Yakıt pilinde katalizör

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YAKIT PİLLERİ VE UYGULAMALARI
Advertisements

Yakıt Hücresi (Pilleri)
Reaksiyon’un doğası ve hızı…
SICAK DALDIRMA GALVANİZLEME BİZİM İŞİMİZ
AROMATİK KİMYA Dr. Sedat TÜRE.
KİMYASAL TERMODİNAMİK KAVRAMLARI II
HAZIRLAYAN:CANER PEKEL DANIŞMAN: YRD.DOÇ.DR GÖKSEL ÖZKAN
GAZ ABSORPSİYONU SİSTEMLERİ TASARIMI
ENERJİ, ENERJİ GEÇİŞİ VE GENEL ENERJİ ANALİZİ
Verim ve Açık Devre Gerilimi
POLİMERLERDE BAĞLANMA
Oksijenli Solunum Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni twitter/zaferzengin70
Burak Talha İn-Yusuf İslam Niğdelioğlu- Selin Erol-Bedrika Kurt
PERİYODİK TABLO ALİ DAĞDEVİREN.
Yakıt Pilinin Bileşenleri
ELEKTRİK ARK FIRINI REFRAKTERLERİ
Hidrojen Enerjisi ve Yakıt Pili Teknolojisi
OTOMOTİV MÜH. II YAKIT PİLİ TEKNOLOJİSİNDEKİ GELİŞMELER VE TAŞITLARA UYGULANABİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİ Yrd. Doç.Dr. M. Ertunç TAT HAZIRLAYANLAR
HAZIRLAYANLAR Kurtuluş BULUT M.Selim ÖNER Taner AKÇAY Tolga KEÇECİ.
Meslek Yüksek Okulu Alternatif Enerji Teknolojileri Programı
Kimyasal Tepkimeler.
HİDROJEN TEKNOLOJİLERİ
Deney No: 14 Elektrokimyasal Piller
Elektro-Kimyasal İşleme
Deney No: 4 Derişimin Tepkime Hızına Etkisi
KİMYASAL TEPKİMELER.
KİMYASAL REAKSİYONLAR
Yakıt Pilleri.
ALTINCI HAFTA Elektrokimya. Faraday yasası. Pil gösterimleri ve elektrot çeşitleri. Elektromotor kuvvet ve endüstriyel piller. 1.
Fiziksel ve Kimyasal Olaylar
ONUNCU HAFTA Geçiş metalleri. Krom, mangan, demir, kobalt, nikel. Kompleks bileşikleri. Geçiş metallerinin reaksiyonları. 1.
ROKET YAKITLARI.
Temiz Enerji Kaynakları
ELEKTROLİZ.
Elektrokimyasal Piller
MİKROBİYAL YAKIT PİLLERİ
S d p f PERİYODİK SİSTEM.
TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ
ELEKTROKİMYA.
Fotosentez Reaksiyonları
Yenilenebilir Enerjiye Giriş
Bölüm 10. Kimyasal Dengelere Elektrolitlerin Etkisi
HÜCRE ZARLARINDAN MADDE TAŞINMASI
Yakıt Pili Teknolojisi
YAKIT HÜCRESİ.
HONEYCOMB (BAL PETEĞİ)
Transesterifikasyon; triaçilgliserollerin dizel yakıtların yerine kullanılabilmesi için gereken kimyasal modifikasyonlar arasında en çok tercih edilen.
Adı ve soyadı: İlayda GÜNEŞ Numarası:
ELEKTROKİMYA Madde içinden elektriksel enerjinin kimyasal enerjiye dönüşümü veya kimyasal enerjinin elektriksel enerjiye dönüşümü ile ilgilenen kimya dalına.
Bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin.
SUDAN HİDROJEN ÜRETİMİ VE EKONOMİDE HİDROJEN
POTANSİYOMETRİ.
BÖLÜM 2 Elektrokimyasal hücreler : Elektrokimyasal hücrelere giriş, elektrotlar, çalışma elektrodu çeşitleri, referans elektrotlar, yardımcı elektrotlar.
SOLAR FOTOVOLTAİK (‘’PV’’) SİSTEMLERİ
METALİK BAĞLAR   Metallerin iyonlaşma enerjileri ile elektronegatiflikleri oldukça düşüktür. Bunun sonucu olarak metal atomlarının en dış elektronları.
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
YENİLENEBİLİR ENERJİ SİSTEMLERİ DERS 4: HİDROJEN ENERJİSİ SİSTEMLERİ
TOPRAK OLUŞUMUNDA MEYDANA GELEN KİMYASAL OLAYLAR
KOROZYON.
Yenilenebilir Enerji Nedir?
YAKIT HÜCRESİ.
YAKIT HÜCRELERİ
Korozyon ve Katodik Koruma
Kimyasal Reaksiyonlar
ELEKTROKİMYA.
POTANSİYEL-pH DİYAGRAMLARI
GENEL KİMYA 7. Konu: Kimyasal Reaksiyonlar, Kimyasal Eşitlikler, Kimyasal Tepkime Türleri, Kimyasal Hesaplamalar.
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER 9.SINIF. FİZİKSEL DEĞİŞİMLER  Maddenin kimlik özelliği değişmeden boyutu,şekli,fiziksel hali(katı,sıvı,gaz)ve fiziksel.
HİDROJEN ENERJİSİ
Sunum transkripti:

