Doç. Dr. Turan SET Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimli ğ i Anabilim Dalı GÜVEN ARALIĞI HİPOTEZ TESTLERİ P DEĞERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Uygun Hipotezin Kurulması, Tip I Hata ve Tip II Hata
Advertisements

Prof. Dr. Ali ŞEN Akdeniz KARPAZ Üniversitesi
Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri
POWER ANALİZİ.
 1 Ekim 2010 ile 1 Kasım 2010 tarihleri arasında İ stanbul Haydarpa ş a Numune E ğ itim ve Ara ş tırma Hastanesi Acil Servisine ba ş vuran toplam 985.
İstatistik Tahmin ve Güven aralıkları
ANOVA.
HİPOTEZ TESTLERİ.
HATA TİPLERİ Karar H0 Doğru H1 Doğru H0 Kabul Doğru Karar (1 - )
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
Doç. Dr. Turan SET Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimli ğ i Anabilim Dalı HATA AYIKLAMA VE UÇ DEĞERLER.
MERKEZİ DAĞILIM ÖLÇÜTLERİ YAYGINLIK ÖLÇÜTLERİ
VERİ ÇEŞİTLERİ Doç. Dr. Turan SET
HİPOTEZ TESTLERİ.
Prof. Dr. Ali ŞEN Veri Analizi Kış Dönemi
İstatistikte Temel Kavramlar
TÜRETİLMİŞ VERİLER VE HASTALIK ÖLÇÜTLERİ
VERİLERİN GRAFİKLERLE GÖSTERİLMESİ
Doç. Dr. Turan SET Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimli ğ i Anabilim Dalı BİYOİSTATİSTİĞE GİRİŞ.
TEST İSTATİSTİĞİNİN SEÇİLMESİ
Prof. Dr. Hüseyin BAŞLIGİL
T- TEST BAĞIMSIZ İKİ GRUP T-TESTİ
MATEMATİKSEL İSTATİSTİK VE OLASILIK II
Hipotez Testi.
THY Uygulaması Araştırması
İSTATİSTİKTE GÜVEN ARALIĞI VE HATALAR
Önemlilik Testleri Örnekleme yoluyla sağlanan bilgiden hareketle; Kliniklerde hasta hayvanlara uygulanan yeni bir tedavi yönteminin eskisine kıyasla bir.
HİPOTEZ TESTLERİ Hipotez Testlerinin Belirlenmesi Sıfır Hipotezi
Tüketim Gelir
Yrd. Doç. Dr. Hamit ACEMOĞLU
Uygulama I.
Örneklem Dağılışları.
Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği
ÖĞRENME AMAÇLARI Veri analizi kavramı ve sağladığı işlevleri hakkında bilgi edinmek Pazarlama araştırmalarında kullanılan istatistiksel analizlerin.
Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği
Maliye’de SPSS Uygulamaları Doç. Dr. Aykut Hamit Turan SAÜ İİBF/ Maliye Bölümü.
İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D.
Güven Aralığı.
Parametrik Hipotez Testleri
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ
Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH
İSTATİSTİKTE TAHMİN ve HİPOTEZ TESTLERİ İSTATİSTİK
İSTATİSTİK II Örnekleme Dağılışları & Tahminleyicilerin Özellikleri.
Güven Aralıkları Prof. Dr. Hamit ACEMOĞLU. Amaç: Bu konu sonunda okuyucunun güven aralıkları hakkında bilgi sahibi olması amaçlanmıştır. Hedefler: Bu.
Numerik Veri İki Bağımlı Grup Prof. Dr. Hamit ACEMOĞLU.
Lineer Regresyon. Amaç: Bu konu sonunda Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencilerinin çeşitli bağımsız değişkenleri kullanarak bir nümerik değişkenin değerini.
NON-PARAMETRİK TESTLER Doç. Dr. Kemal DOYMUŞ K.K.E.F İlköğretim Bölümü.
Hipotez Testleri.
Numerik Veri İki Bağımsız Grup
Teorik Dağılımlar: Diğer Dağılımlar
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi
Prof. Dr. Hamit Acemoğlu Tıp Eğitimi Anabilim Dalı
Merkezi Eğilim Ölçüleri
Kategorik Veri İki Bağımlı Grup
ANLAM ÇIKARTICI (KESTİRİMSEL) İSTATİSTİK
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
Kategorik Veri İki Bağımsız Grup
Numerik Veri Tek Grup Prof. Dr. Hamit ACEMOĞLU.
HİPOTEZ TESTLERİ.
Kütle ortalamasının (µ) testi
Tıp Fakültesi UYGULAMA 2
Hipotez Testinde 5 Aşamalı Model
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
Tüketim Gelir
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2.Hafta Dağılım İç tutarlılık Tek Örneklem t Testi
Sunum transkripti:

Doç. Dr. Turan SET Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimli ğ i Anabilim Dalı GÜVEN ARALIĞI HİPOTEZ TESTLERİ P DEĞERİ

İstatistiksel tahmin Örnekler popülasyon hakkında tahmin ve karar vermek için toplanır. Popülasyondan rassal olarak seçilen örneklemden hesaplanan istatistikle, popülasyonun uydu ğ u da ğ ılımın parametre de ğ erlerinin ara ş tırılması da denilebilir. Popülasyondan n hacimli rasgele örneklem seçilir Tahminlenecek parametre için istatistik hesaplanır İ statisti ğ in örneklem da ğ ılımının özelliklerinden yararlanarak parametre de ğ eri tahmin edilir. Belirli bir popülasyondan alınan n adet örneklemin ortalaması popülasyonun nokta tahminidir. Ana kütle N sayısı çok fazla ise çok de ğ i ş ik sayıda nokta tahmini yapılabilir.

