AZOT

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİTKİLERİN BESLENMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR:
Advertisements

Bitkilerde Taşıma Sistemi
ŞEKERPANCARI.
HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
BİTKİSEL BESİN ELEMENTLERİ
BİTKİLERDE KALSİYUMUN ÖNEMİ
BİTKİLERDE KLOR.
Bor.
SODYUM.
BİYOLOJİK AZOT GİDERİM PROSESLERİ
ARIKÖY TOPLU YAPI YÖNETİMİ
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
BİTKİLER İÇİN MANGAN ( Mn) İYONU ÖNEMİ
BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM)
İyon Yükü ve Yükseltgenme Basamağı
FASULYE.
ORTAÖĞRETİM 9. SINIF KİMYA 2. ÜNİTE: BİLEŞİKLER
Proteinler.
TOHUM OLUŞUMU.
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
BENİ TANIMAK İSTER MİSİNİZ?
HÜCRE VE ORGANELLERİ.
Doç.Dr. Hasan Sabri Öztürk Tarım Ekonomisi Bölümü ZTO
BİTKİ ÖRNEKLERİNDE ÇEŞİTLİ ANALİZLER
TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞİ 17-21/03/2014
K E M O S E N T E Z Kemosentez nedir? Kemosentez çeşitleri nelerdir?
HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
BASİT ORGANİK AZOT BİLEŞİKLERİ
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
Bitki Besin Elementleri
Azot (N) Elementi Noksanlığı. Elementlerin Taşınabilirliğine göre belirti farklı yerde ortaya çıkar. Belirti yaprakta deformasyon, Renk değişimi (açılma,
KEREVİZ.
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI VI
AMİNO ASİTLERİN BİYOSENTEZİ VE ANAPLEROTİK REAKSİYONLAR (1 saat)
ÜÇÜNCÜ HAFTA Asitler ve bazlar. Asit baz tanımları.
PATLICAN Solanum melongena
Amino asid azotunun Metabolizması ve ÜRE SİKLUSU
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
FOTOSENTEZ VE KEMOSENTEZ
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
BESİN MADDELERİ.
GÜBRELER.
KİMYASAL REAKSİYONLAR ve HESAPLAMALAR (STOKİYOMETRİ)
BİTKİSEL HORMONLAR.
Yağlar (lipidler).
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
BİTKİLERDE TAŞIMA.
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
BİTKİLERDE BESLENME.
CANLILIK HÜCRE İLE BAŞLAR
YAPRAKTAN GÜBRELEME.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
Organik meyve yetiştiriciliği
POTASYUM
SANAY İ DE K İ MYA GÜBRELER. Bitkiler kendi besinini kendi yapan canlılardır. Besin maddelerini yaparken su, karbon dioksit ve güneş ışını kullanırlar.
Protein Metabolizması 2 -Üre Siklusu-
Kök Tütün bitkisinin kökleri kazık şeklinde olup, sağlam bir yapıya sahiptir. Tütün kökleri toprağa çok iyi tutunurlar. Oldukça derinlere iner ve toprakta.
BİY 304 BİTKİ FİZYOLOJİSİ Prof. Dr. A. Sülün ÜSTÜN ( Ders Notları)
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
İBRAHİM ALTAN ZİRAAT MÜHENDİSİ
KEMOSENTEZ Anlaşılacağı gibi ancak kloroplastları olan, belli pigmentleri olan bitki hücreleri fotosentezle dışarıdan aldıkları enerjiyi moleküller içinde.
TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK
Kök Gövdesi Kök gövdesinin şekli ve boyutları çeşit, toprak ve iklim faktörlerine göre büyük farklılık gösterir. Kök gövdesi; baş, boyun, gövde ve kuyruk.
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI II
ASİTLER VE BAZLAR. ASİTLER VE BAZLAR HCl(suda)  H+ + Cl - Asit nedir ? Suda çözündüğünde H + iyonu veren maddelerdir. HCl(suda)  H+ + Cl -
TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK
Sunum transkripti:

Önemi  Beslenmeleri yönünden bitkiler ile insanlar ve hayvanlar arasında temelde önemli fark bulunmaktadır. Bitkiler ototrof (bitkilerde çok azda olsa hetotrof vardır), insan ve hayvanlar hetotrof oldukları için beslenme bakımından insan ve hayvanlar, bitkilere bağlıdır.  Bir ülkenin insanlarının beslenmesi bitkilerinin beslenmesine bağlıdır (Alman bilim adamları 19yy).

