ÖFKEYLE BAŞETME.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖFKE DUYGUSUNUN TANINMASI VE KONTROL EDİLMESİ
Advertisements

ÖFKEYLE BAŞ ETME.
NİÇİN ÖFKE VEYA BU KONFERANS NİYE? ACABA ÖFKELENMEMEYİ ÖĞRENSEK;
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
ÇOCUK VE ERGENLERDE ÖFKE KONTROLÜ
STRES YÖNETİMİ.
Selam Ver Yola çıkınca her sabah, Bulutlara selam ver. Taşlara, kuşlara, Atlara, otlara, İnsanlara selam ver. Ne görürsen selam ver. Sonra çıkarıp cebinden.
AŞIRI SINAV KAYGISI.
ÖFKE YÖNETİMİ.
ÖFKE DUYGUSUNU TANIYALIM
ÖFKE VE BAŞETME YÖNTEMLERİ
ÖFKENİN ETKİLERİ Kazanım: *Öfkenin yarattığı fiziksel, duygusal ve düşünsel etkileri açıklar. 9. Sınıf 31 nolu kazanım etkinliği *Bu etkinlik özel bilgi.
ÖFKE KONTROLÜ PROBLEM ÇÖZME AKRAN ZORBALIĞI
1. Alkol, madde kullanan 2.OKULDAN KAÇAN 3.Suç işleyen ya da işleme eğilimi olan.
Doğru biçimde öfkelenmek,
Hazırlayan Psk.Dan.Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan. Sinem TARHAN
GEVŞEME EGZERSİZLERİ.
CUMHURİYET LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
Nizip Rehberlik ve Araştırma Merkezi Rehberlik Hizmetleri Bölümü
FİLİZ DİLMEN Rehber Öğretmen
ÖFKE KONTROL.
ÖFKE ve KONTROLÜ.
ÖFKE KONTROL EDİLEBİLİR BİR DUYGUDUR
AGİT IŞIK PSİKOLOJİK DANIŞMAN
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE ÖĞRENCİLERİMİZE BAZI ÖNERİLER
“Öfke”.
ÖFKE KONTROL EDİLEBİLİR BİR DUYGUDUR
İLETİŞİM BECERİLERİ ÖFKE YÖNETİMİ.
ÖFKE VE YÖNETİMİ.
Psk.Birkan BUZOL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
ÇATIŞMA / ÖFKE ( 9. SINIF ETKİNLİĞİ)
ÖFKEMİ UYGUN YOLLARLA NASIL İFADE EDEBİLİRİM?
ÖFKE YÖNETİMİ.
AİLE İÇİ ŞİDDET.
Herhangi bir kimse öfkelenebilir. Bu kolaydır.
ÖFKE KONTROLÜ VE AKRAN ZORBALIĞI
STRES VE STRES TEPKİLERİ
ÖFKE ve KONTROLÜ.
ÖFKE YÖNETİMİ VE ÇATIŞMA ÇÖZME BECERİLERİ
ÖFKE YÖNETİMİ VE ÇATIŞMA ÇÖZME BECERİLERİ
SINAV KAYGISI İLE NASIL BAŞEDEBİLİRİM?
ŞİDDET NEDİR???.
ÖFKE VE ŞİDDET SEMİNERİ
Öfke kontrolü.
ÖFKELİ BİREYE YAKLAŞIM
ÖFKE VE BAŞAÇIKMA YOLLARI
ŞİDDET eğilimi olan ve SUÇA itilen çocuk ve gençler
ÖFKE NEDİR? Bireyin haz alma dünyasını engelleyen herhangi bir durum, olay veya kişi ile karşılaştığında oluşan duygudur. İstediğini alamama, haksız davranışlara.
ÖFKEYLE BAŞ ETME BURCU PEZÜK PSİKOLOJİK DANIŞMAN.
Öfke Nedir? Öfke doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere verilen duygusal tepkidir. Öfke Anormal midir? Öfke diğer duygular.
ÖFKEYLE BAŞ ETME.
NAGİHAN KAŞAR PSİKOLOJİK DANIŞMAN
ÖFKE İLE BAŞA ÇIKMA. Öfke Bireyin bir tehlikeyle ya da engellenmeyle karşılaştığında yaşadığı çaresizliğin, güçsüzlüğün, yetersizliğin yarattığı kaygıdan.
YATILI BÖLGE ORTAOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI
ZOR HASTAYLA İLETİŞİM Prof Dr Süheyla Ünal.
ÖFKE NEDİR? Bireyin haz alma dünyasını engelleyen herhangi bir durum, olay veya kişi ile karşılaştığında oluşan duygudur.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
ÖFKEYLE BAŞ ETME PSİKOLOJİK DANIŞMAN RIFAT YUSUF BAHADIR.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
ÖFKE ve KONTROLÜ.
PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ
OKULDA ŞİDDET VE AKRAN ZORBALIĞI İlk-Ortaokul Öğrenci Semineri.
 Stresi yönetebilmek için önce yöneteceğimiz şeyin ne olduğunu bilmemiz gerekiyor.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
Sunum transkripti:

ÖFKEYLE BAŞETME

ÖFKE NEDİR? Öfke, bireylerin planları, istek ve ihtiyaçları engellendiğinde, haksızlık, adaletsizlik ve kendi benliğine yönelik bir tehdit algıladığında, yaşanan temel duygulardan biridir. Öfke bireyin kendini savunmak ve karşısındakini uyarmak amacıyla ortaya koyduğu bir duygulanım biçimidir. Öfkenin ortaya konulması yapıcı veya yapıcı olmayan bir biçimde sözel; ya da davranışsal veya fizyolojik bir biçimde olabilir.

