Evrenin yapIsI ve geçmişe bakIş

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GÜNEŞ SİSTEMİ ve GEZEGENLERİ
Advertisements

UZAY ARAŞTIRMALARI Yuri Gagarin
Öğretmen Ziya Kılıçözlü İlköğretim Okulu
FİZİK DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ
SEMA TUNA.
HAZIRLAYAN:DİLEK KOÇYİĞİT
GÜNEŞ SİSTEMİ.
HaZIRLAYAN ŞEYMA BAKIRCI /D.
GÜNEŞ DÜNYA AY
Güneş Sistemi ve Ötesi:Uzay Bilmecesi
Dünya ve Ay.
Ad : zeynep soyad : demIr sinif : 7-d no : 1944
7. ÜNİTE 1. GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM 2. GÜNEŞ SİSTEMİMİZ
DÜNYA’MIZ NASIL OLU Ş TU? Güne ş Sistemi'nin Güne ş 'e uzaklık açısından üçüncü sıradaki gezegeni. Üzerinde ya ş am barındırdı ğ ı bilinen tek do ğ al.
HANDAN ÖZBEY KADER YILDIZ SEVİM DARAK
8. Ünite ~Doğal Süreçler~
GEZEGENLER VE UYDULARI
UZAY.
RABİA GİZEM KURU 3 A SINIFI NO:217.
GÜNEŞ SİSTEMİ.
Gök Cisimlerini Tanıyalım
AY DÜNYANIN TEK UYDUSU VE ONA EN YAKIN GÖK CİSMİDİR
Yıldız Kümeleri, Galaksiler ve Samanyolu
HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN
AY DEDE.
YERYÜZÜNDE YAŞAM.
Merve BAĞCI Fen bilgisi Öğretmenliği
GÖKYÜZÜ Lale Bahçesi Yaz Okulu.
Yıldızlar.
Yerkürenin Katmanları
GÜNEŞ SİSTEMİ. GÜNEŞ SİSTEMİ Gezegenler ve uyduları ile Güneş’in oluşturduğu sisteme güneş sistemi adı verilir. Gezegenlerin tümü Güneş’in çevresinde,
EVRENİN ÖYKÜSÜ Evren atomlardan galaksilere kadar var olan herşeydir. Astronomlar evreni incelemeye başladıktan beri onun nasıl ortaya çıktığını merak.
Dünya, Güneş ve Ay.
BASED SPACE SOLAR ENERGY UZAYA KONUŞLANMIŞ GÜNEŞ ENERJİSİ.
Evren ve Yapıtaşları Tuncay Özdemir
GÖKYÜZÜ Hazırlayan:Murat GÜNDÜZ Sınıf Öğretmenliği 4-B 1. Öğretim
SINIF: 5 DERS: Fen ve Teknoloji
ÜNİTE : 5 DÜNYA, GÜNEŞ VE AY.
ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ A.B.D HAYAT BİLGİSİ ÖĞRETİMİ HAZIRLAYAN: EDANUR ALAS.
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ. GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Bulutsuz bir gecede gökyüzünü gözlemlediğimizde irili ufaklı pek çok cisim görürüz.
Dünya ve Ay Mahmut YORDAM3 Dünya ve Uzay 1.Gökyüzünde gördüklerimiz 2.Gök cisimleri a. Güneş b. Ay c. Dünya.
İçinde yıldızlar,gezegenler,uydular,meteorlar gibi gök cisimlerinin bulunduğu boşluğa UZAY denir. EVREN: İçinde milyarlarca gökcisminin bulunduğu sonsuzluk.
RABİA GİZEM KURU 3 A SINIFI NO:217.
Dünya ve Ay.
GÜNEŞ SİSTEMİ EMRE HANGÜL 9/A ANADOLU ASTRONOMI SUNUMU.
GÜNEŞ SİSTEMİ EMRE HANGÜL 9/A ANADOLU ASTRONOMI SUNUMU.
GEZEGENLERİN OLUŞUMU Gezegenler, merkezde oluşan Güneş’in çevresinde artakalan gaz ve tozdan meydana geldi. Bu toz ve gaz bulutu, başlangıçta Güneş’in.
AST207 Güneş Sistemi Prof. Dr. Selim O. SELAM
GEZEGENLER GEZEGENLER İLE İLGİLİ BİLGİLER:. GEZEGEN NEDİR? Gezegen veya planet, bir yıldızın etrafında dolanan gök cismidir. Dar anlamıyla, Güneş Sistemi.
GÜNEŞ SİSTEMİ Sunuindir.blogspot.com.
Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri
GÜNEŞ SİSTEMİ.
GÜNEŞ SİSTEMİ ve GEZEGENLERİ
GÜNEŞ SİSTEMİ Sunuindir.blogspot.com.
VENÜS DÜNYA MARS JÜPİTER SATÜRN URANÜS NEPTÜN MERKÜR NE YAPMALISIN?
Güneş Sistemi Güneş sistemi, güneşin çekim kuvvetinin etkisiyle; gezegenler, gezegenlerin uyduları, kuyruklu yıldızlar ve meteorların yine güneş etrafında.
GÜNEŞ SISTEMI VE ÖTESI GÖK CİSİMLERİ. Var olan her şeyi içinde bulunduran sonsuz boşluğa uzay denir. Uzay boşluğunda bulunan tüm doğal cisimlerin ortak.
GÜNEŞ SİSTEMİ VE GEZEGENLER
YAKUPHAN GÜLTEKİN 9/C EVRENİ TANIYALIM Evrenin yapısı ve geçmişe bakış  Her bilim dalında olduğu gibi astronominin de kendine özgü terim ve kavramları.
Güneş Sistemi ve Tutulmalar
GÜNEŞ SİSTEMİ.
GÜNEŞ SİSTEMİ İnsanlar çok eski çağlardan beri gökyüzünü merak etmişler. Gökyüzünde birbirinden farklı gök cisimlerinin olduğunu fark etmişler. Yıldızlar,
Gök Cisimleri Soru-Cevap.
GÜNEŞ, DÜNYA ve AY.
PROJE 2 GÜNEŞ SİSTEMİ İPEK KİBAR YASEMİN ÖZDEM. İŞARETLERİN ANLAMLARI Konu ile ilgili ana sayfaya Konu ile ilgili ana sayfaya bağlanır. bağlanır. Gezegenlerin.
AYIN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
Güneş Dünya ve Ay Soru-Cevap
YILDIZ NEDİR ? NASIL OLUŞUR? NASIL ÖLÜR?. Yıldız kendi ürettiği enerjiyi kullanarak ışıyan ve bu sayede yüksek sıcaklık ve basınçta kalarak kütle çekimi.
İçinde yıldızlar,gezegenler,uydular,meteorlar gibi gök cisimlerinin bulunduğu boşluğa UZAY denir. EVREN: İçinde milyarlarca gökcisminin bulunduğu sonsuzluk.
Ayrıntılı astronomi incelemeleri teleskobun icadı ile hızlanmış, elde edilen veriler yeni çalışmalara kaynaklık etmiştir. Fizik biliminin optik alt alanındaki.
Sunum transkripti:

