Kök Kanallarının Dezenfeksiyonu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ORAL MUKOZİT OLUŞAN HASTALARIN BAKIMINA YÖNELİK BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ
Advertisements

Antibiyotik ve Kemoterapötikler
ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI
ANTİSEPTİK VE DEZENFEKTANLAR
STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON
Elementler ve Sembolleri
ANTİBİYOTİK KOMBİNASYONLARI
Dişhekimliğinde antimikrobiyal ilaçlar
Antibiyotikler ve Antibiyotik Direnci
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Prof. Dr. METİN ATAMER F. ŞEBNEM ÖZTEKİN
STERİLİZASYON, DEZENFEKSİYON
Antisepsi ve Ameliyathane Kuralları
Ecz.HİLAL ÖZNUR Uygulama Adı:AKILCI ANTİBİYOTİK KONTROLÜ
Reseptörler Prof. Dr. Ç. Hakan KARADAĞ.
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
Hastane Enfeksiyonlarının Kontrolünde Dezenfeksiyon ve Sterilizasyon
ENDODONTİ? Yrd. Doç. Dr. Sibel Koçak.
ONÜÇÜNCÜ HAFTA Böcek öldürücüler, havuz kimyasalları. 1.
MOLEKÜLER YAPILI OLMAYAN
HASTANELERDE KULLANILAN DEZENFEKTANLAR
Osteoartrit Artroz Kireçlenme
Antibiyotik Bakterilerden veya mantarlardan elde edilen veya sentetik olarak üretilen Bakteriler üzerinde öldürücü ya da üremelerini engelleyici etki.
Farklı element atomları uygum şartlarda bir araya geldiğinde yeni maddeler oluşur. Bu yeni maddeleri oluşturan atomlar arasında kimyasal bağ bulunmaktadır.
Farmakoloji=ilaç bilim
BÖLÜM 11 İmmün Sistem Hastalıkları
DEZENFEKTANLAR.
YENİDOĞANDA AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI Dr. Ferhan KARADEMİR MART 2007.
STERİLİZASYON DERSİ 7. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ.DR. Kadri KULUALP
PEDODONTİDE LAZER Prof.Dr. Serap ÇETİNER. İnsan gelişiminin en aktif dönemi olan çocuklukta, süt dişlerinin sağlıklı oluşu ve bütünlüğü İyi bir çiğneme.
HASTANE ÇALIŞANLARINDA EL HİJYENİ
Nermin Akdeniz Elif Göçeri
DEZENFEKSİYON 1-Fiziksel Yöntemler A-Sıcak Su İle Kaynar su ile derecede tutma Pastörizasyon B-Ultraviyole Işınları ile 2-Kimyasal Yöntemler Organik.
Santral Venöz Hıckman Katater Bakımı
BAĞIŞIKLIK.
ELEMENT LER VE BİLEŞİKLER
APİKAL REZEKSİYON.
Çocuklarda Solunum Yolu Enfeksiyonlarında Antibiyotik Kullanım İlkeleri Dr. Mustafa Hacımustafaoğlu Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon.
Endodonti; Temel İlkeler ve Uygulamalar Endodonti pratiği kursu, ABD de temel endodonti ders kitabı olarak okutulan, ve çevirisini yapmış olduğum aynı.
ASEPSİ, ANTİSEPSİ, dezenfeksİyon
biyoteknoloji ve önemi
İLAÇLAR VE BİYOLOJİK ETKİLERİ
İçme Suyunda Dezenfeksiyon Muhammed HAS y
KÜNT UÇLU EKOJENİK İĞNE. Teknik Alan: Bu buluş, transforaminal epidural bölgeye spesifik ilaç verilmesini sağlayan transforaminal epidural steroid enjeksiyon.
ewa
Temizlik Malzemeleri. Temizlik Malzemeleri(1) Bedenimiz, kullandığımız araç-gereçler ve yaşadığımız mekanlar zamanla kirlenir. Kir, suda çözünmeyen, yağ.
Temizlik Malzemeleri (1) Bedenimiz, kullandığımız araç-gereçler ve yaşadığımız mekanlar zamanla kirlenir. Kir, suda çözünmeyen, yağ ve benzeri maddelerin.
Endodonti-Periodontoloji İlişkisi
SEMA ÜNAL- NEZAKET GÖZÜN
VİTAL PULPA TEDAVİLERİ
PULPA NEKROZU.
DESTEKLEYİCİ PERİODONTAL TEDAVİ
Endodontik Cerrahi Prof. Dr. Semra SEVİMAY.
Perfüzyon Yöntemleri ve Bu Yöntemle Hazırlanan Preparat Tipleri
VİTAL AMPUTASYON Prof. Dr. Aylin KALAYCI.
ANTİMİKROBİYAL FARMAKOLOJİ
ENDODONTİK TEDAVİ SIRASINDA
GİRİŞ KAVİTESİ PREPARASYONU VE PULPA ANATOMİLERİ
Kök Kanallarının Dezenfeksiyonu
PULPA NEKROZU.
İlaç Etki Mekanizmaları - Reseptörler
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 7. HAFTA.
LABORATUVAR GÜVENLİĞİ ve STERİLİZASYON
Atık Yönetimi.
İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYON
Sunum transkripti:

