DÜNYADA ÇAY EKİM ALANI Dünya genelinde 45 ülkede toplam ha alanda çay üretimi yapılmaktadır. Çay üretim alanları sıralamasında Çin he.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ORGANİK TARIM.
Advertisements

Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 15 EKİM 2009
DEĞİŞİK YERLER VE FARKLI YAŞAMLAR
EVSEL SU KULLANIMI Prof.Dr.Ayşenur Uğurlu.
SU HALDEN HALE GİRER.
BİTKİSEL BESİN ELEMENTLERİ
Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri
DÖRT MEVSİM TÜRKİYE.
Abdurrahman OLGUN Gökalp KILINÇ.
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVZA YÖNETİMİ
Grup karakartal Karadeniz bölgesi.
ECOGREEN Organik Torf NASIL OLUŞTU ?
Ülkemizin Doğal Kaynakları
KONU:DÜNYADAKİ İKLİM TİPLERİ
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
Teraslar ve Gradoni Teras Üzerine Araştırmalar
BİTKİ SU TÜKETİMİ VE SULAMA SUYU İHTİYACININ BELİRLENMESİ
TÜRKİYE İKLİM BÖLGELERİNDE AYIRT EDİLEBİLEN BAŞLICA YÖRELER
TÜRKİYENİN EKONOMİK COGRAFYASI
2011 – EĞİTİM ÖĞRETİM DÖNEMİ BAHAR YARIYILI
4. BÖLÜM SULAMA SUYU İHTİYACI
ÇAY. A lem Ş ube S ınıf T akım F amilya C ins T ür Familya: Theaceae Cins : Camellia Tür : Camellia sinensis Camellia japonica Camellia reticulata.
AKDENİZ BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
METEOROLOJİ DERSİ RASAT PARKI Prof. Dr. Belgin ÇAKMAK.
Doç.Dr. Hasan S. Öztürk Tarım Ekonomisi Bölümü / Bahar
6. BÖLÜM SULAMA YÖNTEMLERİ
8. BÖLÜM DRENAJ
Bitki adı : Cycas revoluta
İKLİM TİPLERİNİ 3 BÖLÜMDE İNCELEYELİM…
Arıcılığın Yeri ve Önemi
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
6. BÖLÜM SULAMA YÖNTEMLERİ
İKLİM ve İKLİM DEĞİŞİMLERİ
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
OKULLARDA ORMAN PROGRAMI (Learning About Forest-LEAF)
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
İlçe/KöyÜrün Kullanım şekli Üretim alanı (da) Ürün statüsü Eşme/ YeleğenCevizMuhtelif1876Geçiş 1 Eşme/ YeleğenHıyarTurşuluk23604Geçiş 1 Eşme/İstasyonBademMuhtelif12.56Geçiş.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BAŞLICA İKLİM TİPLERİ
 İsmini Karadeniz'den alan bölge, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanır. Büyüklük bakımından bölgelerimiz.
KARADENİZ BÖLGESİNİ TANIYALIM
SU  İnsanoğlu, bir yandan sulardan faydalanmış, bir yandan da endüstrileşmenin ve kentleşmenin sonucu olarak ortaya çıkan atıklarını sulara dökmüştür.
GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI
Toprak kirliliği. Toprak kirliliği nedir Toprak kirliliği, katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin.
Tarımsal üretimde yüksek verim elde etmek için gübre uygulamaları zorunluluk olarak görülmektedir. Ancak uygulanan gübrelerin miktarları, çeşitleri ve.
TEB Tarım Bankacılığı.
Lif Bitkileri Lifleri için yetiştirilen veya toplanan bitkilerdir.
kontrol altına alınabilmelidir.
Sel nedir ? Selin en sık rastlanan sebebi kuvvetli ve uzun süreli yağıştır. Günümüzde rastlanılan en yaygın sebep ise; kuvvetli yağmur fırtınalarında drenaj.
Uluslararası Fuarların Ülke ve Şehir Ekonomisine Katkısı
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
Gürültü görüldüğü alanlarda doğal dengeyi de olumsuz etkilemektedir.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ SULAMA DERSİ SULAMA YÖNTEMLERİNİN PLANLANMASINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER DERS YÜRÜTÜCÜSÜ:
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
TÜRKİYENİN SU VARLIĞI.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
BİTKİLERİN SU İSTEKLERİ NEM VE YAĞIŞ
Azgelişmiş Ülkelerin Profili
İKLİMLER GÖZDE KISACIK 98 F\9-B.
Osmanlı Devleti’nin Tarihî Coğrafyası
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
Süt Sığırcılığına Yatırım Yapılır mı?
Tarım sektörünün önemi
YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
TEB Tarım Bankacılığı.
Bitki-hayvan Hastalık ve Zararlıları
Sunum transkripti:

DÜNYADA ÇAY EKİM ALANI Dünya genelinde 45 ülkede toplam 2.461.000 ha alanda çay üretimi yapılmaktadır. Çay üretim alanları sıralamasında Çin 943.000 he alanla birinci sırada, Hindistan, Sri Lanka, Kenya ve Endonezya’nın Türkiye ise 77.000 ha alanla 6’ıncı sırada bulunmaktadır. FAO 2015

TÜRKİYE’DE ÇAY EKİM ALANI Çaykur 2015 çay sektörü raporuna göre Doğu Karadeniz’de 762.413 dekarlık alanda 209.084 üretici çay tarımı yapmaktadır. Dolaylı ve direkt olarak istihdam yaratıcı özelliği ile çay ülke ekonomimize yılda yaklaşık 5 milyar dolar katma değer sağlamaktadır (Anonim, 2015).

