BİR BOBİNİN ÖZİNDÜKSİYON KATSAYISININ BULUNMASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Advertisements

KAPASİTÖRLER Bir malzemenin birim volt başına yük depolama özelliğine onun kapasitesi adı verilir ve bu büyüklük şeklinde tanımlanır. Burada Q birimi coulomb.
ELEKTRİK VE MANYETİZMA
SEMRA BOZ FEN BİLĞİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
MANYETİK PARÇACIK MUAYENESİ
Eleman Tanım Bağıntıları Direnç Elemanı: v ve i arasında cebrik bağıntı ile temsil edilen eleman v i q Ø direnç endüktans Kapasite memristor Endüktans.
Graf Teorisi Pregel Nehri
Ders Hakkında 1 Yarıyıl içi sınavı 16 Nisan 2013 % 22 3 Kısa sınav 12 Mart 9 Nisan 14 Mayıs % 21 1 Ödev % 7 Yarıyıl Sonu Sınavı % 50.
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
1.1. Atomik ölçekte Manyetizma
AMPULLERİN BAĞLANMA ŞEKİLLERİ HAZIRLAYAN: TANER BULUT FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ.
DİRENÇ. Cisimlerin elektrik akımını geçirirken gösterdiği zorluğa direnç denir. Birimi ohm olup kısaca R ile gösterilir. Devredeki her elemanın direnci.
YARI İLETKEN DİYOTLAR Elektronik Devreler.
FARADAY KAFESİ.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK Basit Elektrik devresi: © Elektrik enerjisini ısı ve ışık enerjisine dönüştürür. © Pil, pil yatağı, anahtar, iletken kablo, duy.
Elektrik yüklerinin üretecin bir kutbundan çıkarak diğer kutba gitmesi için oluşturulan düzeneğe elektrik devresi denir.
İçindekiler Ünitenin Özeti Ünite Kazanımları OHM Kanunu Akımın kollara ayrılması Direncin bağlı olduğu faktörler, eşdeğer direnç Elektrik motoru Kaynaklar.
TESVİYE EĞRİLERİNİN ÇİZİMİ
11. SINIF: ELEKTRİK ve MANYETİZMA ÜNİTESİ Elektrik Alan ve Sığa
11. SINIF: ELEKTRİK ve MANYETİZMA ÜNİTESİ Alternatif Akım 1
Duygu Işık Doç. Dr. Ali Eryılmaz
İNDÜKSİYON AKIMI Akım geçen telin çevresinde manyetik alan oluştuğunu biliyoruz. ACABA mıknatısın manyetik alanı içine iletken tel koyarsak teldeki elektronları.
Hazırlayan: Mehmet Mutlu Sunan: Doç. Dr. Ali ERYILMAZ
Mikrodalga Mühendisliği HB 730
8.Hafta İşlemsel Yükselteçler 3
1-a) Şekildeki devrede 5 Gauss yüzeyi belirleyin ve KAY yazın.
Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Katıların Manyetik Özellikleri Yumuşak Manyetik Malzemeler.
4.KONU Kirchoff Gerilim Kanunları.
KAY ve KGY toplu parametreli devrelerde geçerli
MADDE’NİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ
NET 103 ÖLÇME TEKNİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
Kırınım, Girişim ve Müzik
YAŞAMIMIZDAKi ELEKTRiK
NET 205 GÜÇ ELEKTRONİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
NET 103 ÖLÇME TEKNİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
ELEKTRİK VE ELEKTRİK DEVRELERİ
PARAMETRİK ANALİZ Orcad PSpice da Parametrik Sweep Analiz /
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
Polarizasyon D. Roddy Chapter 5.
Akım, Direnç ve Doğru Akım Devreleri
Ölçü transformatorları
ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ
SİSMİK YORUMLAMA DERS-7 PROF.DR. HÜSEYİN TUR.
ÜRETEÇLERİN BAĞLANMASI VE KIRCHOFF KANUNLARI
Bölüm8 : Alternatif Akım Ve Seri RLC Devresi
Bölüm28 Doğru Akım Devreleri
Bölüm 1: Ohm Yasası ve Ohm Yasası ile Direnç Ölçümü
MBLOCK ile Arduino ve Robotik Kodlama
Bölüm23 Elektrik Alanlar
BÖLÜM 27 Akım ve Direnç Hazırlayan : Dr. Kadir DEMİR
Manyetik Alanın Kaynakları
ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ
Bölüm 5 Manyetik Alan.
BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK. BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK.
SIVILAR Sıvıların genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir.
Canlıların Büyüme ve Yaşamasına Etki Eden Faktörler
SAYI DOĞRUSUNU TANIYALIM ÇİZELİM
Düzgün Elektrik Alan ve Sığa
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ
Duygu Işık Prof. Dr. Ali Eryılmaz
Hazırlayan: Mehmet Mutlu Sunan: Prof. Dr. Ali ERYILMAZ
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Sunum transkripti:

BİR BOBİNİN ÖZİNDÜKSİYON KATSAYISININ BULUNMASI ELİF ÖZTÜRK 9858015

ÖZ İNDÜKSİYON Şekil.... deki devrede K anahtarı kapandığında devre akımı hemen sıfırdan en büyük değeri olan  / R ye ulaşamaz. Faraday ‘ın elektromanyetik indüksiyon kanunu bunun oluşmasını engeller. Olayın gelişimi şöyledir: Şekil.... deki devrede K anahtarı kapanınca devreden bir i akımı geçmeye başlar ve makara içinde bir B manyetik alanı doğar. Bu alan, makaradan bir akı geçmesine sebep olur. Başlangıçta sıfır olan bu magnetik akı, devreden akım geçince belli bir  değerine ulaşır.

Böylece manyetik akıda da  kadar bir değişme olur Böylece manyetik akıda da  kadar bir değişme olur. Anahtarı açıp kapamak yerine reosta yardımıyla devreden geçen elektrik akımının şiddeti değiştirilerek de manyetik akı değişimi sağlanabilir. Manyetik akı değişimi devrede bir indüksiyon akımının oluşmasına neden olduğu gibi bir de devrede indüksiyon emk sı doğmasına yol açar. Bu devrenin kendi içinde oluşan akıma öz indüksiyon olarak adlandırılır. Bu durumda ortaya çıkan emk, öz indüksiyon emk sı olarak bilinir.

Öz indüksiyon emk (  ) sı, kendini meydana getiren akımın değişim hızı ( i / t ) ile orantılıdır. Bunu eşitlik haline getirmek için L katsayısıyla çarparsak Amper  = - L Volt Henri saniye Denklemdeki (-) işareti, emk Lenz kanununa uymak zorunda olduğu için konulmuştur. L katsayısı ise devrenin kuruluşuna ve akım geçen sarımların özelliklerine bağlı olup öz indüksiyon katsayısı adını alır.

ÜZERİNDEN AKIM GEÇEN SOLENOİDİN ( AKIM MAKARASI VEYA BOBİN ) MANYETİK ALANI Çok uzun bir iletken tel, Şekil..... daki gibi sarılırsa solenoid ( akım makarası veya bobin ) elde edilir. Bobin içindeki manyetik alan, bobin uçları hariç her yerde düzgün ve bobin eksenine paraleldir. Bobin dışında ise manyetik alan düzgün değildir. Bobinin manyetik alanı iç kısmında kuvvetli dış kısmında ise zayıftır. Manyetik alan çizgileri, bobinin bir ucundan girip diğer ucundan çıkacak şekildedir. Bobinin bir ucu mıknatısın S kutbu, diğer ucu N kutbu gibi davranır. Dış bölge İç bölge Şekil.... Bobinde manyetik alan çizgileri

DEVREYİ KURALIM Öz indüksiyon katsayısını bulacağımız bobini masanın üzerine getirelim. Gerilim kaynağını, reostayı, direnci, voltmetreyi ve kronometreyi hazırlayalım. Kabloyla güç kaynağının artı ucundan çıkıp bobinimizin bir ucuna giriş yapalım. Bobinimize bağladığımız başka bir kablonun ucunu reostanın değişken ucuna takalım. Reostanın sabit ucu ile direncin bir ucunu kabloyla birleştirelim. Direncin diğer ucundan çıkarttığımız kabloyu güç kaynağının eksi ucuna takalım. Direncin uçları arasına bir voltmetrenin uçlarını bağlayalım. Devreyi tamamlamış olduk. NOT: Devreyi kontrol ettirmeden güç kaynağını açmayın.

DENEYİN ŞEMASI + - VOLTMETRE GÜÇ KAYNAĞI AC KRONOMETRE DİRENÇ REOSTA 6 4 8 2 10 O 12 VOLTMETRE GÜÇ KAYNAĞI AC + - 1 00.00.00 KRONOMETRE DİRENÇ REOSTA BOBİN

Bazı teknik nedenlerden ötürü deneyin kalan kısmını sunamıyoruz özür dileriz.