Kök Kanallarının Dezenfeksiyonu Prof. Dr. Aylin KALAYCI

Kök Kanallarının Dezenfeksiyonu Kök kanal sisteminin temizlenmesi ve boşaltılması ve kanal boşluğunu oluşturan dentin duvarlarında kalabilecek mikroorganizmaların eliminasyonu endodontik tedavinin en önemli aşamalarından biridir. Kanal içi dezenfektan ilaçlar özellikle seçilmiş bazı vakalarda endodontik tedavinin başarısı açısından önem taşıyabilmekte ve tedavinin tamamlayıcı bir parçası olabilmektedir.

Kök Kanallarında İlaç Kullanımının Amaçları Mikroorganizmaların yok edilmesi Kanal içeriğini inert ve doku debrislerini fikse veya nötralize etmek Özellikle tedavi sonrası ağrının önlenmesi veya kontrolü Anestezik etkinin arttırılması İnatçı periapikal abselerin kontrolü Seanslar arasında giriş kavitesinde kullanılan geçici dolgularda oluşabilecek kenar sızıntısına karşı bir bariyer oluşturulması

Kanal İçinde İlaç Kullanımının Sakıncaları Kanal içi ilaçlarının çoğu farklı konsantrasyonlarda sitotoksik olduğundan periapikal dokularda kimyasal irritasyonlar oluşturabilmektedirler. Bazı kanal içi dezenfektan ilaçlar hapten özelliği taşıyarak antikor cevabı veya hipersensitivite reaksiyonları gösterebilirler. Kanal içi ilaçların büyük bir kısmı kök kanallarındaki organik yapıları etkileyerek ve protein tabiatında artık yapılar bırakarak, kendi etkilerinin inhibüsyonuna yol açmaktadır. Özellikle fiksasyon sağlayan kanal içi dezenfektanların etkisi ile oluşan fikse nekrotik dokular bazı irrigasyon solüsyonlarında (örn:NaOCl) az çözünmektedirler. Ayrıca bazı dezenfektanlar diş dokularının renkleşmesine neden olmaktadır.

Endodontik Tedavide Kullanılacak Kanal İçi İlaçlarda Aranılan Özellikler Bakterisit veya bakteriyostatik etki gösterebilmeli Foramen apikale yolu ile sızacak eksudanın varlığında aktif olabilmeli Kök kanal sisteminin bütün ayrıntılarına özellikle dentin dokusuna diffüze ve penetre olabilmeli Canlı dokuları irrite etmemeli Mikroorganizmaların diş dokularına adhezyonlarını engellemeli Periapikal onarımı stimüle etmeli Ağrıyı önlemeli veya azaltmalı Hızlı etki göstermeli ve etkisi uzun süre devam etmeli Diş ve yumuşak dokularda renkleşmelere neden olmamalı Ucuz olmalı Uzun süre saklanabilmeli

Kök kanallarında kullanılan ilaçlar ve kimyasal maddeler 2 ana gruba ayrılır. Spesifik Olmayanlar Spesifik Olanlar

Spesifik Olmayanlar 1. Fenolik Bileşikler Öjenol Kafurlu Monoklorfenol Kafurlu Paraklorfenol Krezatin Krezol Timol 2. Aldehitler Formokrezol Gluteraldehit Halojenler Sodyum Hipoklorit İyot, İyot Bileşikleri, İyodoforlar Kalsiyum Hidroksit Diğer Bileşikler Aminoakridin Hidroklorit Klorheksidin Bis-Dequalinyum Asetat Metranidazol

Spesifik Olanlar Sülfonamidler Steroidler Antibiyotikler

Endodontide Kullanılan Bazı Poliantibiyotikli Patlar 1- Penisilin-Streptomisin Karışımı 2- Grossman’ın Poliantibiyotik Patı (PBSC) 3- Basitrasin-Neomisin Karışımı 4- Bender ve Seltzer’ in Poliantibiyotik Patı (PSCC) 5- Etikan’ın Poliantibiyotik Patı (PNSG)

Poliantibiyotikli Patların Endikasyonları Kök kanal enfeksiyonu ve periapikal irritasyonun devam ettiği durumlarda Foramen apikalenin aşırı genişletildiği durumlarda veya kök oluşumu tamamlanmamış kök ucu açık dişlerde Kimyasal antiseptikler etkilerini çok kısa sürede yitirdiklerinden, antiseptik uygulaması ve kök kanal dolgusu arasında geçecek süre 14 günden fazla ise antibiyotiklerin kullanılması uygundur.