İstatistiksel tahmin Nokta tahmini aynı popülasyondan alınan N sayıda farklı örneklemden yakın sonuçlar alınıyorsa güvenilirdir. Gerçekte bu çok mümkün olmaz. Güvenirli ğ i somut bir ş ekilde ortaya koymak için Güven Aralı ğ ı kavramı geli ş tirilmi ş tir. Tahmin edilecek parametrenin içinde yer alabilece ğ i simetrik bir aralı ğ ın önceden belirlenmi ş olasılıkta alt ve üst sınırının belirlenmesi gerekir.

Güven aralığı Popülasyona ait bir parametrenin örneklem istatisti ğ i kullanılarak tahmin edilmesine nokta tahmini denir. Nokta tahminimizin isabet derecesini ço ğ u zaman kesin olarak bilemeyiz. Dolayısıyla yaptı ğ ımız tahminin ne kadar güvenli oldu ğ unun ölçüsüne ihtiyaç duyarız. Popülasyon Ortalaması Örneklem Ortalaması Nokta Tahmini

Güven aralığı Yaptı ğ ımız tahmin bir hata payı da içerir. Bunu etkileyen üç önemli unsur vardır. De ğ erlendirmemizde ihtiyaç duyaca ğ ımız güven seviyesi nedir? Popülasyonun standart sapması Örneklem sayısı Hata payını eklemek için seçti ğ imiz güven aralı ğ ına göre Z tablosundan yararlanarak bunu gösterebiliriz. Böylece hata olasılı ğ ımızı da da ğ ılımın teorik özelliklerinden yararlanarak ifade edebiliriz.

Z TABLOSU VE GÜVEN ARALIĞI Z

Örnek Standart sapması 100 olarak bilinen 25 diyabet hastasının örneklem kan ş ekeri ortalaması 520 olarak bulunmu ş tur. %95 güven aralı ğ ına göre ortalamayı ifade ediniz. Hesaplama sonucu diyebiliriz ki %95 güvenle ve %5 hata payı ile hastaların kan ş ekeri de ğ eri ile arasında de ğ i ş mektedir diyebiliriz.

Örnek Standart sapması 4 olarak bilinen 100 ki ş inin Hb de ğ eri ortalaması 13,6 olarak bulunmu ş tur. %95 güven aralı ğ ına göre ortalamayı ifade ediniz.

Örnek Standart sapması 1,5 olarak bilinen 225 ki ş inin HbA1C de ğ eri ortalaması 4,6 olarak bulunmu ş tur. %39 güven aralı ğ ına göre ortalamayı ifade ediniz. %39

Hipotez testlerinde genel yaklaşım Hipotez testleri, ara ş tırmamızın ba ş ında sordu ğ umuz sorunun ve kurdu ğ umuz hipotezin kabulü veya reddi için ne kadar kanıt oldu ğ unu anlamamıza yardım eder. Hipotez testlerinde kural olarak a ş a ğ ıdaki 5 a ş ama izlenir: 1. Sıfır hipotezi (H 0 ) ve alternatif hipotezin (H 1 ) tanımlanması 2. Verilerin toplanması 3. İ lgili sıfır hipotezi için test istatisti ğ inin hesaplanması 4. Test istatisti ğ inden elde edilen de ğ erin bilinen bir olasılık da ğ ılımı ile kar ş ıla ş tırılması 5. P de ğ erinin ve sonuçların yorumlanması

İki yönlü ve tek yönlü hipotez Kar ş ıla ş tırılan grupların herhangi birisinin fazla olabilece ğ i duruma iki yönlü hipotez (two-tailed) denir. Ara ş tırmanın ba ş ında bir grubun kesinlikle ötekinden küçük ya da büyük olaca ğ ını ço ğ unlukla bilemedi ğ imizden genelde iki yönlü hipotez kurulur.

İki yönlü ve tek yönlü hipotez Tek yönlü hipotez ise gruplardan birinin ötekinden kesinlikle daha dü ş ük (veya yüksek) olamayaca ğ ının bilindi ğ i nadir durumlarda kurulur. Örn: AIDS hastalı ğ ında A ilacı kullanılması durumunda hastaların tamamı (%100) bir süre sonra ölmektedir. Yeni bir B ilacı A ilacıyla kar ş ıla ş tırılmak isteniyor. Ölümü önlemede B ilacının A ilacından daha kötü olma olasılı ğ ı olmadı ğ ından hipotezimizi tek yönlü kurabiliriz. Bu durumda H 0 ş öyle olur: “AIDS’ten ölümleri önlemede B ilacı A ilacından daha üstün de ğ ildir.”

