ENZİMLER *Enzimler,proteinlerden yapılmışlardır ve doğal olarak yalnız canlılar tarafından sentezlenirler. * Enzimler; etki ettiği maddeye SUBSTRAT ve.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
Advertisements

ENZİMLER NEDİR?.
Besin olarak tüketilen en önemli karbohidrat kaynakları;
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
Enzimlerin Genel Özellikleri
Enzymes Dr.Özlem İmamoğlu Muğla Üniversitesi
ASİT,BAZ,TUZ,İNORGANİK MİNARELLER
Canlı hücrelerde gerçekleşen yapım ve yıkım tepkimelerinin tümüne metabolizma denir.
ENZİMLER.
Hücresel Solunum.
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
KARBONHİDRATLAR.
Canlılarda madde ve enerji
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
Organik kimya, polimerler ve biyokimya.
BÖLÜM-3 FOTOSENTEZ
GÜNEŞ ENERJİSİNİ CANLILAR NASIL KULLANIR?
Günümüzde aldığımız bilimsel mesafeye rağmen canlı nedir
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ III
KİMYASAL REAKSİYONLAR
BİYOKİMYA I (2. DERS).
FOTOSENTEZ VE KEMOSENTEZ
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ Tıp Fakültesi Biyokimya AD
Canlı Ve Enerji İlişkisi
Metabolizma ve Beslenme
Biyokimyaya Giriş ve Biyomoleküller
ENZİMLER.
C-H-O atomlarından meydana gelirler.
YAPICI VE ONARICI BESİN ÖGELERİ: PROTEİNLER
Sindirim Sistemi Kimya.
ENZİMLER.
ENZİMLER.
AD:Anıl SOYAD:Köylü SINIF:9/A NUMARA:378
Fotosentez Reaksiyonları
Enzimler.
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
ENZİMLER 27 Ekim 2010.
CANLILARDA ENERJİ.
FOTOSENTEZ.
PROTEİNLER
ENZİMLER
Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.  Giriş Canlı bir organizmanın doku ve hücreleri içinde meydana gelen, canlı maddelerin üretimini ve sürekliliğini sağlayan kimyasal.
(HİDROLİZ).  Bir bileşiğin su vasıtası ile bölündüğü kimyasal bozunma reaksiyonu. Bu reaksiyonda su da bölünmeye uğrar. Hidroliz reaksiyonunun genel.
Deterjan, “temizleyici” anlamına gelir. Bu ad altında piyasaya sürülen ürünlerde, sabundakine benzer şekilde, bir ucu hidrofil, diğer ucu hidrofob olan.
FOTOSENTEZİN IŞIĞA BAĞIMLI REAKSİYONLARI
Biyokimya Anabilim Dalı
BÖLÜM-3 FOTOSENTEZ.
Enzimler Biyokimyasal olayların vücutta yaşam ile uyumlu bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan biyokatalizörlerdir Bütün enzimler proteindirler (ribozim…katalitik.
Endüstriyel skala ile mikroorganizmalar tarafından üretilen:
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
MALZEMELERİN SINIFLANDIRILMASI
METABOLİZMA Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.
4. Enzimler.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
ENZİMLER Prof.Dr.cemre soylu .  Canlılarda Hücrede gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonlar dış ortamdaki reaksiyonlara göre  Daha hızlı  Düşük ısıda.
ENZİMLER. Enzimler,biyolojik katalizörlerdir. Katalizör: Kimyasal tepkimenin hızını artıran ve tepkimeden etkilenmeden çıkan moleküllerdir. Aktivasyon.
ENZİMLER. ENZİMLER KİMYASAL TEPKİME A + B  C + D Bir maddenin başka bir maddeye dönüştüğü olaylara kimyasal tepkime denir. A + B  C + D Gerçekleşmesi.
Enzimatik Reaksiyonu Etkileyen Faktörler (Pratik Ders)
SOLUNUM. SOLUNUM SOLUNUM ? Gliserol Gliserol.
ASİTLER VE BAZLAR. ASİTLER VE BAZLAR HCl(suda)  H+ + Cl - Asit nedir ? Suda çözündüğünde H + iyonu veren maddelerdir. HCl(suda)  H+ + Cl -
Nikotinamit Adenin Dinükleotit(NADH)
Sunum transkripti:

ENZİMLER *Enzimler,proteinlerden yapılmışlardır ve doğal olarak yalnız canlılar tarafından sentezlenirler. * Enzimler; etki ettiği maddeye SUBSTRAT ve bu maddeni sonuna "ase=az" eki getirilerek ya da katalizlediği tepkimenin çeşidine göre adlandırılırlar.