Bitkilerin Genel Bileşimi

KÜL  Kül:Bitkinin C’de yakılmasından sonra yanmadan kalan gri renkli maddedir. Bunlar inorganik elementlerdir.  Bitki külünde yetiştiği ortamda bulunan bütün elementler bulunabilir (60-70 element).  Külde bulunan elementlerin tamamı bitkiler için mutlak gerekli element değildir.  Mutlak gerekli besin elementlerinden C,H,O,N külde bulunmaz.

Mutlak Gerekli Besin Elementleri Ölçütleri 1. Elementin noksanlığı durumunda bitkinin vejetatif veya generatif gelişmesini tamamlayamaması gerekir. 2. Elementin noksanlığı ile bitkinin bazı organlarında belirtiler ortaya çıkmalı ve bu belirtiler o elementin sağlanmasıyla önlenmeli veya giderilmelidir. 3. Sağlanan element bitkinin gelişmesi üzerine özel bir etki yapmalı ve bu etki gelişme ortamında uygun olmayan bazı mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel koşulları düzeltmek şeklinde ortaya çıkmamalıdır.

Besin Elementlerinin Sınıflandırması ve Alınış Formları Organik(Temel Elementler Makro ElementlerMikro ElementlerFayda lı Ele. C CO 2,HCO 3 - N NH 4 +,NO 3 - Fe Fe ++, Fe +++ Al O O 2,H 2 O P H 2 PO 4 -, HPO 4 = Zn Zn ++ Co H H2OH2O K K+K+ Mn Mn ++ Na Ca Ca ++ Cu Cu ++ Ni Mg Mg ++ B H 3 BO 3,B 4 O 7 = Si S SO 4 =,SO 2 Mo MoO 4 = V Cl Cl - Se

Three Mechanisms for Nutrient Movement to the Root 1) Diffusion – movement of nutrients down a concentration gradient (from high to low) 2) Mass Flow – movement of dissolved nutrients in flowing water (transpiration stream) 3) Root interception – direct contact of nutrients through root elongation into new, unexplored, soil Which is most important? For which nutrients?

Nutrient Mechanism of nutrient supply (% of total absorbed) Root Interception Mass Flow Diffusion Sedge tundra (Natural ecosystem) Nitrogen Phosphorus Potassium Calcium-2500 Magnesium-8317 Corn crop (Agricultural ecosystem) Nitrogen 1 79 (NO 3 - ) 20 Phosphorus Potassium Calcium Magnesium Sulfur5950 Iron-53- Manganese-1330 Zinc-33- Boron-3500 Copper-4000 Molybdenum-2000 In both natural and agricultural ecosystems, diffusion is the most important mechanism for growth limiting nutrients Mass flow is important for nutrients that are or required in small amounts abundant in soil,

Nutrient Uptake Carrier ion Plasma Membrane Inner space outer space NO3- K+ Free Space Energy Required to move carrier across the membrane NO3-

Besin elementlerinin bitkilerdeki miktarları Elemg/kgK.mMo’e atom oranı Elemg/kgK.mMo’e atom oranı Mo0.11P Ni0.11Mg Cu6100Ca Zn20300K Mn501000N Fe O B202000C Cl H S

Bitkilerin Yeterli Beslenmesi için; Bütün elementler toprakta yeterli miktarda olmalı Besin elementleri arasında uygun bir denge olmalı Toprağı fiziksel ve biyolojik özellikleri uygun olmalı İklim özellikleri uygun olmalı

Bitki Gelişmesi (minimum kanunu) Bitki gelişmesini etkileyen bütün toprak, iklim ve bitki özelliklerine bitki gelişim faktörleri denir. Besin elementlerinin her biri bir gelişim faktörüdür. Bu nedenle bitkilerin gelişmesi ve dolayısıyla elde ettiğimiz verim ve kalite toprakta en az düzeyde bulunan besin elementinin müsaade ettiği kadardır (Liebig,1840)

Besin Elementlerinin Bitkilerdeki Genel Fonksiyonları 1. Hücre duvarlarının ve protoplazmanın yapı maddeleri olmaları 2. Bitki hücrelerinin osmotik basınçları üzerine etkileri 3. Tamponluk ve asitliğe karşı etkileri 4. Sitoplazmik zarların geçirgenlikleri üzerine etkileri 5. Katalitik etkileri 6. Toksik etkileri 7. Antagonistik ve sinerjistik etkileri

