Zemin Mekaniği ve Temel Mühendisliği Onbeşinci Ulusal Kongresi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Advertisements

Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 04; Sonuçların değerlendirilmesi.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
Yrd. Doç. Dr. Muharrem Aktaş 2009-Bahar
(2-2 AKSI ve B-B AKSININ KESİŞTİĞİ ZEMİN KAT KOLONU)
Bu yaklaşımda, kullanıcıların bilişsel ve fiziksel davranışları modellenmeye çalışılır. Ayrıca, kullanıcı davranışlarının bu modele uyup uymadığı ya da.
Eğitimde Hedefler Hedeflerin İşlevleri ve Analizi.
KESME ÖZELLİĞİ OLAN ÇİFT BAŞLIKLI HEMOSTATİK KLİPS APARATI Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerahi AD, Konya, Turkey.
Poster template by ResearchPosters.co.za Araştırma Özetinin Konu Başlığı Muhammed Hasan ASLAN, Arif Çağdaş AYDINOĞLU, Meltem YEŞİLÇİMEN AKBAŞ Yazarların.
Bölüm 4 KAPALI SİSTEMLERİN ENERJİ ANALİZİ
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
KİRİŞ YÜKLERİ HESABI.
JEOFİZİK ETÜTLERİ DAİRESİ
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
XV. ULUSLARARASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMİ SEMPOZYUMU
TEMELLER.
Bölüm 4 EĞİLME ELEMANLARI (KİRİŞLER) Eğilme Gerilmesi Kayma Gerilmesi
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
TESVİYE EĞRİLERİNİN ÇİZİMİ
ÜSTÜN ZEKALI VE ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLAR
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
BAŞ AĞRISI BİLİNÇLİLİK PROJESİ
Hazırlayan Öğrencinin: ADI SOYADI= Nefise YILMAZ NUMARASI =
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
Sıklık Dağılımları Yrd. Doç. Dr. Emine Cabı.
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
NOT VERME VE MEZUNİYET.
TAŞKINLARIN ÖTELENMESİ
Bitirme Çalışması Konu Başlığı
Ergun, S.1, Koçak, S.1, Devrilmez, E.1, Tek, T.1
YETİŞKİNLİK DÖNEMİ İlk Yetişkinlik Orta Yetişkinlik Yaş
Yapay Sinir Ağı Modeli (öğretmenli öğrenme) Çok Katmanlı Algılayıcı
HOŞGELDİNİZ ÜÇLÜ FAZ DİYAGRAMALRI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN Malzeme
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Hasta Taşıma Aracı Kavramsal Tasarımı
YAPI STATİĞİ II Düğüm Noktaları Hareketli Sistemlerde Açı Yöntemi
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
Yrd.doç.Dr. H. Deniz GüllerOĞlu
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Dr. İLKER YAKIN & Dr. HASAN TINMAZ
NeTIRail-INFRA Bilgilendirme Toplantısı, Ankara, Türkiye
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
Abdülkadir KOÇER, Afşin GÜNGÖR Akdeniz Üniversitesi
Akıllı kart teknolojisini Dünya’da ve Türkiye’de kurumsal harcamalar ve maaş dışı ödenekler alanında kullanan ilk şirket olan Multinet, bu kez okulları.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
Test Geliştirme Süreci
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 2
ÖĞRENME STİLLERİ.
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
Test Puanlarının Yorumlanması: Standart Puanlar
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
ÇİFT SİLİNDİR İNFİLTROMETRE İLE İNFİLTRASYON TESTLERİ
TARIM EKONOMİSİ İSTATİSTİĞİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Poster Başlığı Birinci YAZAR Bulunduğu eğitim düzeyi (Lisans, Yüksek Lisans, Doktora), Lisans için bulunduğu sınıf, öğrenim gördüğü kurum, lisansüstü öğrenciler.
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 1
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Gerçek Yaşama Dayalı Durum Belirleme
Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MODÜL 5.1 arabuluculuk AŞAMALARININ GÖZDEN GEÇİRİLMESİ
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
EŞ YÜKSELTİ (TESVİYE) EĞRİLERİNİN
Sunum transkripti:

