ENZİMLER. Enzimler,biyolojik katalizörlerdir. Katalizör: Kimyasal tepkimenin hızını artıran ve tepkimeden etkilenmeden çıkan moleküllerdir. Aktivasyon.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Reaksiyon’un doğası ve hızı…
Advertisements

AROMATİK KİMYA Dr. Sedat TÜRE.
HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
Karışımların Ayrılması
Çevre kİmyasi.
ZEHRA YAŞAR FOTOSENTEZ VE SOLUNUM.
ENZİMLER NEDİR?.
Oksijenli Solunum Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni twitter/zaferzengin70
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
Fosfor Döngüsü.
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
FOTOSENTEZ FOTOSENTEZ Hazırlayan :E.Önal.
Enzymes Dr.Özlem İmamoğlu Muğla Üniversitesi
Canlı hücrelerde gerçekleşen yapım ve yıkım tepkimelerinin tümüne metabolizma denir.
ENZİMLER.
Hücresel Solunum.
HÜCRESEL SOLUNUM Ömer YANIK Biyoloji Öğretmeni 2009 / BURSA
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
Canlılarda madde ve enerji
SİNDİRİM VE EMİLİM BOZUKLUKLARI
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ ALİ DAĞDEVİREN
NEONATAL TARAMA PROGRAMI
Amino Asit Hastalıkları
HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
ENZİMLER. VÜCUT SIVILARINDAKİ ENZİMLER
GÜNEŞ ENERJİSİNİ CANLILAR NASIL KULLANIR?
Günümüzde aldığımız bilimsel mesafeye rağmen canlı nedir
• KİMYASAL DENGE Çoğu kimyasal olaylar çift yönlü tepkimelerdir.
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
Doğadaki Enerji Akışı Güneş enerjisi Kimyasal enerjisi ATP Fotosentez olayı ile enerjisi Hareket enerjisi Isı.
Elemetler Ve Bileşikler
Ekosistemde Enerji Akışı ve Madde Döngüleri
Canlı Ve Enerji İlişkisi
Metabolizma ve Beslenme
C-H-O atomlarından meydana gelirler.
Sindirim Sistemi Kimya.
ENZİMLER.
AD:Anıl SOYAD:Köylü SINIF:9/A NUMARA:378
Enzimler.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ.
PROTEİNLER.
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
SİNDİRİM SİSTEMİ ETKİNLİKLER.
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
CANLILARDA ENERJİ.
ENZİMLER Kimyasal reaksiyonları hızlandıran bileşiklere KATALİZÖR denir. Canlıların yaşamları boyunca, vücutlarında çok çeşitli kimyasal reaksiyonlar gerçekleşir.
FOTOSENTEZ.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ
ENZİMLER
FOTOSENTEZİN IŞIĞA BAĞIMLI REAKSİYONLARI
BİTKİLERDE TAŞIMA.
13. ZENOBİYOTİKLERLE MİKROBİYEL ETKİLEŞİMLER
Enzimler Biyokimyasal olayların vücutta yaşam ile uyumlu bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan biyokatalizörlerdir Bütün enzimler proteindirler (ribozim…katalitik.
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
4. Enzimler.
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ
  →Sentrozom ve ribozom organellerinde zar bulunmaz.  →Endoplazmik retikulum, golgi, lizozom, peroksizom ve koful organelleri tek bir zar ile sarılıdır.
ENZİMLER Prof.Dr.cemre soylu .  Canlılarda Hücrede gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonlar dış ortamdaki reaksiyonlara göre  Daha hızlı  Düşük ısıda.
HÜCRE VE YAPISI Lizozom Mitokondri Endoplazmik Retikulum Çekirdek
ENZİMLER *Enzimler,proteinlerden yapılmışlardır ve doğal olarak yalnız canlılar tarafından sentezlenirler. * Enzimler; etki ettiği maddeye SUBSTRAT ve.
ENZİMLER. ENZİMLER KİMYASAL TEPKİME A + B  C + D Bir maddenin başka bir maddeye dönüştüğü olaylara kimyasal tepkime denir. A + B  C + D Gerçekleşmesi.
OKSİJENLİ SOLUNUM. OKSİJENLİ SOLUNUM OKSİJENLİ (AEROBİK) SOLUNUM Oksijenli Solunum, organik besinlerin karbondioksit ve suya kadar yıkılmasıdır. Oksijenli.
Konular ve dersler.  Yaşam Bilimi Biyoloji  Bilimsel Bilginin Doğası ve Biyoloji : TAMAM  Bilim ve bilimsel bilginin özellikleri  Biyolojinin tarihsel.
Enzimatik Reaksiyonu Etkileyen Faktörler (Pratik Ders)
SOLUNUM. SOLUNUM SOLUNUM ? Gliserol Gliserol.
Sunum transkripti:

ENZİMLER

Enzimler,biyolojik katalizörlerdir. Katalizör: Kimyasal tepkimenin hızını artıran ve tepkimeden etkilenmeden çıkan moleküllerdir. Aktivasyon enerjisi: Tepkimenin başlayabilmesi için gereken en düşük enerji. Enzimler aktivasyon enerjisini düşürerek tepkimenin hızlanmasını sağlarlar.(Enzimler tepkimeyi başlatmaz,ancak hızlandırır.)