İki yönlü ve tek yönlü hipotez Aynı ş ey e ş de ğ erlik ara ş tırmaları için de geçerlidir. Piyasada klasik olarak kullanılan bir orijinal amoksisillin ürünü oldu ğ unu dü ş ünelim. Farklı bir ilaç firması aynı etken maddede bir ürünü piyasaya sürmek istiyor. Bu durumda yeni ilacın orijinali kadar etkili oldu ğ unu ispat etmesi yeterli olacaktır. Zaten aynı etken maddesi oldu ğ undan orijinal ilaçtan daha etkili oldu ğ u gibi bir iddiası yoktur. H 0 hipotezimiz ş öyle olur: “Otitis medianın tedavisinde yeni çıkarılan B ilacı orijinal A ilacından daha az etkili de ğ ildir.”

İki yönlü ve tek yönlü hipotez İ ki yönlü hipoteze göre tek yönlü hipotezi test etmek daha kolay olacak ve ara ş tırma için daha az vaka gerekecektir. Hipotez kurulduktan sonra uygun bir istatistik yöntem seçilir ve istatistik test uygulanır. Uygulanacak formülden elde edilecek de ğ er H 0 hipotezini reddetmeye yöneliktir.

Çift Yönlü Tek Yönlü

A1 A2 0 Z

A 0 Z

A 0 Z

Hipotez testleri Olasılık da ğ ılımları ba ş lı ğ ı altında bahsedildi ğ i gibi, istatistik testler teorik olasılık da ğ ılımlarına göre yorumlanırlar. Test istatisti ğ inden elde etti ğ imiz de ğ eri teorik da ğ ılımımızın olasılık yo ğ unluk fonksiyonunun (çan e ğ risi) iki veya bir ucu ile kar ş ıla ş tırarak p de ğ erimizi elde ederiz. Bilgisayar programları bu de ğ eri otomatik olarak verir. p de ğ eri, de ğ i ş kenler arasındaki farklılı ğ ın ş ans eseri olma olasılı ğ ını verir.

Örnek Veri setimizde kadınlarla erkeklerin boylarını kar ş ıla ş tırmak istiyoruz. Erkeklerin VEYA kadınların boylarının daha uzun olabilece ğ ini varsayıyoruz. İ ki yönlü hipotez kurmalıyız: H 0 : boy uzunlu ğ u açısından kadınlarla erkekler arasında fark yoktur. H 1 : boy uzunlu ğ u açısından kadınlarla erkekler arasında fark vardır. “boy” numerik bir de ğ i ş ken. “erkekler” ve “kadınlar” olmak üzere birbirinden ba ğ ımsız iki grup var. Bu analiz için uygun test olan “ba ğ ımsız örneklerde t testi” yaparak çıkan p de ğ erine göre sonucu yorumlayabiliriz.

Analyze > Compare Means > Independent-Samples t test [“Test variables” kutusuna “height” de ğ i ş kenini, “Grouping variable” kutusuna “sex” de ğ i ş kenini koyalım. “Define Groups” butonunu tıklayıp “Group 1” için 1, “Group 2” için 2 yazalım > Continue > OK. A ş a ğ ıdaki çıktıyı elde ederiz:

p değerinin yorumlanması Sa ğ lık bilimlerindeki çalı ş malar için genelde 0,05’ten küçük bir p de ğ eri anlamlılık için yeterli sayılmaktadır. Yanılma payının çok daha önemli oldu ğ u astronomi gibi bilim dallarında p de ğ erleri için çok daha küçük sınırlar kullanılmaktadır. Görüldü ğ ü gibi bu sınırın belirlenmesi nispeten subjektiftir. Hata yaptı ğ ımızda ciddi sonuçlar olu ş abilecekse p de ğ erini %5 yerine %1 veya binde bir alabiliriz. Buna testimizin anlamlılık düzeyi deriz ve makalemizde de ‘p anlamlılık düzeyi %5 alınmı ş tır’ gibi ifade ederiz. Verilerimiz normal da ğ ıldı ğ ından elde etti ğ imiz test istatisti ğ i sonucunu normal da ğ ılım bilgilerimizi kullanarak yorumlayabiliriz.

Standart normal da ğ ılımda verilerin %1’i 2,58 standart sapma sınırındadır. Bu durumda bizim buldu ğ umuz de ğ er %0,1 (p<0,001) sınırından da ötededir.

Z

p değerinin yorumlanması

Kaynak 1. Aktürk Z, Acemo ğ lu H. Sa ğ lık Çalı ş anları İ çin Ara ş tırma ve Pratik İ statistik. Anadolu Ofset: İ stanbul, Prof. Dr. Kemal Turhan. Biyoistatistik ppt. Sunumu.