ANI Bir kimsenin başından geçen ya da kendi, döneminde ortya çıkan olay ve olguları Gözlemlerine, bilgilerine dayanarak anlattığı yazı türüdür.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SÜLEYMAN CURA İLKÖĞRETİM OKULU
Advertisements

TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
TÜRK EDEBİYATINDA HİKAYE
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
BİYOGRAFİ- OTOBİYOGRAFİ Doruk Dİlek Serhan Yüce
Dil ve Anlatım Performans Ödevi Ela Başaran Gülden Karademir

YAZILI EDEBİYAT Türklerin GÖKTÜRK alfabesini kullanmasıyla başlayan dönemdir. Daha eskilere ait maalesef herhangi bir eserimiz yoktur. Tarihi bilinen en.
ANI Öykü Özfırat 11D.
SERVET-İ FÜNUN DÖNEMİ.
ANI ( HATIRA ) * AN I ( HATIRA ) T Ü R Ü Genel Özellikleri
KEREM GUVENTURK CAN DIVITOGLU 11/C
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ 1.ETKİNLİK EŞLEŞTİRME.
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Meşrutiyet (1908) ten sonra memlekette başlayan ve o devirde “Türkçülük” adı verilen milliyet hareketi, “edebiyatta milli kaynaklara.
9. Sınıf Türk Edebiyatı MART Manzum Hikaye.
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
Performans Ödevi Ders : Dil ve Anlatım Konu : Makale (Makale Nedir?Makale Çeşitleri Nelerdir ? Makalenin Özellikleri) Öğrenci Bilgileri İsim: Burak.
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)
ANI TÜRÜ Esra Gürçay.
ANI (HATIRA) Bir kimsenin kendi başından geçen ya da kendi döneminde ortaya çıkan olay ve olguları gözlemlerine, bilgilerine dayanarak anımsayıp anlattığı.
MAKALE.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU VE YABAN
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
Tanzimat dönemi öğretici metinler
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
BESNİ ANADOLU İMAM HATİP VE İMAM HATİP LİSESİ TURK DİLİ VE EDEBİYAT DERSİ ÖĞRETMENİN ADI SOYADI:AHMET KURT HAZIRLAYANLAR; SEYDİ EMRE MEHMET SEVİNDİ.
TANZİMAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
NECİP FAZIL KISAKÜREK.
ANI, BİYOGRAFİ, OTOBİYOGRAFİ, RÖPORTAJ GEZİ YAZISI
GÜNLÜK (GÜNCE)
GEZİ YAZISI GEZİ YAZISI.
NAMIK KEMAL.
SERKAN ERDOĞAN TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ
EDEBİYATIN BİLİMLERLE İLİŞKİSİ-9.sınıf
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR ( ) Naturalizm’in temsilcisidir. Ahmet Mithat geleneğini sürdürür. Dili sadedir. Kahramanlarını çevrelerinin.
Servet-İ fünun edebİyatI
Düşünceye Dayalı Ve Konusunu Yaşamdan Alan Yazı Türleri
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU İstanbullu Hoca olarak da anılan Reşit Efendi hangi romanın kahramanıdır?
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
Falih Rıfkı Atay
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU ( )
ANI (HATIRA).
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
YAKUP KADRI KARAOSMANOĞLU.  27 Mart 1889’da Kahire’de doğdu,  Babasının adı Abdulkadir Bey,  Annesinin adı İkbal Hanım’dır.
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
GÜZEL SANATLAR VE EDEBİYAT GÜZEL SANATLAR İÇİNDE EDEBİYATIN YERİ
TANZİMAT EDEBİYATI II. DÖNEM
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER DENEME. GENEL ÖZELLİKLER 1.Öğretici metinle bakımından Cumhuriyet döneminde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir 2.Cumhuriyet.
   Halk edebiyatı -Halk edebiyatı adı üzerinde halkın yaşayışı,hayata bakışı,edebi zevkini yansıtan bir edebiyattır.
Türk Edebiyatında Anı Ve Anı Türünde Yazılan Önemli Eser Ve Yazarları * * * *
Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat, Tanzimat Edebiyatı'nın birçok türünde eserler vermiş yazarlarından Şemsettin Sami tarafından kaleme alınmış bir romandır.