AZOT DAL NH 4 +, NO 3 -, amino asitler

Bitkilerin Azot Alımı-1  Bitkiler azotu NH 4 +, NO 3 - iyonları şeklinde alır.  Kök yüzeyine azot iyonları esas olarak kitle akımı ile ulaşır. Mısır ile yapılan çalışmada kök yüzeyindeki toplam azotun %79’unun kitle akımı, %20’sinin difüzyon ve %1’inin kontak değişimle ulaştığı belirlenmiştir.  Düşük sıcaklıklarda bitkilerin azot alımı azalmaktadır. Düşük sıcaklıkta bitkiler NO 3 - -N’una göre NH 4 + -N’unu tercih eder. Gübrelemede bu durum dikkate alınmalıdır.  Bitkiler nötr ve alkalin pH’da (OH - ile NO 3 etkileşimi) NH 4 + -N’unu, asit pH’da (H + ile NH 4 etkileşimi) NO 3 — N’unu almayı tercih eder.  Nitrifikasyonun yavaş olduğu şartlarda yetişen bitkiler(ör. Çeltik) ve kalsifüj (kireç sevmeyen) bitkiler NH 4 + -N’unu, kalsikol (kireç seven) bitkiler NO 3 — N’unu tercih ederler.

Bitkilerin Azot Alımı-2  Karbonhidratça zengin bitkiler, sebze ve meyveler NO 3 — N’unu tercih ederler.  Kuvvetli bir kök gelişmesi ve generatif organların teşviki için NH 4 -N ve NH 2 -N verilmeli  Kuvvetli bir vegetatif aksam gelişmesi için NO 3 -N verilmeli  Çünkü NH 4 -N ve NH 2 -N’u Cytokinin, NO 3 -N’u ise Auxin hormonlarının salgılanmasını teşvik eder.  Bitkiye verilecek NH 4 -N - NO 3 -N’u oranı %50-%50 veya en az %30-%70 olmalıdır  Azot gelişme döneminin başında NH 4 -N ve NH 2 -N’u formunda verilmelidir.

Bitkilerin azot içerikleri  Bitkilerin çeşidine, yaşına, organlarına, ortamdaki azot miktarına vb bağlı olarak değişir.  Olgunluk dönemine yaklaştıkça bitkilerin azot içeriği azalır. Bunun nedeni proteine göre karbonhidratların daha fazla birikmesidir. (Örneğin Kuru maddeye göre N içeriği; Yonca: çiçeklenme öncesi %3.41, Çiçeklenme döneminde %2.08, Arpa: 21 günlük %6.08, 49 günlük %1.95, 86 günlük %0.59)  Bitkilerin genç organlarında azot, yaşlı organlara göre daha fazladır. Bu durum azotun bitkide mobil oluşuyla ilgilidir.  Bitkilerin nitrat içerikleri de bitki çeşidine, organlarına, ortamdaki azot miktarına, çevre koşullarına özelliklede ışık intensitesine bağlı olarak değişir. Işık intensitesi azaldığında nitrat redüktaz aktivitesinin azalmasına bağlı olarak bitkilerde nitrat birikimi artar.  Bitkilerde nitrat miktarının 2500 ppm’den az olması istenir. Çocuk mamalarında kullanılan gıdaların nitrat miktarının ise 200 ppm’den az olması gerekmektedir.

Çeşitli bitkilerin tane, meyve ve yapraklarında nitrat miktarları

Bitkilerde azot asimilasyonu  Bitkilerin aldığı NH 4 ve NO 3 -N’u asimile edilerek organik bileşiklere dönüşür.  Amonyumun tamamı bitki köklerinde asimile edilirken nitrat bitkinin kök ve gövdesinde asimile edilir.  Nitrat ksilem iletim borularında gereksinim duyulan yerlere taşınır.  Kök ve gövdenin hücre vakuolleri ile depo organlarında biriktirilir.  Nitratın hücre vakuollerinde biriktirilmesi, bitkide katyon-anyon dengesi sağlanması bakımından çok önemlidir.

Amonyumun indirgenmesi-1  Hücre vakuollerinde nitrat azotunun bir olumsuz etkisi olmadan depo edilebilmesine rağmen amonyak veya çözünmüş şekli olan amonyumun çok az miktarı bile hücreye zarar verir.  Bu nedenle nitrat veya amonyumun indirgenmesiyle oluşan amonyak amino asitlere, amidlere ve benzeri bileşiklere asimile edilir.  Asimilasyonda Glutamin dehidrogenaz, Glutamin sentetaz ve Glutamat sentetaz enzimlerinden yararlanılır.