ÖNEMLİ ÖFKE KAYNAKLARI 1- Engellenmeye dayanıksızlık: İstediğinizi mutlaka elde etmeniz gerektiğine, elde edemezseniz bunun berbat bir şey olacağına ve böyle bir şeye dayanamayacağınıza inanmak 2- Başkalarının davranışlarını benliğimize yönelik bir tehdit olarak algılamak: Bireyler başkalarının davranışlarını, öz değerlerini azaltmaya, kendilerini küçük düşürmeye yönelik algıladıklarında çoğu kez öfke ile karşılık verirler.

ÖFKENİN ETKİLERİ 1-Fiziksel Etkiler : Kalbin hızlı hızlı atması Yüzün öfkeden kızarması Göz bebeklerinin büyümesi Yumrukların sıkılması Sindirimin yavaşlaması

2- Duygusal Etkiler Öfke bir buzdağına benzer 2- Duygusal Etkiler Öfke bir buzdağına benzer. Suyun altında kalan kısmı çok daha geniştir, yani öfkenin ortaya çıkmasına yol açan birçok duygu burada gizlidir. Bu duygular ise; kıskançlık,üzüntü, merak, yalnızlık, dışlanmışlık hissi, kaygı, hayal kırıklığı, haksızlık, anlaşmazlık ve sıkıntı vb.

3- Davranışsal Etkiler : Doğrudan davranışsal öfke işaretleri; -fiziksel ve sözel saldırı, -aşırı eleştiricilik -kusur buluculuk -önyargılılık -sorun çıkarma -isyankar davranışlar Üstü kapalı davranışsal ve sözel işaretleri; Güvensiz, kıskanç, tartışmacı, alaycı ve yargılayıcı davranışlar

Bireyin sahip olduğu kalıplaşmış düşünceler öfkeye neden olabilir. 4- Düşünsel Etkiler : Bireyin sahip olduğu kalıplaşmış düşünceler öfkeye neden olabilir. Eğer arkadaşlarım beni sevmezse bu benim için çok kötü olur. Hata yapmamalıyım. Duygularımı göstermemeliyim. Eğer istediklerim yolunda gitmezse bu benim için çok kötü olur. Arkadaşlarıma uyum sağlamalıyım. Eleştirilmeye katlanamam.

ÖFKE KONTROLÜ

Öfkelendiğinizde, öfkenizle nasıl baş ediyorsunuz? Hangi yöntemleri kullanıyorsunuz?

Öfkeyi doğru ifade etme becerisini kazanmaya “öfke kontrolü” denir. Burada amaç; saldırganlıktan uzak, şiddet içermeyen, kişinin kendisine ve çevresindekilere zarar vermeyecek şekilde duygusunu ifade etme becerisini kazanmasıdır.

ÖFKEYE KARŞI NELER YAPABİLİRİM? Öfkeyle yüzleşin ondan kaçmayın. Öfkenin altındaki duyguları anlamaya çalışın. İletişimde ben dili kullanın. Öfkeye karışan suçluluk, pişmanlık, hiddet, utanma, korku gibi duyguları ayıklayın. Öfkelenmenize neden olan konu ile yüzleşin, damla mı, kaynak mı olduğunu belirleyin. Geçmişten gelen öfke kaynaklarını kurutun. Yarım iş bırakmayın. Çevrenizdekilerden yardım alın. Öfkelenmeden öfke için hazırlıklı olun.

RAHATLAMA: Derin nefes alma, rahatlatıcı hayaller kurma gibi basit rahatlama araçları

Basit bazı yöntemler… Diyaframdan derin nefesler alın; nefes alıp verdiğinizde göğüs değil, karnınız şişmelidir. Bu arada kendinize “gevşe” veya” sakin ol” deyin. İçinizden 10’a kadar sayın. Sizi rahatlatacak,sevdiğiniz bir ortamı hayal edin. Yavaşça basit birkaç egzersizle kaslarınızı gevşetmeye çalışın. Bu teknikleri her gün yapıp ezberleyin ve sonra gergin ortamlarda otomatik olarak uygulayın.

HERKESİN DİKKATİNE. Herhangi bir kimse öfkelenebilir. Bu kolaydır HERKESİN DİKKATİNE! Herhangi bir kimse öfkelenebilir. Bu kolaydır. Ne var ki; Doğru insana Doğru derecede Doğru zamanda Doğru maksatla ve Doğru biçimde öfkelenmek, İşte bu zordur. ARİSTO

C. ÖFKE KONTROL YÖNTEMLERINDE TEMEL İLKELER Konu sizin için önemliyse mutlaka konuşun. İşler kızışmışken vuruşa geçmeyin. İletişim hatalarından kaçının. Ben Diliyle Konuşun. İnsanların farklı olduğu gerçeğini kabul edin.

Hiçbir sonuca varmayan tartışmalara girmeyin. Her bireyin kendi davranışlarından sorumlu olduğunu görün. Başka birine ne düşündüğünü ve hissettiğini ya da ne düşünmesi ve hissetmesi gerektiğini söylemeyin. Üçüncü bir taraf aracılığıyla konuşmaktan kaçının.

Kaynak : Ortaöğretim rehberlik programı 9. sınıf etkinlik kitabı