Öğretmeni
Advertisements

HALİDE EDİP ADIVAR.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
Memduh Şevket Esendal özel yaşamı
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN HAYATI
KURTULUŞ SAVAŞI’NDA TÜRK KADINI.
Atatürk, Milli Mücadele Yıllarında
ANI Öykü Özfırat 11D.
ÖZEL YAŞAMI Gülay ERYENTÜ 10 FB-B 31
CUMHURİYET BAYRAMI.
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Aziz Nesin’in sürükleyici kitabı... Hazırlayan:Dilara Gür
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK.
Bizler bugüne kadar, Kurtuluş Savası denince aklımıza hiç
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI.
15 Eylül15 Eylül 1890 – 12 Ocak Ocak1976.
M.KEMAL’İN SAMSUN’A ÇIKIŞI
İŞGALLER BAŞLIYOR Zeynep YILDIZ Karya SOLAK Batuhan ALTUNDAĞ Buğrahan BÜYÜM Mert Berkay GÜLEN Zeynep YILDIZ Karya SOLAK Batuhan ALTUNDAĞ Buğrahan.
İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’un Hayatı
SÜLEYMAN TARIK BUĞRA ( 2 EYLÜL ŞUBAT 1994 )
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
1.ÜNİTE BİR KAHRAMAN DOĞUYOR ÖZET
ATATÜRK’Ü TANIYALIM Ayten IŞILDAĞ.
Kemal sunal’ ın hayatı 1944 yılında İstanbul’da doğdu. Vefa Lisesi’nden mezun oldu. Sanat hayatı, “Zoraki Tabip” adlı tiyatro oyunuyla başladı.
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
Okulumuz 1952–1953 eğitim ve öğretim yılına; tarihinde Yenimahalle Beşinci Durakta bulunan Şansal Pastanesi’nin karşısındaki evin alt katında.
TÜRK EDEBİYATINDA HALİDE EDİP
ATATÜRK'ÜN HAYATI.
OKUL AİLE BİRLİĞİ Eğitim- Öğretim; öğrenci – öğretmen ve velilerin birlikte hareket etmesi suretiyle gerçekleştirilmesi gereken bir faaliyettir.
NAMIK KEMAL.
ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR
HEPİMİZİN BİR AİLESİ VAR. AİLEMİZ BİZİM GEÇMİŞE TANIKLIK YAPMAMIZDA EN ÖNEMLİ ETKENDİR… AİLEMİZ BİZİM GEÇMİŞE TANIKLIK YAPMAMIZDA EN ÖNEMLİ ETKENDİR…
TOPLUMSAL ALANDA YAPILAN İNKILAPLAR
Miyase Sertbarut 1963 yılında Ceyhan’da doğdu. Evin en küçük kızıydı. İlkokula bir köy okulunda başladı. Köpeği Karabaş’ı ve Pamuk’u hiç unutmadı. Ankara,
Mehmet ÖZ / Türk Dili ve Edebiyatı Öğreetmeni
Servet-İ fünun edebİyatI
ATATÜRK’ÜN HAYATI (1881 – 1938).
Cumhuriyet Dönemi Roman ve Hikâye -Bu dönemde roman ve hikaye cumhuriyet düşüncesi etrafında biçimlenmiştir. -O dönemdeki sosyal ve siyasi ortamı yansıtır.
SINIF DÜZEYİ:1.SINIF ÜNİTE ADI:CUMHURİYET BAYRAMI VE ATATÜRK
Falih Rıfkı Atay
ENVER AYSEVER ‘’Yazarlık sabır, beceri ve süreklilik gerektiren bir işçilikse eğer, bunun yineleneceği ortamın nasıl olduğunun pek önemi yoktur. Çalışkan.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Büyük Nutuk
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU ( )
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
YAKUP KADRI KARAOSMANOĞLU.  27 Mart 1889’da Kahire’de doğdu,  Babasının adı Abdulkadir Bey,  Annesinin adı İkbal Hanım’dır.
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
Cumhuriyet’e Nasıl Kavuştuk ?
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER DENEME. GENEL ÖZELLİKLER 1.Öğretici metinle bakımından Cumhuriyet döneminde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir 2.Cumhuriyet.
Cumhuriyet Bayramınız

Türk Edebiyatında Anı Ve Anı Türünde Yazılan Önemli Eser Ve Yazarları * * * *
KURTULUŞ SAVAŞI’NDA TÜRK KADINI. Dünyada hiç bir milletin kadını "Ben Anadolu Kadınından fazla çalıştım. Milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu.
Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat, Tanzimat Edebiyatı'nın birçok türünde eserler vermiş yazarlarından Şemsettin Sami tarafından kaleme alınmış bir romandır.

MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİNDE KADIN KAHRAMANLAR. Dünyada hiç bir milletin kadını "Ben Anadolu Kadınından fazla çalıştım. Milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte.
KURTULUŞ SAVAŞI’NDA TÜRK KADINI. Dünyada hiç bir milletin kadını "Ben Anadolu Kadınından fazla çalıştım. Milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu.
1929'da Burdur'un Yeşilova ilçesi Akçaköy'de doğdu 1929'da Burdur'un Yeşilova ilçesi Akçaköy'de doğdu. Az topraklı köylü bir ailenin çocuğu. 1948'de Gönen.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ Adı:Ömer Soyadı:Koca No:284 Sınıf:10/H.
Cumhuriyetimizin Kurucusu… Mustafa Kemal ATATÜRK.
CELİL OKER.
10edebiyat.net. Tanzimat'tan önce roman kavramına yabancı olan toplumumuzda hikâye kavramı, halk hikâyeleri ve mesnevilerle bir tutulmuş, bir bakıma halk.
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
Yaşar Kemal Hayatı  1922’de Osmaniye’nin Hemite köyünde doğdu.  Asıl adı Kemal Sadık Göğceli’dir.  5 yaşında kan davası yüzünden babasını yitirdi.
SOHBET (SÖYLEŞI). SOHBET NEDIR?
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı. Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?  Eskiden devletimizin adı OSMANLI devletiydi.  Osmanlı devleti zamanın en güçlü devletiydi.
Sunum transkripti:

HALİDE EDİP ADIVAR

1884 yılında İstanbul’da doğdu 1884 yılında İstanbul’da doğdu. İngiliz terbiyesiyle yetişmesini isteyen babası onu Üsküdar Amerikan Kız Koleji’nde okuttu.

Türk yazar, siyasetçi, akademisyen, öğretmen Türk yazar, siyasetçi, akademisyen, öğretmen. Halide Onbaşı olarak da bilinir.

Halide Edip, 1919 yılında İstanbul halkını ülkenin işgaline karşı harekete geçirmek için yaptığı konuşmaları ile zihinlerde yer etmiş usta bir hatiptir. Kurtuluş Savaşı'nda cephede Mustafa Kemal'in yanında görev yapmış, sivil olmasına rağmen rütbe alarak bir savaş kahramanı sayılmıştır.

Savaş yıllarında Anadolu Ajansı'nın kurulmasında rol alarak gazetecilik de yapmıştır. II. Meşrutiyet'in ilanı ile birlikte yazarlığa başladı.

Halide Edip; yazdığı yirmi bir roman, dört hikâye kitabı, iki tiyatro eseri ve çeşitli incelemeleriyle Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemleri Türk edebiyatının en çok eser veren yazarlarındandır

Halide Edip, Kurtuluş savaşı yıllarını, direniş olaylarını, kahramanlıkları anlattığı, Ateşten Gömlek (1922) ve Vurun ..(1923) adlı romanlarını birebir gözlemlerinden yararlanarak yazdığı için oldukça gerçekçidir.

İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat profesörü olan Halide Edip, İngiliz Filoloji Kürsüsü Başkanlığı yapmış bir akademisyen.

1950'de girdiği TBMM'de ise milletvekilliği yapmış bir siyasetçidir.

HALİDE EDİP ADIVAR BÖBREK YETMEZLİĞİNDEN DOLAYI HASTALANDI VE 1964 YILINDA HAYATA GÖZLERİNİ YUMDU.

İSTANBUL Bir gün acıktım İstanbul’da Yürüdüm baştan başa Her şey yabancı, her şey başka Yüzler bambaşka,insanlar başka Karanlık yüzler Kırmızı gözler yalan İstanbul artık bize bile yabancı

Eskiden öylemiydi? İstanbul çıksa dolmazdı caddeleri Herkes birbirini sever, Selam verir, gülerdi. Yalan olmuş her şey yalan. İstanbul'um talan olmuş Şimdi İstanbul dertli, İstanbul yanık Bu gün İstanbul'u tanıyamadık