Amino asitler ve protein biyosentezi  Glutamat ve glutaminden aminotransferaz enziminin etkinliği altında transaminasyon tepkimesiyle amino asitler sentezlenir.  Bitkilerde fazla NH 3 bulunması durumunda glutamat gibi aspartat da NH 3 alıcı olarak görev yaparak glutamin yada asparagin amino asitleri sentezlenir.  Bitkilerde yaklaşık 200 çeşit amino asit bulunmakta ancak bunların 20 kadarı protein sentezinde kullanılmaktadır. Amino asitler peptid bağı ile bağlanarak proteinleri oluşturmaktadır. Amino asitlerin biyosentezi fotosentez, glikolizis ve trikarboksilik asit döngüsü gibi tepkimeler sırasında gerçekleşir.  Polipeptid olan proteinler 100’den fazla amino asitlerin birleşmesiyle oluşur. Bu işlem sırasında besin elementleri, özellikle Mg, K, Zn ve Fe önemli görevler üstlenmiştir. Örneğin Mg, amino asitlerin ATP ile aktivasyonu içinde önemlidir.

Azot noksanlığında bitkilerde görülen belirtiler  Azot, bitki bünyesinde mobildir.  Azot noksanlığının bitkilerdeki somut belirtisi yaşlı yapraklardan başlayarak genç yapraklara doğru gelişen renk açılması ve sararmadır. Bunun nedeni N noksanlığında proteinler ve plastidlerin parçalanmasıyla klorofil sentezinin yavaşlaması veya durmasıdır.  N noksanlığında bodur büyüme ile birlikte generatif gelişme hızlanır. Böylece erken olgunlaşmayla tane ve meyveler küçük ve miktarı azdır. Bunun sonucu verim azalması olur.  N noksanlığında kök/gövde oranı artar. Sürgün oluşumu geriler ve yapraklar küçük ve ensiz olur.

Şeker pancarında Azot noksanlığı

Patateste N noksanlığı

Genç mısır’da şiddetli azot noksanlığı

Mısır bitkisi yaprağında karakteristik azot noksanlığı

Mısır bitkisinin yaşlı yapraklarında karakteristik azot noksanlığı

Patates bitkisinde yapılan denemede solda azotlu gübre uygulanmış sağda uygulanmamış

Azot noksanlığı nedeni ile şeker pancarının yaşlı yapraklarında erken sarama

Yabani şalgam bitkisinde azot noksanlığı

Solda azot noksanlığı nedeni ile gelişmemiş keten bitkisi sağda azotlu gübre uygulanmış

Azot noksanlığından dolayı zayıf yetişmiş kolza bitkileri sağda azotlu gübre uygulanmış normal bitkiler

Azotsuz ortamda yetiştirilen tütün tipik azot noksanlığı simptomu

Cam serada yetiştirilen marullar.Solda azot noksanlığı görülmekte.Azot içeriği %1.58 Sağdaki marulda azotlu gübre uygulanmamıştır

Cam serada domates bitkileri.Resmin solundaki bitkilere azot uygulanmış sağdaki bitkilere uygulanmamış.

Domates bitkisi yaprağında azot noksanlığının ilk belirtileri

Brüksel lahanasında azot noksanlığı belirtileri

Serada yetişen salatalık bitkisinde azot noksanlığı

Yetersiz azot gübrelemesi sonucu asmada erken sararma

Asmada saksı denemesi sonucu ortaya çıkan azot noksanlığı

Asma yapraklarında,soldaki yaprakta azot noksanlığı yok, ortadakinde orta şiddetli sağdaki yaprakta ise şiddetli azot noksanlığı var.

Elma yapraklarında sol taraftaki yapraktaki azot içeriği %0,87(noksanlık) sağda %3,12(fazla)

Golden delicious elma yapraklarında yapılan azot analizleri sonucu: Solda, %1.01 N (noksanlık) Ortada, %2.60 N (normal) Sağda, %3.35 N (yeterinden fazla azotlu gübre uygulanmış)

Akçaağaç yaprakları, solda N noksanlığı olan yaprak

Afrika menekşesinde azot noksanlığı(Sert, sarı ve çoğu kez aşağı doğru kıvrık yapraklar)

Salatalık bitkisinde hafif şiddette azot toksisitesi belirtileri

Salatalık bitkisinde şiddetli azot toksisitesi belirtileri

Marul bitkisinde nitrat ve klor toksisitesi nedeni ile uç yanıklığı

Domateste magnezyum ve potasyum noksanlığına benzeyen, aşırı azotlu gübrelemeden dolayı oluşan “lekeli olgunlaşma”. Meyvenin sap kısmına yakın yerleri sarı ve yeşil olarak kalmaktadır.