ORGANİK ÇAY ÜRETİMİ Organik çay üretimi, ilk olarak 1986 yılında Sri Lanka’da gerçekleşmiştir. Günümüz organik çay üretici ülkeler arasında başta Sri Lanka olmak üzere Çin, Japonya, Şili, Tanzanya, Kenya, Malawi ve Arjantin yer almaktadır.

Organik Çay Üretimi: Türkiye’de Rize ve Trabzon illerinde yapılan organik çay üretiminde, öncelikle çay tarımı için ayrılan arazilerin yerleşim alanlarının dışında, ana yollardan uzak, kirletici atıklar içeren akarsu ve yer altı sularından etkilenmeyecek bir mesafede tamamen izole edilmiş alanlarda olması ve çevrelerinin herhangi bir vasıtanın girmeyeceği şekilde ağaçlarla kaplı olması gerekmektedir

Organik çay üretimi için gerekli olan diğer ekolojik şartlar; rakımın deniz seviyesinden en az 700 metre yüksekte olması, yıllık sıcaklık ortalamasının 18-20oC, ortalama günlük güneş ışınının 4 saat, yıl boyu minimum yağışın 1600 mm, nispi nemin % 70-90, toprak pH’nın 4,5-5,5 olması olarak sıralayabiliriz. Tüm bunlara ek olarak uygun arazide organik çay üretimine başlamadan önce, toprağın ve bitkinin istenilen hale gelmesi için 3 yıllık süre gerekmektedir.

Organik Çayın Diğer Çaylardan Farkı Nedir? Özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanların şikayetidir hormonlu meyveler ve sebzeler. “Ah şimdi memlekette olsaydık da domatesi bahçeden yeseydik” cümlesini onlarca kişiden duyduğumu rahatlıkla söyleyebilirim. Şehir insanının  hep arayışta olduğu “organik” olan meyve, sebze gibi günümüzde organik olan ve olmayan bir çok bitki var ama tabi ki bizim değineceğimiz konu organik çaylardır.

90′lı yıllarda kendini göstermeye başlayan organik çayın en büyük özelliği yetişme tarzı. Organik çay; doğal ortamında, doğal gübreyle, doğal kaynak suyuyla yetişen çaydır. Bu nedenle siyah çaydan aldığınız kokunun ve lezzetin daha fazlasını organik çayda bulacağınıza şüphe yoktur.

Yetişmesi zor olduğu için olsa gerek tüm dünyada çay yetiştirmek için kullanılan alanın yaklaşık binde biri organik çay yetiştirmek için kullanılmaktadır. 

Türkiye’de Organik Çay Çay bitkisi genelde yağış, nem ve sıcaklık seven tropik bir bitkidir ve Gürcistan, Azerbaycan, İran ve Türkiye gibi tropik olmayan ülkelerde mikro klima oluşması nedeniyle yetiştirilebilmektedir. Türkiye’de 1930’lu yıllarda başlayan, 1970’li yıllarda önemi giderek artan ve bölgenin en önemli geçim kaynağını oluşturan çay üretimi, Doğu Karadeniz insanının yaşam biçimini oluşturmuştur.

22 Temmuz 2012 Altbilgi metni buraya

Organik Çay Üretimi: Türkiye’de Rize ve Trabzon illerinde yapılan organik çay üretiminde, öncelikle çay tarımı için ayrılan arazilerin yerleşim alanlarının dışında, ana yollardan uzak, kirletici atıklar içeren akarsu ve yer altı sularından etkilenmeyecek bir mesafede tamamen izole edilmiş alanlarda olması ve çevrelerinin herhangi bir vasıtanın girmeyeceği şekilde ağaçlarla kaplı olması gerekmektedir.

Organik çay üretimi için gerekli olan diğer ekolojik şartlar; rakımın deniz seviyesinden en az 700 metre yüksekte olması, yıllık sıcaklık ortalamasının 18-20ºC, ortalama günlük güneş ışınının 4 saat, yıl boyu minimum yağışın 1600 mm, nispi nemin % 70-90, toprak pH’nın 4,5-5,5 olması olarak sıralayabiliriz. Tüm bunlara ek olarak uygun arazide organik çay üretimine başlamadan önce, toprağın ve bitkinin istenilen hale gelmesi için 3 yıllık süre gerekmektedir.

Organik Çayın Diğer Çaylardan Farkı Nedir? Organik çay tarımı kapsamında, kimyasal gübrelerin çaylıklara uygulanmasına kesinlikle izin verilmemektedir. Bu nedenle, toprakta eksikliği belirlenen ve çay bitkisinin sağlıklı gelişimi için ihtiyacı olan besin elementlerinin organik tarımda izin verilen gübrelerle karşılanması gerekmektedir.

Bilinçsizce uygulanan özellikle amonyum sülfat gübrelerine bağlı olarak topraklar asitleşmiş, toprak yüzeyinin sıkışması, asitleşmesi gibi nedenlerden ötürü toprağın mineralize olabilen miktarının yetersizliği, üzerinde durulması gereken temel problemlerdir. Halihazırda mevcut olan bu sorunların önüne geçmek ve organik çay üretmek amacıyla kademeli olarak yaklaşık 830 bin dekar çay alanının tamamında organik çay tarımına geçilmesi planlanmaktadır. Organik materyallerin uzun süreli uygulanması sonucunda çay topraklarında bozulmuş olan fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikler düzelecek ve çay topraklarının sürdürülebilir verimliliği sağlanmış olacaktır (Organik Çay Rehberi, BÜGEM, 2017).