Ahmet Cevahir ÇINAR Mustafa Servet KIRAN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Doç. Dr. Cemil Öz SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz.
Advertisements

Page  1 Hoşgeldiniz. TARİHODASAAT 14:00 SUNUM HAZIRLAYAN İzmir 60. Yıl Anadolu Lisesi İEÜ -EEM Konferans Salonu.
ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Tanıtım Günleri Temmuz 2005.
Algoritma.  Algoritma, belirli bir görevi yerine getiren sonlu sayıdaki işlemler dizisidir.  Başka bir deyişle; bir sorunu çözebilmek için gerekli olan.
Dinamik sistemin kararlılığını incelemenin kolay bir yolu var mı? niye böyle bir soru sorduk? Teorem 1: (ayrık zaman sisteminin sabit noktasının kararlılığı.
Çıkış katmanındaki j. nöron ile gizli katmandaki i. nörona ilişkin ağırlığın güncellenmesi Ağırlığın güncellenmesi Hangi yöntem? “en dik iniş “ (steepest.
Hat Dengeleme.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
SEVDA GÜL Y MEME MR’ INDA KANSER TESPITI.
Bir örnek : Sarkaç. Gradyen Sistemler E(x)’in zamana göre türevi çözümler boyunca Gradyen sistemlere ilişkin özellikler Teorem 6: (Hirsh-Smale-Devaney,
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
Hopfield Ağı Ayrık zamanSürekli zaman Denge noktasının kararlılığı Lyapunov Anlamında kararlılık Lineer olmayan sistemin kararlılığı Tam Kararlılık Dinamik.
YAPAY SİNİR AĞLARINA GİRİŞ. Yapay Sinir Ağlarının Genel Tanımı İnsan beyninin özelliklerinden olan öğrenme yoluyla yeni bilgiler türetebilme, yeni bilgiler.
RADAR EĞİTİM DANIŞMANLIK 1 YAPILANDIRMACI ÖĞRENME YAKLAŞIMI.
Greedy Algorithms.
PATATESTE AKRİLAMİT KONSANTRASYONUNUN GENETİK VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Caner Yavuz, İlknur Tındaş, Ufuk Demirel, Mehmet Emin Çalışkan.
Bölüm10 İteratif İyileştirme Copyright © 2007 Pearson Addison-Wesley. All rights reserved.
NEPETA MEYERİ ESANSİYEL YAĞLARI İÇERİSİNDEKİ ALLELOPATİK POTANSİYELLİ TRANS-PİNOCARVEOL KİMYASALININ ALLELOPATİK ETKİSİNİN BELİRLENMESİ Veli İLHAN a, Salih.
Bölüm 3 : Yapay Sinir Ağları (MatLab) Artificial Neural Network
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
Yazılım Mühendisliğine Giriş Ders Notu I
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ
0-1 Sırt Çantası Problemi
Elektrik Mühendisliğinde Matematiksel Yöntemler
YAPAY ZEKA DERS NOTLARI UYGULAMALARI Bölüm 1 : Yapay Zeka
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tanımı
BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ
Sosyal Hizmet Meslek Etiği
Tüm ikililer arasında en kısa yollar
B.KENANOĞLU1, T. ÇELİKKOL1, S.AKAN1, H.YETİŞİR2, D.KELEŞ3, İ. DEMİR1
MÜHENDİSLİK MATEMATİĞİ MAK 2028
Bitirme Çalışması Konu Başlığı
Elektrik Mühendisliğinde Matematiksel Yöntemler
Yapay Sinir Ağı Modeli (öğretmenli öğrenme) Çok Katmanlı Algılayıcı
AHMET HAKİ TÜRKDEMİR, ALTUĞ AYSUN
İleri Algoritma Analizi
BİLİŞİM SİSTEMLERİ GÜVENLİĞİ (2016)
SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
Ağ Topolojileri Öğr. Gör. Arif DAŞ.
BİYOİNFORMATİK NEDİR? BİYOİNFORMATİKTE KULLANILAN SINIFLAMA YÖNTEMLERİ
Ağırlıksız ikili eşleştirme
Seminer Dersi Sunumu Sunum Adı Öğrenci Ad ve Soyadı Ay Yıl
Yazılım Mühendisliği Ders 1: Giriş.
