YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tarla Bitkileri Yetiştirme
Advertisements

TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
Seralarda domates Tuta absoluta.  Yumurtadan çıkan larva, yaprak, meyve, sap, gövde ve büyüme noktalarında galeriler açarak beslenir.  Yaprakta açtığı.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
Doğadaki canlı varlık yaşam sürecini tamamladıktan sonra kompostlanarak tekrar yaşama katabilir.Şehirlerde evlerde uygulanacak bu sistem sayesinde şehir.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
AŞI NEDİR ? İki bitki parçasını birleştirip kaynaştırmak ve tek bir bitki gibi büyüyüp gelişmesini sağlamaktır. Anaç : Aşının kök sistemini oluşturan.
ARAZİ TESVİYESİ.
Ziraat Yüksek Mühendisi Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Toprak istekleri Oğul otu Melissa officinalis Kültür
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
2. OTLATMA MEVSİMİ Mera bitkileri yıllık hayat devrelerinin her döneminde otlatmaya karşı aynı derecede duyarlı ve dayanıklı değillerdir. Genel olarak.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
3. Fiziksel Savaş Zararlıların yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik.
OKUL ÖNCESİNDE.
Hazırlayan Öğrencinin: ADI SOYADI= Nefise YILMAZ NUMARASI =
Türkiye’de Yem Bitkileri Tarımının Sorunları
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
ÖRGÜTSEL DEĞERLER VE VARSAYIMLARDAKİ DEĞİŞİM
B.KENANOĞLU1, T. ÇELİKKOL1, S.AKAN1, H.YETİŞİR2, D.KELEŞ3, İ. DEMİR1
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
Tıbbi bitkilerin kültürünün yapılmasının faydaları
YEM BİTKİLERİ TARIMININ ŞEKİLLERİ
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
BİTKİSEL LİFLER (Keten)
Arazinin Tesviye Edilmesi ve Doğrusal Programlama Tekniği
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Su Ürünleri YetiştiriciliğinİN TEMEL ESASLARI
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Kılçıksız Brom (Bromus inermis).
Gübreler ve Gübreleme:
TERE Lepidium sativum L.
………….İLKOKULU Fen Bilimleri Sınavı Canlı Varlıklar Ad-Soyad : No :
BESİ SIĞIRCILIĞI.
Yüzey Drenaj Sistemlerinin Tipleri Yüzey Drenaj Sistemlerinin Bakımı
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
YONCANIN OT HASADI Yoncada biçim zamanının belirlenmesi önemlidir. Dekara ham protein verimi en yüksek olduğu zaman biçim yapılmalıdır. Bu nedenle yoncanın.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
Buğdaygil Yem Bitkileri
Gövde Tatlı patateste gövde ince, uzun ve zayıftır. Bu nedenle kendi başına dik büyüyemez, toprak yüzeyine yayılarak gelişir. Gövde uzunluğu çeşitlere.
Gelişim ve Temel Kavramlar
Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU
Canlıların Büyüme ve Yaşamasına Etki Eden Faktörler
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
PATATES.
MADDENİN DEĞİŞİMİ FEN VE TEKNOLOJİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TANIM Otlatma alanlarından yararlanmayı, vejetasyon, toprak ve diğer doğal kaynakların korunmasıyla beraber, devamlı maksimum hayvansal ürünü elde edecek.
ÇEVRE SORUNLARI.
SULAMA YÖNTEMLERİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
YONCA(Medicago L.) CİNSİ
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
Şeker Pancarı (Beta vulgaris var. saccharifera) Tarımı
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİklerİ
KARIK SULAMA YÖNTEMİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
ADI: SEVİL SOYADI: KÜÇÜKKAVUN
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
YONCA HORTUMLU BÖCEĞİ (HYPERA VARİABİLİS)
Sunum transkripti:

YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ Prof.Dr. Cengiz Sancak YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

YEMBİTKİLERİ YETİŞTİRME TEKNİĞİ YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

Yembitkileri tesislerinde başarısızlık nedenleri Çimlenme devresinde Sert tohum ve dormansi Oksijen Sıcaklık Nem Fide devresinde Tohumların üzerlerinin yeterince örtülememesi Tohumların çok derine ekilmesi Toprak yüzeyinin kaymak bağlaması Fidelerin kuruması Donma YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