Evrenin yapIsI ve geçmişe bakIş EVRENİ TANIYALIM Evrenin yapIsI ve geçmişe bakIş

Evrenin yapısı ve geçmişe bakış Her bilim dalında olduğu gibi astronominin de kendine özgü terim ve kavramları vardır. Bu konuda astronomide kullanılan bazı terim ve kavramları inceleyeceğiz. Günlük hayatta da astronominin uzay, evren ve gökyüzü gibi kavramları çok sık kullanılmaktadır. Bu terimleri kısaca tanımlayalım:

Uzay İçerisinde bütün gök cisimlerini, her türlü madde ve enerjiyi barındıran, yerin atmosferi dışındakalan, sınırsız üç boyutlu sahadır.

Evren Yerküre de dahil olmak üzere, bütün gök cisimleri ile her türlü madde ve enerjinin bütünüdür.

Görünür Evren Evrenin görülebilen kısmıdır. Teknoloji ilerleyip daha güçlü teleskoplara sahip olundukça görünen evrenin sınırları da genişlemektedir. Günümüz teknolojisine göre görünen evren 14 milyar ışık yılı yarıçaplıdır. Evrenin kendisinin ne büyüklükte olduğu ya da evrenin sonlu mu, sonsuz mu olduğu henüz cevaplanamamış sorulardır. Evrenin gerçek boyutları, görünür evrenden muhtemelen çok daha büyüktür.