Yakıt pilinde katalizör

Yakıt Pili Yakıt Pilleri; yanma olmaksızın, kullanılan yakıtın ve oksitleyicinin sahip olduğu kimyasal enerjiyi değişmeyen elektrot-elektrolit sistemi vasıtasıyla elektrik enerjisine dönüştüren bir elektro kimyasal düzenektir.

Çalışma prensibi Bir yakıt pilinde gaz yakıtlar (genelde hidrojen) anot tarafından oksitleyici gazlar (genelde oksijen) ise katot tarafından verilir. Anotta yükseltgenme(elektron bırakma) reaksiyonları katotta ise indirgenme(elektron alma) reaksiyonları gerçekleşir. Toplam reaksiyon sonucunda ürün olarak su ve ısı ortaya çıkar. Çıkan suyun kimyasal potansiyeli hidrojen ve oksijenin kimyasal potansiyellerinin toplamından düşük olduğundan dolayı toplam kimyasal potansiyel farkı hidrojen ve oksijende su oluşması (reaksiyonun gerçekleşmesi) yönünde itici bir güç oluşturmaktadır. Elektrokimyasal reaksiyonlar elektrotlarda meydana gelir ve bir elektrik akımı ortaya çıkar.

YAKIT PİLİ ÇEŞİTLERİ 1. Proton Değişim Membranlı Yakıt Pilleri (PEMFC) 2. Alkali Yakıt Pilleri (AFC) 3. Fosforik Asit Yakıt Pilleri (PAFC) 4. Erimiş Karbonat Yakıt Pilleri (MCFC) 5. Katı Oksit Yakıt Pilleri (SOFC)

PEMFC İletken: Katı polimer zar (Nafion, SPEEK, SPES, PBI) Çalışma sıcaklığı: 20-100 0C Verimlilik: %40-50 Yakıt: Saf H2, MeOH, C2H5OH Diğer Bilgiler CO toleransı az Platin katalizör Taşınabilir ve taşıt uygulamaları

Alkali Yakıt Pili İletken: KOH çözeltisi Çalışma sıcaklığı: 120-250 0C Verimlilik: %70’ kadar Yakıt: Saf H2 Diğer Bilgiler CO toleransı çok az Birçok katalizör kullanılabilir Pahalı