Basit Enzimler: Sadece proteinden meydana gelmiş enzimlerdir Basit Enzimler: Sadece proteinden meydana gelmiş enzimlerdir.Bunlara en iyi örnek sindirim enzimleri ve üreyi parçalayan üreaz Bileşik Enzimler: Bileşik enzimler iki kısımdan meydana gelir. -Protein + Vitaminler - Protein + Mineral maddeler veya metal iyonlarıdır. Bu enzimlerin protein kısmına apoenzim, vitamin kısmına koenzim veya prostatik grup Organizmalarda vitamin veya metal iyonları eksik olursa protein kısımları reaksiyonu gerçekleştiremez. Koenzim metal iyonu ise buna "Kofaktör" denir. Bazı durumlarda koenzim apoenzim kısmına sıkıca bağlanmıştır; bu bağlanan kısma "Prostetik grup"; prostetik grupla apoenzim kısmının her ikisine birden "Holoenzim" denir.

Her enzimin 4 rakamlı bir numarası vardır, örneğin, EC 3.6.1.3.ATP fosfohidrolaz Enzyme Commission number (E.C. Number) da birinci numara sınıfını, ikinci numara alt sınıfını, üçüncü numara grubunu, dördüncü numara da kendine özgü sıra numarasını verir. EC 1 Oxidoreductases EC 2 Transferases EC 3 Hydrolases EC 4 Lyases EC 5 Isomerases EC 6 Ligases Enzyme Substrate Amylase Starch (Nişasta) Maltase Maltose Sucrase Sucrose Lipase Fats Pepsin Proteins

ENZİM NASIL ÇALIŞIR ? Enzimin hangi substratla çalışılacağını saptayan kısmı apoenzim kısmıdır. Demek ki apoenzim kısmıyla substrat arasında bir ilişki vardır. Koenzim kısmı daha çok kimyasal bağa yakın olarak işlev gösterir, örneğin ester bağlarını parçalar vs. öyle anlaşılıyor ki enzimin apoenzim kısmı bir ya da birkaç yerinden (aktif bölgelerden) substrat molekülüne yapışıyor ya da bağlanıyor (yani bir enzim-substrat kompleksi oluşturuyor) ve bu arada koenzim kısmı substrat üzerindeki bağlarla gerçek anlamda birleşmeye veya bağlanmaya giderek onu parçalıyor.

How Enzymes Work Genel enzim reaksiyonu şeklinde özetlenebilir. E= Enzim; S= Substrat; ES= Enzim-Substrat Kompleksi; P= Ürün’dür.

Enzimler kimyasal reaksiyonları gerçekleştirdiklerinde bazı faktörlerin etkisi altında kalırlar. Bunlar; Isı: Her enzim reaksyonunun optimal bir ısı seviyesi vardır.İnsanda bu ısı 36,5 derecedir.0 derecede enzimler canlılıkta kaybedilmeyebilir.Genel olarak enzimler 60 C de bozulurlar pH: (asitlik-bazlık oranı): Her reaksiyonun gerçekleşebilmesi ortamın pH'ını belirleyen belli oranda [[H+]] ve [[OH-]] iyonları konsantrasyonu olmasına bağlıdır. Substrat konsantrasyonu: Ortamda reaksiyon hızını artırıcı yapılardan biride enzim ve substrat miktarıdır.Her ikisinin miktarı belirli oranlarda artırılırsa reaksiyon hızı sürekli artar. Su: Enzim reaksiyonunun gerçekleşebilmesi için ortamda belirli oranda su olması gerekir. Çünkü moleküllerin birbirine çarparak reaksiyonu gerçekleştirebilmesi için hareketi sağlayacak sıvı bir ortamın olması gerekir. Tohumlarda su miktarı az olduğundan reaksiyonlarda minimal seviyede gerçekleşmektedir

*Enzimler hücrede bir TAKIM halinde çalışır; birinin son ürünü kendisinden sonraki enzimin substratını yapar, *örneğin, amilaz enzimi nişastayı iki zincirli maltoza, maltaz enzimi ise maltozu tek zincirli glikoza çevirir. *Bazı enzimler ortama yalnız belirli iyonlar eklendiğinde etkindirler, örneğin bazı enzim zincirine ancak Mg++ iyonu eklenince glikozu laktik aside çevirebilir. Tükrükteki amilaz nişastayı yalnız Cl iyonlarının bulunduğu ortamda parçalayabilir.

BİYOKİMYADA ENZİM *Zamk kaplama malzemleri gibi, kağıt endüstrisinde,koltuk, döşeme endüstrisi gibi alanlarda ESTERAZLAR *Deterjan sanayinde PROTEAZLAR, LİPAZLAR *Gıda endüstisinde örnein meyvesularında PEKTİNAZLAR *Biodegradable plasticde polimer parçalayan organizmaların ürettiği enzimler *Deri ve tekstil endüstrisinde zararlı kimyasalların yerini alabilecek m.o ürettiği enzimler *Biyoetanol üretiminde özellike mısır,bambo…..