SAHA JEOLOJİSİ DERS 2 DOĞRULTU, EĞİM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
Advertisements

TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Mastarlar.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
ÖLÇME TEKNİĞİ HAFTA 3. ÖLÇME TEKNİĞİ HACİM ÖLÇME Bir maddenin uzayda kapladığı yere onun hacmi denir. Hacim, ölçülebilen bir büyüklüktür. Cisimlerin hacimleri.
Karakalem Tekniği ve Özellikleri
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
Atalet, maddenin, hareketteki değişikliğe karşı direnç gösterme özelliğidir.
SACLARIN VE PROFİLLERİN ŞEKİLLENDİRİLMESİ

Çözünme durumuna göre Tam çözünme: Bir elementin diğeri içerisinde sınırsız çözünebilmesi. Hiç çözünmeme: Bir elementin diğeri içinde hiç çözünememesi.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
Spring 2002Force Vectors1 Bölüm 2 - Kuvvet Vektörleri 2.1 – 2.4.
- BASİT MAKİNELER -  .
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
İKLİM NEDİR Türkiye,iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafik konumu ve yeryüzünün aldığı şekiller.
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Prof. Dr. M. Tunç ÖZCAN Tarım Makinaları Bölümü
TESVİYE EĞRİLERİNİN ÇİZİMİ
Ekvator - Paralel - Meridyen - Enlem -Boylam
YÜZEY :Cisimlerin hava ile temas eden bölümlerine yüzey denir.
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
COĞRAFİ KONUM.
DÜZLEM Ölüdeniz Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunan Ölüdeniz, çok güzel bir turizm beldesidir. Ölüdeniz, durgun deniz yüzeyi özelliği ile bilinir. Ölüdeniz’in.
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
Sıklık Dağılımları Yrd. Doç. Dr. Emine Cabı.
Tektonik (JFM-204) Ters Faylar ve Bindirme Fayları Ders - 7
Genel form sembollerinde
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
Adezyon ve Kohezyon.
KONİ.
BOYUT Hikmet SIRMA.
. . AÇILAR ..
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
-MOMENT -KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
TEMEL GEOMETRİK KAVRAMLAR VE ÇİZİMLER
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
TEKNİK RESİM GÖRÜNÜŞ (12. HAFTA).
AKIŞKAN STATİĞİ ŞEKİLLER
ÇOKGENLER.
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
KESİTLER VE KESİT GÖRÜNÜŞLER
MİMARLIK BÖLÜMÜ STATİK DERSİ KUVVET SİSTEMİ BİLEŞKELERİ
KUVVET, MOMENT ve DENGE 2.1. Kuvvet
FIELD GEOLOGY Lecture 2 Strike, dip, compass.
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
ŞEKİLLER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BÖLÜM 10 Dalga Hareketi. BÖLÜM 10 Dalga Hareketi.
POLARİZAN MİKROSKOP.
PUSULAYLA DOĞRULTU EĞİM ÖLÇÜMÜ
NEWTON'UN HAREKET KANUNLARI.
Magmanın yerleşme biçimleri
Değerler ve Değişkenler
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
Tane sınırları Metal ve alaşımları tanelerden oluşur. Malzemenin aynı atom dizilişine sahip olan parçasına TANE denir. Ancak her tanedeki atomsal.
Işığın Kırılması.
GÖRÜNEN HAREKETLER I. GÜNLÜK HAREKET II. GÜNEŞİN GÖRÜNEN HAREKETİ
MTM216 GÖRSEL PROGRAMLAMA
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2) Çift Optik Eksenli Mineraller (ÇOE)
SAHA JEOLOJİSİ DERS 6.
TOPLUMSAL TABAKA ve SINIFLAR
EŞ YÜKSELTİ (TESVİYE) EĞRİLERİNİN
Sunum transkripti:

SAHA JEOLOJİSİ DERS 2 DOĞRULTU, EĞİM

KAYAÇ YAPISI Kayaçlar değişik fiziksel ve kimyasal özelliklere sahiptir. Bunun yanı sıra, doğal biçimsel özellikleri de bulunmaktadır. Genel anlamda biçimsel özelliklerinin tümüne birden kayaçların yapısı denilir (Tatar, 1984). Kayaçlar mostralarda (kayaçların yüzeyde görüldüğü kısımlarda) farklı doğal özelliklerde görünürler. Örneğin bir vadi kenarında yüzeye çıkmış bir kömürün kalınlığı, yanal değişimi kömür tabakasının yapısını göstermektedir

KAYAÇ YAPISI Neye göre Sınıflama Yapıldığı Başlıca Sınıflar Geometrik Niteliklere Göre Düzlemsel Yapılar -tabakalanma -yapraklanma -fay, kırık, çatlak düzlemleri -uyumsuzluk düzlemleri (sınırlar) Çizgisel Yapılar -kıvrım ekseni -lineasyon -fay, kırık, çatlak izi -budinaj (sucuk yapısı) -kalem ve mil yapısı Büyüklüğe Göre Mikroskopik Yapılar (ikizlenme, dalgalı sönme vb) Mezoskopik (tabaka, kırık vb.) Megaskopik (Kuzey Anadolu Fayı, okyanus ortası sırtlar vb.) Oluşum Kökenlerine Mağmasal Tortul Metamorfik Tektonik Atektonik Kayaç yapılarının genel sınıflaması (Tatar, 1984’den değiştirilerek)