Fosforik Asit Yakıt Pili İletken: Konsantre H3PO4 çözeltisi Çalışma sıcaklığı: 150-220 0C Verimlilik: %37-42 Yakıt: H2 ,doğal gaz, metanol Diğer Bilgiler CO toleransı AFC’ye oranla fazla Platin katalizör gerek Korozyona dayanıklı maddeler kullanılmalı

Erimiş Karbonat Yakıt Pili İletken: Li2CO3, K2CO3 Çalışma sıcaklığı: 600-700 0C Verimlilik: %70-80 Yakıt: Doğal gaz Diğer Bilgiler CO toleransı çok Ucuz katalizör (Ni) Korozyona ve yüksek sıcaklığa dayanıklı maddeler kullanılmalı Sabit güç sistemleri

Katı Oksit Yakıt Pili İletken: Seramik Çalışma sıcaklığı: 1000 0C’ye kadar Verimlilik: %60-85 Yakıt: Doğal gaz Diğer Bilgiler CO toleransı çok Uzun başlama zamanı Korozyona ve yüksek sıcaklığa dayanıklı maddeler kullanılmalı Sabit güç sistemleri

YAKIT PİLİ ELEMANLARI 1. Polimer Elektrolit Membran 2. Gaz Difüzyon Katmanı 3. Katalizör 4. Elektrotlar 5. Bipolar Tabakalar

katalizör Katalizör, bir reaksiyonun gerçekleşmesine aktivasyon enerjisi düşürerek aracılık eden ve hızını artıran, işlem sonucunda da yapısı değişmeden kalan maddedir. Burada katalizör, oksijen ile hidrojenin reaksiyonunu kolaylaştıran özel bir malzemedir.

Yakıt hücresinde Katalizör Yakıt hücrelerinde seçilen katalizörün yakıtı hidrojene dönüştürme kapasitesi, yakıt pilinin performansını ve verimini doğrudan etkilediğinden bu sistemlerde katalizörün önemi çok büyüktür. En az katalizör kullanımı için elektrokimyasal aktivitenin en yüksek olacak şekilde değerlendirilmesi gereklidir. Genel olarak katalizörlerin uzun ömürlü, yüksek verimli ve hücre başına en az miktarda kullanılabilir olması istenmektedir.

Yakıt hücrelerinde iki katalizör tabakası mevcuttur ve bu tabakalar membran-elektrot sistemi (MEA) için kritik bir rol oynar. Bu tabakaların yokluğunda MEA fonksiyon gösteremez. Elektro katalizörler, bu önemli görevi yerine getirebilmek için bazı özelliklere sahip olmak zorundadırlar.

Yakıt hücresinin anodunda, yakıtın elektrokimyasal oksidasyonu için yüksek aktivitenin sağlanması gerekirken hücreyi binlerce saat çalıştırmak için katalizör tabakasının gerekli dayanıklılık ve kararlılıkta olması da gereklidir. Ayrıca elektro katalizörler direnci minimuma indirmek için iyi bir elektriksel iletkenliğe sahip olmaları yanında, ekonomik ve büyük miktarlarda kolay üretilebilir olmaları da gerekir.

Katalizör Dizaynı, Seçimi ve Özellikleri Katalizörlerde önemli olan unsurların başında aktif merkezler gelmektedir. Bu aktif merkezlerin sayısı ve dağılımı katalizör tepkimekleri için son derece önemlidir. Yakıt hücrelerindeki katalizörlerde yeterli sayıda aktif merkez mevcut olmalı ve bunların sayısı maksimuma ulaşmalıdır.

Diğer önemli unsurlar, yüksek elektriksel iletkenlik, iyonomer ile iyi bir etkileşim, gaz geçişi kolaylığı, reaktantlar, ürünler ve elektrolitlerle temasta kararlılıktır. Yapılan araştırmalar aktiflik hem de kararlılık açısından en iyi katalizörlerin platin ve platin içeren katalizörler olduğunu göstermektedir.