Ziya Paşa (1825 – 1880).
TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU
SOHBET (SÖYLEŞİ) Bir yazarın, kişisel görüş ve düşüncelerini fazla derinleştirmeden, okuyucusuyla konuşuyormuş gibi içten bir hava içinde yazdığı yazılara.
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI
Edebiyat,sanat,siyaset,ticaret,spor gibi alanlarda başarılı olan; insanlık adına faydalı işlerde bulunan insanların hayatlarının.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
HALİDE EDİP ADIVAR.
TÜRK EDEBİYATI EVRELERİ
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
T TÜRBE KAPISI …  Bu camii Türk mimarisinde Batı sanat etkilerinin yoğun olduğu bir dönemde inşa edilmiş olmasına rağmen klasik.
Biyografi.
BİYOGRAFI (HAYAT HİKAYESİ) Biyografi Nedir? Biyografi Örnekleri Biyografi Terimi Biyografik Roman Biyografi Nasıl Ortaya Çıktı? Otobiyografi Biyografinin.
SOHBET (SÖYLEŞI). SOHBET NEDIR?
Sunum transkripti:

ANI Bir kimsenin başından geçen ya da kendi, döneminde ortya çıkan olay ve olguları Gözlemlerine, bilgilerine dayanarak anlattığı yazı türüdür.

Kişinin özel ya da toplumsal yaşamı için yazdığı yazılar olarak da değerlendirebiliriz. Anılar Batı edebiyatında anı ve Türk edebiyatında anı olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.

BATI EDEBİYATINDA ANI Yazılı anlamda bilinen ilk anı örneği Ksenophon’un yazmış olduğu “ANABASİS” dir. Batı edebiyatındaki anı örneklerimiz; Daniel Defoe Bir atlının anıları J.J. Rouseau itiraflar Tolstoy itiraflarım Goethe şiir ve gerçek

TÜRK EDEBİYATINDA ANI Türklerin yazılı eseri olan orhun yazıtları söylev olamakla birlikte anı özelliğini de taşımaktadır. Türklerin ilk anı anı türü; Babür Şah’ın yazsığı “BABÜRNAME”olarak bilinmektedir. YakupKadri Karaosmanoğlu zoraki dipdiplomat ve politikada 45 yıl Fatih rıfkı Atay çankaya

ANI ÖZELLİKLERİ Sade bir dil kullanılır Yaşamakta olan anı değil, yaşanmış bir konuyu ele alır Yazarın unutulmasını istemediği anıları gerçekçi kılar. İnsan beyninde iz bırakan olay ve olguları anlatır. Birinci kişi ağızından anlatılır.

Anı türleri Anı türleri genel olarak siyasi ve edebi olmak üzere iki grupta toplanmıştır. Siyasi ve edebi anılar kendi içinde geleneksel, sosyal,eğitim, hukuk, sanat vb. anılar olarak gruplandırmak mümkündür. Anılar ‘kişiye’ ya da ‘olaya-döneme’dönük olmaları bakımından iki grupta toplanır.

a) Anı portre(kişi merkezli) Bir yazarın tek bir kişi ile ilgili anılarını yazdığı anı türüdür. Onu ruhsal ve fiziksel açıdan anılar yolu ile anlatır. Örnekleri ise; Yusuf ziya ortaç portreler Yahya kemal Beyatlı siyasi ve edebi portreler

b) Düz anı( olay merkezli) Yazarın bizzat kendi yaşadığı ya da tanık olduğu olayları anlatır. Bu anılara otobiyografik eserlerde sıkça yer verilir. Örnekler; Muallim Naci ömer’in çocukluğu Yakup kadri zoraki diplomat

İçeriklerine göre anılar SİYASİ,TARİHİ VE TOPLUMSAL TARAFI AĞIR BASAN ANILAR Cumkuriyet döneminde yazılıp yayımlanan toplumsal nitelikli anılardır. Örnekler; Mustafa Kemal Nutuk Kazım Karabekir İstiklal Harbimiz

Kültür, sanat, edebiyat ve bireysel tarafı ağır basan anılar Yazarlar en çok nu konu üzerine kaleme almışlardır. Örnekler; Aziz Nesin bir sürgün’ün anıları Muallim Naci Medrese Hatıraları, Ömer’in çocukluğu Beşir Ayvazoğlu Defterimde kırk suret