DÜZLEMSEL YAPILARDA TEMEL KAVRAMLAR Üç önemli kavram vardır. Bunlar: DOĞRULTU EĞİM YÖNÜ EĞİM MİKTARI

Doğrultu kavramı Bu terim içerisinde dört alt terim tanımlanabilir. Bunlar: Doğrultu, Doğrultu değeri, Doğrultu çizgisi ve Doğrultu çizgisi değeri’ dir Doğrultu: Bir düzlemsel yapının (tabaka, fay, kırık vb.) tabakal düzleminin K ile yaptığı dar açıya doğrultu denilir.

Doğrultu değeri: Arakesitin coğrafi kuzeyle yaptığı dar açı doğrultu değeridir. Doğrultu için K β D , K β B, K-G ya da D-B şeklinde ifadeler kullanılır. Eğer arakesit K-G ile çakışıyorsa doğrultu K-G, doğu-batı ile çakışıyorsa D-B doğrultulu ifadeleri belirtilir. K ile bir açı yapıyor ise bu açı okunarak K β D, K β B şeklinde tanımlamalarda bulunulur. Doğrultu güneyden okunmaz. Bir başka deyişle G β B, G β D denilemez.

Doğrultu çizgisi: Değişik yüksekliklerdeki yatay düzlemlerin, düzlemsel yapı (tabaka vb) ile yaptığı her bir arakesit bir doğrultu çizgisini oluşturur. Doğrultu çizgisi değeri: Arakesitleri oluşturan yatay düzlemlerin yükseklik değerleri, doğrultu çizgilerinin değerini verir. Örneğin 1000 m yükseklikteki bir yatay, 1000 m değerli bir doğrultu çizgisidir. Doğrultu çizgi değerlerinin azaldığı yön eğim yönünü gösterir. Çünkü eğim yönündeki yatay yüksekliklerin arakesitleri daha düşük değerli doğrultu çizgilerini oluşturur.

Eğim Yönü Kavramı Eğim yönü : Bir düzlemsel yapının yattığı yöndür. ---Düzlemsel yapı her yöne yatabilir. K, G, D, B, KD, KB, GD, GB gibi sekiz yöne de olabilir. ---Doğrultuya diktir. ---Düzlemsel yapı üzerine su konulduğunda suyun aktığı yön de eğim yönünü gösterir. ---Önceden de belirtildiği gibi, harita düzleminde doğrultu çizgi değerlerinin azaldığı yön, eğim yönünü gösterir. ---Normal bir tabakalanma da eğim yönünde gidildikçe genç birimlerle karşılaşılır.

Eğim yönü 2’ye ayrılarak incelenebilir. Bunlar; 1.Gerçek eğim yönü : Doğrultuya dik yöndeki düşey düzlemde oluşan eğim yönüdür. 2.Zahiri eğim yönü : Doğrultuyu dik olmayan, doğrultuya herhangi bir yönde açı ile gelişmiş düşey düzlemdeki eğim yönüdür.

Eğim Miktarı Kavramı Eğim miktarı : Bir düzlemsel yapının yatayla yaptığı dar açıdır. ---0-90 arasındadır. O derece olan yatay tabakadır, 90 olan düşey tabakadır, 0-90 arası olan eğimli tabakadır. ---Yatay tabakanın doğrultusu, eğim yönü ve eğim miktarı olmaz. --- Düşey tabakanın doğrultusu olur, eğim yönü olmaz. --- Eğimli tabakanın hem doğrultusu, hem eğim yönü ve hem de eğim miktarı vardır. ----10 -15 yataya yakın tabakaları, 30 -50 normal eğimli tabakaları 70 -80 dike yakın tabakaları, gösterir. --- Devrik tabakalar her ne kadar dönmüş tabakalar ise de bunlarda da eğim miktarı yine 0 ile 90 arasında ölçülmelidir.

1.Gerçek eğim miktarı : Doğrultuyu dik yöndeki düşey düzlemde düzlemsel yapının yatayla yaptığı açıdır. 2.Zahiri eğim miktarı: Doğrultuya dik olmayan yöndeki düşey düzlemde düzlemsel yapının yatayla yaptığı açıdır.

Eğim yönü derecesi: Düzlemsel yapının yattığı yönün ifadesidir Eğim yönü derecesi: Düzlemsel yapının yattığı yönün ifadesidir. İki değişik şekilde belirtilebilir. İlki eğim yönünün, kuzey 0 derece olarak kabul edilip saat yönünde ilerleme ile 0-360 derece arasındaki değeridir. İkincisi K ve G ana yönleri ile yaptığı dar açı ifadesidir. Örneğin 120 derece denilebildiği gibi G60D’ya doğru da denilebilir