Enzimlerin Özellikleri 1.)Protein yapılıdırlar. Sadece proteinden oluşan enzimlere basit enzim, Protein+Mineral veya Protein+Vitaminden oluşan enzimlere bileşik enzim(holoenzim) denir. Proteinden oluşan kısmına apoenzim Mineralden oluşan kısmına kofaktör Vitaminden oluşan kısmına koenzim denir. Bileşik enzim(holoenzim)=Apoenzim(Protein)+Koenzim(Vitamin) veya Kofaktör(Mineral)

2.)Her apoenzim kendine özel bir koenzimle ya da kofaktörle çalışır. Bir koenzim veya kofaktör farklı apoenzimlerle çalışabilir. 3.)Aktivasyon enerjisini düşürürler ve tepkimeyi hızlandırırlar.

4.)Enzim-substrat arasında anahtar-kilit uyumu vardır. (Enzimin etki ettiği maddeye substrat denir.) Her enzim belirli bir tepkimede etkilidir. (Maltaz maltozu,selülaz selülozu,lipaz yağları parçalar.) Enzimlerin substrata bağlanan kısmına aktif bölge denir.

5.)Enzimler,tersinir(çift yönlü) çalışabilirler.(Sindirim enzimleri, Katalaz hariç) CO 2 +H 2 O H 2 CO 3 (Alyuvarlarda) A---- Enzim >B B---- Enzim >A 6.)Enzimler tepkimeden etkilenmeden çıkarlar,tekrar tekrar kullanılırlar. 7.)Enzimler,takım halinde çalışırlar. Bir enzimin son ürünü,bir sonraki enzimin substratıdır. A----- E >B---- E >C 8.)Enzimler çok hızlı çalışır.

9.)Enzimler,hücre dışında da çalışabilirler. Ör.:Ağız boşluğunda çalışan sindirim enzimleri. 10.)Enzimler,substrata dış yüzeyinden başlayarak etki ederler. Substrat yüzeyi arttıkça tepkime hızı artar. (ör.aynı miktarda parça et,kuşbaşı et,kıyma farklı kaplara konup üzerine su ve sindirim enzimi konmuştur.Hangisinde sindirim daha hızlı gerçekleşir?) 11.)Enzimler adlandırılırken,etki ettiği substratın sonuna, enzim aktifse ‘’–az’’ (Lipaz), pasifse ‘’–ojen’’(Tripsinojen) eki getirilir.

Enzimlerin Çalışmasına Etki Eden Etmenler 1.)Sıcaklık: Enzimlerin en iyi çalıştığı sıcaklık C dir. Soğukta çalışmazlar ve yapıları bozulmaz. Yüksek sıcaklıkta yapıları bozulur.

2.)pH:

3.)Su:

4.)Substrat Yüzeyi:

5.)Enzim Yoğunluğu:

6.)Substrat Yoğunluğu:

7.)Aktivatör Maddeler: Vitaminler,mineraller,panzehirler

8.)İnhibitör Maddeler: Antibiyotikler,tarım ilaçları,arı zehiri, Cd,Cu gibi ağır metaller

Enzimlerin Kullanım Alanları Enzimler genellikle mikroorganizmalardan(bakteri ve mantar türleri) elde edilir. Peynir,ekmek yapımında Et ürünlerinin işlenmesinde Laktozsuz sütün,hipoalerjik bebek mamalarının yapımında Glikoz ve fruktoz içeren tatlandırıcı yapımında Alkollü içeceklerin yapımında Meyve sularının berraklaştırılmasında kullanılır.

Biyoteknolojik çalışmalarda Teşhis ve tedavi amacıyla tıpta Eczacılıkta ilaç üretiminde Enfeksiyonları engellemek için kontakt lens ve yara temizleme solüsyonlarında Deterjan endüstrisinde sindirim enzimleri kullanılır. (Protein,yağ ve nişastayı parçalamak için)

Tekstilde,deri sanayinde Kağıt ve boya sanayinde Biyoyakıt endüstrisinde Organik ve inorganik atıkların yok edilmesinde Enzim tedavisi ile kanser hücreleri yok edilmektedir.

Fenilketonüri: Fenilalanin a.a.ni parçalayan fenilalanin hidroksilaz enziminin yokluğu sonucu fenilalanin beyinde birikir. Zeka geriliği görülür. Fenilalanin oranı düşük besinlerle özel bir diyet uygulanarak önlenir.

Hazırlayan: Rahime CELİLOĞULLARI Kaynak: Meb 9.Sınıf Biyoloji Birey yay.9.Sınıf Biyoloji Konu Özetli Soru Bankası biyolojisitesi.net biyodoc.com