Endüstri Mühendisliği Bölümü
MEZUNİYET TEZİ POSTER ÖRNEĞİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Meriç ÇETİN Pamukkale Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Türkiye'deki Yasal Düzenlemeler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İnovatif Bir Köfte Yapma Makinasının Kavramsal Tasarımı
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Parametrik Olmayan İstatistik
Tezin Olası Bölümleri.
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bilimsel Araştırma Süreci
Hande TİRYAKİ Muzaffer DOĞAN ANADOLU ÜNİVERSİTESİ
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BAP Koordinatörlüğünün Görev ve Sorumlulukları
Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Bitirme Çalışması Poster Hazırlama Kılavuzu Poster Boyutları:
8. Ders Tüm ikililer arasında en kısa yollar
RASTGELE DEĞİŞKENLER Herhangi bir özellik bakımından birimlerin almış oldukları farklı değerlere değişken denir. Rastgele değişken ise tanım aralığında.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MEZUNİYET TEZİ POSTER ÖRNEĞİ
SANAYİ ve TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü
Sunum transkripti:

Ağaç-Tohum Algoritmasının Performansının Optimizasyon Problemleri Üzerinde İyileştirilmesi Ahmet Cevahir ÇINAR {ahmetcevahircinar@gmail.com} Mustafa Servet KIRAN {mskiran@selcuk.edu.tr} Konya Meydan Meteoroloji Müdürlüğü Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği GENİŞ ÖZET Optimizasyon problemlerinin çözümü için kesin metotlar (doğrusal programlama (DP), tam sayı-karışık DP, doğrusal olmayan programlama (DOP), tam sayı-karışık DOP) önerilmiştir. Bu kesin metotlar bazı problemler için uygun zamanlarda çözümler üretemediğinden sezgisel metotlar (Genetik Algoritma (GA), Parçacık Sürü Optimizasyonu (PSO), Yapay Arı Kolonisi (YAK), Ağaç Tohum Algoritması (ATA) vb. ) önerilmiştir. Sezgisel metotlar optimal çözümü garanti edemese de uygun zamanlarda optimal çözüme yakın sonuçlar üretebilmektedir. Bu tez kapsamında son yıllarda geliştirilmiş olan ATA ile kısıtlı ve ayrık optimizasyon problemlerinin çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirilmiştir. ATA, (Kiran, 2015) tarafından önerilmiş, ağaçlar ile tohumları arasındaki ilişkiyi modelleyen iteratif bir meta sezgisel arama algoritmasıdır. Sürekli optimizasyon problemlerinin çözümü için önerilmiş ATA’nın kısıtlı ve ayrık optimizasyon problemleri için literatürde önerilmiş herhangi bir çeşidi yoktur. Bu tez kapsamında yenilik olarak ATA kısıtlı (Babalik ve ark., 2018) ve ayrık (ikili) (Cinar ve Kiran, 2018) optimizasyon problemlerini çözmek için yeniden yapılandırmış ve performansının artırılması sağlanmıştır. SÜREKLİ ATA KISITLI ATA İKİLİ ATA Sürekli ATA Deb’in Kuralları ile ATA’nın kısıtlı problemleri çözmesi sağlanmıştır. 13 Kısıtlı Kıyas Fonksiyonu 4 Mühendislik Tasarım Problemi Ceza (Penalty) Fonksiyonları Wilcoxon ve Friedman Rank Testleri Uygun çözüm, uygun olmayan çözüme tercih edilir. İki uygun çözümden amaç fonksiyonu daha iyi olan seçilir. İki uygun olmayan çözümden ihlal miktarı az olan seçilir. Friedman rank testinin sonuçları KAYNAKLAR Kiran, M. S. (2015). TSA: Tree-seed algorithm for continuous optimization. Expert Systems with Applications, 42(19), 6686-6698. Babalik, A., Cinar, A. C., & Kiran, M. S. (February 2018). A modification of tree-seed algorithm using Deb’s rules for constrained optimization. Applied Soft Computing, 63, 289-305. Cinar, A. C., & Kiran, M. S. (2018). Similarity and logic gate-based tree-seed algorithms for binary optimization. Computers & Industrial Engineering, 115, 631-646.