Gök Ada (Galaksi) Çekim kuvveti ile birbirine bağlı milyonlarca yıldızdan, yıldız kümelerinden, bulutsu ve gaz bulutları ile yıldızlar arası gaz ve tozdan oluşmuş sistemdir. Güneş sisteminde adına Samanyolu dediğimiz böyle bir gök adanın içerisinde yer almaktadır. Uzayda böyle milyarlarca gök ada vardır. Birbirlerine çekimsel olarak bağlı çok sayıda gök adadan oluşan sistemlere de gök ada kümeleri denmektedir. Bazen büyük bir gök adanın uydu gök adaları da olabilmektedir. Örneğin, Samanyolu’nun böyle 12 uydusu vardır. Büyük ve Küçük Macellan Bulutsuları, Samanyolu’nun en meşhur uydularıdır.

Yıldız Merkezlerinde çekirdek (nükleer) tepkimeleri ile enerji üreten ve uzaya salan yoğun plazmadan oluşan küme şeklindeki gök cisimleridir. Kendisi de bir yıldız olan Güneş’ten sonra bize en yakın yıldız, uzaklığı 4,2 ıy (Işık yılı, ışığın boşlukta bir yılda alacağı mesafedir.) olan Proxsima Centauri (Proksima Sentori)’dir. Çıplak gözle görülemeyecek kadar sönüktür.

Bulutsu Uzayda bulunan hidrojen ve helyum gibi gazlar ile tozlardan oluşmuş büyük ölçekli bulutlardır. Bir bulutsunun yakınında parlak yıldız var ise yıldızın yaydığı ışık enerjisi sayesinde bulutsu görünür hale gelir. Böyle bulutsulara aydınlık bulutsu, diğerlerine de karanlık bulutsu denir. Avcı (Orion), Macellan, Kedi Gözü, Atbaşı ve Kartal bulutsuları en çok bilinen bulutsulardır.

Gezegen Bir yıldızın etrafında dolanan, ancak kütlesi enerji üretmeye yetmeyecek kadar küçük olan gök cisimleridir.

Meteor Dünya atmosferine büyük hızlarla giren güneş sistemindeki küçük bir katı cismin (meteoroid) sürtünme sonucu akkor haline gelmesiyle yeryüzünden kısa süreli olarak görülen ışık çizgisidir. Meteorlara halk arasında “yıldız kayması” veya “kayan yıldız” denmektedir. Bu olay, tipik olarak, atmosferin 80-110 km’ leri arasında oluşur. Meteorları oluşturan gök cisimleri çoğunlukla nohut büyüklüğündedir ve her gün milyonlarca meteor oluşmaktadır. Atmosfere giren gök cismi çok daha büyük ise bu durumda cismin bir kısmı yanıp yok olmadan yeryüzüne düşebilir. Uzaydan gelerek yeryüzüne düşen bu cisimlere gök taşı (meteorite) adı verilir.

Kuyruklu Yıldız Güneş sisteminin küçük cisimlerinden biridir. Donmuş su ve gazlardan oluşmuştur. Kuyruklu yıldız Güneş’e yaklaştıkça buharlaşarak hareket doğrultusunun aksi yönünde uzayan ve yerden çıplak gözle görülebilen uzun bir kuyruğa sahip olur. Gözlemin yapıldığı anda elde edilen görüntü ve bilgilerin cismin gözlem anındaki mi yoksa daha önceki bir zamandaki durumunu mu yansıttığı sorusu ışık hızının sonlu mu, sonsuz mu olduğu ile kolayca cevaplanabilir. Fizikten biliyoruz ki ışığın hızı sonludur. O halde bir ışık fotonunun, gök cisminden çıkıp gözlemcinin gözüne ulaşmasına kadar belli bir süre geçmesi gerekir. Gök cismi ne kadar uzak ise ışığının gözlemciye ulaşması için o oranda uzun süre gerekir. O halde, biz gök cisimlerine baktığımızda onların geçmiş bir zamandaki hallerini görmekteyiz. Astronomide gök cisimleri arasındaki uzaklıkları ifade etmek için “astronomi birimi (AB), ışık yılı (IY) ve parsek (pc) uzaklık birimleri kullanılmaktadır.