Yembitkileri tesislerinde başarısızlık nedenleri Gelişme devresinde Toprağın pH derecesi Toprakta besin maddesi yetersizliği Zayıf drenaj Don ve kuraklıklar Hastalık ve zararlılar Yabancı ot rekabeti Koruyucu bitki rekabeti Baklagillerin aşılanmamış olması YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

Toprak ve tohum yatağının hazırlanması Bu amaçla en çok uygulanan ıslah yöntemleri şunlardır. Toprak reaksiyonunun ayarlanması, Toprak rutubetinin ayarlanması, Topraktaki bitki besin maddeleri dengesinin ayarlanması, Toprağın fiziki yapısının düzeltilmesi ve tesfiye edilmesi. YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

Yembitkilerinin Ekim zamanı ve Yöntemi Ekim zamanları; İlkbahar ekimi (İç ve D.Anadolu), Yaz Ekimi (Yaz sonu yağışlı olan bölgeler) Sonbahar ekimi (Ilıman bölgelerde) Dondurma (Geç Sonbahar) YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

Yembitkilerinin Ekim zamanı ve Yöntemi Ekim şekilleri; a) Serpme ekim ve sakıncaları Ekim derinliği ayarlanamaz, Bitkiler arasındaki açıklık ayarlanamaz, Mekanik yollarda yapancı ot mücadelesi yapılamaz, Fazla tohum kullanılmak zorunluluğu vardır. YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ Makineli ekim, b) Bastırıcı merdanelerle ekim c) Ekim makinesi ile (Mibzerle) ekim ve faydaları Tohumlar istenilen derinliğe atılabilirler, Bitkiler arasındaki açıklık istenilen derinliğe atılabilirler. Mekanik yabancı ot mücadelesi yapılabilir. Sulama ve gübreleme daha kolay olur, Tohumdan tasarruf sağlanır, YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ d) Yembitkilerin kombine (baskılı) mibzerle ekilmesi ve yararları Tohumla birlikte atılan gübre bitkiler için hazır durumdadır. Çok az yabancı ot gübrelenmiş olacaktır. Az miktarda toprak gübrelenir ve diğre besin maddelerinin elverişsiz forma dönüşmesi önlenir. Geç sonbahar ve erken ilkbaharda başarılı bir yembitkisi tesisi kurulabilir. Yembitkileri fideleri hızlı gelişme olanağına sahip olur ve böylece ortaya çıkacak olumsuz toprak ve iklim koşullarından daha az zarar görürler. YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ Atılacak tohum miktarının belirlenmesi Yağış miktar ve dağılışı Toprak koşulları Tohum yatağının durumu ve ekim yöntemi Tohum büyüklüğü ve karakteri Tür ve varyete seçimi Tesisin amacı YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

Yem bitkilerinin yardımcı ve koruyucu bitkilerle ekimi Yardımcı bitkilerle ekimi Koruyucu bitkilerle ekimi Koruyucu bitki ışık, su ve besin maddeleri yönünden ana ürünle rakebet eder. Yatarak ana ürüne gölge etkisi yapar. Koruyucu bitkinin hasadından hemen sonra, yazlık yabancı otlar tesisi istila eder. YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

Yem bitkilerinde ekim derinliğinin ayarlanması Yem bitkisi tohumları farklı büyüklükte tohum iriliklerine sahiptir (Örn: yem bezelyesi, aküçgül gibi). Küçük tohumlular derine ekildiklerinde çimlenseler bile toprak yüzüne çıkamazlar. Çok yüzlek ekilen tohumlar ise sağlıksız gelişirler. Genel olarak hafif topraklarda daha derin, ağır topraklarda ise yüzlek ekim önerilir. YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

Tohum büyüklüğü ve toprak karakterine göre ekim derinlikleri Bitki türü Ekim derinliği (cm) Ağır toprak Hafif toprak Küçük tohumlular Aktavus out Kelp kuyruğu Ak üçgül Melez üçgül 0,5-1,5 1,5-2,5 Orta tohumlular Yonca Yaş yoncası Brom 1,5-2,0 2,5-3,0 İri tohumlular Yem bezelyesi Fiğ türleri Sorghum 2,5-4,0 4,0-7,5 YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