Zemin Mekaniği ve Temel Mühendisliği Onbeşinci Ulusal Kongresi 16 - 17 Ekim 2014,Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara BASİT YÖNTEMLERLE YANAL YÜKLENMİŞ TEKİL KAZIK VE KAZIK GRUPLARININ TASARLANMASI DESIGNING SINGLE PILES AND PILE GROUPS UNDER LATERAL LOADS USING SIMPLE METHODS Nedim PLASTO - Lisansüstü öğrenci, Kocaeli Üniversitesi, nedim_plasto2002@hotmail.com Sami ARSOY - Prof. Dr. , Kocaeli Üniversitesi, sarsoy@kocaeli.edu.tr  

1.GİRİŞ Kazıklar: - geoteknik yapıları temsil etmektedirler, tek başına yada grup olarak davranabilirler, hem düşey hem de yatay yükleri için tasarlanmış olmalıdırlar. Yanal yüklenmiş bir kazık - yük-yer değiştirme tepkisini anlamak önemlidir. Kazık tasarlama ve inşaa etmek için çok dikkatli bir çalışma gerekmektedir. Yatay yüklerin etkisi altında yeterli ve güvenilir bir yöntem bulunamamıştır.

2. TASARIM YÖNTEMLERİ Yanal yükü belirlemek için iki yaygın yaklaşım kullanılır. Yeterli bir güvenlik faktörü ile nihai yükü bölerek kazıklar üzerinde izin verilen yükü hesaplar, Kabul edilebilir bir yanal deformasyon için izin verilebilir yatay yükü hesaplar. Yanal yük altında tekil ve grup kazıkları analiz etmek için çeşitli yöntemler vardır. Bu çalışmada: - p-y eğrisi yaklaşımı, - Characteristic Load Method (CLM) yaklaşımı - khmax yaklaşımı

2.1. p-y yöntemi 𝑝=𝑘 ∗𝑦 p-y eğrileri kullanılır, kazık boyunca her bir derinlik noktasında yanal yük (p) ile yer değiştirme (y) Winkler'in yöntemine dayanmaktadır. 𝑝=𝑘 ∗𝑦 Burada: k - p-y eğri tarafından tanımlanan doğrusal olmayan yay sertliğidir, y - esnek yayının yer değiştirmesi, p - yaya uygulanan kuvvettir.

2.2. CLM yöntemi CLM yöntemi (Duncan and Ooi, 1994), p-y analizinden daha basittir ve çözümleri p-y analiz sonuçlarına yaklaşmaktadır, kazıkların yanal deformasyonlarını, maksimum moment ve maksimum moment konumunu belirlemek için kullanılabilir, CLM yönteminin sınırlamaları p-y eğrilerinin sınırlamaları ile hemen hemen aynıdır. Tek tip zemin profili için geçerli olması CLM yöntemin başlıca sınırlamasıdır. Bir eşdeğer üniform zemin profili kullanmak gereklidir.

2.3. khmax yöntemi khmax yöntemi yatay yükler altında kazıkların için yük-deplasman ilişkisi tahmin etmektedir. Kumar (1993) ve Prakash ve Kumar (1996) tarafından önerilmiştir. Bir tablo formatında hesaplama yapılabilmesi sayesinde, diyagramlar üzerinde elde edilen sonuçların net bir görünümünü sağlar. Tekil kazık veya kazık grubunun yanal yük tepkisini hesaplamak için gerekli prosedür iki adıma ayrılabilir: 1. khmax yaklaşımı ile alt ve üst sınır değerleri, 2. su seviyesi düzeltmesi. khmax yöntemi üst ve alt eğrilerinin sınırı belirlenmektedir ve diğer yöntemlerle sonuçların karşılaştırılması imkanı sağlar.

3.YANAL YÜK TESTLERİ Çizelge 1. Farklı testler için kazık ve toprak özellikleri

4. SONUÇLAR Şekil 2. Analiz 1 için Tekil Kazıkta Programa göre Seçilen Zemin Özellikleri ile Yük – Deformasyon Eğrilerinin Karşılaştırılması (Brown Test Verileri, 1988.)

4. SONUÇLAR Şekil 3. Analiz 2 için Tekil Kazıkta Programa göre Seçilen Zemin Özellikleri ile Yük – Deformasyon Eğrilerinin Karşılaştırılması (Rollins Test Verileri, 1988.)

4. SONUÇLAR Şekil 4. Analiz 3 için Kazık Grubunda Programa göre Seçilen Zemin Özellikleri ile Yük – Deformasyon Eğrilerinin Karşılaştırılması (Brown Test Verileri, 1988.)

Teşekkür ederim